SVETELEKTRO

18. júna 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Transformátor klasický alebo „elektronický“?


SOS electronic s.r.o.

Ak sa rozhodujeme či použiť klasický transformátor alebo radšej elektronický spínaný zdroj, je dobré si uvedomiť klady a zápory oboch technológií.

Spínané zdroje Myrra série 47000 si už našli stabilné miesto na trhu a postupne nahrádzajú klasické transformátory. Prečo je tomu tak?

Spínané zdroje vyhrávajú dosť jednoznačne v azda najdôležitejšej požiadavke dnešnej doby – v účinnosti (v celom rozsahu záťaže) a v nízkej spotrebe naprázdno. Podobne v prospech spínaných zdrojov hovoria aj mnohé ďalšie faktory ako napr. pomer výkon/ hmotnosť, rozmery, jednoduchá eliminácia nábehového prúdu, nehlučnosť, minimálne rozptylové magnetické pole, …

Z týchto dôvodov je pre drvivú väčšinu aplikácií lepšie a často aj lacnejšie použiť „elektronickú náhradu“ transformátoru – napr. moduly série Myrra 47xxx alebo pre väčšie výkony AC/DC meniče Traco Power.

Možno je na mieste otázka, či existuje ešte dôvod použiť transformátor v bežných aplikáciách s odberom povedzme 1-1000W? Isto áno, napr. v aplikáciách veľmi citlivých na vysokofrekvenčné vyžarovanie (vf prijímače, predzosilňovače,…) ale aj v aplikáciách kde záleží na absolútne najvyššej spoľahlivosti po dobu desiatok rokov. Transformátor je komponent, ktorý takmer nestarne a ak je riadne zaliaty v živici, je jeho životnosť extrémne dlhá. Keďže transformátor neobsahuje žiadne polovodiče, kondenzátory apod. je zároveň veľmi odolný rôznym prepätiam a rušeniam v sieti.

Zdroje série 47000 majú veľmi nízky odber naprázdno – len 200 mW, resp. 300 mW u typov s neregulovaným výstupom. S izolačnou pevnosťou viac ako 4000VAC (vstup/výstup) sú pripravené pre triedu II – zosilnená izolácia. So zabudovanou ochranou ochrana voči skratu a prehriatiu sú pripravené na použitie v prakticky akomkoľvek zariadení s výkonom do cca 5-5,4W.

Bližšie informácie vám poskytne datasheet Myrra 47000 a článok Ušetrite energiu a výrobné náklady so spínanými zdrojmi Myrra 47000.

V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. ce4aser píše:

    spinavy zdroj parada, na svoje vyhody, ale na audio techniku alebo na vf techniku obzvlast nie je vohdne pouzit

Pridaj komentár