SVETELEKTRO

6. augusta 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Visaton Exciter – vzrušujúci reproduktor


SOS electronic s.r.o.

Reproduktor bez membrány namontovateľný na akýkoľvek rovný povrch rieši estetické aj technické problémy.

Fanúšikovia verného zvuku a podobní „audiofili“ obyčajne nezakrývajú svoje reproduktory a už vôbec nie ich membrány. Jednak zakryť krásny špičkový reproduktor je takmer hriech 🙂 a pochopiteľne všetko čo stojí v ceste zvuku má naň obyčajne negatívny vplyv.
Úplne iná situácia je však v dopravných prostriedkoch, audio vrátnikoch, v priemyselných podmienkach, v rôznych kioskoch (POS) a iných aplikáciách. Tu je obyčajne reproduktor osadený za rôznymi krytmi aby boli chránené pred mechanickým poškodením. Na tieto aplikácie sú vhodné rôzne priemyselné reproduktory, ktoré sú dostupné aj vo verziách odolných prachu a vode.

Ak však ideme ešte ďalej, isto sa nájdu aj aplikácie, kde aj perforovaný kryt reproduktoru vadí. Či už z estetického alebo z technického hľadiska. Pre tieto účely ponúka nemecká spoločnosť Visaton elegantné riešenie – Exciter. Visaton Exciter je vlastne reproduktor bez membrány optimalizovaný na pripevnenie na rovnú plochu, kde mechanickým spojením s danou plochou vznikne finálny „reproduktor“. Je dostupný v 2 veľkostiach a s impedanciou 4 alebo 8 Ohmov.


Ako to vlastne funguje?
Pamätáte sa na fyziku základnej školy a niečo o Newtonovom zákone akcie a reakcie? Toto je presne ten istý princíp. Elektromagnetické pole vzniknuté v cievke reproduktoru pôsobí silou na prednú platničku Exciter-u a tiež na zadnú časť reproduktoru (magnet). Keďže zadná časť s magnetom je oveľa ťažšia než predná plastová, reproduktor má ešte dostatočnú „rezervu“ na to aby aj po pripevnení na nejaký panel dokázal účinne rozkmitať danú plochu – ktorá sa tak stane membránou.
Pre čím vyššiu účinnosť je žiadúce pripevniť Exciter na panel, ktorý je relatívne tenký a ľahký. Extrémnym príkladom by bolo pripevniť Exciter na (nekonečne) tuhý panel a potom by kmitala len zadná časť s magnetom, t.j. zvuk by sa šíril len smerom dozadu – za panel. Ľahko je možné predstaviť si, že výsledné vlastnosti zvuku generovaného Excitero-om veľmi silno závisia od panelu na ktorom je namontovaný, preto ani v katalógovom liste nenájdeme frekvenčnú charakteristiku. Exciter je možné na daný povrch prilepiť alebo priskrutkovať.


Použiteľné materiály a tvary:
● čím väčšia plocha, tým lepšia reprodukcia nízkych tónov ako aj ich hlasitosť
● účinnosť (a tým aj hlasitosť) je tým vyššia, čím ľahší je daný povrch
● panel by mal byť pevný (nerezonujúci) a z nemagnetického materiálu

Výhody:
● „neviditeľný“ reproduktor
● dokonale chránený pred vplyvom okolia (počasie, voda, vandalizmus,…)
● ľahká inštalácia
● dokáže produkovať kvalitný zvukový výstup v širokom vyžarovacom uhle
● použiteľný na mnohých materiáloch vrátane plexiskla a skla

Nevýhody:
● nižšia účinnosť v porovnaní so štandardnými reproduktormi
● zariadenia, ktoré sa môžu dotknúť vibrujúceho panelu môžu spôsobiť skreslenie zvuku
● akustika silne závislá na materiáli, rozmeroch a tvare panelu

Ďalšie rady pre praktické využitie ako aj zoznam vhodných materiálov (panelov) nájdete v katalógovom liste EX45S, EX60S ako aj v popise "Principles of Exciter technology".
Visaton Exciter vám vieme na objednávku dodať v krátkom termíne za výhodných podmienok. Mnohé iné komponenty Visaton držíme na sklade. V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár