SVETELEKTRO

28. októbra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Zosilňovač triedy A ( 20W )


zawin

Pre zastancov kvalitného zvuku je tu uvedení zosilňovač triedy A. Na obrázku 1 je zapojenie zosilňovača, v ktorom sú použité klasické súčiastky. Jeho výkon je 20W čo je normálne pre tieto typy zosilňovačov. Tento zosilňovač može byť určený pre začiatočníkov, ktorý chcú mať kvalitný zosilňovač.

Trimrom PT1 sa nadstavuje na výstupe polovičné napätie a trimrom TP2 sa nadstavuje prúd zosilňovača na 1,7A pre najlepšie vlastnosti, ale pri úplne prvom zapnutí je nutné nadstaviť trimer PT1 do strednej polohy jeho dráhy a trimer TP2 na maximálnu hodnotu, inak by mohlo dôjsť k zničeniu tranzistorov. Pri tých trimrov by bolo najlepšie použiť viacotáčkové kôli k „citlivejšiemu“ ladeniu a tým aj presnejšiemu naladeniu zosilňovača. Na obrázku 2 je DPS a na obrázku 3 je jej osadenie. Výkonové tranzistory T4 a T5 je najlepšie k zosilňovaču pripojiť čo najkratšími vodičmi ( zníži sa tým riziko prípadného rušivého napätia ). A dôraz treba klásť aj na zdroj napájania, pretože aj od neho dosť závisí jeho kvalita, resp. veľkosť rušivého napätia.

( obr. 1 ), schéma zapojenia:



( obr. 2 ), návrh DPS ( veľkosť: 8,4×4,51 cm ):

( obr. 3 ), osadenie DPS:

Zoznam súčiastok:

Rezistory:

R1 – M1 ( 100kOhm )

R2 – 2k7 ( 2,7kOhm )

R3 – 2k7 ( 2,7kOhm )

R4 – 220Ohm

R5 – 2k7 ( 2,7kOhm )

R6 – 2k7 ( 2,7kOhm )

R7 – 2k7 ( 2,7kOhm )

R8 – 100Ohm

R9 – 100Ohm

TP1 – 100kOhm

TP2 – 100kOhm

Kondenzátory:

C1 – 1uF/ 35V/ rad.

C2 – 100uF/ 35V/ rad.

C3 – 470uF/ 35V/ rad.

C4 – 100uF/ 35V/ rad.

C5 – 4700uF/ 35V/ rad.

Polovodičové súčiastky:

T1 – BC 559

T2 – BD 139

T3 – BD 139

T4 – 2N 3055

T5 – 2N 3055

 

Použitá literátura: A. R. 7/ 2001

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (32)

  1. balki píše:

    Velmi podobné zapojenie mám postavené už dlhú dobu, a memal som s ním problém. Nevíhoda je v tom, že to skreslenie nieje nulové čo je fakt, výstupná impedancia je dosť vysoká a tranzistory dosť hrejú. Tá teplota nieje až taký problém ako tá výstupná impedancia, ktorá v konečnom dôsledku spôdobuje skreslenie.

    Raz som ho mal v klube, pretože starý zosik čo tam bol záhadne zhorel a v tej chvíli som iný nemal poruke. Zaťažil som ho 6-timi reproduktormi o impedancií 4 ohmy paralelne aby dačo hrali ved má len 20W. Na moje prekvapenie hral celkom sľubne len sa trochu hrial čo je pochopitelné. Problém nastal v tom, že pri plnom výkone začal skresľovať. V tom čase ale iný zosik k dispozícií nebol tak som ho musel trocha upraviť (znížiť výstupnú impedanciu a tým aj skreslenie). Ako prvé som zaviedol spätnú väzbu až za kondenzátorom, čo malo okamžite vplyv na zvukovom prednese. Potom som zvýšil h21E koncových tranzistorov tým, že som pred ne zapojil budiace tranzistory ako budič. (koncáky som mal KD617 tak som musel zapojenie trochu prerobiť)
    Po malej úprave zvládol neskreslene dodávať plný výkon do cca 0,5 Ohmu. Takto pracoval každodene na plný výkon viac ako pol roka bez jedinnej poruchy alebo znatelného skreslenia. Potom klub zakúpil dáky 100W Vermon ktorý ho vystriedal a ja ho dodnes používam v dielni ako záložný zosik…

    • kubo150 píše:

      Ako niekto mohol na tento zosik pridat spetnu vezbu to neviem a chcel by som vysvetlenie a ako to moze hrat ked tie tranzistory su rovnakej.

      • balki píše:

        Myslým že v tom máš nejaký zmätok. A ten niekto som bol ja a nie je to vôbec žiadny problém. Dokazovať ti to tu nebudem, doštuduj si triedy zosilňovačov a spätné väzby v nich. určite na to prídeš aj sám akú má nevíhodu tento na obrázku… A ako to môže hrať s tranzistormi rovnakej vodivosti, to ti bude jasné ked si preštuduješ zaákladné zapojenia koncových stupňov NF zosilňovačov. Predpolkadám že toto riešenie koncových tranzistorov je staršie ako ty, priznám sa aj ako ja, takže literatúry nájdeš kopu. A ak ti bude aj po preštudovaní tej lit. niečo nejasné napíš.

  2. boraicho píše:

    A nemal by si este niekde DPS ktomu svojmu prerobenemu?

  3. boraicho píše:

    ano, ano, stači schema ja si večšinou aj tak DPS-ky navrhujem sam tak mi pošli na boraicho@orangemail.sk diky

  4. wickerman píše:

    Zdravim.Tento zosik je dost zaujimavy ale mam par otazok…nebude vadit to ze bude potrebovat opreda nejake ochranu proti skratu,prehriatiu atd? a mam pocit ze te tranzistory teto veci neobsahuju…a k zosiku to treba preds aje nie?,,,a tak isto predzosilnovac…. a chel by som sa opytat Balkiho ci by mi tu prerobenu schemu tiez nemohol poslat mozno potom by som sa rozhodol ci ten zosik postavit a ci nie…zatial dakujem :-)…majl je Roman.Pastorok@zoznam.sk

    • balki píše:

      Samozrejme ako každý kvalitný a najme spolahlivý koncový zosilňovač mal by obsahovať zopár ochrán. Ochranu proti skratu na výstupe možeš dať poisku ale tá tam nehrá velkú rolu z toho dôvodu že je to A trieda a maximálny možný výstupný prúd je ten kludový čiže 2,2A na 20W/4Ohm. Skôr tá tepelná má väčšie uplatnenie, pretože fakt dosť hreje čo je jasné. Preto sa treba obzvlášť venovať spolahlivému odvodu tepla (na jedn kanál 70W dlhodobý stratový výkon). Čo sa týka predzosilňovača nieje potrebný pokial netreba väčšie zosilenie ako 30, pretože sa dá jednoducho nastaviť SV.

      • wickerman píše:

        dakujem ale este by ma zaujimalo par veci….co je to „SV“ pocujem to prvy krat aj ked ma elektroniky bavy a ripem s av nej…ale ten predozosik by nevadil keby ze ho tam chcem dat ze?…bo uz ho mam nachystany a uz mi chyba len nejaky dobry zosik…a ozaj napajanie je 40V ale nikde neje pisany max odber I…a to je tak vo vacsine clankov ako si potom vypocitam jeho odber pri plnom vykone aby som si mohol dat spravit alebo zohnat trafak?… zatial dik si ochotny :)..

        • balki píše:

          SV je v skratke spätná väzba (samozrejme myslím zápornú). Predzosik samozrejme nevadí aspoň môže mať koncák nižšie zapojenie a tým aj väčšiu stabilitu a THD. To napätie nie je kritické len aby bolo večššie ako 32V. Prúd tam musí byť min 2,2A ako som už písal, to znamená v tvojom prípade 2,2×40=88W na jeden kanál(dlhodobá strata na koncákoch) to nastavíš zdrojom prúdu. No a ten trafák by mal mať min 200W na oba kanály, a musí sa rátať s dlhodobým odberom 4,4A/40V. …a ten MultiSim ti môžem poslať cez ICQ

  5. wickerman píše:

    No uz som ho staval ale nemozem ho dostavat lebo je tam nejaka chybycka…tam kde je rozmiestnenie suciastok na DPS je ozn. nejaky kondik C6 a ked sa pozriete do schemy ziadny tam nieje…tak do slaka co tam ma na miesto toho byt…pozeral som to aj v Amaterskom Radiu pretoze ten zosik je stadial a tam je to tiez tak isto a popis je hadam este kratsi ako tu….nevedel by mi niekto poradit co tam mam namiesto toho dat ci tam nema byt nic?

  6. kubo150 píše:

    Komplementarna a kvazikomplementarna dvojica byva väcsinou v triede AB, B
    a keby to bolo v triede A, tak by sa to v klude asi trocha viac hrialo a to by bolo na nic, teda neviem nemal som to postavene a neviem ci sa to hreje.

  7. kubo150 píše:

    Komplementarna a kvazikomplementarna dvojica byva väcsinou v triede AB, B
    a keby to bolo v triede A, tak by sa to v klude asi trocha viac hrialo a to by bolo na nic, teda neviem nemal som to postavene a neviem ci sa to hreje.

    • balki píše:

      Určite si presštuduj tú literatúru čo som ti odporučil vyššie, alebo sa niekoho skúsenejšieho spýtaj, že to nie je nič neobyčajné ale desiatky rokov používané.

      • kubo150 píše:

        Neboj sa dobre viem co su triedy a v triede A som staval zosik na 325 V a sam som ho navrhol a hralo to, tak to asi viem len som do teraz nemohol najst zapojenie s rovnakymi tranzistormy a mala otazka, ma komplementarna dvojica nieco spolocne so tabylizatorom so zenerovou diodou?

        • kubo150 píše:

          Ano studoval som neco ale dost zapojeni v tych literaturach bolo jaksi nefunkcnych a bolo to nakreslene len na pochpenie principu.

          • balki píše:

            Gratulujem j postaveniu elektronkového zosika ale tranzistory sú niečo úplne iné a aj zapojenie koncobého stupňa je v celku iné. Tých ztapojení je kopa. Ak máš záujem o skutočné overenie Triedy A tak mi mapíš pošlem ti nejakú schémičku, uplne jednoduchú. A k tej otázke.. stabilizátor so ZD a koncový stupeň sú dve rôzne veci takže neviem o čo ti prestne ide. Ak o použitie zdroja prúdu tak áno aj tak sa to dá riešiť ale tých možností je kopa..takže neviem čo prestne chceš.

          • kubo150 píše:

            myslim stbylizaciu napetia s ref. napetim zo zd a premennou zatazou ale to uz moc radim a tu nejde zrovna o triedu A ale mozes mi vysvetlit tvoju teoriu. otazka bola co si zac ale nedostal som cakanu odpoved.

          • balki píše:

            Píšeš o stabilizácií napätia v koncovom zosilňovači čo je len základom pre riadenie konštantného prúdu. Prúdové zrkadlo môže mať rôzne referenčné zdroje či už NRZP, PRZP. A o stabilizácií napätia na výstupe …to už zabezpečí spoľahlivo emitorový sledovač a SV. Neviem ale aj tak, čo myslíš zo ZD. Ale nebudem sa tu dohadovať o 50 rokov starých zapojeniach koncových stupňov. A nakoniec píšeš že: „otazka bola co si zac“ … No neviem čo chceš počuť…Profil mám dostatočne vyplnený a ak nedostatočne napíš mi SS. Rád pomôžem ak môžem…

          • kubo150 píše:

            opytam sa inak, dokazes navrhnut zosilovac ? ak ano tak klobuk dolu

          • balki píše:

            kubo150, keby som to nevedel tak sem nepíšem.

          • kubo150 píše:

            a kolko mas rokov?

  8. CCamp píše:

    nevíte kde seženu trafo 2x40V pro napájení tohoto zesilovače? chci si udělat 2x20W

  9. sejzmolog píše:

    Tak som ho postavil. Zvuk je naozaj pekny. Pre tych co sa do toho pustia par primitivnych rad co autor zbytocne nevypisoval. Postavite ho zo suciastok v sufliku(KF504, KD503). Tato schema je funkcna bez chyby a s tymi trimrami naozaj opatrne ako pise autor. A je to skutocne triedy A. Tranzistory T2 a T3 sa tiez poriadne zahrievaju. Cez T2 tecie 2xvazsi prud ako cez T3. Ja som musel tranzistor T2 dat na chladic k tranzistorom T4,T5. A T3 som dal kovovy tranzistor (KF504) a opatril ho malickym chladicom. Zvuk je naozaj pekny ale ta ucinost je zufala. Zosilnovac hra na 2Waty ale hreje sa ako by isiel na plno 100W zosik. Chladenie netreba zanedbat. Zosilnovac sa samozrejme hreje aj ked nehra ale je zapnuty.

  10. SynysterSk píše:

    Nemáte náhodou k tomu amplitúdovu frekvenčnú charakteristiku výkon a účinnosť ?

Pridaj komentár