Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • zapojenie 555 otazka

zapojenie 555 otazka

Kecajte o ─Źom chcete...

Moderátor: Moderátori

zapojenie 555 otazka

Odosla┼ąod thompson » 21 Jan 2009, 18:01

Ahojte chcem len tak skusit toto zapojenie len mam otazku ten kondik C1 nema nahodou byt 2,2Uf? lebo 2,2nf co ma + a - podla mna neexistuje. Help me pls :)

http://www.tranzistor.sk/sk/schemy-a-ex ... ia-tv.html
Veci na predaj: http://tinyurl.com/36674ah

Nasa stranka vo vystavbe: www.mrkvosoft.com. Nevsimajte si tie prazdne miesto pracuje sa na novych clankoch a vylepseniach.

"Nie je umenie posklada┼ą PC, ale vybra┼ą spr├ívne komponenty"
thompson
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1324
Vek: 18.87
Zalo┼żen├Ż: 28.12.2007
Bydlisko: Jal┼íov├şk
Karma: 0

Odosla┼ąod Andrej » 21 Jan 2009, 18:06

ten kondik ma mat 2,2nF tak ako to tam je napisane.. Keby si pouzil kalkulacku a zistil si kmitocet, nemusel si sa teraz pytat...to ze je tam polarizovany si nevsimaj....daj tam keramiku 2n2.
Absentujem tu z osobnych dovodov, v pripade potreby piste na ICQ, alebo mail. Dakujem
Andrej
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 827
Vek: 28.8
Zalo┼żen├Ż: 04.12.2007
Bydlisko: Prievidza
Karma: 0

Odosla┼ąod thompson » 21 Jan 2009, 18:19

ok diky
Veci na predaj: http://tinyurl.com/36674ah

Nasa stranka vo vystavbe: www.mrkvosoft.com. Nevsimajte si tie prazdne miesto pracuje sa na novych clankoch a vylepseniach.

"Nie je umenie posklada┼ą PC, ale vybra┼ą spr├ívne komponenty"
thompson
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1324
Vek: 18.87
Zalo┼żen├Ż: 28.12.2007
Bydlisko: Jal┼íov├şk
Karma: 0

Odosla┼ąod boraicho » 21 Jan 2009, 20:16

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

keby si to postavil a dal tam 2,2uF tak by si videl ┼że ti to len blika.
...
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

Odosla┼ąod Andrej » 21 Jan 2009, 20:33

S kondom 2,2 uF by moc nevidel, ale bolo by to len 40 hz. co by teda sveitilo stale ale mensim jasom...
Absentujem tu z osobnych dovodov, v pripade potreby piste na ICQ, alebo mail. Dakujem
Andrej
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 827
Vek: 28.8
Zalo┼żen├Ż: 04.12.2007
Bydlisko: Prievidza
Karma: 0

Odosla┼ąod boraicho » 21 Jan 2009, 20:39

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

Andrej nap├şsal:S kondom 2,2 uF by moc nevidel, ale bolo by to len 40 hz. co by teda sveitilo stale ale mensim jasom...


no tak neblikalo bi to tak ┼że blik blik ale poblikavalo by to a bolo by to vidno.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

siet

Odosla┼ąod Nomen » 24 Jan 2009, 14:14

V elektrickej sieti je 50Hz , vidiš nejake blikanie ? Ludske oko to jednoducho nezvlada , ja by som pouvazoval o cmos 555 , mensie kapacity a su stabilnejsie vo vystupnej frakvencii
Nomen

Re: siet

Odosla┼ąod boraicho » 24 Jan 2009, 14:37

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

Nomen nap├şsal:V elektrickej sieti je 50Hz , vidi┼í nejake blikanie ? Ludske oko to jednoducho nezvlada , ja by som pouvazoval o cmos 555 , mensie kapacity a su stabilnejsie vo vystupnej frakvencii


pozri zober jednosmernu diodu a daj do siete a pripoj na ┼żiarovku a uvidis 50Hz :) ┼żiarovka ti bilka na 100 hertzoch :wink: vysku┼íaj.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

Odosla┼ąod Andrej » 24 Jan 2009, 18:16

Ach jaj nechcelo sa mi ta presviedcat, ale asi musim. - 50 HZ neuvidis blikat. A neusmernena siet ma frekvenciu 50 hz, nie sto - bacha na to.
Absentujem tu z osobnych dovodov, v pripade potreby piste na ICQ, alebo mail. Dakujem
Andrej
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 827
Vek: 28.8
Zalo┼żen├Ż: 04.12.2007
Bydlisko: Prievidza
Karma: 0

ach jaj

Odosla┼ąod Nomen » 24 Jan 2009, 18:37

Ach jaj Borachio ,ci ako .. , ze pokrocily , ked das diodu do serie so ziarovkou , usmernis striedave napetie , to znamena ze budes mat na ziarovke len jednu pol vlnu , kladnu alebo zapornu , ako diodu otocis , tak sa ziarovka bude rozvedcovat len tou pol vlnou a v druhej bude zhasnuta , preto sa ti zda ze bude blikat , preto sa ta el. siet vola striedava , vykon je v kladnej aj v zapornej pol vlne , troska fyziky by to trebalo .
Nomen

Odosla┼ąod Robio » 24 Jan 2009, 19:34

Ak m├í┼í jednosmern├ę usmernenie siete tak bude┼í ma┼ą f 50Hz ak m├í┼í dvojcestn├ę tak bude┼í ma┼ą 100Hz...

A boraicho m├í pravdu ┼żiarovk├í "blik├í" na 100Hz (jedna sekunda zo siete m├í 50kladn├Żch a 50 z├íporn├Żch v─║n...) a klika┼ą ju neuvid├ş┼í pri 50hz to je jasn├ę preto┼że to vl├íkno m├í nejak├║ "zotrva─Źnos┼ą" nie ako LED dioda ktor├í sa vypne v okam┼żiku...
Robio
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 5211
Vek: 24.72
Zalo┼żen├Ż: 11.09.2007
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

50hz

Odosla┼ąod Nomen » 25 Jan 2009, 08:11

To Robio ,, troska sa tu bavime o frekvenciach ,,ale ak tam vopchame nejaku diodu , ci jednocestn├Ż alebo dvojcestn├Ż usmernovac , uz sa nebavime o frekvencii , to napetie je uz usmernene , ide teda potom len o zvlneni , a zvlnenie to je zasa o nie─Źom inom , jasne ti je samozrejme ze zaporna polvlna pri dvojcesnom je medzi dvoma kladn├Żmi a teda naozaj mame 100Hz , ale to je zvlnenie ,, pekn├Ż den .
Nomen

Re: 50hz

Odosla┼ąod boraicho » 25 Jan 2009, 12:14

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

Nomen nap├şsal:To Robio ,, troska sa tu bavime o frekvenciach ,,ale ak tam vopchame nejaku diodu , ci jednocestn├Ż alebo dvojcestn├Ż usmernovac , uz sa nebavime o frekvencii , to napetie je uz usmernene , ide teda potom len o zvlneni , a zvlnenie to je zasa o nie─Źom inom , jasne ti je samozrejme ze zaporna polvlna pri dvojcesnom je medzi dvoma kladn├Żmi a teda naozaj mame 100Hz , ale to je zvlnenie ,, pekn├Ż den .

sluchaj tu.
aj andrej ja viem velmi dobre ┼że v sieti je 50Hz len┼że ┼żiarovka blika na 100Hz vi─Ć Robio.
Nomen mne take veci vysvetlova┼ą nemusis.po prve este my vysvetli ako chces v sieti vidie┼ą 50Hz??? to mi potom mo┼że┼í pris┼ą naladi┼ą teslak ked doka┼żes vy─Źita┼ą frekvenciu podla toho ┼że sa len na to pozeras.

urob toto a uvidis sam. http://svetelektro.com/modules.php?name ... pic&t=4307 a presved─Źi┼í sa sam.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

Pajka

Odosla┼ąod Nomen » 25 Jan 2009, 12:26

Ak si to dal na trafo-pajku asi ti uz odisla do eletrikarskeho neba , a s odporovou sa to da ,, ale co , dr┼ż├ş, ti palce ,
Nomen

Re: Pajka

Odosla┼ąod boraicho » 25 Jan 2009, 12:51

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

Nomen nap├şsal:Ak si to dal na trafo-pajku asi ti uz odisla do eletrikarskeho neba , a s odporovou sa to da ,, ale co , dr┼ż├ş, ti palce ,

pi─Źus, trafo pajku nepou┼żivam , je uplne na hovno.
mne palce dr┼ża┼ą nemusi, od teba si nepotrpim.
a dalsia vec je , vieš ako vyzera jednosmerne napetie??
jednosmerne napetie je toto hore
a ked das do siete jednosmernu diodu vznikne ti toto a od jednosmerneho napetia to ma dos┼ą daleko, tak nechapem ─Źo tu trepes ┼że:
Nomen nap├şsal:ale ak tam vopchame nejaku diodu , ci jednocestn├Ż alebo dvojcestn├Ż usmernovac , uz sa nebavime o frekvencii , to napetie je uz usmernene
Pr├şlohy
schema 14.jpg
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

ked

Odosla┼ąod Nomen » 25 Jan 2009, 13:15

Skus dat na vystup kondik , elektrolyt okolo 200M na dobr├Żch 400V a bez zataze , na vystupe budes mat rovnu ciaru , cize si to pripojil na napetie uz usmernene , to si zrusil to zvlnenie , ale uz bolo usmernene , ale ak ten elyt das na striedave , tak vyletia poistky , len to som chcel , ze striedave prechadza nulou , ak je tam dioda uz je to usmernene , aj ked s vlnen├şm a to je ten spodn├Ż graf , nakreslil si to naozaj spravne , ved sa nejeduj , v pohode
Nomen

Re: ked

Odosla┼ąod boraicho » 25 Jan 2009, 13:38

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Ak tu chce┼í pokra─Źova┼ą,venuj sa uveden├ęmu probl├ęmu a nie zbyto─Źnostiam okolo toho."

Nomen nap├şsal:Skus dat na vystup kondik , elektrolyt okolo 200M na dobr├Żch 400V a bez zataze , na vystupe budes mat rovnu ciaru , cize si to pripojil na napetie uz usmernene , to si zrusil to zvlnenie , ale uz bolo usmernene , ale ak ten elyt das na striedave , tak vyletia poistky , len to som chcel , ze striedave prechadza nulou , ak je tam dioda uz je to usmernene , aj ked s vlnen├şm a to je ten spodn├Ż graf , nakreslil si to naozaj spravne , ved sa nejeduj , v pohode


h├ę├ęj 8) a ty si doma usmernujes sie┼ą, vyhladzuje┼í a potom to pripajas na ┼żiarovky hej?? pozri neviem pre─Źo odbo─Źuje┼í s temy o usmernovani a vyhladzovani napetia?? ja som len napisal ┼że ┼żiarovka blika na 100Hertzoch a po usmerneni jednou diodou vidno ako poblikava. tak neviem pre─Źo si ty aj andrej hned beriete ako keby som napisal ┼że v sieti je 100Hz?J som nikde a nikdy nenapisal ┼że v sieti je 100Hz
www.boraicho.szm.sk/P1010719-0.3gp 222kB
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10086
Vek: 25.76
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 33

Odosla┼ąod datam » 26 Jan 2009, 10:06

Len tak OT. Norma PAL m├í definovan├║ r├Żchlos┼ą 24 sn├şmkov za sekundu. Spr├ívne je to vlastne klasick├ę TV. Blik├í? Latencia tam je ale obr├ízky sa obnovuj├║ s r├Żchlostou 24 sn├şmkov (nebudem tu rozobera┼ą ─Źo je to prekl├ídan├ę riadkovanie) a blik├í? Pravda 50Hz sa d├í postedn├║┼ą ak urob├ş┼í pohyb na okraji zorn├ęho po─ża oka ale v┼íeobecne je dan├ę ┼że frekvencie nad 20Hz oko berie ako trval├Ż svit a nie blikanie. Samozrejme niekto poviem ┼że to vid├ş ale to je asi tak├í pravdepodobnos┼ą ak niekto po─Źuje zvuk na 20kHz.
datam
Power user
Power user
Pr├şspevky: 1925
Vek: 32.38
Zalo┼żen├Ż: 24.04.2008
Karma: 1


Nasp├Ą┼ą na Vo─żn├í t├ęma

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: Duro, Google Adsense [Bot], Milos66 a 3 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.80 sek├║nd