Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Zn├ş┼żenie a stabiliz├ícia nap├Ątia - V┼íeobecne

Zn├ş┼żenie a stabiliz├ícia nap├Ątia - V┼íeobecne

Pomoc v oblasti silov├Żch ─Źast├ş (zdroje, nab├şja─Źky a pod.)

Moderátor: Moderátori

Odosla┼ąod Dolfi » 07 J├║n 2010, 21:41

breta1 nap├şsal:Zkus toto (nem├ím to odzkou┼íen├ę, ale m─Ťlo by to snad fungovat).

Breta, ty si mi vyf├║kol my┼ílienku ...! (J├í sa nehr├ím, indukcia my┼ílienok sn├í─Ć funguje) ! :wink:

(Aby som bol presn├Ż, uva┼żoval som o tomto zapojen├ş s KD503: http://svetelektro.com/clanky/univerzal ... e-186.html a TL431, s odporov├Żm deli─Źom pripojen├Żm na v├Żstupe = doregulov├ívanie v├Żstupn├ęho nap├Ątia). :wink:
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8929
Vek: 61.9
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 37

Odosla┼ąod flash.13 » 07 J├║n 2010, 21:59

ja som ned├ívno tie┼ż postavil s MA7812, je tu aj vlakno, a posilnil KD605 tak to mam do cca 10A...

schema:http://lukas.cerro.sk/3/jednoduche-napajacie-zdroje
na tej str├ínke su stabiliz├ítori 12V ale na mal├ę pr├║dy tak :
je tam sch├ęma s tranzistorom BD139 - 1,5A .. ja som ho nahradil s KD605 - mal by ist cca 10A a mne ide v pohode... samozrejme nezabudni na riadny chladi─Ź!!
alebo pou┼żi MA78P12 ... P - power 10A
MA78xx by malo stabilizova┼ą nap├Ątie o 10V v├Ą─Ź┼íie ako ma┼í to MA78xx, tak┼że pri MA7812 by malo stabilizova┼ą nap├Ątie od 13 - 22V.

ja som z toho ┼ąahal len 2A lebo som nemal trafo , tak┼że neviem ci to p├┤jde na 100%... mysl├şm ┼że by to malo ├şs┼ą bez probl├ęmov...

Na tranzistore vznik├í ├║bytok 0,7 V. aby si vyrovnal t├şch 11,3 na 12 mus├ş┼í si nastavi┼ą presn├║ hodnotu rezistoru. ja som pou┼żil 50ohm a v├Żstupn├ę nap├Ątie mam 12,17V. tam by malo byt asi t├şch 47ohm

ak sa v nie─Źom m├Żlim opravte ma.
e┼íte po─Źk├ím ─Źo povedia sk├║senej┼í├ş :)
Pr├şlohy
a03.png
Naposledy upravil flash.13 d┼ła 07 J├║n 2010, 22:18, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
flash.13
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Vek: 20.24
Zalo┼żen├Ż: 19.12.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod Ond3x » 07 J├║n 2010, 22:17

Postav ten Stabilizovan├Ż zdroj s ochranou proti skratu - obmedzen├şm pr├║du - verzia MOSFET

Pos├şlen├Ż 7812 a zenerka s tranzistorem jde po zkratu do kytek.
Ond3x
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2233
Vek: 23.09
Zalo┼żen├Ż: 10.03.2010
Karma: 0

Odosla┼ąod flash.13 » 07 J├║n 2010, 22:27

hej m├í┼í pravdu... U┼ż sa mi ho podarilo skratova┼ą ale odi┼íiel my trand, vymenil som a v┼íetko ide ako m├í :)

Mo┼żno by sa dala prirobi┼ą niejak├í pro┼ąiskratov├í ochrana... :)
flash.13
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Vek: 20.24
Zalo┼żen├Ż: 19.12.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod Dolfi » 08 J├║n 2010, 12:06

breta1 nap├şsal:Zkus toto (nem├ím to odzkou┼íen├ę, ale m─Ťlo by to snad fungovat).

Breta, trochu som nad t├Żm zapojen├şm dumal, no na druh├Ż poh─żad sa mi zd├í "mierne nefunk─Źn├ę" ...

Pod─ża m┼ła by t├í TL431 musela ma┼ą "opa─Źn├║ logiku", t.j. ke─Ć v├Żstup poklesne, tak aj nap├Ątie na TL-ke by malo poklesn├║┼ą, aby sa viacej otvoril ten FET ... :wink:
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8929
Vek: 61.9
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 37

Odosla┼ąod breta1 » 08 J├║n 2010, 14:18

Dolfi, je┼ít─Ť ┼że jsi tady, jak to, ┼że m─Ť na tu hovadinu nikdo neupozornil. Mus├şm to n─Ťjak opravit.
asi takto
Pr├şlohy
irf9z34 1.png
Naposledy upravil breta1 d┼ła 08 J├║n 2010, 16:44, celkovo upraven├ę 2 kr├ít.
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 6237
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 36

Odosla┼ąod Dolfi » 08 J├║n 2010, 15:02

breta1 nap├şsal:asi takto

Dobr├Ż n├ípad, ale:
1. Najsk├┤r potrebujeme nejako dosta┼ą nap├Ątie na v├Żstup a toto zapojenie to akosi nedok├í┼że. Odpor do TL431 je treba pripoji┼ą pred FET ...
2. A e┼íte jeden detail. Nap├Ątie na TL431 treba nastavi┼ą asi na 5,7 V a nie na 12 V ...
3. A mo┼żno medzi BE tranzistora BC treba odpor napr├şklad 560, nech t├í zenerka pracuje s nejak├Żm pr├║dom.
4. A mo┼żno pr├║d do TL431 nastavi┼ą aspo┼ł na 5 mA, (odpor 3k9 zmen┼íi┼ą na 1k5).
Naposledy upravil Dolfi d┼ła 08 J├║n 2010, 15:10, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8929
Vek: 61.9
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 37

Odosla┼ąod breta1 » 08 J├║n 2010, 15:10

Dolfi
ad1 -m├í┼í pravdu, p┼Öekresl├şm to
ad2 -mysl├şm ┼że to m├ím spr├ívn─Ť, d─Ťli─Ź 3k9/1k mus├ş d├ívat z 12V referenci 2,5V a t├şm nast├ív├í regulace.
ad3 - odpor tam m┼»┼że b├Żt, ale nemus├ş
ad4 - TL431 spolehliv─Ť jede od 0,5mA
Naposledy upravil breta1 d┼ła 08 J├║n 2010, 15:17, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 6237
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 36

Odosla┼ąod Dolfi » 08 J├║n 2010, 15:14

breta1 nap├şsal:ad2 -mysl├şm ┼że to m├ím spr├ívn─Ť, d─Ťli─Ź 3k9/1k mus├ş d├ívat z 12V referenci 2,5V a t├şm nast├ív├í regulace.

Teraz si ma úplne rozhodil. Krupica, neviem ... Ale asi máš pravdu ! :wink:
(Bod 2 beriem sp├Ą┼ą) !

breta1 nap├şsal:ad3 - odpor tam m┼»┼że b├Żt, ale nemus├ş

A aspo┼ł jeden v├Ą─Ź┼í├ş odpor 5k6, (ke─Ć u┼ż nie 560 ohm), medzi BE BC-─Źka. Potom aj pr├║d cca 2,5 mA do TL-ka bude e┼íte v pohode. Pros├şm ... :wink:
(Predstav si, ─Źo asi vystr├íja to BC-─Źko, ktor├ę riadi mo┼żno 0,5 mA, pri pr├║de do b├ízy r├ídovo uA, cez t├║ zenerku = jej koleno). :wink:

(P.S.: Vid├şm, ┼że si d├┤sledne tvrdohlav├Ż. Ak m├┤┼żem poprosi┼ą, definuj mi, pros├şm, zenerovo nap├Ątie tej 5V1 zenerky pri pr├║doch 0 a┼ż 2 miktoamp├ęry). :wink:
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8929
Vek: 61.9
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 37

Odosla┼ąod breta1 » 08 J├║n 2010, 16:43

Dolfi, ┼że jsem tvrdohlav├Ż mezek, sly┼í├şm od man┼żelky ka┼żd├Ż den (nakonec v┼żdycky povol├şm).
Povol├şm i tady - ten odp┼»rek jsem tam vrazil..
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 6237
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 36

Odosla┼ąod Dolfi » 08 J├║n 2010, 16:52

breta1 nap├şsal:Povol├şm i tady - ten odp┼»rek jsem tam vrazil.

V─Ćaka !

Ale zd├í sa, ┼że j├í som tvrdohlavej┼í├ş ... :wink:

P.S.: A kde m├íme Kofa, ktor├Ż kedysi chcel hne─Ć nie─Źo sk├║┼ía┼ą ...? :wink:
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8929
Vek: 61.9
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 37

Odosla┼ąod ronaldo » 08 J├║n 2010, 19:14

no cez vykend sa pohram s tou schemou uvidime ako to vyda(ak nevymyslim do vtedy nieco ine )


a este by som tam chcel spravit aj voltmeter a ampermeter
dal by sa pouzit tento s tohto zapojenia http://svetelektro.com/clanky/dvojity-l ... j-350.html

len prerobit aby meral do 10A aspon

dik za odpovede
ronaldo
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 277
Zalo┼żen├Ż: 20.04.2008
Karma: 0

Zdroj

Odosla┼ąod addo1 » 30 J├║n 2010, 17:12

Nazdarek chalani mam na vas par otazociek ak by ste mi snimy mohli trosku pomoct bol by som vdacny. Za pomoc vopred dakujem! vsetko myslim bude jasne z prilozeneho obrazku. Takze:
- mohol by som takto zapojit ten zdroj (fungovalo by to)
- ake velkosti zakruzkovanych "C"ondikov pouzit (odber zo stabilizatorov nepresiahne 300mA z kazdeho /oznacene ciernou kramlickou/) stabiky su tak koli viacerim pomocnym symetrickym napatiam
- velke fitracne kapacity budu zapojene medzi + a - (vid obrazok) nenarobilo by to nejaku srapatu? napr. pre tie stabiky?
- kde vasade by som mal este pridat nejaku filtaciu?
-mozem prpojit tie dva mostiky (cerveny prepoj) potrebujem mat pre obe napatia spolocnu zem


-spomedzi + a - potrebujem odoberat zhruba 8A /oznacene velkou modrou kramlickou/

alebo ak by bol nejaky napad ako to cele prekop nebudem sa branit
PS: dufam ze to nieje blbost to co som nakreslil
PS2: viem ze tie napatia com som tam napisal budu vyzsie koli fitracii to neberme do uvahy stym ratam (x 1,41)
Pr├şlohy
IMG00323-20100630-1614.jpg
Naposledy upravil addo1 d┼ła 30 J├║n 2010, 17:26, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
addo1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 597
Vek: 24.52
Zalo┼żen├Ż: 27.11.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 0

Odosla┼ąod mjankovic » 30 J├║n 2010, 17:19

Tie zakru┼żkovane kond├şky tam ani nemusia byt. Ale mo┼że┼í tam dat nie─Źo mal├ę, 100uF. Potom na 8A priamo zo stab├şkov zabudni. Tie su stavane pri vela ┼ítastii na 1,5A.
Nechcem byt jednotkou , lebo je bl├şzko nuly.
mjankovic
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1384
Vek: 20.26
Zalo┼żen├Ż: 09.03.2008
Bydlisko: Tren─Ź├şn
Karma: 3

Odosla┼ąod addo1 » 30 J├║n 2010, 17:24

mjankovic nap├şsal:Tie zakru┼żkovane kond├şky tam ani nemusia byt. Ale mo┼że┼í tam dat nie─Źo mal├ę, 100uF. Potom na 8A priamo zo stab├şkov zabudni. Tie su stavane pri vela ┼ítastii na 1,5A.


odporucam lepsie precitat a pozriet na obrazok a potom reagovat 8) Ale aj tak Dakujem
addo1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 597
Vek: 24.52
Zalo┼żen├Ż: 27.11.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 0

Odosla┼ąod mikkipp » 30 J├║n 2010, 17:29

mjankovic nap├şsal:Tie zakru┼żkovane kond├şky tam ani nemusia byt. Ale mo┼że┼í tam dat nie─Źo mal├ę, 100uF. Potom na 8A priamo zo stab├şkov zabudni. Tie su stavane pri vela ┼ítastii na 1,5A.

Autor predsa nenap├şsal presn├ę typy stabiliz├ítorov, tak ako si pri┼íiel na hodnotu 1,5A. M├┤┼że si tam da┼ą 100mA, alebo 3A stabiliz├ítory. Odber 8A samozrejme nemyslel zo stabliz├ítorov.

Neviem ako sa to presne rob├ş pri zosil┼łova─Źoch, ale pre─Źo si zapojil ve─żku filtr├íciu a┼ż za stabiliz├ítory? Nevid├şm d├┤vod. In├í─Ź to m├í┼í dobre si mysl├şm. Tie kondy pri pri most├şku to s├║ parareln├ę blokovacie kondy na di├│dy?
S├║─Źin kr├ísy a rozumu je kon┼ítanta.
mikkipp
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 28.92
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2009
Bydlisko: Poprad
Karma: 5

Re: Zdroj

Odosla┼ąod luboss17 » 30 J├║n 2010, 17:29

addo1 nap├şsal:-mozem prpojit tie dva mostiky (cerveny prepoj) potrebujem mat pre obe napatia spolocnu zem


myslim, ┼że je to zbyto─Źn├ę, alebo som zle pochopil. Preto┼że pre ten druhy ti zem netreba. M├í┼í iba + a -
Môj elektro web http://lubosweb.php5.sk/ - zapojenia, konštrukcie, programovanie softver a mcu
a ─Źl├ínky zaoberaj├║ce sa programovan├şm MCU od ATMEL s jadrom AVR.
luboss17
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 429
Vek: 23.79
Zalo┼żen├Ż: 05.05.2008
Bydlisko: ┼Żilina (Humenn├ę)
Karma: 1

Odosla┼ąod mjankovic » 30 J├║n 2010, 17:30

Aha sorry, zmiatlo ma na tom papieri 8A. OK, nevad├ş. Ka┼żdopadne ten zdroj fungovat bude. Tie bipolarne kondenzatory pou┼żi 100n keramiku aj na tie diodove mostiky. Ked da─ż 100uF aj pred stabik, ni─Ź nepokazi┼í, ale dobre uv├í┼ż ake napetie tam bude, aby si mal dostato─Źnu rezervu.
Nechcem byt jednotkou , lebo je bl├şzko nuly.
mjankovic
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1384
Vek: 20.26
Zalo┼żen├Ż: 09.03.2008
Bydlisko: Tren─Ź├şn
Karma: 3

Odosla┼ąod boraicho » 30 J├║n 2010, 17:34

Pou┼ż├şvate─ż dostal varovanie: "Poru┼íenie pravidla ─Ź. 13"

tie zakru┼żkovane by som dal ur─Źite, min. 1000uF, 8A v pohode.
kondiky na mostiku OK 10-33nF , ve─żk filtra─Źne kondiky ok. Inak mikip v scheme ako vidi┼í ich tam dorkesloval ta┼że preto su vpredu ale inak to je jedno, ved aj tak to je to jedno paralelne, len aby na plo┼íaku boli tak ako maju.

Ja by som povedal ┼że dopohody.

a v tom druhom usmernova─Źi, zas, ak chce┼í ma┼ą alebo nechce┼í ma┼ą spolo─Źnu zem, niekedy je to problem inokedy vyhoda :)
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 10154
Vek: 25.87
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Svidnik, Nemecko
Karma: 35

Odosla┼ąod addo1 » 30 J├║n 2010, 18:28

som sa zle vyjadril nie spolocnu zem ale minus pol musi byt spolocny je to v podstate podmienka :oops: ....

nieje jedno kde ta filtracia je? ci vpredu alebo v zadu? hmm :lol:

takze hovorite ze by to malo fungovat hej ..... zatial vsetkym co reagovali dakujem

//Automatick├ę spojenie pr├şspevkov. Pridan├ę po 26 min├║tach:

mikkipp nap├şsal: Tie kondy pri pri most├şku to s├║ parareln├ę blokovacie kondy na di├│dy?
ano mali by byt (samozrejme su aj pri druhom mostiku iba som ich tam nezakreslil)
addo1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 597
Vek: 24.52
Zalo┼żen├Ż: 27.11.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 0

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Silov├ę ─Źasti

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 1.04 sek├║nd