Modul zosilňovača zadymil

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 374
Dátum registrácie: 06 Júl 2014, 10:55
Bydlisko: Lazany

Re: Modul zosilňovača zadymil

Príspevok od používateľa joži » 06 Jún 2018, 20:02

pozri si blokove zapojenie toho IRSka. Na to aby digitalna časť bola v činoosti nepotrebuje obvod GND (stred zdroja) ale iba COM čo je -Vee napajanie zosilňovača a potom vlastné Vcc čo je o -15V posunute -Vee alebo lepšie povedané napatie 15V medzi COM a VCC obvodu (Piny 12 a 10). Celý analogový vstup je Floating to je plávajúci voči digitalnej časti GND je vlastne jeden neivertujúci vstup operaku na vstupe. Vaa a VSS služia na napájanie analogovej časti IO maju tam aj integrovane vnutorne zenerky 8,2V.

Zo skuseností zo servisovaním audiotechniky s týmto budičom viem že výrobcovia podla toho v akom štandarde je ten zosilňovač tak v tých najdrahších modeloch je napajanie robené separé, to jest analogova časť má vlastné vinutie n trafe, napajanie Vcc digitalnej časti zvlašť a napajanie výkonovej časti deto. Potom je to pospájané do jedného potencialu.
u najlacnejších konštrukcii je ten obvod napajaný s jedného napatia to jest napajanie koncového stupna a napajanie pre analogovú časť a riadenie je len zdrazene zenerkami či seriovým stabilizatorom, čo je nachylnejšie na celkové rušenie po napajaní a teda aj PSSR je daleho menšie ako pri oddelenom napajaní, s čoho je aj nachylnejší obvod na sebadeštrukčne rozkmitanie a na celkovú stabilitu. Obvod ma 1Mhz zdroj hodín a to už nie je sranda čo sa týka spravneho návrhu DPS zosilňovača.
0

Používateľov profilový obrázok
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2632
Dátum registrácie: 02 Máj 2016, 16:02
Bydlisko: Morava-č.r.

Re: Modul zosilňovača zadymil

Príspevok od používateľa amater63 » 06 Jún 2018, 20:46

Děkuji za info.,stjeně jsem něco nepochopil,a to více co jsi napsal.,jsem statá škola tak jem se ptal. -- Obvod ma 1Mhz zdroj hodín a to už nie je sranda čo sa týka spravneho návrhu DPS zosilňovača.
0

Michachal98
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 05 Júl 2011, 00:00
Bydlisko: Ružomberok
Vek: 25

Re: Modul zosilňovača zadymil + prehrievanie

Príspevok od používateľa Michachal98 » 20 Apr 2019, 18:12

Zdravím po dlhšej dobe, k starej téme: Zistil som, že zdroj, ktorým som napájal oba moduly mal dve vetvy ±65V, avšak medzi sebou mali tie vetvy rôzne napätia, konkrétne medzi GND jednej a GND druhej vetvy bolo 40V, to bol asi dôvod prečo zhoreli oba moduly po prepojení signálovým GND. Ak sa k tomu niekedy dostanem, vymením tie irs2092.

NOVÝ PROBLÉM, avšak podobná téma:
Nepoučil som sa a zohnal som toto: https://www.yuan-jing.com/irs2092-class ... ard-350w-a, ďalšie moduly zosilňovačov založené na tom istom IRS2092 s mosfetmi IRFB4227. Napojené to mám na ten istý zdroj, priamo na trafo, keďže 'zdroj' to má na doske, ktoré má ±45V AC, tentoraz ich však nejdem napájať oba naraz, dôvod vyššie. Problém je, že aj keď fungujú a hrajú, jeden a ten istý mosfet sa na oboch doskách prehrieva, hneď po zapnutí zdroja, bez signálu aj bez záťaže. Nameral som teplotu okolo 160°C, čo určite nie je v poriadku ani keby to bola trieda AB pri plnej záťaži. Našiel som niečo o tom, že sa ten mosfet pravdepodobne správne nevypína a stále je na ňom vysoké napätie. Čím by to teda ešte mohlo byť spôsobené a ako sa to dá opraviť, bez osciloskopu? Ďakujem za odpovede :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok