Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Moderátori: psichac, Moderátori

Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 01 Máj 2019, 22:34

Zdravičko, potreboval by som poradiť

mám od pokytovateľa internetu router (A) a zaň som si dal svoj (B) prepojením cez WAN to LAN aby na nom mohla bežať VPN, pretože mám na ňom pripojené disky. Všetko funguje fajn. Avšak ak mám zariadenia pripojené na router A nevidím disky pripojené k routru B. Neviem ako to vyriešiť aby obi dva routre na seba videli tj. aby ci sa pripojim na router A vidim aj zariadenia na B a opačne.

Vedeli by ste mi poradiť prosím?
Prílohy
siet.jpg
Rýchly náčrt v skicári :D :D :D
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 01 Máj 2019, 22:39

Routre nie sú na toto práve najvhodnejšie. Oddelené siete budú vždy, ibaže by ste z B spravili switch.
Predpokladám že na B beží NAT, to musíte vypnúť. Inak samozrejme z A nevidíte cez B.

Ja keď som bol nútený použiť ISP router ktorému som nedôveroval, dal som si priamo za neho svoj router. Za môj router už iba switche. Keď na isp routri naforwardujete porty, kľudne môže byť na vašom vpn.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 01 Máj 2019, 22:57

Ja som cital rozne navody kde odporucali na druhotnom routry vypnut NAT avsak ked som tak spravil uz som snim nemohol nic robit ani sa na neho prihlasit.
Problem je ten ze na ISP routri bezi telka a pevna linka takze ho nemozem len tak vymenit za svoj preto som si zan dal svoj Asus a nanom vpn naforwardoval porty a vpn ide ale iba v ramci toho druhotneho routru nie na celu siet a aj opacne zariadenia pripojene na isp router nevidia disky pripojene na druhotny router.
Cital som ze sa to da nakonfigurovat tak ze sice jeden router ma svoju siet 192.168.1.x a druhy svoju 192.168.2.x ale dokazu zariadenia medzi sietami komunikovat len este sa mi to nepodarilo. Preto sa pytam tu na fore ci niekto skusenejsi nevie poradit alebo niekto stym nema skusenosti
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 01 Máj 2019, 22:59

Ono je to celé o NAT.
Ak by ste ale dali všetky zariadenia okrem iptv a iptel za router B, myslím že ste vyhrali.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 01 Máj 2019, 23:16

No v najkrajnejsiom pripade to tak spravim len asi by som musel este pridat niaky switch :D a este k tomu NATu. Teda aj Vy mi radite (ako aj na googlovi) ze na routeri B teda druhotnom vypnut NAT? Len neviem preco ked som to skusal uz som sa nedokazal na neho pripojit
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod AlbiDartanan » 01 Máj 2019, 23:24

Nemohol by si jednoducho router B "zapnúť" iba ako "switch" ?
Teda vypnúť na ňom DHCP + z routra A zapojíš kábel do LAN a nie WAN ?
"Possible is that which can be done immediately, impossible that which takes a little longer..."
intitle:"index of " XXX YYY -html -htm -php -asp -cf -gsp
Mamont. Largest FTP Search Engine = http://www.mmnt.ru/int/
http://www.mmnt.net/
AlbiDartanan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1682
Vek: 35.13
Založený: 09.07.2009
Karma: 7

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Ďuri12 » 01 Máj 2019, 23:27

Do routera B treba zapojiť kábel do LAN, nie do WAN.
Ďuri12
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 489
Vek: 24.17
Založený: 10.05.2009
Bydlisko: Novosad
Karma: 3

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Fer » 02 Máj 2019, 07:10

AlbiDartanan napísal:Nemohol by si jednoducho router B "zapnúť" iba ako "switch" ?
Teda vypnúť na ňom DHCP + z routra A zapojíš kábel do LAN a nie WAN ?



ako písal albi tiež som to tak musel vyriešiť, s routrom A som nič nerobil a Router B som si najprv nakonfiguroval dajme tomu wifi a pod (ssid,Password) potom som vypol DHCP a kábel pripojil namiesto do Wan do Lan. Teraz to funguje ako switch + ide aj wifi
Fer
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 57
Založený: 04.04.2019
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 02 Máj 2019, 07:34

No neviem ci som robil nieco zle ale aj to som skusal a ked som to prepojil LAN to LAN tak uz mi nesla VPN
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod pocitujlasku » 02 Máj 2019, 08:18

ako mas riesenu vpn? mas verejnu ip a zvonku sa na nu pripajas? v tom pripade by si mal skontrolovat port forwarding na prvom routri, ci ti odkazuje na ten druhy.
a hlavne na tom druhom si nastav pevnu ip, aby si sa nan vedel dostat. z rozsahu, aky dava prvy router, ale mimo pridelovanych aby nebol konflikt.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4492
Vek: 36.27
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod rudko » 02 Máj 2019, 11:24

Neteba nic vypinat, prepajat, znasilnovat. Je pottebne nastavit staticke routing tables. Teda hlavne v routri A, aby vedel kadial sa lezie do siete B. Router B by mal o sieti A vediet automaticky.
Dolezite je mat iny rozsah pre siet a iny pre siet b. A este povolit prislusne porty na fw routra B nakolko sa ide lan-wan bute tam sediet fw.
Otazka je este ci si schopny to nastavit a ci na routri A k tomu mas vobec prava. Komunikacia A-B / B-A ale bude fungovat iba na urovni IP adries. Hostnames a rozne autodiscover sluzbu asi na takychto routtoch nedokazes rozchodit. Neviem do akej hlbky sa tie zariadenia daju konfigurovat
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2040
Vek: 32.94
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 02 Máj 2019, 11:40

Akurát keď má na B NAT, nebude to vadiť?

K tomu ISP routru, ak sa jedná o jednu nemenovanú spoločnosť s DOCSYS na WAN, tak tam sa nedá nastaviť ani LAN IP adresa.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod marioo » 02 Máj 2019, 12:24

B dať do Bridge k A čku.. (ak to umožňuje)
alebo použiť DMZ
alebo ako písal Rudko spraviť routing tables...
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 704
Vek: 45.96
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 02 Máj 2019, 19:39

maskrtnik01 napísal:Akurát keď má na B NAT, nebude to vadiť?

K tomu ISP routru, ak sa jedná o jednu nemenovanú spoločnosť s DOCSYS na WAN, tak tam sa nedá nastaviť ani LAN IP adresa.


Nemenovaná spoločnosť čo dáva Speedport Entry 2i routre... Je to nešťastné zariadenie lebo jeho prispôsobiťeľnosť užívateľom je na zaplakanie.

rudko napísal:Dolezite je mat iny rozsah pre siet a iny pre siet b. A este povolit prislusne porty na fw routra B nakolko sa ide lan-wan bute tam sediet fw.


Iný rozsah je myslené DHCP rozsah na jednej sieti? akoze pre jednu 192.168.1.1-50 a pre druhu 192.168.1.100-150?
Port fw mám namapovany myslim, že správne lebo na routri B (ASUS n16u) mám VPN a v pohode sa na neho pripojím "zvonku".

rudko napísal:Komunikacia A-B / B-A ale bude fungovat iba na urovni IP adries.


Tejto vete moc nerozumiem :D

marioo napísal:B dať do Bridge k A čku.. (ak to umožňuje)
alebo použiť DMZ
alebo ako písal Rudko spraviť routing tables...


No to je problem lebo Speedport entry 2i nepodporuje DMZ
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 02 Máj 2019, 20:26

Rudko mal asi na mysli to, že z jednej IP na druhú (unicast) sa dostanete, ale nejaké nájdenie zariadenia cez broadcast nepôjde.

Ja som mal na mysli iného providera, ten tiež dáva router s ktorým je spokojný snáď len neznalý. Aj kvôli tomu routru som zmenil providera, teraz mám priamo na prípojke Unifi, a som ako v nebíčku.
Naposledy upravil maskrtnik01 dňa 02 Máj 2019, 21:03, celkovo upravené 1 krát.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod mac26 » 02 Máj 2019, 20:38

ina podsiet - to zn. ze A bude mat napr. 192.168.1.x a Bbude mat rozsah 192.168.2.x. Obe /24.
Potom len na A nastavis cestu do siete 192.168.2.0/24 cez vonkajsiu adresu routra B. (z rozsahu ktory patri A).
To vsetko ale len za predpokladu ze do routra A sa da vlozit staticka cesta
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1048
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 6

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 02 Máj 2019, 21:03

Prípadne aj 192.168.0.0/24 sa dá rozdeliť na dve. Ale nie ľubovoľne, len "podľa dvojkovej sústavy". Takže 192.168.0.0/25 a 192.168.0.128/25 .

/24 znamená masku podsiete 255.255.255.0, /25 je 255.255.255.128
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod Sahasrar » 02 Máj 2019, 21:33

mac26 napísal:ina podsiet - to zn. ze A bude mat napr. 192.168.1.x a Bbude mat rozsah 192.168.2.x. Obe /24.
Potom len na A nastavis cestu do siete 192.168.2.0/24 cez vonkajsiu adresu routra B. (z rozsahu ktory patri A).
To vsetko ale len za predpokladu ze do routra A sa da vlozit staticka cesta


Ak je statickou cestou myslena funkcia Routing/Route tak nie, nemam tu moznost... To su tie routre od ISP, ale za poplatok ti nahraju novy firmware s ktorym to uz pojde :D

maskrtnik01 napísal:Prípadne aj 192.168.0.0/24 sa dá rozdeliť na dve. Ale nie ľubovoľne, len "podľa dvojkovej sústavy". Takže 192.168.0.0/25 a 192.168.0.128/25 .

/24 znamená masku podsiete 255.255.255.0, /25 je 255.255.255.128


No a ak by som rozdelil 192.168.0.0 na dve, ako pises. Videli by na seba tie siete? ci koli tej maske sa budu spravat ako samostatné podsiete?
Sahasrar
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 159
Založený: 16.05.2015
Bydlisko: TN
Karma: 0

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod maskrtnik01 » 02 Máj 2019, 21:43

To takto nemôžete brať. Bez ohľadu na masku podsiete to medzi routrami budú vždy dve siete. Takže v oboch prípadoch platí to, čo tu bolo povedané. Na routri môžete mať aj jednu sieť 10.0.0.0/8 a druhú 192.168.0.0/24, on si s tým poradí.

Ak máte debilný ISP router, tak ako som písal schovajte si za neho niečo poriadne, a za ten dajte všetko (okrem zariadení IPTV a IPTel od ISP). Ak ISP router nevie ani obyčajný port forwarding aby ste si otvorili port pre VPN, tak zmeňte ISP a pôvodnému router otrieskajte o hlavu :D

Samozrejme predpokladom pre možnosť použitia VPN je, že prvý router u vás má verejnú IP adresu. Bez toho môžete o VPN akurát tak snívať.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1157
Vek: 22.57
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Ako dostať 2 routre na spolocnu sieť?

Odoslaťod romiadam » 02 Máj 2019, 22:55

Ja som mal VDSL router, ktroy nepodporoval Print server. Tak som zavolal poskytovatelovi, ci nerobia sluzbu, ze mi zadarmo vymenia router s podporou print servera. Povedali, ze nie, to nerobia. Tak som sa spytal ci si mozem kupit vlastny router. Povedali ze ano a ze mi poslu nastavovacie udaje. Tak som si kupil za 46€ vlastny router (https://www.argos.ie/static/Product/par ... ROUTER.htm) s podporou print servera, (pred kupou som si to u nich overil ci je to vhodny router). Z celeho nastavenia (aj som to tu niekde na SE riesil este pred kupou ze co vsetko treba nastavit, ci je to komplikovane) mi stacilo vybrat v routeri autodetekciu a potom uz len zapisat heslo. Nic som nenastavoval.

Teraz mam VDSL router s prinserverom do ktoreho mam nonstop pripojenu tlaciaren a tu staci pred tlacou len zapnut. Dokonca ju (tlaciaren) netreba vypnut, vypne sa po urcitom case sama. Uz nemusim nosit tlaciaren na stol a vsetko zapajat. Mi to liezlo uz na nervy. Za tych 46€ mi to stalo.

Tak to vyskusaj aj ty. Zavolaj im a pekne sa s nimi dohodni.Aj za cenu ze si kupis vlastny router (najlepsie s nimi odsuhlaseny - nech to vuhovuje aj im). Vsetko sa da len treba chciet a je tu otazka ci tvoj provider bude chciet. Ak nebude chciet, tak ich jemne postras ho ze od nich odides po vyprsani zmluvy. Uvidis ako sa im zrazu bude chciet tebou spolupracovat. A ak nie tak su idioti a najdi si ineho providera.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2736
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Ďalšia

Naspäť na Internet a sieť

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.79 sekúnd