SVETELEKTRO

28. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Zosilňovač do auta s obvodom TDA 1562 Q


zawin

Technické údaje:

Napájacie napätie: 12V – 18V ( MAX! )

Výstupný výkon: 55W/ 4Ohm/ 0,5%

Výstupný výkon: 70W/ 4Ohm/ 10% ( MAX! )

Kľudový prúd: 110mA – 150mA

Prúdový odber v Stand- By: 1uA – 50uA

Maximálny výstupný prúd: 8A/ opakovateľný

Zisk zosilňovača: 26dB

Výstupný šum: 100uV – 150uV

Obvod TDA 1562 Q:

od firmy PHILIPS je svetovo jedinečný, nemá konkurenciu. Svojimi vlastnosťami sa môže radiť k veľmi kvalitným auto zosilňovačom. Tento zosilňovač do výkonu 18W pracuje ako klasický mostíkový zosilňovač v triede B. Pri zväčšení výkonu nad 18W sa pripojí napätie z pomocných kondenzátorov, ktoré sú pripojené na dva vnútorné meniče a zosilňovač pracuje v triede H. Jeden menič pridáva napätie +12V ku kladnému napájaciemu pólu a druhý kondenzátor s meničom sa pripája k zápornému pólu. Teoreticky je zosilňovač napájaný napätím 36V, teda +/-18V – samozrejme je treba odčítať saturačné napätie na tranzistoroch meniča. Pri tomto napätí je výkon 55W/ 0,5%. Pri teplote puzdra väčšom ako 120 °C sa odpoja vnútorné meniče a zosilňovač prejde do klasického režimu triedy B s maximálnym výkonom do 18W. Pokiaľ by teplota prekročila 145 °C, tak sa odpojí celý zosilňovač. Zosilňovač má veľmi účinnú ochranu proti skratu na výstupe proti zemi, proti kladnému napájaniu a aj proti skratu výstupov navzájom. Po odstránení skratu sa zosilňovač za 20ms znova uvedie do prevádzky. Vstup MODE je použitý pre vypínanie zosilňovača, pre jednoduchšie ovládanie zosilňovača bez nutnosti použiť výkonový spínač. Privedením kladnej úrovne na vstup MODE je zosilňovač aktívny. Pri nulovom napätí na tomto vstupe prejde zosilňovač do režimu Stand- By. Doba prechodu medzi oboma stavmi je asi 50ms. Súčiastky R16 a C12 však túto dobu predlžujú. Obvod ma ešte výstup diagnostiky – DIAG, ktorý v zapojení nie je použitý. Tento výstup indikuje prekročenie skreslenia 10%. Pre bežný prevoz nie je tento výstup nutný. Ďalší výstup tiež nepoužitý je STAT. Ten indikuje napr.: skrat na výstupe a mód zosilňovača – trieda B alebo H. Schéma zapojenia je na obrázku 1. Obvod TDA 1562 Q umožňuje dosiahnutie výkonu až 70W do zaťažovaciej impedancie 4Ohm. Predpokladom je použiť dostatočne hrubé prívodné vodiče. Na obrázku 2 je návrh DPS o rozmeroch 6,5×3,6 cm a na obrázku 3 je jej osadenie súčiastkami. Zosilňovač nie je nutné oživovať. Musí fungovať na prvé pripojenie. Je vhodné zapojiť do napájania poistku 6A. Zosilňovač má účinnú tepelnú poistku, ale veľkosť a hrúbku chladiča netreba podceňovať hlavne počas leta, kedy je teplota v aute vyššia ako mimo neho.

( obr. 1 ), schéma zapojenia:




( obr. 2 ), návrh DPS:

( obr. 3 ), osadenie DPS:

 

 

Použitá literátura: A. R. 3/ 2002

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (15)

  1. Kado píše:

    Uvedeny zosik som robil. Po osadeni DPS som skusil dane zapaojenie. Zosik hral v pohode. Po instalacii do auta ale prisiel prvy sok. Pri vypnutom motore vsetko OK, ale po nastartovani bolo v reprakoch pocut rusenie sposobene zapalovaciou sustavou( sviecky, rozdelovac atd). Po dlhom skumani priciny som zistil, ze treba prerusit spojenie signalovej zeme a napajacej zeme daneho IO. Zemnenie pre signalovu zem (SGND) vedieme od linkoveho vystupu autoradia, pricom zemnenie pre napajaciu cast vedieme zvlast ! Tymto zasahom sa odstranilo spominane rusenie

  2. rasto píše:

    caute, mam problem, s ktrorym si fakt neviem rady. pouzil som tento obvod ako zosilnovac na subwoofer. vsetko krasne hra, az do vtedy kym nezvysim vykon. V reproduktore zacne neprijemne lupat, vypadava skratka v spickach zvuk. Nedalo mi to a zapojil som aj LED-ku na diagnosticky vystup a zistil som,ze v tych momentoch vzdy blikne. ale vykon v tom momente este nemoze byt ani nahodou taky, ze by bol zosilnovac prebudeny.

    vdaka moc za pomoc

    rasto

  3. dasper píše:

    Na prvy raz neslapal, nehrialo sa TDA, ale kondenzator C2. Nechapal som preco, no ked som zmeral napätie, zistil som ze je opacne. Aj ked si kuknete data sheet, tak je tam opacna polarita. Jednoducho som ho vybral, otocil o 180 stupnov, zapajkoval naspät a hra fakt nadherne, nemam snim problemy. Oplati sa!!!!

    • matuso9c píše:

      Ja som tento obvod staval 4x v mienke, ze raz bude hrat normalne..avsak sen sa mi nesplnil. podla mna je to asi najshitnejsi IO z rady od PHILIPSU. IO si nikdy neodpustil hnusne pukanie a to uz pri dost malych vykonoch, a to aj pri pouziti foliovych kondenzatorov, ktore vraj mali sposobene pukanie odstranit..a ten cinitel tlmenia je fakt zly. reprak vam ide vyskocit z bedne. TDA 8560Q je asi fakt lepsi. ziadne pukanie, vykon postacujuci a cena okolo 100,-..neni o com..do auta ako stvoreny.

      • dasper píše:

        Ja zatial iba dva krat a to jeden je napajany na zdroj z PC a druhy normalne v aute ale obidva idu vpohode, mne sa pukanie neobjavilo a to som snim robil selico lebo sa nemestil do krabicky, inak je to vpohode obvod ma setko co mam mat, sice aj vysoku cenu docela no tak lahko sa odpisat neda, ta schema ma zarazila lebo som to pozeral uz viac krat a je zla schema, a som sa sekol nie len C2 ale aj C3 je na scheme opacne zakresleny

  4. mik6666 píše:

    6A????? KOLKO SA VAM PODARILO Z TOHO DOSTAT ?? JA SOM TO NAPAJAL MP3 PREHRAVACOM A MAXIMUM BOLO 3,12A ??? AKY VELKY MA BYT VSTUPNY SIGNAL ?

  5. PaulieSk-Hrc píše:

    mohli by ste niekdo helfnut zoznam suciastok?

  6. vlado007 píše:

    Hoši, určite vám tie zosíky funguju spravne, alebo sú to tu všetko len keci? pretoze podla datasheetu ma mať kondik C3 kladny+ pól na pine 5 a zaporny- pól na pine 3 😀 (cize naopak).
    Apropo, C6 a C7 sú keramiky či fóliové alebo je to jedno?

  7. pedro8412 píše:

    Zdravím. S týmto zosikom som bol spokojný asi tak tyzden. Všetko krásne hralo subwoofer skákal ako sa patrý až do toho soudného dňa,kedy som si zvýšil hlasitosť a z ničoho nič sa mi subwoofer rozkmital. Proste skákal na nejakej určitej frekvencii. Akonáhle som hlasitosť opäť stiahol začal znovu pekne hrať.Neviem čo s tým môže byť a preto by som sa chcel na vás obráťiť s prozbou o nejake rady,kôli čomu by to mohlo byť(napr.netienené káble alebo niečo podobné).Kondíky C2,C3,C5 by mali byť nízkoimpedančné ale mám tam klasiku elektrolity. Prosím vás o akúkolvek radu,pretože ma to dosť trápy. Dík

  8. kakobikes píše:

    Prosím Vás ja , zapojil som tento zosilňovač , pekne funguje ale mam pocit ako keby hralo len tých 18w ako sa píše tých 50 až 70w som s neho určite nedostal.Signál som priviedol s mobilu neviem či to mohlo niečo ovplivniť.Zatial ktomu nemám spravený predzosilňovač ani obládanie hlasitosti.Zvuk som reguloval len mobilom.

Pridaj komentár