Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web4/web/includes/un_extensions.php on line 910
Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • 16F628 nejdu vstupy

16F628 nejdu vstupy

C,C++,C#

Moderátori: psichac, Moderátori

16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 25 Máj 2020, 23:12

Potrebujem ovladať 4 svetla so 4mi tlačitkami.
dal som tam procesor 16F628 mam ich doma veľa, tak prečo nepoužiť.
vstupy sú RA0 , RA1 , RB4 , RB5. výstup zatiaľ kontrolná ledka. to stačí.
RB4 a RB5 reaguju ale RA0 a RA1 nereaguju , nechapem prečo, všetko je už na DPS, všetko funguje po elektrickej stránke všetko OK. len tie 2vvstupy nereaguju na vstupny signal. Nevie nahodou prečo? dam sem aj program, fakt tam nieje čo pokaziť, skušal som všelijak kombinovať, ale nič. ak je na vstupe RB4 alebo RB5 napetie, ledka svieti, ako je zrejme ale ak je napetie na vstupe RA0 alebo RA1 tak sa nič nedeje.Napetie som meral priamo na pinoch, všetko je v úplnom poriadku. takže len dakde v SW alebo odpalene vstupy?
dajaka rada?

Kód: Vybrať všetko
#define led RA6

#define tl1 RB5
#define tl2 RB4
#define tl3 RA0
#define tl4 RA1

void main(void)               ///////// VOID MAIN/////////
{

TRISA =   0b10110111;
TRISB =   0b11110000;
PORTA =0;
PORTB =0;

while(1)
{
    if(RA0) led=1;
    else if(RA1) led=1;
    else if(RB4) led=1;
    else if(RB5) led=1;
    else led=0;
}
}
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mac26 » 25 Máj 2020, 23:54

Po resete su nastavene ako analogove. Na zaciatok skus dat este
Kód: Vybrať všetko
CMCON = 0x07
mac26
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 8

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 08:14

Jasne, ja som si aj myslel že to bude analogovymi vstupmi ale nezistil som kde sa nastavuju, a že tu bude v kompratatore ma nenapadlo.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod Atlan » 26 Máj 2020, 09:49

Nechce sa mi verit zeby pri vstupoch v datasheete nebol odkaz na ich nastavenie, :D
Note: The ANSEL (91h) and CMCON0 (19h)
registers must be initialized to configure
an analog channel as a digital input. Pins
configured as analog inputs will read ‘0’.

Tak ze ked nieco ejde citat datasheet.
Atlan
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 411
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 26 Máj 2020, 09:53

a kto by ich čítal ? a hlavne sa v nich vyznal, knižnice to riešia :thumbup:

Samozrejme je tam odkaz, dokonca niekoľko a aj tabuľky s vyznačením. To je pre túto radu po resete úplný štandart.
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 10:36

Atlan napísal:Nechce sa mi verit zeby pri vstupoch v datasheete nebol odkaz na ich nastavenie, :D
Note: The ANSEL (91h) and CMCON0 (19h)
registers must be initialized to configure
an analog channel as a digital input. Pins
configured as analog inputs will read ‘0’.

Tak ze ked nieco ejde citat datasheet.

neviem odkiaľ to máš ale mám stiahnuty DS z microchip . com a v celom dokumente sa slovo ansel nenachadza.
...snažil som sa najsť to čo si pisal ale nenašiel som, odkiaľ to maš?


mato3000 aké knižnice?

-- Spojený príspevok 26 Máj 2020, 09:39 --

91h a 19h podľa DS vobec nezodpovedaju tomu čo si napisal, ešte raz, odkiaľ to maš?
Prílohy
pametovebunky.png
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 26 Máj 2020, 10:51

preto máš čítať DS, aby si vedel kde sú aké registre . a toto nastavenie, teda nastavenie hlavičky je v tom novom DS --- 5.0 I/O PORTS strana 29 , example 5-1 : inicilazing PORT A ... ale samozrejme sa to líši od PORTov a od MCU ... preto nie ten ANSEL .... ten sa používa pri modernejších MCU a nie pri týchto zastaralých. Napríklad si pozri 16F1825 stať 12 PORTY ... strana 116 Example 12-1 a tam zistíš, že sa aktivujú I/O týmto príkazom

-- Spojený príspevok 26 Máj 2020, 09:53 --

mimochodom nastavenie I/O portov by som u teba nečakal ako problém po tolkých rokoch programovania :pain:
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 11:14

V akom novom? https://www.microchip.com/wwwproducts/en/PIC16F628
tu je len jeden. čo znamena 5.0?
ako mam čitať DS a hľadať v nom ansel ked ansel ten procesor ani proste neobsahuje?

example 12-1 mysliš myslis APFCON? 1825 je uplne iný procesor, dokonca som ho použival, aj nejake kusky mam doma, ale nebudem čitať DS od procesora ktorý je o niekoľko rokov mladší a s úplne inými alebo novými registrami.

si robiš srandu? proste nemaš pravdu a prestan sa snažiť si ju nejako vynutiť nezmyselnymi radami to je ako keby si mi kazal čitať navod od Kodiaqa a hľadať servo vo felicii, ako sa nehnevaj ale take kktiny pišeš čo nemaju ani hlavu ani patu. Nepiš nič radšej, Vďaka.

-- Spojený príspevok 26 Máj 2020, 10:19 --

A ešte k tej poslednej vete čo si pisal, 16F628 som nikdy neprogramoval, začal som od 876A a potom už len vyšie.
a nikdy som nijaky comaprator nenastavoval lebo všade boli anselx.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 26 Máj 2020, 11:47

preto treba čítať DS :pain:

a prečítaj si ten môj príspevok ešte raz , si ho vôbec nepochopil, ja som ti len písal kde sa ansel používa a prečo ho nemáš v tom tvojom MCU, tak netuším kde nemám pravdu a už vobec netuším kde si ju vynucujem, ale ok , už pri vicerých tvojich príspevkoch som sa ticho bavil, tak nemám problém to robiť aj teraz :ignore:
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 12:19

Znova "treba čitať DS" , ty si fakt smiešny. došli ti argumenty, čo? a čo sa tam akože mam dočitať?

Nie, ty si ešte raz prečtaj, asi starneš.
Ja viem načo služia ansel, na každom jednom procesore ich nastavujem.
16F628 ansel nemá , neobsahuje! tak neviem prečo spominate obaja ansel. a obaja mi tu davate čitať návody DS ktore nijako s daným procesorom nesuvisia.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod pocitujlasku » 26 Máj 2020, 14:33

na forach pisu. ze staci nastavit TRISA, co aj mas.
len tak pre srandu skus upravit kod na
Kód: Vybrať všetko
while(1)
{
    if(RA0==1) led=1;
    else if(RA1==1) led=1;
    else if(RB4==1) led=1;
    else if(RB5==1) led=1;
    else led=0;
}
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5142
Vek: 37.63
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 20

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 15:43

mal som aj tak , a nešlo to, pomohlo až to nastavenie komparatorov, už to funguje.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod romiadam » 26 Máj 2020, 15:48

Kurňa, hadate sa tu ako male deti kto ma pavdu a kto co napisal.


Boraicho:
Ten tvoj mcu ma po resete nastavene RA0-RA3 ako analogovy vstup pre komparator preto ti to neide. Musis to nastavit ako digitalny vstup.
Pisu tam ze vstupy su kvoli nizkej spotrebe "potiahnute" do GND. Ak to nie je osetrene tak si ich teoreticky aj mohol odpalit po stlaceni tlacitka ak si tam priviedol rovno 5V. Treba vyskusat a podrobne prestudovat co samohlo stat ak si tlacitko stlacil a boli nastavene ako vstupy pre komparator. Neviem. MOLozem a mylit. Nemam cas to studovat.

Ale vseobecne naozaj, treba citat Datasheet, hlavne nastavenie IO. (Teraz som asi nahral niekomu) :D

Screenshot_2020-05-26-14-25-04.png


Screenshot_2020-05-26-14-23-11.png
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3589
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod Atlan » 26 Máj 2020, 15:57

No vidis aky si zrazu lozorny ze to tam nieje, ale ze tam mas vzorovy priklad na pracu s digitalnini vstupmi to si nevidel. Zase povie ze je to od 628A.....
Atlan
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 411
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 26 Máj 2020, 17:11

zase si si to neprečítal a prskáš ... ja som reagoval na tvoj príspevok s ansel a aj na to že nečítaš DS, keby si čítal, tak by si vedel ako sa nastavuje PORT a tiež by si vedel čo sa deje po resete a to je svatá pravda.

Opakuje sa presne to čo vždy, pripomeneň si len tvoje spínanie zapalovania na moterke cez timery .... čo som sa ti tosnažil vytlkať ...a nič, teraz sa k tomu vráť a sám sa budeš smiať nad tým ako si to chcel. To je presne to čo teraz, kopa frflania, rozčulovania sa, urazenia a ... chyba je zase v tebe.

Ja som ti len chcel pripomenúť to čo už pred X rokmi, čítaj DS, neni to hanba , práve naopak je to dôležité :thumbup: a ten ansel som ti len chcel vysvetliť, že sa nepoužíval vždy, tak isto ako napríklad LAT a pod .... nehladaj útok a čítaj s porozumením.

-- Spojený príspevok 26 Máj 2020, 16:17 --

boraicho napísal:V akom novom? https://www.microchip.com/wwwproducts/en/PIC16F628
tu je len jeden. čo znamena 5.0?
ako mam čitať DS a hľadať v nom ansel ked ansel ten procesor ani proste neobsahuje?

example 12-1 mysliš myslis APFCON? 1825 je uplne iný procesor, dokonca som ho použival, aj nejake kusky mam doma, ale nebudem čitať DS od procesora ktorý je o niekoľko rokov mladší a s úplne inými alebo novými registrami.
.


vidíš, zase si to poplietol 5.0 I/O PORTS je stať , myslel som číslo strany v DS a nie v PDF-ku teda na strane 26 nájdeš tú stať ...
Ale keby si nembol zbrklý a nehaldal za všetkým útok, tak by si na to prišiel . Hlavne ak by si mal reálne skúsenosti, tak by si vedel čo máš hladať a ak tam nen i ANSEL, tak by si hladal nastavenie PORTOV čo je tá stať 5.0 na danej stránke. Z toho rpíkladu by ti malo byť po tých rokoch všetko jasné, takže netuším aké argumenty mi mali dôjisť ...
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 26 Máj 2020, 19:21

Atlan napísal:Nechce sa mi verit zeby pri vstupoch v datasheete nebol odkaz na ich nastavenie, :D
Note: The ANSEL (91h) and CMCON0 (19h)
registers must be initialized to configure
an analog channel as a digital input. Pins
configured as analog inputs will read ‘0’.

Tak ze ked nieco ejde citat datasheet.


odkiaľ to máš?

-- Spojený príspevok 26 Máj 2020, 18:32 --

ako priznavam je to tam napisane ale je to v comparatore, ale znova, atlan tu začal s anselom a bunkami ktorý daný MCU ani NEOBSAHUJE
a mato3000 už chapem čo si pisal.5.1 maš pravdu je to tam. ale s tým zapaľovaním, keby som mal vtedy pioniera možno by som to skusil, na 350 sa mi nechcelo, ale už sa k tomu asi nikdy neodstanem.

Ale aj tak prvy bol mac, vy ostatný sa už len veziete, keby nie on vy sa možno neozvete :D

A treba pochopiť princip, mam doma televizor a radio a ak chcem prepnuť kanal na televizore tak ovladacie tlačitka su na radiu, kus mimo logiky, tak isto aj tu , chcem nastaviť vstupy na procesore nastavenie najdem to v komparatoroch, kus mimo logiky, ale s tým ja nič nespravim.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 27 Máj 2020, 08:41

nenájdeš to v komprátoroch, nájdeš to v nastaveniach PORTov ... samozrejme to je aj v komprátoprpch, je to aj kade tade inde po DS , princíp je že máš vedieť čo sa stane c MCU po zapnutí + ako sa to správne aktivuje. Tak isto by si našiel aj tabulku s týmito stavmi na NIEKOĽKÝCH miestach v DS, ktoré so sebou zdanlivo nesúvisia .... To ZDANLIVO ti dávam do pozornosti, lebo to sa len tebe zdá, ak by si vedel ako funguje MCU a jeho piny, tak by si vedel aj prečo to je AJ v komprátoroch. Ale to je presne to čo ti už skoro 10 rokov vtĺkam, čítaj DS a zorientuj sa v nich ... preto tie narážky na knižnice ... aj nastavenie hlavičky je v podstate knižnica, ktorú si si predpokladám ani nepozrel a používaš ju bezhlavo, lebo občas to funguje ... a ak to nefunguje , tak všeci sú kokonuti a najme výrobca je xxxx . Takže bez hádok a hľadania útokov ... chyba je v tebe , za tie roky si už fakt mohol pochopiť základnú funkčnosť týchto MCU.

Nenadávam ti tu aby som ťa poddrbával, ale aby si sa zamyslel nad tým čo robíš a čo si myslíš , že robíš. Lebo ak dávaš také príklady s rádiom a TV, tak sa sám zhadzuješ, síce ti to tu nik nenapíše. Takže to ber ako kamarátsku radu aj keď ostrejšiu, ale .... šak sa poznáš, tvrdohlavosť je tvoja frajerka :pain:
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod Atlan » 27 Máj 2020, 11:20

Nemal som po ruke 628, tak ze to bolo k tomu aby si sa zamyslel. Zrazu si vedel ze nieje ansel v DS. Islo o to ze mas citat ten DS, dokonca tam mas priamo priklad v C ako to mas spravit. Vola sa to samostatna praca. A v DS 628 bolo napisane, nie sice direct poznamka ale v texte to je.
A nrzabudni RMW, lebo u 628 mas na to realny nabeh.
Atlan
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 411
Založený: 01.02.2008
Karma: 0

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod boraicho » 27 Máj 2020, 11:37

COMCON je nastavenie komparatora. V komparatore nastavuješ vstupy. čiže kanaly na TV prepinaš na radiu.

Atlan kecky pecky, jak zrazu? ja som od začiatku vedel že tam nieje ansel lebo som ho tam nenašiel.
read modify write? jaky nabeh čo s nim?
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12089
Vek: 31.86
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: 16F628 nejdu vstupy

Odoslaťod mato3000 » 27 Máj 2020, 18:08

ježiši Boraicho, si fakt ťažkopádny a moc sebestredný a to ti zastiera obzory ...

CMCON je bárs kde, ale v prvom prípade je pri nastavení PORTOV v stati 5.1 .... potom je aj v stati o komprátoroch ateda 9.0...x a je aj v stati 10 ... teda o ref module a je aj v stati 11 - capture/compare ..... a je úplne v každej ri*i toho DS. Ale o to tu nešlo, ide o to, že máš čítať DS, on ti neporadil zle. Ty dobre vieš, že som ti povedal milion krát, aby si sa naučil čítať DS a až potom sa budeš môcť naučiť programovať.

samozrejem tento MCU trpí RMW ....
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9759
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 125

Ďalšia

Naspäť na C,C++,C#

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.91 sekúnd