SVETELEKTRO

8. mája 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Univerzálny Koncový HI-FI zosilňovač TW 120 JUNIOR


zawin

Ide o veľmi jednoduchý, prenosný, ľahko ovládateľný a nenáročný zosilňovač pre stavbu a oživenie .Zvládne to každý začínajúci aj pokročilý „hifista“:)

POPIS:

Sinusový výkon – 2x 60W/4ohm 2x 40W/8ohm

Maximálny hudobný výkon – 2x100W/4ohm 2x65W/8ohm

Činitel tlmenia – >40 >60

Harmonické skreslenie (1kHz) – 0,2% 0,1%
Napájanie – ~230V / 50Hz

Elektrické Zapojenie

Elektrické zapojenie ukazuje na silnú zápornú spätnú väzbu z výstupu do emitoru vstupného obvodu, ktorá zosilňovaču dáva vysokú vstupnú a nízku výstupnú impedanciu , nízke prechodové skreslenie a lineárnu kmitočtovú charakteristiku.
Koncový stupeň pracuje bez predpätia ,a tak i bez kľudového prúdu ,takže pri malých signáloch sú tranzistory skoro zatvorene T303 cez prechod emitor – báza T304, ktory je čiastočné otvorený prúdom zo spätnej väzby cez R304.
Funkčnosť koncového stupňa bez kľudového prúdu prináša 100% teplotnú stabilitu a to aj bez zvláštnych obvodov tvorených diodamy a tranzistormi.
Zapojenie je natoľko jednoduché že netreba zvlášť komentár.


DOWNLOAD:
Schéma, DPS a zoznam súčiastok

Schéma zapojenia:


DPS:

Osadenie DPS:

Zoznam súčiastok:

Originálna schéma:

Fotky hotového výrobku:







Ospravedlňujem sa za zhoršenú kvalitu snímkov ,nemám do silný foťák, ani vytvor nie je najkrajší, ale robil som ho ešte zamlada v detskej izbe, diery vŕtané mikrovrtačkou,(aj tie diery na tranzistory 🙂 DPS kreslene rukou (vyzerá hrozne:)) ale aspoň z vrchu to je ako tak. Nevšímajte si dátum na fotkách ,nechcelo sa mi ho prestavovať 😀

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (25)

  1. sudruhdude píše:

    Čo tam po výzore, keď to hrá. Mohol si ešte uviesť niečo o tom „pseudosurrounde“ medzi vývodmi AZ a BZ, nie každý to musí poznať.

  2. psegin píše:

    Ahoj.
    Mohol by si prosím zverejnit rozmery DPS.
    Ďakujem.

  3. pahreba píše:

    to kde si vyhrabal také staré kondenzátory? Ja by som ich už radšej nepoužíval

  4. sudruhdude píše:

    Na tom kondezátore C306 by som nešetril, použil by som nízkoimpedančný s kapacitou aspoň 2200uF lebo takto to dosť orezáva spodné frekvencie, 1000uF funguje vlastne ako 6dB výhybka s del. frekvenciou 40Hz pri 4Ohm

  5. mafia1661 píše:

    cawko akym trafom to treba napajat daco vidim ze 54v ale zvecsit
    to neviem a ake rozmery dps su napis mi presny zoznam suciastok prosim ta lebo napr r309,310 to je co neviem a treba taky velky chladic na to v dnesnej dobe lebo tento zosik ba si mi hodil odpis pls

  6. Sergo píše:

    Prosim vas vobec sa v tom nevyznam. Ako to že DPS je len polovičnka … Mam zaujem si spravit tento zosikl ale vobec neviem ako nato lebo vobec nechapem ten schceme proste vobec ničomu na nej. Prosim poradte mi ako na to !!!

  7. lisiak píše:

    zdravim vsetkych, potreboval by som poradit s tymto zapojenim. ked privediem signal s MP3 do zosika tak mi hra ale slabo ako keby som zapojil reprak priamo na MP3. vsetky suciastky su nove a aj som ich premeral.DPS mam tiez dobre a neviem kde je chyba. poradte

  8. vladimirek píše:

    Nebyl by k dispozici tišták pro to rozložení součástek na obrázku, nejde zobrazit.
    Děkuji.

  9. baterka píše:

    Je to fajn zosilnovac. Lepsi ako kopec zapojeni s IO. Samozrejme, ze je potrebne mat pred nim predzosilnovac alebo mix pult.

  10. mcvlada píše:

    Rozhodl jsem se použít tuto desku, protože prostě potřebuju postavit TW120. návrh DPS se mi zdá poměrně dobrý, desky jsem vyrobil bez problémů. Narazil jsem na problém až při osazování. Osazovák je strašně nepřehledný a značení snad až nesmyslné. To jenom pro případné zájemce z řad úplných začátečníků, tak že si du sednout, plošňák, schéma a jdu si namalovat reálný osazovák.

  11. martin_98 píše:

    zdravim,
    postavil som tento zosilnovac .Funguje lenze nie takym vykonom ako je pisane . Hra dost potichu. napajam to 60v.
    Vie mi niekto pomoct??

Pridaj komentár