SVETELEKTRO

23. februára 2018   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

KPTD 2012 – poznáte LED s vrchlíkom?


SOS electronic s.r.o.

SMD LED so šošovkou sústreďujú svetlo do menšieho priestoru, preto sú na niektoré aplikácie vhodnejšie než bežné LED.

Všimli ste si niekedy, že mnohé SMD LED sú dostupné aj v prevedení „Dome“ (vrchlík, šošovka)? Ako vieme, svetlo z LED čipu vychádza zhruba rovnomerne všetkými smermi v polrovine nad substrátom danej LED. Inými slovami, vyžarovací uhol bežnej SMD LED by vedel byť 180°, aj keď kvôli tvaru púzdra a iným faktorom je bežne tento uhol menší – napríklad 120° (pre 50% pokles svietivosti).

120° je však stále pomerne veľmi široký uhol, ak potrebujete svetlo sústrediť viac len jedným smerom. Napríklad indikačné SMD LED pod krytkami čelného panelu prístroja sa menej ovplyvňujú (parazitné svetlo), ak majú užší vyžarovací uhol. Sústredením svetla do menšieho vyžarovacieho uhla zároveň získame citeľne vyššiu svietivosť daným smerom.

Práve šošovka na puzdrach LED má hlavnú zásluhu na tom, že daná LED svieti menej „do strán“. U SMD sérií LED od spoločnosti Kingbright ľahko rozoznáme „Dome“ typy podľa písmena D v názve série, napr. KPD, KPHD, KPTD. Pohľad na obrázok o priestorovom rozložení svetla (spatial distribution) u typu KPT versus KPTD hovorí za všetko.

 

Najnovším prírastkom „Dome LED“ v ponuke Kingbright a v našom sklade je séria KPTD-2012 v puzdre „0805“. Medzi skladovými typmi u nás nájdete štyri základné farby (červená, žltá, zelená, modrá). S výškou len 1,05mm (vrátane vrchlíka) je možné ju bez problémov použiť ako priamu náhradu za bežné SMD 0805 LED.

V prípade záujmu o produkty značky KINGBRIGHT nás prosím kontaktujte na adrese kingbright@soselectronic.com.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár