Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • 78xx Posilnenie

78xx Posilnenie

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

78xx Posilnenie

Odoslaťod VauxhallV6 » 04 Apr 2010, 15:54

Nazdarek hoši. Potreboval by som poradiť so stabilizátorom 78T12, z ktorého potrebujem odoberať asi 5A. No maximálny prúd ktorý môžem z neho odoberať je 3A. Tak je mi jasné že PNP tranzistorom ho môžem posilniť, ale zaujíma ma či by som mohol zapojit dva stabilizátory 78T12 paralelne aby som získal väčší prúd. Prikladám aj schému ako by som to zapojil. Zatim dik.
Prílohy
supply.JPG
VauxhallV6
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Vek: 26.62
Založený: 24.05.2009
Karma: 0

Odoslaťod Axwell » 04 Apr 2010, 15:57

pojde to, ale neni to moc dobre riesenie aspon podla mna, kup si stabilizator na vyssi prud.
Axwell
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2387
Vek: 27.79
Založený: 28.02.2009
Bydlisko: Hurbanovo
Karma: 4

Odoslaťod bobo87 » 04 Apr 2010, 15:59

Podla mna to takto nepojde. A to z toho dovodu, ze vystupne napatia nebudu uplne presne rovnake, ale napr o 10mV rozdielne a jeden stabilizator bude mat snahu zmenit vystupne napatie na "svoju" hodnotu, takze medzi nimi bude zbytocne pretekat prud.
float l,I,Q,_,o;int E;main(){I=1.125;while(I>=-1.225){for(l=-2;l<=1;l+=3/79.0){Q=_=0;for(E=127;Q*Q+_*_<4.0&&--E>32;){o=Q;Q=Q*Q-_*_+l;_=2*o*_+I;}putchar(E);}putchar(10);I-=9/88.0;}}
bobo87
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1799
Vek: 31.35
Založený: 15.02.2007
Bydlisko: Košice
Karma: 10

Odoslaťod kubo150 » 04 Apr 2010, 16:15

šupni tam tranzistor ako emit. sledovač, a elektródu čo má ísť o zem, tak medzi zem a tú elektródu daj diodu.

Výstupmé napätie bude síce o kúsok menej stabilizované, ale lepšie ako by ti to malo kmitať a vytvárať rušenie, a je to veľmi jednoduchá úprava.
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod breta1 » 04 Apr 2010, 17:39

Oboje se už tady psalo:
1. paralelní spojení stabilizátorů je nevhodné (kvůli i malé rozdílnosti výstupního napětí to celé potáhne vždy jenom jeden stabilizátor)
2. přidáním pouhého emitorového sledovače se značně zhorší stabilita výstupního napětí.
3. nevymýšlej již vymyšlené - použij odpor ve vstupu a posilovací PNP tranzistor.
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8642
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

Odoslaťod mr.mio » 04 Apr 2010, 17:45

Môžeš ich zapojiť tak,ako to máš na schéme,len na každý výstup daj diódu (v priepustnom smere samozrejme) a voľné konce spoj. Tak sa zabráni tomu čo písal bobo87. Samozrejme že odrušovacie kondenzátory dáš medzi diódu a stabilizátor. Výstupný filtračný kondenzátor daj až za diódy. Žiaden stabilizátor nieje dokonalý zdroj a tak záťažou klesá jeho napätie. Podla mňa to len jeden stabík ťahať nebude. Pôjdu pekne oba,len všetko bude závisieť práve od odoberaného prúdu.
mr.mio
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5036
Vek: 31.2
Založený: 01.10.2009
Bydlisko: Podunajska pahorkatina
Karma: 3

7812 na vacsi prud

Odoslaťod orvi » 04 Apr 2010, 18:04

Posil ju tranzikom, vid foto :)
Prílohy
7812.JPG
ako diodu si daj podla prudu, a tranzik tiez
Čo nehorí, to sa nehreje, čo sa nehreje nema napatie a co nema napatie to nefunguje
orvi
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 23.25
Založený: 03.04.2010
Bydlisko: ZP
Karma: -2

Odoslaťod kubo150 » 04 Apr 2010, 18:34

No a toto je čo, na čo tam je tá dioda? nato aby vykurovala?

mrmio: a príde zbytočne o 0.7V

Jak som písal, aj toto môže byť riešenie:
Prílohy
stab.JPG
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod VauxhallV6 » 04 Apr 2010, 18:47

Tak dik za odpovede všetkým, a asi ostanem pri doplneni PNP trandu ;). Mňa len zaujímalo či je vhodné aj paralelné zapojenie stabilizatorov.
VauxhallV6
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 51
Vek: 26.62
Založený: 24.05.2009
Karma: 0

Odoslaťod Thales » 05 Apr 2010, 00:42

Špatně, špatně, špatně...

Stablíky nelze takto paralelně spojovat a to ani přes diody. Proč to si přečtěte v knize "Poznáváme Elektroniku II." od Maliny. Myslím že je ke stažení na místním FTP. To žešení které tam ale malina uvádí je drbání se levou rukou za pravým uchem. Lépe je posílit to trandem. Ale nedělal bych to tak jak je to tady na obrázcích protože to neumí hlídat výstupní napětí. Chybí tam ta zpětná vazba. Raději bych to udělal tak jako jsem to navrhnul ve schematu v příloze.

Ta dioda na schematu výše přidává na výstupu stablíku napětí cca 0,7V - ne ubírá. A zas tak dramaticky topit nebude - teče jí jen příčný proud stabilizátorem. Dioda na přiloženém schematu topit bude protože jí teče nezanedbatelná část výstupního proudu.
Prílohy
Zdroj.gif
Naposledy upravil Thales dňa 05 Apr 2010, 05:37, celkovo upravené 2 krát.
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.84
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Odoslaťod kubo150 » 05 Apr 2010, 01:31

Hej, toto je veľmi pekné riešenie, ale rád by som videl, čo by teba v zlomku minúty napadlo z hlavy, keby si sa s tým nikdy nestretol.

Priznávam, že som sem dal nie zrovna najlepšie riešenie, ale za minútu som nič lepšie nevymyslel.

Ak myslíš tú orviho schému, tak tá bude uberať, nie pridávať. pri 5A napr, bude dosť horúca.
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod Thales » 05 Apr 2010, 05:36

Trochu jsem to vylepšil a aktualizoval přílohu v předchozím příspěvku. Mysím že to už by mohlo vydržet celkem hodně hrubé zacházení. Odporem Rx se nastavuje nadproudová pojistka, poměrem R1+Rx a R2 se nastavuje poměr proudu který teče přes výkonové trandy a proudu který teče přes stablík (z čehož plyne že finální hodnota R1 se bude měnit podle Rx), D1 částečně stabilizuje tento poměr v závislosti na teplotě, D2 je ochranná. Při menších proudech je možné vynechat T3 a R5 a R4 se nahradí propojkou. Zapojení jsem nezkoušel ale fungovat by mělo bez problému, hodnoty součástek jsem víceméně odhadnul takže na konkrétní použití by bylo třeba je doladit, hodnoty s výjimkou nadproudové pojistky nebudou nijak kritické. Dolfi nebo Danhard mi to určitě zkontroluje :)
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.84
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Odoslaťod neznámy2 » 05 Apr 2010, 10:18

Sorry za OT ale VauxhallV6, kde Ty stále vidí¹ PNP tranzistory dajú ti príspevok s NPN a Ty napí¹e¹ tak to posilním PNP trandom, jediné PNPèka sú v Thalesovej schéme...

NPN ¹ípka ven...

Nemyslím niè zle ani na niè nejako nenará¾am, len mi to udrelo takto z rána do oèí...
neznámy2

Odoslaťod kubo150 » 05 Apr 2010, 10:39

S tým PNP, to je také, že bude sa využívať stabylizačná vlastnosť toho stablíka. TJ: z thalesovej schémy nechaj len T3,R5,R3, a z toho uzla tých 4-roch rezistorov to zapojíš na napájanie. Ostatné vyhodíš, a máš posilnené PNP-čkom. Akurád že nebudeš využívať prúdového obmedzenia stablíka.

Autor sa trocha oboznámil, ako sa na prvý pohľad nemusí zdať.
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod Patrik Varga » 05 Apr 2010, 11:19

To Thales
Tvoja schéma Zdroj.gif určite nie je to pravé orechové.
Autor potrebuje 5A, takže na R1 ( 1R ) strata 25W, a to nerátam straty na Rx, R4, R5
Patrik Varga

Odoslaťod laci » 05 Apr 2010, 13:17

Precitaj toto: http://svetelektro.com/modules.php?name ... highlight=
Trocha logikou adaptuj pre tvoj problem, a mas to vyriesene.

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 31 minútach:

Pre ORVI a KUBO150:

Vysvetlujte mne, jak moze stabilizovat napetie ten tranzistor na vasej scheme!

Pre ostatnych: nikdo to nevsimol ?
laci
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 357
Založený: 20.11.2008
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Odoslaťod kubo150 » 05 Apr 2010, 14:29

Normálne, nestabylizuje, ale vlastne aj hej, je to emitorový sledovač, čo je na vstupe, to je na výstupe posilnené prúdovo s úbytkom zväčša 0.7V, preto aj tá dioda.
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod laci » 05 Apr 2010, 14:43

kubo150 napísal:Normálne, nestabylizuje, ale vlastne aj hej, je to emitorový sledovač, čo je na vstupe, to je na výstupe posilnené prúdovo s úbytkom zväčša 0.7V, preto aj tá dioda.

:lol:
Postav to a uvidis! :lol:
Prílohy
stab.JPG
Naco s? tu power usery, ked nieco takovy nezmysel tu moze objavit a to hned dvakrat?
7812.JPG
Toto asi nikdo nevsimol?
laci
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 357
Založený: 20.11.2008
Bydlisko: Galanta
Karma: 0

Odoslaťod kubo150 » 05 Apr 2010, 16:03

Mám také tušenie, že ti uniká podstata najjednoduhšieho stabilizátora so zenerovou diodou. :lol:
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
kubo150
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3253
Vek: 27.85
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Pri Bytči
Karma: 14

Odoslaťod Thales » 05 Apr 2010, 16:25

Patrik Varga napísal:To Thales
Tvoja schéma Zdroj.gif určite nie je to pravé orechové.
Autor potrebuje 5A, takže na R1 ( 1R ) strata 25W, a to nerátam straty na Rx, R4, R5


Úbytkem na R1 a D1 (způsobeným vlivem činnosti monolitického stabilizátoru) se otevírají výkonové tranzistory. Na Rx to také nebude až takové drama protože jeho velikost je tak veliká aby se po překročení jmenovitého výstupního proudu otevřel tranzistor T1 a přiškrtil buzení T2 (T3). Jeho hodnota tedy bude docela malá a při normálního provozu bude ztráta na něm kolem 1W, na R2 bude ztráta kolem 5W, na R1 také a na R4 a R5 bude do 1W. Ty odpory jsou daň za blbuvzdornost a správné rozložení proudů mezi aktivními součástkami i za různých teplotních poměrů a při různé zátěži. Spolu se zkratuvzdorností to považuju za VELMI důležité vlastnosti. Krom toho to co by se neprotopilo na odporech by se stejně MUSELO protopit na aktivních prvcích takže celková účinnost zdroje je stejná, jediné co se změnilo je že ne všechno teplo bude odváděno chladiči ale holt ho část bude vyzářena do okolí na těch rezistorech.

A ty dva výkonové trandy tam jsou zcela schválně i na takový proud proto že když tam nacpe nějaký šmejd z GM tak aby to i tak něco vydrželo. Spolehlivost tedy stoupne, navíc se teplo bude lépe odvádět (dvojnásobná styčná plocha - trandy kus od sebe => lepší rozložení tepla na chladiči. Tohle vylepšení bude stát dejme tomu 15Kč. To za to stojí ne? Navíc je pak není problém tahat z toho i větší proudy je-li třeba.


laci napísal:Naco sú tu power usery, ked nieco takovy nezmysel tu moze objavit a to hned dvakrat?


Protože to zapojení funguje, jen to napětí na výstupu není tak přesné (bude se zatížením kolísat) protože chybí zpětnovazební smyčka. Je to ekvivalent trandem posílené výkonové zenerce. Navíc nemá proudové omezení. Při přetížení nebo zkratu odejde. Nemám rád věci co odchází. Proto jsem navrhnul jiné (podle mého názoru lepší) řešení. To je ti málo? Co máš za problém s Power usery? Jestli máš dost odvahy abys tohle napsal tak musíš mít také dost odvahy na to abys to obhájil. Tak ven s tím!


Edit: opraveno
Naposledy upravil Thales dňa 08 Apr 2010, 04:03, celkovo upravené 1 krát.
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.84
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Mek a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.86 sekúnd