AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Spájky, odsávačky; Kliešte, skrutkovače; Meráky, Generátory; Čistenie, leptanie; Vŕtačky, frézy; Pomôcky, lupy...

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Drakoush » 30 Mar 2020, 12:09

Lenže kým Ty hovoríš svoj subjektívny dojem, tak tí ľudia sa opierajú väčšinou o niečo konkrétne. Môžem Ti ukázať, ako zvládajú meranie DC pulzov. Môžem Ti ukázať, ako mizerne majú robené vstupné ochrany. Môžem Ti ukázať, ako klamú, že majú certifikáciu CATIII alebo CAT IV do 1kV, ale tieto multimetre sa musia testovať na 4kV a keby sa, tak by to tam prerážalo všade, lebo žiadne izolačné medzery a nič.

Ja zas mám vyslovene rád, keď niekto ide obhajovať niečo len na základe toho, že to videl fungovať, ale inak o multimetri nevie nič, snáď len to, že to meria napätie, prúd, odpor...

Koniec koncov, je to Tvoja vec. Ja Ti vravím, že keby sa to predávalo v ikei, tak sa to volá oyäb, lebo za 150€ som dostal šitný multimeter neschopný merania, nebezpečný za určitých okolností a pritom brymen alebo elma predáva za rovnaký peniaz multimeter s riadnymi poistkami, viď. príloha. Pozri sa do svojho, čo tam máš Ty. Obyčajnú sklopoistku na 250V... Tu sú riadne poistky HBC od Bussmann - presne tie sú v multimetroch Eastwood (Fluke 884x), rádovo v inej triede presnosti a cene (stabilita 20ppm/rok). Ak chceš niečo obhajovať, mal by si na stôl vytasiť nejaké argumenty, aby to celé bolo aj vecné. Teda aspoň ja si myslím, že na fóre by sme sa mali baviť vecne, predsa len nesedíme v krčme pri pive s nejakým alkoholom v krvi :)
Prílohy
54D7A378-DA40-4279-8039-2C6E1A7E952F.jpeg
5B495204-9CDE-4EFB-8DE2-7D74765F8EB0.jpeg
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

Používateľov profilový obrázok
Dr.Martin
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1361
Dátum registrácie: 15 Jún 2011, 00:00
Vek: 29

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Dr.Martin » 30 Mar 2020, 12:26

Drakoush taká otázka v dobrom. Ja som si multimeter vždy vyberal podla presnosti merania a hlavne aj ceny. Na bezpečnosť som ani nepomyslel. Vysvetli kedy je taký lacný multimeter nebezpečný. Proti úplnému zhoreniu toho multimetra ma ochráni aj tá lacná poistka. Ked si ho odpálim chybou že idem na odporoch merať napätie tak to je moja chyba to nerátam. Vysvetli skôr tú bezpečnosť pre toho človeka čo ho obsluhuje.
0
Ľudovít Štúr opustil túto konverzáciu.
Nemám rád špenát, Tdi a moralistov.
GitHub

MARKYS
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 141
Dátum registrácie: 24 Nov 2019, 21:29
Bydlisko: Čadca
Vek: 21

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa MARKYS » 30 Mar 2020, 12:37

Primiešam sa aj ja do debaty. Asi všetci poznáme tú bezpečnosť na tých starých UNI-Tčkach, nestála za nič.. Ale nemožem nespomenúť svoje UNI-T, je to už ale novší model, konkrétne UT139C. Pozeral som doň a svojím lajckým očkom by povedal, že sa definitívne posunuli k lepšiemu, viď poriadne poistky na 600V :) Ale žiaden zázrak to nieje, ani náhodou, ale za tú cenu sa ani nič iné čakať nedá.. Inak k tomu Gossen, našiel som celkom zaujímavý kúsok, teda celú novú radu multimetrov, ktoré nestoja majland :) Napríklad METRALINE DM 62 stojí nejakých 150e, čo je na Gossen veľmi slušné, ale neviem, či za tie peniaze dostanem aj kvalitu..
0
Nič nevydrží dlhšie ako dočasné riešenie.

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Drakoush » 30 Mar 2020, 12:44

Už som to tu hovoril x-krát.
Ak mám poistku do 250VAC a idem merať na 400VAC, táto poistka nebude schopná prerušiť toto napätie, natiahne mi tam oblúk a ak je zdroj dostatočne tvrdý, tak sa mi začnú taviť tie lacné káble v ruke, plast sa "odparí" a čoskoro mám okrem popálenín na ruke aj živý vodič. Panuje taký mýtus, že tá poistka je tam na ochranu multimetra, ale to nie je pravda, tá je tam na ochranu obsluhy. Výrobca ráta aj s chybou obsluhy, túto totiž nie je možné nijak eliminovať. A ak mi budeš hovoriť, že sa Ti to nikdy nestalo, tak klameš. Keď budeš mŕtvy po zásahu prúdom, darmo sa budeš chytať za hlavu a hovoriť si "ja debil, neprehodil som si vodiče". To Ťa neoživí. Okrem toho sa môže stať aj to, že zariadenie, ktoré testuješ sa dostane do skratu a to neovplyvníš. A môžeš sa akokoľvek snažiť. Ak to neprežije multimeter, kašlať naň. Je to len vec. Ale Ty máš len jedno zdravie a nikto nechce tráviť čas v nemocnici alebo márnici. (Iba masochisti, ale to nie sme)
Celá problematika sa ešte opiera o tie haus numerá na multimetroch. Videl som multimeter za 5€, ktorý bol bezpečný. Mal obyčajné 250V poistky, ale bacha... Jasne na ňom svietilo CAT I 250V... Každý vedel, že nesmiem s tým liezť do rozvádzača a merať združené napätie.
Ale tie annengy, uni-t a pod. sa pýšia tým, že majú certifikát CAT III 1000V, lenže to je ako nápis na rádiobudíku "20 000W pmpo". To číslo je vymyslené.
Ak mám mať multimeter CAT III 1kV, pozri sa, ako je chránený. Keby som dal dole ešte jeden dekel, uvidíš, ako je plošák frézovaný, aby to nemohlo natiahnuť oblúk. Aké má zdierky, že to nie je kúsoček lacného poniklovaného plechu, ale riadny terminál. Atď. Keby tie UNI-T uvádzali správne údaje, nepoviem ani slovo. A o annengoch ani nehovorím, majú ešte menšiu poistku, ako 5x20mm... Ešte lepšie sa udrží oblúk. A to radšej nehovorím o tom, že poistky by mali byť z netrieštivého materiálu.

Stačí Ti to takto, alebo si niečomu nerozumel, dovysvetlím?

MARKSYS: áno, sú modely, kde je ochrana na vyššej úrovni, i keď terminály sa zmien nedožili. Ale je to akceptovateľenjšie, napr. aj UT181A má riadne poistky. Tam zas vidím problém z metrologického hľadiska.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

JRD_McLAREN
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 03 Jan 2015, 13:51
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa JRD_McLAREN » 30 Mar 2020, 12:44

Dr.Martin napísal:Drakoush taká otázka v dobrom. Ja som si multimeter vždy vyberal podla presnosti merania a hlavne aj ceny. Na bezpečnosť som ani nepomyslel. Vysvetli kedy je taký lacný multimeter nebezpečný. Proti úplnému zhoreniu toho multimetra ma ochráni aj tá lacná poistka. Ked si ho odpálim chybou že idem na odporoch merať napätie tak to je moja chyba to nerátam. Vysvetli skôr tú bezpečnosť pre toho človeka čo ho obsluhuje.
..
Ja ti viem ako priklad uviest skutocnost, teda skor popisat sitiaciu ...
ked "ty si myslis" ze ides merat napatie povedzme 400VAC ..
comu teda prisposobis aj rozsah na svojom DMM.

Lenze nejakym nedopatrenim, chybou nejakej diody ci kondika ci hocicoho,
bude na tej danej suciastke napatie cez 1200V ...
..

a to ti taky lacny DMM jednoducho vyprskne do xichtu ... :mrgreen:

O merani prudov na 10A ci 20A rozsahu, kedy sa pomaly ale isto zacinaju topit kable...
si povoluje cin na spojoch priamo v DMM ... pripadne to "odpari" do nenavratna nejaku tu cesticku ...
asi nema zmysel hovorit ..
0
Naposledy upravil/-a JRD_McLAREN v 30 Mar 2020, 12:48, upravené celkom 1 krát.
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
predaj montáž a servis programovatelných riadiacich jednotiek motorov

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Drakoush » 30 Mar 2020, 12:46

Inak tu je niečo o kategóriách: https://en.wikipedia.org/wiki/Measurement_category
Podľa mňa dobre spracované.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 677
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Bydlisko: Novosad
Vek: 29

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 30 Mar 2020, 21:19

Zdravím, trošku sa tu votriem s jednou otázkou ohľadom poistiek. Sám nie som fanúšikom poistiek z číny, ale skúšal niekto čínske poistky pre Fluke? Raz som zo srandy objednal takú poistku z číny za 2,50€, že sa do nej pozriem a prekvapivo nevyzerala až tak rozdielne. Dokonca v nej bol aj piesok :D Skôr ma ale zaujíma, či by taká poistka bola použiteľná na nejaké bežné merania na 400V. Normálne by mi niečo také ani nenapadlo, no mám jeden starší Fluke, ktorý som kúpil relatívne lacno a tam cena novej poistky predstavuje 10% ceny multimetra. Je nejaká šanca, že by sa tá poistka aspoň približne správala tak, ako má? Ďakujem.
0

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4417
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa romiadam » 30 Mar 2020, 21:40

Poistka z ciny..... to myslis vazne alebot to je vtip?
Nepoznas Cinana? Cinan to vizualne spravi rovnako ako original a uz to ide do predaja. Jeho nezaujima ze 5A poistka sa prerusi pri 20A.

Neviem, tu som to videl test auto poistiek z ciny alebo na youtube? Prepalovali sa pri 2-3 nasobnej hodnote prudu.Odvtedy ked vidim v 2€ obchode auto poistky, vzdy ma to napadne.

A nezasluzi si ten Fluke tu poistku za 10% z ceny?
To ci je strsia alebo nova, ak spravne meria v urcitej tvojej tolerancii tak to je jedno.
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 677
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Bydlisko: Novosad
Vek: 29

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 30 Mar 2020, 21:55

Čítal si to celé, alebo si len videl slová čínska poistka a hneď si reagoval? Nebavím sa tu o obyčajnej poistke za pár centov. Taktiež som napísal, že normálne by som čínsku poistku určite nekúpil. Zaujíma ma nejaká reálna skúsenosť s konkrétnou poistkou. Samozrejme som takéto komentáre čakal, no aj tak som dúfal, že dostanem rozsiahlejšiu odpoveď ako toto. Samozrejme nemám problém kúpiť aj originál poistku, no keďže ma elektrotechnika neživí a len občas niečo potrebujem zmerať, príde mi 10€ za poistku dosť.
0

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Drakoush » 30 Mar 2020, 22:03

Ak si ochotný mi jednu darovať a poslať poštou, veľmi rád pre Teba urobím nejaké meranie.
Poistku Ti ale už nevrátim :D
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

JRD_McLAREN
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 03 Jan 2015, 13:51
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa JRD_McLAREN » 30 Mar 2020, 22:09

..aj produkty z ciny dokazu byt kvalitne ..

len ako pri vsetkom ostatnom .. rozdiel bude v cene ..
0
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
predaj montáž a servis programovatelných riadiacich jednotiek motorov

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 677
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Bydlisko: Novosad
Vek: 29

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 30 Mar 2020, 22:10

A vieš čo? Pošli mi adresu a jednu poistku k tebe objednám. Naozaj ma zaujíma, či sa to dá aspoň trocha použiť, alebo sa tomu úplne vyhnúť. Tie poistky sa celkom bežne kupujú a tak si myslím, že viac ľudí by to zaujímalo.
0

Používateľov profilový obrázok
Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4728
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Bydlisko: Turčianska kotlina
Vek: 57

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Milos66 » 30 Mar 2020, 22:11

JRD_McLAREN napísal:O merani prudov na 10A ci 20A rozsahu, kedy sa pomaly ale isto zacinaju topit kable...
si povoluje cin na spojoch priamo v DMM ... pripadne to "odpari" do nenavratna nejaku tu cesticku ...
asi nema zmysel hovorit ..
Len pre info, prúdové rozsahy idú cez bočník a nie tak ako si písal. Zasa si netreba všetko predstavovať katastroficky.
0
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa Drakoush » 30 Mar 2020, 22:14

Aj bočník je naletovaný a vedie k nim cestička, môže byť aj poddimenzovaná.

Ďuri, posielam SS.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

JRD_McLAREN
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 03 Jan 2015, 13:51
Kontaktovať používateľa:

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa JRD_McLAREN » 30 Mar 2020, 23:08

To Milos66:
Drakoush to vystihol ...
0
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
predaj montáž a servis programovatelných riadiacich jednotiek motorov

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4417
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa romiadam » 31 Mar 2020, 02:44

Duri12,

reagoval som na toto
ale skúšal niekto čínske poistky pre Fluke
aby si od takych myslienok velmi rychlo upustil.

Dobre, mozno som tuto vetu tam nemal napisat
to myslis vazne alebot to je vtip?
ale nemyslel som to zle.

Ja viem ze aj cinan vie kvalitne vyrobit, ale je to macka vo vreci, lebo ked sa opytas cinana co ma nekvalitne poistky na kvalitu tych poistiek tak ti odpovie ze su kvalitne aj ked nie su. Ich pravidlo je ze vsetko je kvalitne a ak sa ti to pokazi, tak ti posle nove zadarmo.
Nebavím sa tu o obyčajnej poistke za pár centov.
Kde beries tu istotu, ze je to kvalitna poistka? Ja osobne im neverim. U cinana mas kvalitnu poistku s pravdepodobnostou 50%. Bud ti posle smejd alebo kvalitu.

V TME alebo alebo u Fluke to mas na 100% kvalitu.

Tak si vyber. Neviem, ale ako casto odpalis poistku v meraku (predpokladam ze vies ako sa meria) ?
Ja osobne by som do Fluke kupil poistku za 10€, ta si to zasluzi, uz aj preto ze niekto iny (brat, otec, svagor, svokor kamarat,....) to napriklad moze pouzit na vyssie napatia a nebude stym problem.

Do multimetra z LIDL by som dal len drotik (jednu zilku s lankoveho drotu) .... :mrgreen: :-D srandujem, ale ani tam by som nedal cinu, lebo je to poistka, co ma istit a nie v najhorsom pripade sposobit poziar.
Aby si videl ako istia cinske poistky, tak si pozri toto video a nhned prestanes rozmyslat o cinskych poistkach.

https://www.youtube.com/watch?v=AB6J2JZCQ64

alebo test 30A poistky pri 40A. Ten koniec je "ceresna na torte". Mozes si od poistky pripalit cigaretu. :D

Trest smrti za vyrobu takychto poistiek...

O tomto som tocil....
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4417
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa romiadam » 31 Mar 2020, 11:41

Tu je link na ten test cinskej 30A poistky. Az teraz som si vsimol, ze som tam nedal link.

https://youtu.be/nH918ScZH5Q
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

misho
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 16 Máj 2012, 21:22
Bydlisko: Prievidza
Vek: 29

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa misho » 07 Apr 2020, 10:20

Zdravim,
Rozmyslam nad kupou multimetra, poziadavky:
Odpor, Kapacita, Teplota, TruRMS napatie, Prud 10A ale aj uA rozsah, DC min 1000V.
Trieda: toto je moja prva otazka. Nerobim rozvadzace ale eketroniku -hardware. Teraz budem dost pracovat na inverotre pre synchonny motor (vstup: 600V DC zo zdroja isteneho 200A poistkou, vystup: cca350Vac) kde budem tento merak aktivne vyuzivat. Aka trieda je podla vas vhodna?
PC Interface Chcem aby som si merane udaje vedel precitat cez python script alebo jednoduchy C program - takze chcem seriovku. Je toto realne, su data posielane z merakov rozumne citatelne alebo je to kodovane, alebo to treba zlozito sniffovat , a vseliako spekulovat? robim totiz aj nejake jednoduchsie kablibracie a merania, a odpisovat udaje z displaju do excelu uz ma vazne nebavi.
Cenova hladina je do 200e.
Rozmyslal nad:
BM235
https://www.tme.eu/sk/details/bm235/dig ... ne/brymen/
ale pc interface je za priplatok cca 30e. Nikde som nenasiel v akom formate su data posielane a podla youtube recenzii su data posilane kazdu sekundu co je dost malo. Mate niekto skusenosti s tym merakom , alebo vedeli by ste mi nejaky odporucit?
0

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4417
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa romiadam » 07 Apr 2020, 11:33

Aj ja sa zapojim medzi tych co potrebuju novy multimeter pre hobby. Vedeli by ste mi odporucit (aby som hladanim nezabil pol dna na internete) aky kupit?

Auto OFF, Odpor, kapacita, teplota, napatie, prud 10A ( ale idealne 20), uA rozsah vitany ale nie je to podmienka.

Viete nieco odskusame odporucit. To len tak pre hobby. Nepotrebujem Fluke...

Ten co mam nejde zapnut. Napatie po spinaci je OK. Neviem co sa tam po :butthead: (asi kurvitko, lebo mam dva identicka a obidva sa rovnako chovaju a sa nedaju zapnut). Je to tam plne smd a problem mam ich vidiet, nie to este merat a hladat chybu...
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

AbcdeF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 137
Dátum registrácie: 27 Máj 2015, 10:53
Bydlisko: Bratislava

Re: AKÝ NOVÝ MULTIMETER?

Príspevok od používateľa AbcdeF » 07 Apr 2020, 12:43

Na základe dobrých skúseností odporúčam Aneng AN8009.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok