Zaregistrovaný od: 30. 03. 2009 Vek: 55.24 roka Som elektronik: Expert Príspevky: 316 Karma: 105 Bydlisko: Valašské Království
Zaslal: št júl 16, 2009 12:39 pm Predmet:
danhard napísal:
Tak mereni na IMPACT 600:.. (2x 600 Watt max. an 4 Ohm).
Pri vybuzeni na 2x25W/2x4R pada napeti na 48V
Pri buzeni hudebnim signalem, bud Suzi Quatro 48 Crash, nebo album Paranoid od Black Sabbath napeti v energeticky bohatych pasazich pri hlidani aby to nelimitovalo lita nekde 50V- 47V na kondech, ..
Mám tomu rozumět tak, že 400W trafo a zesilovač 2x600W Pmax.
Při hlasitosti na konkrétních skladbách na hranici limitace se zdroj choval obdobně jako při sinus 2x25W? _________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Poradna Neklikejte mi prosím na Karmu, byl bych za to bit!!!
Zaregistrovaný od: 15. 04. 2009 Vek: 55.24 roka Som elektronik: Pokročilý Príspevky: 1090 Karma: 46 Bydlisko: Jesenice
Zaslal: št júl 16, 2009 12:56 pm Predmet:
Abysme si nepletli pojmy, tech 600W je okamzity spickovy vykon, to uz tak byva, ze pro sinus s kratkodobym efektivnim vykonem 300W je spickovy vykon dvojnasobny.
A PMPO je primo osminasobek
Jinak chovani zdroje bylo v souladu se statistikou tech wav souboru, u 8 alb od Black Sabbath se pohybovala efektuvni hodnota v rozsahu 0,26 - 0,22FS pro nektere pecky i pres 0,35FS.
V prekladu pro Federmanna: stredni efektivni vykon celeho alba byl 1/7 az 1/9 efektivni hodnoty vykonu sinu s max amplitudou limitace prevodu a to i s mezerami mezi skladbami, nektere skladby mely tento pomer i pres 1/5. Je to remastr z LP.
Ta skladba Suzi Quatro 48 Crash byla z MP3 a rozbalena do wav mela statistiku mekkci, jen 0,18FS, ukazalo se ale, ze dekodovanim te MP3 vznikaji spicky, ktere v puvodnim wav nebyly, a ty po normalizaci k FS snizi prumernou ef. hodnotu. S jinou verzi prehravace a s mp3 v lepsi kvalite byly ty spicky potlacene, ale statistiku jsem uz nedelal.
Ten zesilovac s 400W trafem byl schopen dlouhodobe efektivniho vykonu 2x25W/4R a kratkodobe (cca 1min) 2x160W/4R na kraji limitace.
Pri vykonu 2x50W/4R jsem ho musel vypnout po 10 minutach, na chladici bylo 130C, ochranu proti prehrati to nema.
Chladic je s vetrakem, ale nedostatecny 2xprofil 90x25x150 proti sobe do tunelu.
Zaregistrovaný od: 17. 08. 2008 Vek: 57.73 roka Som elektronik: Pokročilý Príspevky: 3957 Karma: 116 Bydlisko: Prešporok (BA)
Zaslal: št júl 16, 2009 11:09 pm Predmet:
Nejak som to nezaregistroval, kedy si to sem dal ... Inak vďaka !
Ty si diabol. Načo si to hnal do takých teplôt. To si nemal strach o tie konce ?
Ak môžem poprosiť, akosi nechápem túto vetu:
"Pri vybuzeni na 2x25W/2x4R pada napeti na 48V a spickovy vykon v tomto stavu 42Vp, tedy 440W/4R."
To si budil sínusom na 2 x 25 W ? A potom tých 440W/ 4R nechápem !
Inak škoda, že si nepoužil aj detektor špičiek. Na osciloskope sa to veľmi ťažko sleduje. Predpokladám, že pri tých najužších špičkách si to určite už mal v limitácii ...
A aký záver by si z toho urobil ? _________________ Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Nechcem se do toho míchat ale multimetry co jsme měli na firmě umějí měřit Min, Max, Average, ukládat do paměti a dá se natáhnout data do PC. Dělají to tak některé ruční Metex a takové podobné. Je to jasně lepší než řešit úbytek na diodách na takovém zapojení _________________ no future for us ? No future for U.S. ?
Zaregistrovaný od: 15. 04. 2009 Vek: 55.24 roka Som elektronik: Pokročilý Príspevky: 1090 Karma: 46 Bydlisko: Jesenice
Zaslal: ne júl 19, 2009 6:22 pm Predmet:
Taky nevidím důvod proč bych tam lepil nějaký detektor, když mě minimum i maximum průběhu ukazuje přímo osciloskop (Tek DPO3052), ale i na normálním analogu to bylo bez problému odečitatelné ?
Jestli to umí měřáky jsem ani nebádal (Kithley 2000), ty jsem měl pověšený na měření efektivní hodnoty napětí na výstupu a proudu ze sítě, ale měly by to umět taky, ale asi neumí zobrazovat ty hodnoty současně
"Při vybuzení na 2x25W/2x4R padá napěti na 48V a špičkový výkon v tomto stavu 42Vp, tedy 440W/4R."
Při napětí na zdroji 48V umí ten zesilovač v limitaci krátkou špičkou 42Vp na výstupu, tedy špičkový okamžitý výkon 440W/4R.
Prostě když je buzený hudebním programem se středním ef. výkonem 2x25W, tak poklesne napájení k 48V a výkonové špičky k limitaci jsou jen 440W.
Těch 600W/4R, které jsou ve stavu bez signálu, můžu využít jen cinknutím na triangl na začátku skladby
Taktéž limitace byla hlídána u "nejhlasitější" skladby a na takovou úrověň bylo potom přehráváno celé to CDčko, tentokrát už bez clipu.
Zaregistrovaný od: 30. 03. 2009 Vek: 55.24 roka Som elektronik: Expert Príspevky: 316 Karma: 105 Bydlisko: Valašské Království
Zaslal: ne júl 19, 2009 9:34 pm Predmet:
Nešlo vůbec o to se předhánět, kdo to dokáže elegantněji změřit. Šlo jen o to, aby to mohl změřit kdokoliv, proto jsem následující řešení ani neuváděl.
Dlouhé roky jsem obviňován, že neměřím, ale předkládám simulace. Ne nepředkládám simulace, vždy poctivě měřím, jen to někteří nevidí. Takto vypadá měření frekvenční charakteristiky v prostředí VEE. Až budu mít co změřit, tak to změřím a stejným způsobem zadokumentuji. Kterýmkoliv přístrojem mohu neomezeně dlouho měřit a trvale zapisovat hodnoty do PC a pak sestavovat grafy či cokoliv jiného.
Zatím se jen potvrdilo mé dlouholeté tvrzení, že běžný efektivní výkon se pohybuje kolem 10% výkonu maximálního, vliv poklesu napájecího napětí nepočítám, ten to ještě zhorší, jinými slovy dynamika signálu nad efektivní, chcete-li střední hodnotou signálu je běžně 10dB.
Pokud kdokoliv poslouchá hlasitěji, pak zákonitě nastupuje limitace a značné zkreslení. Za což danhardovi pěkně děkuji.
Pracovi?t?.jpg
Komentář:
Velikost:
344.99 kB
Zobrazeno:
29 krát
Au.jpg
Komentář:
Velikost:
260.3 kB
Zobrazeno:
19 krát
_________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Pokud kdokoliv poslouchá hlasitěji, pak zákonitě nastupuje limitace a značné zkreslení. Za což danhardovi pěkně děkuji.
Nechcu se k "odborníkovi z Hadexu" vůbec vyjadřovat, ale výkonové zesilovače často mají limiter, který limitaci jako takovou odstraní, s minimálním zkreslením. _________________ no future for us ? No future for U.S. ?
Zaregistrovaný od: 17. 08. 2008 Vek: 57.73 roka Som elektronik: Pokročilý Príspevky: 3957 Karma: 116 Bydlisko: Prešporok (BA)
Zaslal: ne júl 19, 2009 10:02 pm Predmet:
MaKri napísal:
... ale výkonové zesilovače často mají limiter, který limitaci jako takovou odstraní, s minimálním zkreslením.
A to sa ako dá ...?
Ak čokoľvek zo signálu odstránim alebo ho akokoľvek pozmením, zákonite nastupuje skreslenie ... _________________ Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Zesilovač má obvod automatického řízení zesílení - Limiter.
Něco takového jako měly staré kazetové magnetofony s automatickou regulací záznamu. Když přijde signál mnohem silnější, než by zesilovač nepřenesl bez limitace, tak ho tento obvod zeslabí. Nebo když se zesilovač dostává do limitace, tak tento obvod (VCA třeba s optočlenem) prostě signál na chvilku zeslabí. Dojde k ovlivnění dynamiky, ale nevzniká hodně slyšitelné zkreslení přebuzením zesilovače (saturace, limitace).
Zaslal: ne júl 19, 2009 10:27 pm Predmet:
MaKri ty jsi tomu dal !
To jsi si nevšiml, že u té Komprese dynamiky nic neplatí, snad ani ten název a že to tam v diskuzi nějakej Tatrmann všechno vyvrátil ?
Zaslal: ne júl 19, 2009 10:37 pm Predmet:
MaKri napísal:
... Něco takového jako měly staré kazetové magnetofony s automatickou regulací záznamu. ...
Prepáč ! Vidím, že reaguješ férovo ...
Já som to myslel ironicky/ provokačne ... Urážajú ma kade-tade ... No sľubujem, polepším sa (voči tebe) ...!!!?
(Osobne neuznávam akékoľvek zásahy do pôvodného signálu ...). _________________ Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Naposledy upravil Dolfi dňa ne júl 19, 2009 10:44 pm, celkovo upravené 1 krát
MaKri ty jsi tomu dal !
To jsi si nevšiml, že u té Komprese dynamiky nic neplatí, snad ani ten název a že to tam v diskuzi nějakej Tatrmann všechno vyvrátil ?
Na těch článcích snad nic špatně není. Diskuze je dobrá už dlouho jsem se tak nenasmál, odborník z Hadexu honí zvukové vlny ručníkem _________________ no future for us ? No future for U.S. ?
Zaslal: ne júl 19, 2009 10:52 pm Predmet:
joži napísal:
K čomu je ešte tato debata dobra? Kto vie čo a ako ma merať nepotrebuje žiadne sprostosti typu minimumdetektor a podobne.
Pre mna absolutne zbytocne, neviem ako pre ostatných ale asi napodobne. Uz to nie je davno tu co byvalo.
Joži a vedia, (môžu), pomerať a posúdiť výkon zosilňovača aj ostatní ...? Ak sa cítiš, navrhni dokonalejšiu metódu merania s jedným lacným multimetrom ... Budeme ti veľmi vďační ...!
A čo ti bráni pozdvihnúť kvalitu tohoto fóra do oblačných výšin ...? _________________ Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Já som to myslel ironicky/ provokačne ... Urážajú ma kade-tade ... No sľubujem, polepším sa (voči tebe) ...!!!?
(Osobne neuznávam akékoľvek zásahy do pôvodného signálu ...).
Když provokuješ, tak se nesmíš divit že "urážajú"
Do původního signálu se dělá mnoho zásahů, ani technika není dokonalá. Je lepší udělat zásah, který není moc slyšet než to zkreslovat limitací. Na fotoaparátu máš taky automatické clonování a zkresluje to púvodní obraz ? Ano, ale jak moc ? _________________ no future for us ? No future for U.S. ?
Zaslal: ne júl 19, 2009 10:57 pm Predmet:
MaKri napísal:
Na fotoaparátu máš taky automatické clonování a zkresluje to púvodní obraz ? Ano, ale jak moc ?
Nevybral si si dobrý príklad ...
Clona "mierne znižuje kvalitu" obrazu až pri veľmi veľmi malých otvoroch ... _________________ Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Zaslal: ne júl 19, 2009 11:20 pm Predmet:
Nepatrně se to odklonilo od tématu a často i odborné roviny k rovině osobní. Občas mám pocit, že se tu některé identity periodicky přejmenovávají aby … ale to nehodlám řešit.
Závěrem bych chtěl jen citoval text, který jsem měl na svých prapůvodních stránkách: "Nepleťme si všechna ta drahá zařízení a měření, práci super techniky na našem super kvalitním akustickém signálu, aby byl ještě více „HIFIcštější“. K naplnění pojmu HI-FI však nepotřebujeme žádné vylepšení a již vůbec ne super vylepšení našeho super akustického signálu,k naplnění pojmu HI-FI postačí původní signál neměnit a zachovat jeho originálnost, nechť je jakákoliv! Všechny jeho změny a odchylky, jsou jen pouhé zkreslení a vůbec nezáleží kde a kdy či s jakým úmyslem k němu došlo!!!" _________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Závěrem bych chtěl jen citoval text, který jsem měl na svých prapůvodních stránkách: "Nepleťme si všechna ta drahá zařízení a měření, práci super techniky na našem super kvalitním akustickém signálu, aby byl ještě více „HIFIcštější“. K naplnění pojmu HI-FI však nepotřebujeme žádné vylepšení a již vůbec ne super vylepšení našeho super akustického signálu,k naplnění pojmu HI-FI postačí původní signál neměnit a zachovat jeho originálnost, nechť je jakákoliv! Všechny jeho změny a odchylky, jsou jen pouhé zkreslení a vůbec nezáleží kde a kdy či s jakým úmyslem k němu došlo!!!"
S HiFi na věčné časy a nikdy jinak.
Pojem "HiFi" je dnes zdevastovaný jak ty údaje u car audio. Slova, jenom prázdná slova. Rozhodují činy. A vidím, že v HiFi světě je spousta nesmyslů a záměrných lží. Nějak ten HiFi svět není High Fidelity (vysoce věrný). _________________ no future for us ? No future for U.S. ?
Počúvanie hudby je hlavne emocionálny zážitok, tej reprodukovanej tiež. Ak sa ma zmocnia dobré emócie, neriešim, ako moc je to hi-fi. Predvlani vydal Supraphon pesničky a dialógy V+W z rokov 1929-38. Rekonštruované, remastrované, digitalizované. A je to parádne. Asi by som sa nenadchýnal, ako to originálne šuští a praská.
Zaslal: po júl 20, 2009 9:33 am Predmet:
Federmann napísal:
Zatím se jen potvrdilo mé dlouholeté tvrzení, že běžný efektivní výkon se pohybuje kolem 10% výkonu maximálního, vliv poklesu napájecího napětí nepočítám, ten to ještě zhorší, jinými slovy dynamika signálu nad efektivní, chcete-li střední hodnotou signálu je běžně 10dB.
A u těch testovaných 8 alb Black Sabbath to bylo konkrétně 8,5dB až 9,5dB za celé CD i s mezerami mezi skladbami.
Něktré skladby mají i pod 7dB, například testovaná Iron Man a nepochybně tam budou i "šťavnatější" pecky.
Stáhuji si kolekci CD Metallica, a hned první skladba co se stáhla celá, měla crash factor jen 6dB
Nic to ale ještě neříká, jak dlouhé jsou tam pasáže s výkonem blízkým max. hodnotě, je to jen výkonový průměr za celou skladbu, album.
V každém případě by takový efektivní výkon měl trvale zesilovač snášet, což je podpořeno u měření těch výkonových vlastností v normách, které jsem uvedl, kde za "férovou" hodnotu na zahřátí používají 1/8 maximálního výkonu, což je -9dB.
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory