Cubesat SkCube

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Andys
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 04 Mar 2013, 23:56
Bydlisko: Bochum

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa Andys » 27 Júl 2017, 13:38

elmoto

Ak to myslíš ironicky, tak si úplne mimo. Radioamatéri bežne používajú a vyrábajú antény zo zvinovacieho metra a to hlavne kvôli dostupnosti materiálu, hmotnosti a tiež kvôli tomu, že sa dá "zbaliť" napr. do tubusu a je skladná pri preprave. Podobne konštrukčne riešené antény sa bežne používaju aj na profesionálne účely a v armáde (na satelitnú komunikáciu) a určite to nieje kvôli cene, kedže stoja tisíce $. Verím, že u nás by sa našli "vedci", čo by podobnú anténu dokázali vyvíjať za tisíce €.

Ja by som stredoškolákov nepodceňoval.

Samozrejme je rozdiel vyvinúť nejaký hw, sw a kúpiť hotovú vec v nejakom eshope (tie cubesat eshopy niesu čínske).
To čaro sa nákupom komponentov stratí, preto že sa primárne jedná o amatérsky projekt. Na druhej strane tvrdenie, že družica je 100% slovenská je zas ďalšia hlúposť, ono to prakticky ani nieje možné, alebo ak áno, zaujímalo by ma kto im na slovensku vyrobil napr. batérie, alebo solárne články...

_petko_

To boli odhadované náklady (v prepočte na €) v dobe keď začali na družici pracovať, vtedy nemohli ani len tušiť, koľko bude stáť reálne vynesenie do kozmu, preto bol odhad 40-60000€. Koľko to bolo presne neviem, ale treba brať do úvahy, že väčšina komunikačnej technológie bola zničená po zásahu bleskom, po tejto udalosti bola prijímacia stanica kompletne prerobená a ako som už písal, po tejto rekonštrukcii bola úplne galvanicky oddelená, na streche boli umiestnené fotovoltaické panely a akumulátory práve kvôli galvanickému oddeleniu od el. siete. Napriek tomu nebol prekročený odhadovaný rozpočet. Do úvahy treba brať aj náklady na takmer 2 roky prevádzky dokedy satelit nezanikol v zemskej atmesfére.

qwertz12

Myslím, že ľudí skôr hnevá spôsob, akým spôsobom bol celý tento projekt zrealizovaný.
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa elmoto » 27 Júl 2017, 13:44

Andys no bežne to nieje tie pásma zo zvinovacieho metra nakoľko aj keď nie som radioamatér ale zaujímam sa o to už cca 22 rokov a nevidel som doposial anténu takto realizovanú odcvaknutý pás z bežného metra. Ak hovoríš že je to bežné tak daj nespočetné príklady z internetu. Ako hovorím nestretol som sa s tým.

a z tými akumulátormi to snáď nemyslíš vážne? Je to slovenský projekt výrobený u nás a nami. Nie nikým iným. To že diely ktoré sa u nás nevyrábajú a boli použité neznamená že družica nieje náš výrobok!
0
nie som tu

Jerry19
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Dátum registrácie: 10 Júl 2007, 00:00

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa Jerry19 » 27 Júl 2017, 14:42

Dobre tak si priratajme k 100 000 co stal madarsky projekt dalsich 100 000 za vypustenie, lebo madari to mali zadarmo. Stale sme len na polovicnej cene. Stale sa nam niekde straca polovica penazi.

To je rovnake ako s kurcatami, ked sa to zabali u nas je to uz nas vyrobok...

Ta druzica je skladacka, ten format je standardizovany a plno veci je standardizovanych. Netvrdim ze je to ako poskladat si PC zo standardnych komponentov, az tak jednoduche to asi nie je. Ale samozrejme tu nikto nevyvijal vlastny procesor ani ziadne cipy a na to ani nikto nekodil vlastny operacny system alebo neriesil tam nejake FPGA... Sa zobrali nejake standardne dostupne veci a trosku sa upravili ...

Ja si stale myslim, ze to neni v poriadku a ze financovanie by malo byt transparentnejsie a malo by byt presne jasne na co kolko penazi sa vynalozilo, pretoze je to financovane nie nejakou sukromnou firmou a tym padom to nie je jej vec co si robi so svojimi peniazmi. A stale si myslim, lebo ma nikto o opaku zatial nepresvedcil, ze sa tam nemalo penazi akosi stratilo...
0

_petko_
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 03 Máj 2014, 14:56

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa _petko_ » 27 Júl 2017, 14:58

elmoto: Vidíš, to ja sa o to zaujímam iba občas a už som to videl. Daj si do googlu "tape meter antenna" a v obrázkoch máš dosť príkladov.

andys: Zase to bolo iba 40-60000? Táto debata je stratou času. Čítaš v novinách o katastrofálnom stave záujmu o vedu a o slovenskej vede ako takej a niekto si dovolí mať iniciatívu, tak hneď sa doň pustia akademici a začnú spochybňovať, lebo im niekto kafre na piesočku. Lebo náhodou by sa začal niekto pýtať, že ako to, že študenti vypustia do kozmu satelit a aké má teda výsledky SAV za svoj 60 či koľko to miliónový rozpočet.

jerry19: z dostupných informácií je tam vlastný OS..
0

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa hpeter » 27 Júl 2017, 15:44

Ked chcete robit velke revolucie a defenestracie proti zlodejom, chodte do parlamentu.
Co sa rozkradlo (a este sa bude rozkradat), su uplne ine cisla..
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa elmoto » 27 Júl 2017, 16:19

_petko_ to ma nezaujíma keď dám vyhľadať anténu takto vyrobenú. Ja keď hľadám anténu tak dám antena for 70cm, alebo 2m atd. prípadne frekvencia... a tých antén z metrov je potom neskutočne málo až žiadna !!! A teda keby to bolo bežné tak mi google nájde v tom vyhľadávaní aj tie tape meter anteny ale bohužialľ nie . :crying:

Jerry19 skús si naštudovať niečo o cubesat a až potom píš. Tam je štandard len rozmerový a hmotnostný. Ostatok ich netrápi. Môžeš aj hovno v tej kocke poslať a komunikovať s ním. Všetko to bolo vyrobené od základu a teda to dokázali bez pomoci nejakéj ebay kocky ktorá nič v podstate nemá. Ani palubný počítač ani komunikáciu ani operačný systém ani stabilizáciu ani experimentálne prístroje. Ja netvrdím že sa tam niečo neulialo ale už netrepte s tým že mohli použiť kocku z internetu. Tu sú šikovné hlavy ktoré niečo dokázali. To že za tým behali a bojovali a obetovali časť života atď a šikovnosťou vybavili dotáciu je len a len úspech. Takže napádajte len rozpočet ale neznevažujte prácu a ľudí. Je za tým určite iná politika ktorá je mimo jadra týmu ktorý to stvoril. Ty tiež nekecáš majiteľovi alebo šéfovy ako má robiť. Tak sú na tom aj oni.
0
nie som tu

_petko_
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 03 Máj 2014, 14:56

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa _petko_ » 27 Júl 2017, 17:21

Moc veríš googlu. Uvedom si aj, že svetom vládne komercia a konzum, takže ak väčšinu ľudí zaujíma kde si kúpi anténu na 70cm, google považuje za relevantné k tejto vlnovej dĺžke hlavne štd. konštrukcie a nejaké hand made fancy antény ho nezaujímajú. Ja netvrdím, že je to bežné, ale že som to už viackrát videl. Aj v nejakých videách myslím. Napr. ja rôzne radioamatérske články hľadám cez kľúčové slová typu qsl.net (alebo eevblog a pod), lebo inak to vypluje kopec smetia.
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa elmoto » 27 Júl 2017, 17:43

:agree:
0
nie som tu

Andys
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 04 Mar 2013, 23:56
Bydlisko: Bochum

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa Andys » 27 Júl 2017, 17:56

elmoto

Príklady konštrukcie profesionálnych antén na VHF-UHF, pri ktorých bol použitý pozdĺžne deformovaný (prehnutý) ocelový pasik. Antény takejto konštrukcie sa v armáde používajú od konca II. svetovej vojny, jednu starú discone zo sovietskej éry dokonca mám, je na II. letecké pásmo teda 225-400 MHz.

http://www.ebay.com/itm/BRITISH-ARMY-MI ... Sw8gVYBJT5

http://www.satellitenwelt.de/uhfmilsat_antennen.htm

http://www.ebay.com/itm/Harris-Blade-An ... 2191405459

Myslím, za ak by na tej yagi odstránili milimetrové delenie, tak by ťa ani nenapadlo, že na konštrukciu antény je použitý zvinovací meter. Yagi anteny obdobnej konstrukcie sa používajú aj na lokalizovanie zverat v prírode, výhodou je, že v poraste by pohyb s normálnou pevnou VHF yagi anténou ani nebol možný.
Z dôvodu jednoduchosti, nízkej hmotnosti a hlavne spoľahlivosti sú týmto spôsobom realizované aj antény v pásme VHF/UHF práve u cubesatov, konkrétne aj u skCube.
Keďže rádioamatéri bežne nemajú tisíce € na takéto antény, tak si ich vyrábajú sami a používajú práve oceľový pásik zo zvinovacieho metra keďže je ľahko dostupný a má vhodné mechanické vlastnosti.

Neviem čo si predstavuješ, keď niekde vidíš označenie 100%. Ja som nikde nepísal, že skCube nieje slovenský výrobok, len označenie 100% je zbytočné zavádzajúci. Nevidel som u žiadneho iného podobného projektu, aby ho niekto označoval že je 100% nejakého štátu :) Ak sa hrajú na vedcov, tak by sa mali vyjadrovať ekzaktne a nie ako podomový predajca.

Špecifikácia cubesatu je omnoho rozsiahlejšia a naštudovať by si si to mal skôr ty.
http://www.cubesat.org/s/cds_rev13_final2.pdf

_petko_

No dva roky pred vypustením satelitu asi ťažko mohli vedieť presnú sumu za vypustenie a odhad bol vtedy 40-60000€, čo je na tom také ťažké pochopiť.
Nič také som v novinách nečítal, ale to že klesá záujem mladých o vedu a techniku nieje problémom slovenska, ale je to globálny problém a je to dáné hlavne dobou ktorú teraz žijeme. Pokiaľ viem tak SAV idú rozpočet zmenšovať, v každom prípade v SAV je mnoho špičkových odborníkov. Máš pocit, že technológie v skCube sú nejake prelomové ?
Napríklad som nikde nevidel nejaké vysvetlenie, prečo hodiny na skCube ukazovali rok 2015, teraz je dokonca rok v dátach telemetrie 1970
http://www.dk3wn.info/p/?cat=442
0

qwertz12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 24 Feb 2017, 15:44
Bydlisko: Nitriansky kraj

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa qwertz12 » 27 Júl 2017, 20:43

Jerry19 napísal:Ta druzica je skladacka, ten format je standardizovany a plno veci je standardizovanych. Netvrdim ze je to ako poskladat si PC zo standardnych komponentov, az tak jednoduche to asi nie je. Ale samozrejme tu nikto nevyvijal vlastny procesor ani ziadne cipy a na to ani nikto nekodil vlastny operacny system alebo neriesil tam nejake FPGA... Sa zobrali nejake standardne dostupne veci a trosku sa upravili ...
Oni špecifikujú iba vonkajšiu hardvérovú konštrukciu, aby zapadla do socketu, nie vnútornú elektroniku.
0

Používateľov profilový obrázok
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1298
Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Martin

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa mac26 » 27 Júl 2017, 20:55

Jerry19 napísal:na to ani nikto nekodil vlastny operacny system alebo neriesil tam nejake FPGA
Predstav si, ze ano :wink:
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa elmoto » 27 Júl 2017, 21:04

Andys ? A kde je tam to na čo narážal Jerry19??? citujem " Ta druzica je skladacka, ten format je standardizovany a plno veci je standardizovanych. Netvrdim ze je to ako poskladat si PC zo standardnych komponentov, az tak jednoduche to asi nie je. Ale samozrejme tu nikto nevyvijal vlastny procesor ani ziadne cipy a na to ani nikto nekodil vlastny operacny system alebo neriesil tam nejake FPGA... Sa zobrali nejake standardne dostupne veci a trosku sa upravili ... "

Veď oni nič standardizované na cubesat nekupovali ale vyrábali. Doska riadenia je nimi navrhnuta a daná do výroby, doska komunikácie, senzorov, stabilizácia, doska zdrojov, konštrukcia... Už naozaj prestante.

Jak malé deti. Ked doma niečo vytvoríte tak si to dáte ako svoj výrobok. Ale skCUBE to už neplatí ??? Vyrábať procesor do toho? Nedrbe už Vám? Veď už to prestante dehonestovať v tomto smere.

Ja som narážal na to že použili pásik z normálneho metra a že možno preto to bolo lacnejšie. Bol to žartík. A obúvate sa do toho ako keby som Vám stupil na krk. Vašu prácu tu nikto neznevažuje tak neznevažujte prácu druhého. To že tie peniaze sa tam vytratili trošku porozmýšlajte či sú v tom namočení úbohí tvorcovia ktorý by riskovali lebo nie su nikým mocným krytí svoj život v base. Tam sa určite diali veci mimo nich. Nikto z nich nemá na konte viacej tisícov ani nové auta... V tejto politike sa kradne úplne inak. Tam su namočené iné ryby a nie títo úbohí chalani. Oni majú z toho len nervy a starosti.

Skúste porozmýšlať ako to funguje u vás v práci ak ste tam obyčajný zamestnanci. Kto si berie prémie a výhody z dohodnutého projektu a ten čo ten projekt fyzicky spraví dostáva štandard plat. Zapaluje Vám?

-- Spojený príspevok 27 Júl 2017, 20:08 --
qwertz12 napísal:
Jerry19 napísal:Ta druzica je skladacka, ten format je standardizovany a plno veci je standardizovanych. Netvrdim ze je to ako poskladat si PC zo standardnych komponentov, az tak jednoduche to asi nie je. Ale samozrejme tu nikto nevyvijal vlastny procesor ani ziadne cipy a na to ani nikto nekodil vlastny operacny system alebo neriesil tam nejake FPGA... Sa zobrali nejake standardne dostupne veci a trosku sa upravili ...
Oni špecifikujú iba vonkajšiu hardvérovú konštrukciu, aby zapadla do socketu, nie vnútornú elektroniku.
ano a ešte špecifikácie o celkovéj max. energii, aby to nebolo výbušné, chémia, pevnosť atd. Ale vôbec nie ako ma vyzerat a byt navrhnutá elektronika napájania, riadenia atd.... ako to tu prezentuje Jerry19.
0
nie som tu

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 988
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa budvar10 » 28 Júl 2017, 08:13

Porovnávať dve rôzne zariadenia takýmto spôsobom nie je v poriadku. Aj autá máš za 8000 a za 80000. Čo no tom druhom môže byť tak drahé? Veď je to len taký istý prostriedok, čo ťa dostane z bodu A do bodu B.
Nejako som neštudoval parametre a náklady do hĺbky a ani nemám tú ambíciu, ale neodzneli tu žiadne relevantné fakty, ktoré by mohli potvrdiť, že skCUBE je predražený. Čo vlastne porovnávame.
Rýpalkovia majú veľa rečí, ako by všetko urobili ináč. Ale čo môžu oni ukázať? Akým veľdielom sa vy pochválite? Z osobnej skúsenosti viem, ako ľahko sa finančné náklady vymknú spod kontroly pri vývoji nejakého nového zariadenia.
Pozrel som si niektoré veci, čo robili na skCUBE, testovacie zariadenia atď. Nad tým sa zamyslite. Za koľko peňazí by ste to urobili vy? Porovnajte to so svojou mzdou a časom.
Som fanúšik tohto projektu a mrzí ma, že viac ako odborné záležitosti, sa tu rieši to, či sa niekto nabalil alebo nie.
0

Používateľov profilový obrázok
zawin
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2641
Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa zawin » 28 Júl 2017, 09:02

Včera bol prvý krát oficiálne spustený rádioamtérsky digipeater. Bude aktivovaný počas večerných preletov až do nedele.
Bol už vykonaný aj prvý pokus o spojenie medzi DK3WN a OM1LD - http://www.dk3wn.info/p/?p=81713

Viac info na: http://www.hamradio.sk, https://twitter.com/om3kaa
0
Sú dve veci, ktoré sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale s vesmírom som si ešte nie celkom istý. /Einstein/

Používateľov profilový obrázok
zawin
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2641
Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa zawin » 29 Júl 2017, 09:26

Prvé rádioamatérske spojenie cez skCUBE!
Včera o 19:23 UTC sa podarilo uskutočniť prvé takéto rádioamatérske spojenie medzi rádioamatérmi DK3WN a OM1LD. Stanice boli od seba vzdialené 644 km. Info a priebeh spojenia: http://www.dk3wn.info/p/?p=81744
0
Sú dve veci, ktoré sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale s vesmírom som si ešte nie celkom istý. /Einstein/

Jerry19
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Dátum registrácie: 10 Júl 2007, 00:00

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa Jerry19 » 03 Aug 2017, 17:31

Nedavno som o tom hovoril, ako strasne sa tuneluje v skolstve, ako sa prideluju peniaze na vyskum atd... A tu to mame, Minister skolstva ma problem...

https://www.youtube.com/watch?v=Y2iEc28k-00

//
:applause: :applause: :applause:
http://plavcansimulator.6f.sk/
0

JanoP

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa JanoP » 27 Aug 2017, 09:34

Po dvoch mesiacoch som skúsil príjem a CW maják ešte funguje :)

TONIK1953
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 02 Sep 2012, 13:50
Bydlisko: Tábor, CZ
Vek: 70

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa TONIK1953 » 27 Aug 2017, 11:41

Příjem majáku mohu také potvrdit...ant. GP 2m/70cm na parapetu okna v 8.patře paneláku , RTL-SDR v.3.... JN79IJ, OK7AJ :applause:
0

vpershing
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 27 Jan 2012, 14:06
Bydlisko: Banská Bystrica
Vek: 64

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa vpershing » 18 Sep 2017, 14:31

Nejako to o SKCUBE všeobecne stíhlo, info na stránke SKCUBE tiež, chlapci vydržali pár negatívnych reakcií a teraz už čušia a užívajú dotácie... Ani nedajú vedieť, či sa ešte vôbec ozýva a podobne...
Prílohy
Snímka.JPG
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2573
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 27

Re: Cubesat SkCube

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 18 Sep 2017, 14:38

Tak tak, bohužial. Aj na facebooku sľúbili report o aktuálnom stave, no akosi sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú.
0

Napísať odpoveď