SVETELEKTRO

12. mája 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Tester tranzistorov


zawin

Už dávnejšie som našiel jedno veľmi jednoduché a užitočné zapojenie na meranie funkčnosti tranzistorov. Je s ním možné merať bipolárne ale aj unipolárne tranzistory, diódy, tyristory, triaky, žiarovky, spínače, cievky a pod.

Popis:

Tento ovod slúži na skúšanie tranzistorov NPN, PNP, FET, MOSFET, diód, triakov, tyristorov, LED a pod. Dá sa zistiť i zvodový prúd kondenzátorov.

Tranzistor NPN sa pripojí kolektorom na svorku + a emitorom na . Prepínač nastavíme do polohy NPN. U dobrého tranzistora v tejto chvíli nesieti žiadna LED. Po pripojení svorky B k bázi sa musia rozsvietiť obe LED. Tranzistor PNP sa skúša podobne, len prepínač sa prepne do polohy PNP a emitor je + a kolektor .

U FETov, MOSFETov a dalších unipolárnych tranzistorov sa v prípade typu N pripojí S k , D k + a G k B. Pri prepnutí na NPN svietia obe LED, pri PNP žiadna. U typu P sa potom prehodí S s D, a prepínač funguje obrátene.

Pri testovaní tyristorov sa využívajú iba svorky + a . Anóda sa pripája na + a katóda na . Zatiaľ nesieti žiadna LED. Pri type PNPN sa na chvíľu spojí G s + , obe LED potom svietia i po odpojení G. Pri type NPNP sa G spoji s .

Skúšanie Triakov je podobné ako u tyrystorov, skúša sa ale v oboch smeroch a v jednom zopne pri pripojení G k + a v druhom k .

Konenzátor sa pripojí na + a a po jeho nabití nesmie svietiť nič, inak má zvodový prúd.

Svorky + a slúžia aj na skúšanie vodivosti. LED diódy slúžia ako indikátor prúdu medzi + a , LED1 je zapojena cez tranzistor čiže citlivo indikuje aj malý prúd.. Prepínač pripojuje na bázu kladné alebo záporné napätie cez odpor. Vypínač nieje nutný pokiaľ sa nebudú dotýkať meracie svorky.

Napájanie obvodu je 9-12V

Schéma zapojenia:

Zdroj: www.danyk.wz.cz

(preložené z češtiny)

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (4)

  1. Jose206 píše:

    Už to niekto robil? Lebo y som si to chcel spraviť no nejdem sa do toho pošťať ak to nie je osvedčené

Pridaj komentár