SVETELEKTRO

26. novembra 2018   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Už ste si skontrolovali pravosť bankoviek v peňaženke?


SOS electronic s.r.o.

Nové UV LED Kingbright zvládnu takúto ale aj mnohé iné aplikácie. Aj keď sa vám môže na prvý pohľad zdať, že takmer vôbec nesvietia, sú to pravé UV zdroje.

Nebýva zvykom chváliť LED, ktoré svietia pomerne slabo, ich svetlo je nezvyčajne fialové a ešte sú aj pomerne drahé. Prečo sú potom zaujímavé? Odpoveď už určite tušíte – hlavné spektrum týchto LED leží v neviditeľnej UV oblasti.

 

Aplikácií, kde sa využíva UV svetlo, je nespočetne veľa. Spomeňme len kontrolu bankoviek, dezinfekciu, osvit fotocitlivých materiálov (napr. DPS), vytvrdzovanie UV citlivých lakov a lepidiel, kontrolu použitia náterov (napr. priesvitné laky s UV indikátorom) atď.

Spoločnosť Kingbright prináša na trh hneď dve série UV LED v SMD puzdrach:

KTS-2012 – nízkovýkonová LED s max. prúdom 30 mA v SMD puzdre o veľkosti 2,0×1,2mm

KTDS 3534 – výkonová LED s max. prúdom 500mA (cca 1,7W) SMD puzdre o veľkosti 3,5×3,4mm

Obe série sú dostupné vo viacerých variantoch podľa dominantnej vlnovej dĺžky – 365, 375, 385, 395 a 405nm. Spektrum vyžarovaného svetla je pomerne úzke – má šírku len cca 10 nm pre pokles svietivosti o 50%, teda sú to „pravé“ UV zdroje, nie zdroje modrého svetla s malým podielom UV svetla.

Vyššia energia fotónov UV svetla sa prejavila aj vo vyššom napätí na LED v priepustnom smere (Vf), ktoré je o niečo málo vyššie, než sme zvyknutí u bielych LED (ktoré sú v skutočnosti modrými LED s konverziou na biele spektrum) a je na úrovni 3,4 až max 3,9V. Široký vyžarovací uhol (120-150´) je výhodný pre väčšinu aplikácií.

Orientačná cena UV LED je od 0,50 až po 7 Eur/ks v závislosti od typu a dominantnej vlnovej dĺžky, najdrahšie sú 365 nm verzie. Na objednávku vám vieme zabezpečiť vzorky na vývoj ako aj dodávky pre výrobu.

Ak potrebujete viac informácií k UV ledkám, alebo ak máte záujem aj o ďalšie produkty značky KINGBRIGHT, kontaktujte nás prosím na adrese info@soselectronic.sk

 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár