SVETELEKTRO

26. marca 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Voľne bežiace PWM


yuslav

Tento článok vznikol z potreby vytvoriť napájací impulzný zdroj do 19V/40W k notebooku.

Bolo prevedených niekoľko testov s vhodnými impulznými trafami, či rôzne obmeny v samotnom zapojení zdroja. Takto vznikli dve verzie voľne bežiacich zdrojov pre rôzne použitie do 60W i viac.
 

PWM-1 – Impulzný zdroj 40V/50W

Voľne bežiaci impulzný zdroj sa vyznačuje menším zvlnením výstupného napätia ako zdroj so zavedenou spätnou väzbou v sekundárnej časti pomocou optronu.
Uvedená konštrukcia zdroja je vhodná ako napájač k NF zosilňovaču 40V50W, alebo po úpravách sekundárnej časti ako PWM napájač pre stabilizovaný zdroj.
 
Technické vlastnosti.
Napájanie: 230V AC
Výstupné napätie: 40V DC
Pokles Uout. pri zaťažení:  0,5V/50W
Prúdová ochrana: prestaviteľná do 85W
Frekvencia: 86kHz
 

 
Zdroj je dostatočne odolný aj pri viac násobnom preťažení a v mnohých prípadoch by ako prúdová ochrana stačila aj bežná teplotavná poistka Po2. Pre väčšiu flexibilitu bol vytvorený obvod prúdovej ochrany s T3, T4, T5 so snímaním úbytku napätia v zápornej vetve. Zdroj je tiež vybavený stabilizáciou napätia, T2 a externým blokovaním,  ktoré je možné prepojiť z inou časťou napájaného zariadenia a pri jeho prúdovom či tepelnom preťažení zdroj zablokovať. Pri bežnej prevádzke  sa Ext.Blok. nevyužíva.
Prestavovať výstupné napätie je možné prevádzať v určitom rozsahu aj zmenou D7.
D7=15V, Uout=30V/50W alebo D7=18V, Uout=40V/50W pri zachovaní účinnosti  a výkonu. Zmenu výstupného napätia je možné tiež upraviť zmenou počtu závitov sekundáru. Pre dosiahnutie minimálneho úbytku výstupného napätia je nutné pre primárne a pomocné vinutie použiť silnejší vodič. Sekundárne vinutie je vinuté dvoma až troma vodičmi súčasne. Pre jadro EI je potrebná medzera 0,3 až 0,4mm a pre jadro EE celková medzera stredného stĺpca 0,5 až 0,7mm (EE trafo ETD29).
Zvlnenie výstupného napätia je tiež podmienené veľkosťou kapacity C12, C13, C14 do 20mV pri max zaťažení.
Kondenzátor C18 nie je vhodné vždy osadiť, môže vytvárať nepríjemné rušenie. Tieto závislosti je potrebné merať osciloskopom.
Zdroj je tiež vybavený obvodom riadenia otáčok ventilátora. Pri zapnutí zdroja C17 zablokuje T7, T6 zopne ventilátor na plný výkon. Po niekoľkých sekundách sa otáčky znížia na prednastavené minimum, ktoré určuje odpor v emitore T7. Pri zohrievaní T1 sa otáčky primerane zvyšujú.
 
Konštrukcia zdroja.
Už zo schémy je zrejmé, že pre realizáciu tejto konšrukcie boli použité komponenty z vadného PC zdroja. Ako T1 je vhodný typ C5027, alebo C4242. Tiež je možné využiť chladiče, tlmivky, impulzný transformátor, niektoré kondenzátory a rýchlu diódu pre usmernenie výstupného napätia. Diódy FR302 pre napätie 40V, alebo iný typ s vhodnými vlastnosťami. Hotovú konštrukciu zdroja je vhodné tieniť kovovým krytom a tiež je nutné pripojiť uzemňovací vodič. Pre túto konštrukciu zdroja nebol vytvorený plošný spoj. Ak sa niekto rozhodne navrhnúť vlastné DPS, potom by mal počítať s nutnosťou doladiť R5,C4 a tiež je vhodné D6 použiť na väčší výkon, alebo zdvojiť
4007.
 

 
UPOZORNENIE.
Niektoré časti zdroja sú spojené so sieťou, preto konštrukcia nie je vhodná pre úplných začiatočníkov!!!

 
Chemické rozoberanie impulzného transformátora.
Transformátor z PC zdroja je impregnovaný lakom čo sťažuje jeho rozoberanie.
Tento problém je možné prekonať jednoduchým chemickým procesom.
Postup:
-odstrániť lepiacu pásku z obvodu jadra transformátora
-pripraviť roztok, 200g H2O 15°C + 50g NaOH (Hydroxid sodný) teplota roztoku prudko stúpne, zmierniť asi na 30°C
-vložiť transformátor
-po jednej hodine sa lak uvoľní a jadro sa dá oddeliť od kostričky, vhodné je pomôcť si dreveným kolíkom, nepoužívať silu
-po rozobraní všetky časti dôkladne vypláchať vo vode a prečistiť staršou zubnou kefkou NaOH nepôsobí na lak  medeného vodiča.
 
UPOZORNENIE.
NaOH je silná žieravina, použite latexové rukavice a ochranné okuliare!!!

 

 

PWM-2 – Napájač pre notebook

Impulzný zdroj využíva externé blokovanie ako prúdovú ochranu pri preťažení. Neštandardne pre tento účel bol vytvorený obvod registrujúci pokles napätia na výstupe zdroja. U samotného zdroja bolo teda nutné vytvoriť vhodnú zaťažovaciu charakteristiku zmenou R5 od 160R až 330R a zmenou C4 od 3n3 do 10n, s prihliadnutím na vhodné povolené zvlnenie. V tomto zdroji T2 blokuje T1 s opakovacou frekvenciou až do 130kHz. Do série so zenerovou diódou D7 je možné zaradiť odpor 100R, väčší odpor ako 560R vnáša do obvodu nežiadúce zvlnenie (na DPS nahradiť spojku SP2 odporom). Tiež je možné nastaviť vhodné napätie pre ventilátor zaradením diódy, alebo vhodný odpor do pinu2 IO1 (na DPS nahradiť spojku SP6).
 

 
Konštrukcia zdroja.
Bola použitá plastová krabica Z16 z rozmermi 70x115x62mm. Toroid na vstupe zdroja L1, L2 je použitý z PC zdroja a tiež trafo s prierezom 10x10mm.
V prílohe PDF sú ďalšie vodítka k obom konštrukciám a tiež návrhy pre stabilizovaný zdroj s prepínaním vinutí na sekundárnej strane.
 
Download: PWM001.pdf
 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od yuslav (zobraziť všetky)

Komentáre (4)

  1. awen píše:

    ach jaj, hned v prvej vete, este aj v perexe, hrubka s/z 🙁
    „vznikol s potreby“…
    nevyzera to dobre

  2. Zmazaný Používateľ píše:

    mne sa to páči a idem do toho !

    Určite by bolo lepšie šupnuť tam FET – zrejme by to zlepšilo účinnosť.
    I tak, dá sa to postaviť s „relikviózneho“ ATčka…

    …chalan sem dáva ozaj užitočné a dobre spracované články…

Pridaj komentár