SVETELEKTRO

21. júla 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vysílač 3,5MHz – klíč


zawin

Radovan Vlacilik – om2zz

V SPRATe (Clensky casopis G QRP C) cislo 94, jar ’98 ma zaujal jednoduchy vysielac, ktory bol zaroven aj klucom.

Clanok ma v originale nazov The Mini-Transmitter Key, a napisal ho Johnny Apell SM7UCZ. Zapojenie je velmi jednoduche, tvori ho jednotranzistorovy vysielac riadeny krystalom, ktory nieje rozladovany. Klucovanie je realizovane pomocou uzemnovania emitora tranzistora. Signal odvadzame z kolektora tranzistora cez dolnu priepust na antenny konektor. Vysielac mal pri 12.5V napajani odber 130mA, co zodpoveda prikonu 1.6W. Vykon teda nepresiahne 1W

.

Konstrukcia:
Ako zakladna je pouzita dosticka o rozmeroch 120x55x20mm. Na ktoru priskrutkujeme dosku plosnych spojov [DPS] styrmi skrutkami do dreva dlhymi 20mm. Ako podlozky pod DPS pouzijeme styri matky 8mm, s vnutornym priemerom aspon 4mm, aby sa do nej stala skrutka. Dalej budeme potrebovat dve skrutky velke 15mm, jednu priskrutkujeme cez dlhy vycnelok DPS do dreveneho tlacidla kluca, ktory je vlastne drziakom z dvierok skrinky. Druha mensia skrutka pride pod prvu, do drevenej zakladne a tvori klucovaci obvod. Z pod skrutky v zakladni vyvedieme drotik a priletujeme ho na zem na DPS.

Prakticke zapojenie:
DPS je nakreslena reverzne, je to vyhodnejsie kvoli vyrabaniu plosneho spoja fotocestou. Pouzity tranzistor je typu KF508 a pri prevadzke sa hreje, preto ak pouzijeme chladic k tranzistoru nic nepokazime. Indukcnosti zakupime uz hotove. Pre napajanie pouzijeme konektor do DPS so skrutkami pod ktore pripevnime kabliky s nap„tim. Antenny konektor je typu CINCH – samica do panelu, ktory upevnime priamo do DPS. Krystal do pasma 80m, ak nemame iny musi nam postacit zakupeny 3.579MHz.

Schema vysielaca:

Plosny spoj:

Skusenosti z prevadzky:
Vysielac som skusal na kmitocte mojho krystalu 3.550MHz. Po desiatich minutach davania vyzvy ma zavolal Vlada OK1FND/QRP, bol som poteseny, ze prve spojenie bolo objstranne s QRP. Dostal som report 579. V priebehu asi hodiny som spravil este OK1FCE za 569, HA2NK/QRP za 559 a OK1AHB za 519. Vsetky spojenia boli urobene na vyzvu na kmitocte 3.550MHz.
Vysielac pracoval na prve zapojenie. Dufam, ze s jeho stavbou nebudete mat problemy ani vy. Vela stastia a dopocutia na pasme.

Poznamka od zawina:
Tento CW vysielac som postavil a fungoval bez problemou to je este obrazok

Prebraté s pandatron.info a pripojene o poznamky admina(zawin)

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Pridaj komentár