SVETELEKTRO

16. novembra 2016   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vývojové nástroje pre systémy Embedded spoločnosti Total Phase


TME s.r.o.

Jedným z hlavných aspektov programovacieho procesu vstavaných systémov je obsluha komunikačných protokolov, ktoré umožňujú výmenu informácií s vonkajším svetom, ale tiež medzi vnútornými prvkami systému. Široký výber vývojových nástrojov, ktoré výrazne zjednodušujú nielen implementáciu zvoleného komunikačného protokolu, ale aj neskoršie testovanie jeho správnej prevádzky, ponúka spoločnosť Total Phase.

Produkty Total Phase, spoločnosti pôsobiacej už viac ako desať rokov v kalifornskom Sillicon Valley, tešia sa dobrým renomé na trhu a v ponuke tejto spoločnosti nájdeme:
– vývojové sady obsahujúce nástrojovú implementáciu vybraného rozhrania so vzorovým softvérom;
– konvertory SPI-USB, I2C-USB a CAN-USB, umožňujúce komunikáciu s počítačom;
– analyzátory protokolu, teda zariadenia so širokými možnosťami, nielen diagnostickými.
Sú to nástroje, ktoré umožňujú jednoducho a rýchlo začať prácu s populárnymi komunikačnými protokolmi: USB, SPI, I2C a CAN. Oplatí sa im lepšie prizrieť.
 
Analyzátory protokolu
Analyzátory protokolu predstavujú dôležitú skupinu produktov v ponuke spoločnosti Total Phase. Umožňujú sledovať komunikáciu v rámci zvoleného rozhrania bez toho, aby narúšali jej priebeh. Vďaka tomu môžeme rýchlo spoznať daný protokol, diagnostikovať ho a zistiť všetky nezrovnalosti v komunikácii. Tieto vlastnosti sú dôležité z hľadiska inžinierov aj amatérov, ktorí chcú spoznať tajomstvá rôznych protokolov. V analyzátoroch je veľmi dôležité vhodné programové vybavenie, ktoré umožňuje dešifrovať prenos v súlade s protokolom sledovaného komunikačného interfejsu.
Total Phase ponúka systémy určené na analýzu prenosu prostredníctvom rozhraní USB, SPI, I2C (séria Beagle) a CAN (séria Komodo). Niektoré z týchto zariadení sú schopné samostatne komunikovať prostredníctvom zvoleného rozhrania, vďaka čomu umožňujú rýchle vytvorenie spojenia, napríklad za účelom kontroly práce ľubovoľného modulu v systéme.
 
Séria Beagle – rozhrania USB a SPI/I2C
Séria Beagle zahŕňa analyzátory rozhraní USB a SPI/I2C. Spadajú do nej USB 5000 V2 (vo verzii Ultimate, Standard alebo USB 2.0), USB 480, USB 12 a SPI/I2C. Všetky modely umožňujú preberanie a analýzu balíkov v reálnom čase a ukladanie histórie komunikácie pre jej neskoršie spracovanie v režime offline.
Široký výber analyzátorov USB protokolu umožňuje projektantom zvoliť si nástroj podľa vlastných potrieb. Jednotlivé systémy majú rôzne maximálne prenosové rýchlosti – od 12 Mb/s (USB 12 pre obsluhu prenosu USB Full Speed) do 5 Gb/s (USB 5000 V2 pre prenos USB 3.0).
Analyzátor rozhrania SPI/I2C obsluhuje prenos s frekvenciou do 5 MHz (v prípade I2C) a 24 MHz (pre SPI). Všetky analyzátory z rodiny Beagle sú zapájané do počítačov prostredníctvom USB rozhrania, pomocou ktorého sú tiež napájané. Preto nepotrebujú žiadne ďalšie napájacie káble.


 

Séria Komodo – rozhranie CAN
Séria Komodo zahŕňa analyzátory rozhrania CAN, ktoré sa využíva v automobilovom priemysle. Do tejto série patria systémy Komodo Solo a Komodo Duo. Líšia sa počtom meracích kanálov (dva v prípade Komodo Duo a jeden v Komodo Solo). Umožňujú analýzu prenosu v reálnom čase. Sú schopné samostatne komunikovať, vďaka čomu ich možno použiť ako USB-CAN konvertory.


 

Softvér DataCenterTM
Na obsluhu svojich analyzátorov sprístupňuje Total Phase bezplatný softvér DataCenterTM, vybavený mnohými užitočnými funkcionalitami, ktoré umožňujú sofistikovane analyzovať prenos údajov. Softvér je kompatibilný so všetkými bežnými operačnými systémami (Windows, Linux, Mac OS), rovnako v 32 ako aj 64-bitovej verzii. Umožňuje náhľad prenosu v reálnom čase a štatistickú analýzu. Výsledky sú prezentované v graficky a užívateľsky atraktívnej forme. Pre všetky zariadenia výrobca sprístupňuje aj API, ktoré umožňuje tvoriť vlastné aplikácie a knižnice, ktoré umožňujú obsluhu zariadení v prostredí LabView.
 
Dosky Activity Board
Total Phase ma vo svojej ponuke aj iné produkty, orientované na výučbu spôsobu fungovania a obsluhu vybraného rozhrania. Mimoriadne zaujímavými sa zdajú byť vývojové prototypové dosky zo série Activity Board (I2C/SPI Activity Board a CAN/I2C Activity Board). Tieto obvody môžu byť veľmi nápomocné pre tých, ktorí chcú začať pracovať s komunikačným protokolom I2C, SPI alebo CAN. Poskytujú hotové nástrojové riešenia ako aj prototypový softvér. Umožňujú rýchle vytvorenie spojenia, obsahujú konektory umožňujúce priame spojenie s analyzátormi protokolu tohto výrobcu.
 
Konvertory SPI-USB a I2C/SPI-USB
V ponuke Total Phase nájdeme aj konvertory SPI-USB (Cheetah SPI Host Adapter) a I2C/SPI-USB (Aardvark I2C/SPI Host Adapter). SPI-USB umožňuje prenos prostredníctvom rozhrania SPI a maximálnou frekvenciou 40 MHz. Môže sa efektívne využiť pri komunikácii s obvodmi flash pamätí. Aardvark umožňuje komunikovať s frekvenciou do 800 kHz pre I2C a do 8/4 MHZ pre SPI (8 MHz v móde master, 4 MHz ako slave). Napájaný je prostredníctvom USB rozhrania a nepotrebuje dodatočné napájacie káble. Pri práci s obvodmi možno využívať samostatne vypracované programové vybavenie, a to vďaka dedikovanému API a knižniciam pre LabView, ktoré navyše sprístupňuje výrobca.
 
Zhrnutie
Produkty Total Phase charakterizuje funkčnosť. Umožňujú rýchlo diagnostikovať problémy spojené s komunikáciou, zjednodušujú učenie fungovania a obsluhy zvoleného protokolu. Ďalšou výhodou je mohutná podpora producenta (API, knižnice pre LabView, dedikovaný softvér), uľahčujúca užívateľovi začať prácu. Na stránke výrobcu možno nájsť mnoho zaujímavých článkov, ktoré vysvetľujú spôsob fungovania populárnych komunikačných protokolov. Široká škála modelov a možnosť ďalšej konfigurácie umožňuje projektantom zvoliť optimálne riešenie pre ich potreby. Všetky spomenuté nástroje sú dostupné v ponuke Transfer Multisort Elektronik, distribútora spoločnosti Total Phase. Viac informácií môžete nájsť na stránke www.tme.eu.
 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár