sprava VTZ

Všetko to čo sa inde nehodí

Moderátori: psichac, Moderátori

clim-ber
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 28 Nov 2008, 00:00
Bydlisko: Rbk

sprava VTZ

Príspevok od používateľa clim-ber » 20 Okt 2017, 23:19

Caute,

v praci mi chcu na krk hodit zodpovednost za prevadzku, technicky stav a udrzbu VTZ - konkretne zdvihacie zariadenia. Mame tam nejake Demagy, rucne kladkostroje, rozne zdvihadla/pripravky atd. Akoze vobec nemam cas sa tomu venovat a predbezne som ich poslal s podpisanim do haja... Nepaci sa mi, ze som dostal len papier "Tymto poverujem XY ako zodpovedneho za prevadzku atd. atd. " O zdvihacich zariadeniach nic neviem (mam 23B), teda ma zaujima, co by mi mali k tomu dopredu zabezpecit a odovzdat (ake skolenia si mam pytat, ake mi bude treba dokumentacie, spravy, formu vykazov, komunikacia s revizakmi...). Chcem sa na to pripravit a nejaky rozumny system si k tomu uz potom urobim.


Robite s tym niekto ?
0

alois

Re: sprava VTZ

Príspevok od používateľa alois » 21 Okt 2017, 04:39

1. Na všetkých zdvíhacích zariadeniach treba vykonávať pravidelné revízie. (nie revizák elektro!)
2. Po všetkých mechanických opravách zdvíhacieho zariadenia třeba urobiť odbornú prehliadku a podľa druhu prevádzky aj záťažový test.

Neiem aký veľký podnik ste, ale ak máte vlastného bezpečnostního technika, alebo minimálne platenú externú firmu, je to v prvom kole ich záležitosť. Taktiež nepíšeš tvoje pracovné zaradenie, takže nie je možné zodpovedať otázku či môžeš túto činnost vôbec vykonávať.
V každom poverení musí byť napísané podľa akého paragrafu, presne vyšpecifikovaný druh práce a.t.ď. Rovnako musíš byť poučený na tento druh práce a tu si daj pozor, aby si mal vyspecifikované a napísané všetko o čom ťa školili do detailu. Lebo ak sa raz podpíšeš pod všeobecné zaškolenie a dôjde k pracovnému úrazu, tak si prvý na odstrel!

V podnikoch pre zdvíhacie zariadenia by mali byť vypracované prevádzkové předpisy a kniha kontrol, do ktorej sa podpisuje (aspoň u mňa to tak bolo) poverená osoba za kontrolu a pracovník údržby, ktorý zapísal druh poruchy, opravy a súpisku použitých dielov. Akonáhle sa menila reťaz, převodovka, tak sa volal revizák na kontrolu. (36 Demagov na 4 linkách, klieštiny na zdvich potlačených hárkov časopisov)

Detto to platí na zdvíhacie brány nad 2,4m, ručné a elektrické kladkostroje a.t.ď.

Čo sa noriem týka, tak je toho podľa špecifikácie zariadení plná 3,15ča, ale sú to po novom ISO štandardy a už ako to býva nepreložené do Slovenčiny. Pre výkon práce potrebuješ poznať základné normy, třeba požadovať ich zakúpenie.

V prílohách vyhlášky 508 máš druh činnosti ktorý môžeš vyonávať jako poverená osoba a s presne vyspecifikovanými druhmi zariadení:

a) prostriedok na viazanie a zavesenie bremena, ktorý nie je trvalou súčasťou zdvíhacieho zariadenia, napríklad viazacie
lano, reťaz, popruh, pás, hák, strmeň,
b) technické zariadenie zdvíhacie, ktoré je súčasťou pracovného prostriedku, napríklad technologickej linky, stroja
alebo automatizovaného systému na manipuláciu a skladovanie,
c) technické zariadenie zdvíhacie zostavované jednorazovo, napríklad na montážne účely, na prepravu,
d) ostatné technické zariadenia zdvíhacie skupiny B s ľudským pohonom.

Príloha č.7 termíny a druh činnosti.

§ 18
Oprava, rekonštrukcia a montáž vyhradeného
technického zariadenia
(1) Opravovať a rekonštruovať vyhradené technické zariadenie a montovať vyhradené technické zariadenie do funkčného celku na mieste jeho budúcej prevádzky, riadiť práce pri tejto oprave, rekonštrukcii alebo montáži a vykonať po ukončení opravy prehliadku a skúšku opravovanej časti vyhradeného technického zariadenia uskutočnenej výmenou opotrebovaných častí za nové s výnimkou zásahu do bezpečnostných zariadení a s výnimkou ustanovenou bezpečnostnotechnickými požiadavkami môže len osoba na opravu, ktorá má platné osvedčenie, ak ide o:
X
X
X
(2) Vyhradené technické zariadenie, ktoré nie je uvedené v odseku 1, môže opravovať, rekonštruovať a montovať do funkčného celku na mieste jeho budúcej prevádzky osoba na opravu, ktorá má písomný doklad o overení odborných vedomostí vyhotovený revíznym technikom; to sa nevzťahuje na vyhradené technické zariadenie elektrické.
Naposledy upravil/-a alois v 21 Okt 2017, 05:30, upravené celkom 1 krát.

clim-ber
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 28 Nov 2008, 00:00
Bydlisko: Rbk

Re: sprava VTZ

Príspevok od používateľa clim-ber » 21 Okt 2017, 05:19

To je jasne, ale mne ide skor o tu administrativnu cast - ako vravis - poverena osoba. Teda papierovacky, vedenie dokumentacii, denne kontroly, nahradne diely, planovanie revizii, odbornych prehliadok a tak dalej. Robim na udrzbe, ale vies ako - ludia nam postupne odchadzaju, novi su neschopni, ja robim pomaly za troch a roboty je kazdym dnom viacej. Revizaci su externi. No nic, nepodpisem to, kym mi vsetko presne nevysvetlia :)
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1659
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 48

Re: sprava VTZ

Príspevok od používateľa SMITH » 21 Okt 2017, 11:24

Robíš v SCP ?
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

clim-ber
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 28 Nov 2008, 00:00
Bydlisko: Rbk

Re: sprava VTZ

Príspevok od používateľa clim-ber » 21 Okt 2017, 12:02

Heh, nie, Ani nie je podstatne, ze kde :)
0

Napísať odpoveď