SVETELEKTRO

27. decembra 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Úprava nabíjača – indikácia prúdu


Pozitron

Nabíjač Pb akumulátorov 12V / 6A, zakúpený v niektorom z obchodných reťazcov sa mi dostal do rúk s vyjadrením majiteľa: „Poistku som vymenil, ale ampére to neukazuje – tak neviem, či nabíja alebo nie.“

Zistil som, že v nabíjači je magnetodynamický ukazovací prístroj, tvorený ručičkovým ukazovateľom s permanentným magnetom a cievkou, navinutou na telese prístroja. Cievka má asi 50 závitov drôtu CuL Ø1,4 mm takže vydržala zrejme nejaké prúdové preťaženie bez problémov.
Vo vývode kladného pólu usmerňovača je poistka 20A, a keďže sa podľa majiteľa predtým pretavila, premeral som aj diódy usmerňovača – javia sa ako dobré.
Najprv som skúšal priviesť ampérmeter k rozumu, ale po niekoľkých pokusoch s odvíjaním a navíjaním drôtu a nastavovaním vôle ihličkového ložiska v plaste som rezignoval. Kto má rád, ak sa niečo správa spôsobom „funguje – nefunguje“ ?! Prístroj totiž reagoval na permanentný magnet plnou výchylkou vo vzdialenosti asi 70 mm, ale na js prúd nie.
Po zvážení niekoľkých možností použiť iný merací systém som sa rozhodol pre snímanie prúdu na sekundárnej strane transformátora, čiže pred usmerňovačom. Zdôrazňujem, že ide o indikáciu nabíjacieho prúdu, nie o presné meranie. Veď ani pôvodný merací systém nemal vysokú triedu presnosti. Aby som vylúčil nespoľahlivé mechanické pohyblivé súčiastky použil som indikáciu pomocou LED.

Popis indikačného obvodu

Snímač prúdu čiže prúdový transformátor je zhotovený navinutím drôtu CuL Ø0,3 mm na prstencové feritové jadro Ø22 / Ø 12 / 12 mm systémom „koľko sa zmestí“, pri pozornej práci okolo 100 závitov. Prúdový snímač je navlečený na jeden prívodný vodič zo sekundáru trafa na usmerňovač (diódy D1 až D4). Snímač pracuje do záťaže R1, RP1. Zmenou polohy bežca RP1 sa dá nastaviť citlivosť indikácie.

Usmernenie napätia zo snímača, ktoré reprezentuje prúd sekundárneho vinutia a tým
s určitou chybou aj nabíjací prúd, zabezpečuje štvorica diód D5 až D8 typu GAZ51. Je samozrejme možné použitie aj iných typov diód s malým úbytkom v priepustnom smere. Toto usmernené napätie nie je filtrované a je privedené medzi emitor a bázu T1 cez R2.
Ďalšia časť obvodu je obvyklý stĺpcový indikátor s ôsmimi LED, ktorý sa už mnoho rokov vyskytuje medzi osvedčenými zapojeniami. Preto ho nebudem podrobne popisovať, spomeniem len funkciu niektorých súčiastok.

Obvod je napájaný z pôvodného usmerňovača nabíjača cez oddeľovaciu diódu D9 a filtračný kondenzátor C1. Prítomnosť napájacieho napätia indikuje LD9.
Rezistor R3 obmedzuje prúd cez diódy D10 až D17 v prípade úplného otvorenia tranzistora T1.
Indikačné diódy LD1 až LD8 sa rozsvecujú postupne podľa intenzity sekundárneho prúdu transformátora nabíjača. Tento prúd s dobrou približnosťou môžeme považovať za nabíjací prúd, ak zanedbáme chybu spôsobenú odberom indikačného obvodu,ktorý sa mení podľa počtu svietiacich LED.

Použité súčiastky

Obvod bol zostavený metódou „čo šuflík dal“, takže diódy a tranzistory sa dajú nahradiť viacerými modernejšími typmi. Dá sa tiež experimentovať s počtom LED a ich prúdom podľa požadovaného jasu ako aj s citlivosťou a rozsahom indikácie.

TA1 – prúdový transformátor, popis v texte
T1 – KF 508
T2 až T9 – KC 237
D5 až D8 – GAZ 51
D9 – ľubovoľná Si s prúdom nad 300 mA
D10 až D17 – KA 262
R1,R2 – 1 kΩ
R3 – 150 Ω
R4 až R11 – 1k2
R12 až R20 – 560Ω
C1 – 2200μF/25V
LD1 až LD9 – LED Ø5 mm – podľa potreby, s prúdom 10 až 20 mA

Realizácia, doska plošného spoja

Po odskúšaní funkcie zapojenia s červenými LED sa ako výhodnejšie z hľadiska montáže ukázalo použitie 7 segmentových zelených číslicoviek so spojenými anódami Kingbright typu DA 56 – 11GWA, ktoré som mal k dispozícii zo staršej konštrukcie. Veľmi dobre zaplnili priestor v okienku kde bol pôvodný ampérmeter. Zapojil som iba zvislé segmenty vždy dva paralelne cez jeden rezistor. Bodky za číslicami som použil na signalizáciu zapnutého stavu, všetky štyri paralelne. Plošný spoj na číslicovky neuvádzam, pretože je veľmi jednoduchý a nie každý sa rozhodne pre tento spôsob indikácie.
Ostatné súčiastky indikačného obvodu sú na jednostrannom plošnom spoji rozmeru
100 x 55 mm. Zhotovený je systémom deliacich čiar.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (4)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (5)

  1. kukinko píše:

    Na takuto nabijacku sa to neoplati…
    Ale za napad si zasluzis pochvalu 😉

    • Pozitron píše:

      Osobne by som TAKÚTO nabíjačku nekupoval, ale nerobil som to pre seba … Prúdový menič sa dá použiť prakticky pre meranie na akejkoľvek striedavej záťaži, ak sa jadro nedostane do nasýteného stavu – vtedy je už po linearite. Vyhodnocovací obvod tiež môže mať mnoho podôb. Ďakujem Ti za názor.

  2. parky píše:

    Kedby si dal TA1 za D1-D4 usetril by si D5-D8 nie?

    • Ivan_Ryger píše:

      Vaša úvaha je mylná. Akýkoľvek transformátor dokáže prenášať iba AC prúd, nie DC (po usmernení). Ak by ste to zapojili za stranu usmerňovača, jadro meracieho prúdového transformátorčeka sa presýti, klesne mu permeabilita a na sekundári sa bude indukovať zanedbateľné napätie aj keď za usmerňovačom je pulzujúci priebeh s veľmi vysokým di/dt.

Pridaj komentár