Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • zapojenie mikrospinacov

zapojenie mikrospinacov

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod misocko » 17 Feb 2017, 11:24

ahojte
potrebujem co najjednoduchsie zapojit 4 snimace MY-COMA100/80 (max DC napetie 15V, max DC 2mA), na 24V DC, aby zopli rele ak su vsetky rozpojene. Cievka vystupneho rele moze byt 12V alebo 24V (alebo kludne aj menej).
cize napajanie 24V DC, vystup rele, zopnute ak su vsetky snimace rozopnute (zaznamenaju pritomnost dielu). spinanie cca 1x za minutu, asi 30 sekund zopnute (pritomnost dielu) a asi ten isty cas rozopnute.

vie mi niekto navrhnut skutocne jednoduche a funkcne riesenie vhodne do priemyselnej aplikacie, firma ktora nam to ide robit tam chce nahodit Simenes LOGO a kedze my to chceme lacnejsie tak si mame navrhnut svoje riesenie.

vopred dakujem za nejaky navrh.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1830
Vek: 40.33
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod TomasNM » 17 Feb 2017, 12:05

Skus:

-- Spojený príspevok 17 Feb 2017, 11:09 --

Este som si vsimol,ze hodnota prudu s rezistorom 10k je 2.4mA,co je nad limit spinaca,cize daj tam 15k.
Mozes popr.pouzit iny tranzistor s vyssim zosilnenim,popr.MOSFET - Zalezi,aky odber ma pripojene rele.
Prílohy
nand.jpg
TomasNM
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1005
Vek: 36.24
Založený: 22.01.2012
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
Karma: 11

Re: zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod lucky62 » 17 Feb 2017, 12:59

Tu obmedzuje napätie na spínačoch BE prechod tranzistora.

Ak sa použije MOSFET, tak treba znížiť napätie na gate (tu báze) povedzme 12V zenerkou zapojenou paralelne k spínačom.
Lebo max 15V. Možno aj MOSFET bude mať nejaké max Ugs..
....môj bazar....

...Nikdy sa nehádaj z blbcom...
lucky62
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 768
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Liptovský Mikuláš, SK
Karma: 5

Re: zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod alois » 17 Feb 2017, 13:51

máš snímače s vemi malým zdvihom pracujúce na tkaku 10 gramov, čiže ľahké produkty. To Logo tam dávali asi aj na elimináciu "záchvevov spínača" nakoľko sa bavíme v mikromertoch a milimetrech u tohoto Baumeru.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1051
Vek: 56.24
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 19

Re: zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod misocko » 17 Feb 2017, 13:59

TomasNM: dakujem, nenapadlo ma tak jednoduche riesenie
alois: tato firma urcite zachvevy neriesi, ani netusili co je 7812 , ked som im napisal nech tam daju nejaky stabilizator, povodne to nakreslili nadrzovku na 24V priamo na relatko a vobec ich nezaujimali parametre tych snimacov
a zachvevy nepotrebujem riesit, pocas zakladania to sice mozno preblikne , ale potom to bude natvrdo pritlacene takze myslim ze preblikavat to nebude.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1830
Vek: 40.33
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: zapojenie mikrospinacov

Odoslaťod TomasNM » 17 Feb 2017, 14:26

lucky62 napísal:Tu obmedzuje napätie na spínačoch BE prechod tranzistora.

Ak sa použije MOSFET, tak treba znížiť napätie na gate (tu báze) povedzme 12V zenerkou zapojenou paralelne k spínačom.
Lebo max 15V. Možno aj MOSFET bude mať nejaké max Ugs..

Suhlasim s oboma doplnkami.
Narychlo som na to nepomyslel.
Co sa tyka zakmitov,tak myslim,ze je to fuk,pretoze spina to relatko,ktore ma ovela pomalsiu odozvu ako nejake zakmity.
TomasNM
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1005
Vek: 36.24
Založený: 22.01.2012
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
Karma: 11


Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.09 sekúnd