Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
juraj77
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1538
Dátum registrácie: 23 Sep 2012, 22:39
Bydlisko: Nitra
Vek: 44

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa juraj77 » 28 Sep 2015, 21:55

Gyros vyzerá inak. Nazvime to BFX Gyros.... :)
0
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6188
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 28 Sep 2015, 22:44

AndiCibula napísal:Niekto rád japonské ? :tonqe:
no, to je cisto pre mna :D ryby nejem vobec a z ryze ma boli zaludok.
By som dal aj ja nejake foto, ale vrchol mojho kucharskeho umenia je prazenica, alebo nieco co viem bud zohriat v mw, alebo v rure :D
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 28 Sep 2015, 22:47

Tak by si mal zmeniť nick na -pociťuj hlad. :wink:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
Ado_PO
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 881
Dátum registrácie: 31 Mar 2008, 00:00
Bydlisko: U Koňarov/Prešov
Vek: 40

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa Ado_PO » 28 Sep 2015, 23:16

V poľsku som už bol 2x pohostený výbornou polievkou nazývanou žurek. Je to mäsitá slabo kyslá polievka s klobásou.
Skúsim popísať z rýchlika prípravu a ingrediencie.
Základ je vývar z hovädzích kostí alebo bujón, do ktorého sa dáva zápražka z cibule a bôčikovej slaniny. Vo vývare sa varia aj celé klobásy (také štavnaté na gril, vnútri črievka do biela), ktoré sú potom pred podávaním krájajú na kolieska a dávajú späť do tanierov. Vývar sa neskôr zahusťuje ražným kvasom (z ražnej múky), dochucuje chrenom, cesnakom, majoránkou, soľou a piprom. Po odstavení z ohňa sa odoberie za naberačku vývaru a zmieša sa so smotanou. Tento roztok sa potom vleje späť do hrnca. Myslím že z toho potom vznikajú také malé hrudky bieleho čohosi na čo si matne spomínam ale rád olížem. Nakoniec pri podávaní sa do taniera s polievkou a klobásami dá pár štvrtiek na tvrdo uvareného vajíčka.
Pozná niekto aj slovenskú verziu? Zatiaľ som ju ešte nevaril, pretože výroba zákvasu z ražnej múky trvá 4-5 dní. Samozrejme dá sa použiť aj droždie s múkou a tým pádom sa to všetko veľmi zrýchli.
0
RoHS? Hrôza a des.

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 12 Nov 2015, 07:54

Tak po žúre je taká kyslá polievka balzam na žalúdok. :wink:

Celkom by sa hodila v nedelu po sobotňajšej oslave.Kedže žena nechcela veriť že už má tolko , tak som jej to zduploval aj na šalátovej mise. :D
Prílohy
PB071901 (Large).JPG
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
dxr
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3968
Dátum registrácie: 05 Aug 2013, 20:21
Bydlisko: V strede nicoho
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa dxr » 12 Nov 2015, 08:38

Obrázok
Vcera som robil toto
Fotky mozem dat vecer ked sa dopracujem domov k fotaku (celkom dobre len bacha na sol CICER ju zvyraznuje)

5ko> Ta misa to bolo len aby sa nepilo na lacny zaludok co :P?
0
Mahátma Ghándí: „Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“
čo viac dodať som taký a možeš to skúsiť vyhrať aj tak to vzdáš.. Obrázok
Arduino is popular becouse allow complex task with minimum investment

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 09 Feb 2016, 16:38

Ako ten čas letí, nedávno som lozil po stromoch a už pomaly len po štyroch ked ma sekne v krížoch :(
Vela síce k tomu nechýbalo po minulotýždňovej oslave 60ky, kde ma potešilo ocenenie a gratulácie od spolupracovníkov a vedenia firmy, takže som si ich pouctil pri malom posedení takýmito výtvormi v podobe obloženýcýh mís.
Kedže som nemal vela času na prípravu, poveril som tým dcéru a doniesla mi to hotové do práce.Priznám sa, ja som narýchlo len ozdobil tú strednú misu s vajíčkami a zemiakovým šalátom a sedem druhov pomazánok na jednohubky.Kolegova žena napiekla fajnové škvarkovníky,lentak sa za nimi zaprášilo.
Kedže mám kolegu, s ktorým sme ,,dvojičky,, nakolko sme sa narodili presne v jeden deň,mesiac,aj rok,takže sme sa na oslavu poskladali obaja.Kolegyne si to najprv pofotili, kým sa pustili do toho a hoci nás bolo na to osem, nezjedla sa ani polovica a dojedali sme to tri dni.No... pitia veru vela nezostalo ani na poprávku. :wink:
Takže popaste si aspoň oči, ked vám už nemám ako ponúknuť na koštovku, či uliať.
Prílohy
P2021940 (Large).JPG
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 20 Mar 2016, 23:04

Nedávno som si všimol v kauflandáckych novinách recept na syrové tyčinky,a tak som sa včera zhodol ich vyskúšať,aby som ich mohol urobiť v piatok na meninovú oslavu ,ak budú dobré.
No a veruže boli dobré.

Potrebujeme :
250g bryndze
250 g Hera, alebo maslo,/ja som dal heru/
250 g hladkej múky
2 vajíčka
sol, hrubozrnnú sol, grilovacie korenie,provensálske korenie,rasca, sezam...

Do primeranej misy nakrájame kocky Hery,bryndze, zasypeme múkou,pridáme jedno vajce a trochu soli a tyčovým mixérom rozmiešame zmes na vláčne cesto.
Na múkou poprášenej doske rozvalkáme na plát hrubý si 6-8mm.
Cesto potrieme rozšlahaným , grilovacím korením dochuteným vajíčkom , posypeme rovnomerne povrch rascou ,provensálskym korením, alebo korením na pizzu, vlstne podla svojej chuti alebo len sezamom...
Kolieskom narežeme pásiky široké asi 2cm a 10cm na dlžku, ktoré poprekladáme tesne vedla seba na vymastený plech a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C.Pečieme cca 20-25 minút,ale radšej sledujeme vývoj v rúre, pretože odporúčaný čas 15 minút bol málo, tak som pridával čas a už pri druhom plechu som nastavil 25 a boli akurát.
No čo vám poviem, z dvoch plechov odvčera zostalo len toto čo je na tanieri a asi 10 kúskov beriem na koštovku kolegyniam do roboty.
A to sme len dvaja doma. :wink:
Prílohy
2016-03-20 21.40.55.jpg
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 07 Júl 2016, 08:50

Kedže chalupárska sezona v ,,otrokoviciach,, je už v plnom prúde, a kedže raňajky sú takmer vždy v mojej réžii,kým ostatní spia,nemohol som v sobotu odolať a pripravil som im neodmyslitelnú pochúťku,ktorá patrí do víkendových dní, teda :

Pečeným paprikám s plnkou.

Je to taký variabylný recept,kde sa dá spotrebovať všetko ,čo sa nachádza v chladničke,alebo zostalo z večernej opekačky.
Potrebujeme k tomu
-potrebný počet strednevelkých rovných paprík/je to dosť sýte, takže 1ks na osobu stačí,ale radšej treba počítať s rezervou/
-slaninku,masť,
-mäkký syr /črievko/
-cibulu,pažitka..
-tvrdý syr
-špekačky,klobása, mäkká saláma,udené mäso,.... čokolvek mäsité čo chladnička dala..
/vajce/
-petržlenová , zelerová ,alebo ligurčeková/maggi/ vňať
-koreniny- sol, čierne korenie,paprika, rasca,vegeta... podla chuti,

príprava

Umyté papriky otvoríme pri jadrovníku čo najtesnejšie,aby zostal čo najmenší otvor,aby zmes nevytekala zbytočne vonku.
Stopku očistíme tak, aby zo zvyškom jadrovníka tvorila neskôr akúsi zátku.

Plnku si pripravíme podla vlastnej chuti, možností a uváženia asi takto :

-nakrájame na drobné kocky cca 5x5 mm udenú klobásu, špekačky/surové, alebo už aj opečené/ prípadne udenú rolku, prerastanú oravskú slaninu,či parízer, malú cibulu,zelenú papriku,tvrdý udený syr alebo oštiepok,
-pridáme koreniny,nadrobno nasekanú vniatku,
- pridáme mäkký syr,/paprikovú pastu sladkú, alebo pikantnú/ a zmes vymiešame,
-aby zmes pri pečení nevytekala ,môžeme pridať jedno vajce,

Zmesou naplníme papriky a uzavrieme zátkou z jadrovníka, tak že stopku zapichneme dovnútra,aby lepšie držala
Na panvici vypražíme slaninku, alebo len rozpálime masť a papričky opečieme zo všetkých strán do zlatista,tak aby sa prehriala aj zmes vo vnútri.
Vyberime na taniere, ozdobíme zeleninou, môžeme pridať kečup, horčicu,alebo kyslé uhorky či feferony a môžeme ládovať s čerstvým chlebom alebo rožkami.
Aby nám nezaškodilo,prelejeme to borovičkou,becherovkou, alebo podobným katalyzátorom trávenia.

Samozrejme fantázii sa medze nekladú a plnku si každý zamieša a dochutí podla svojej predstavy a možností, takže sa dá zužitkovať a skombinovať všeličo,čo máme poruke.

Tak dobrú chuť a teším sa aj na každú spätnú väzbu,ak sa vám to zapáčilo.
Prílohy
2016-07-03 09.24.23.jpg
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 06 Sep 2016, 12:34

Nadviažem na tému rozbehnutú v elektromerovom vlákne.
Viem , že proti gustu žiaden dišputát, ale jedol som výrobky z takýchto zabíjačiek, kde opalovali slamou alebo horákom celú sviňu a veruže vždy tam zacítim pach tej zhorenej srsti a hlavne v kúpenských udených kolienkach a to mi vadí. S hygienou to nemá nič spoločné, len je s tým viac roboty.
Pod mojím nožom skončili desiatky svíň a vždy sa oparili v koryte vodou, srsť sa zošuchá jednoducho jutovým vrecom a škoblami /plechové zaoblené špachtle/ .Vtedy nič nesmrdí /iba ten pach z pariacej sa vody/ a koža je bielučká ako má byť.
Ale musí sa robiť dosť rýchlo a prasa v koryte na retiazkach obracať, aby sa ,,nezaparila ,,slanina.
Ked sa zavesí potom za zadné nohy na ,,krohnolec,, tak stačí pooblievať teplou vodou, kefou postierať prípané chlpy a môže sa rezať.Maximálne malým horákom prebehnem chlpy okolo uší, či pomedzi paprčky,ale aj to sa dá radšej povyrezávať .
Takže všetko je čisté, voňavé aj sterilné,pretože dobre chovaná sviňa tiež vie byť čistá,nie každá sa vála v blate vo výbehu.

No vidím, že sa blíži zabíjačková sezóna,lebo mi to pripomenula žena, kedy vytiahla z mrazáku ,,preventívne zabudnutý,, kus vlaňajšej tlačenky a tak som jej urobil s kozím syrom takéto raňajky na chalupe.
Tie červené krúžky sú z chalapeňos ktoré som naplnil syrom,ale nestihl som pohár odfotiť a teraz už nemám ktorý, lebo padol za obeť pri víkendovej brigáde na ,,malte,,
Prílohy
2016-09-01 07.29.56 (Large).jpg
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4412
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa romiadam » 06 Sep 2016, 12:44

OT presunuty sem z temy:
http://svetelektro.com/modules.php?name ... 61#p639542
romiadam napísal: Moj znamy robil zabijacku v sobotu (tym sposobom ze sa chlpi a koza oprazi plynovym horakom do cierna a potom sa teplou vodou zoskriabe zhorena koza do bielej koze). Chcel usetrit na plyne, nakolko sa tam minie dost plynu, tak demontoval hodiny a premostil ich. Zabijacka sa koncila, neskoro vecer. Na druhy den mal este neake veci a zabudol namontovat naspat hodiny. V pondelok sa konal odpocet hodin a ten odpoctar tam nenasiel ziadne hodiny, len tam bolo to premostenie.
5ko napísal: BBBBBRRRR.. ked si predstavím ten smrad a tú ešte smradlavejšiu slaninu po takejto zabýjačke, tak by som ju nedal ani psovi zožrať. :mrgreen: Neznášam ani opalovanie slamou, je to len lenivosť nahriať za parák vody a oškrabať srsť ručne,

romiadam napísal: Trosku smradu pri tom opalovani je, to nepopieram, ale nie je to nic hrozne. To ze preco sa to tak robi, by si sa musel opytat nasich predkov. To ti ja nepoviem. Mozno kvoli hygiene, ze to vypali vsetky mikroorganizmy zijuce na povrchu koze svine, neviem. Po opalei sa cierna koza navlhci a asi 1mm koze sa oskrabava a ide to ako supka z horuceho zemialu. Pod tym je uz biela koza bez smradu.
Jedol si uz taku slaninu? Stavim sa ze by si nerozpoznal ze to bolo opalovane.
elmoto napísal: Sviňa je pre to sviňa lebo je špinavá ako sviňa. Očistená sviňa horákom nijako neublíži slanine pod kožou. Možno sú extrémisti čo kožu až spália ale tak sa to nerobí. Ja by som inak ošetrenú sviňu ako horákom keby som vedel ani len nečuchol. To, že to smrdí keď sa to robí je normálne ale potom sa pekne ostrým noža kolmo oškiabe a kartáčom koža vydre do ružova a je sviňka ako detská prdelka a voňavá !

Takto sa sviňa krásne hygienicky pripraví.

Normálne sa to robí PB flašou a nie Bože môj zemným plynom dotiahnutým k chlievu. :rolleyes:
romiadam napísal: Ja uz sa nepamatam, ci zabudol kupit PB flasu, alebo mal a rano ked sa islo zabijat, zistil ze je prazdna, alebo nebola uplne plna a mu dosla uprostred vpalovania a este potreboval dopalit , alebo ako som pisal chcel usetrit, to uz neviem. Ale to nebolo podstatne preco pouzil zemny plyn. Podstatne bolo tam ze mu plynari vymerali peknu palku za demontaz plomby.

Ďakujem za pomoc s presunom. mirosne
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

Používateľov profilový obrázok
xmilos
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3671
Dátum registrácie: 04 Máj 2011, 00:00
Bydlisko: Povazie

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa xmilos » 06 Sep 2016, 13:22

5ko ano, obarit, oskrabat, ale nakoniec take biele este opalit slamou - slaninka dostane prichut, vonu ako kebys ju opekal na pahrebe. Kedze takmer vsetky chlpy su prec, smrad z nich tam necitit.
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 06 Sep 2016, 15:41

Tiež ďakujem Mirosne za presun témy.
Miloš, slaninka má dostať chuť od nasolenia a udenia,nie od slamy ale všade sú iné zvyky a aj chute, nekdo holky jiný vdolky. :lol:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3154
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 44

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa elmoto » 06 Sep 2016, 15:53

Ja keď rátam tak som tiež odpracoval desiatky zabíjačiek, vlastných doma vychovaných a dokonca na vlastnom krmive, vlastnoručne dopestovanom v dedinke Blesovce. Ročne sme zabíjali 2 hovadské prasce cca 300-350kg. Zabíjame vyslovene pukálom a od nepamäti opaľujeme.

Ako píše 5ko je to o zvykoch a chutiach.

5ko ty tu ale parádne prispievaš s chuťovkami. Odmietam sem chodiť :)
0
nie som tu

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 25 Nov 2016, 11:45

Nie je síce moja oblúbená polnočná hodina na tému dráždenia žlčníkov a lozenia do chladniačiek, ale trochu vás zase podkuším pred obedom .
Kedže je tu znovu zabíjačková sezóna a mne už po takmer 20rokoch odišla pôvodná šatníková udiareň do výsluhového dôchodku, tak som musel urobiť novú.
Bohužial, už som nemal inú skriňu len menších rozmerov,takže musí stačiť aj taká zúžená verzia o 20cm.

Samozrejme ju bolo treba aj vyskúšať, takže som obehal mäsiarstva a nakúpil do nej náplň,aby nedymila nadarmo. :wink:
Na klobásy nebol problém zohnať mäso,ale na tlačenku nemali takmer žiadne vnútornosti,pretože dnešné svine sú také svine,že už nám nedoprajú všetko čo v nich narastie,tak som sa musel uspokojiť len s kolienkami, srdciami,pečienkou,a odrezkami z bôčika a lopatky.Aj napriek tomu sa vydarila a už je takmer po nej,lebo s troch šúlkov po rozdaní deťom mi ostal jeden.
Mám dojem, že sa pojedla rýchlejšie, ako som ju robil, pretože som skončil vtedy až o pol tretej nadránom a o piatej do roboty.

Klobásky sú už usušené v pivnici na paliciach a veruže asi budem musieť do nich natiahnuť elektriku,aby vydržali do vianočnej kapustnice.Za velký hrniec obariek a zabíjačkovej kapustnice,ktorá sa robila súčasne s klobásami už tiež vzal za svoje ,ešteže som stihol zasterilizovať aspoň jeden pohár na horšie časy.
No a trochu obrezkov ostalo aj na pár škvariek, takže teraz mlsám škvarkovníky.
Samozrejme sa musím postarať aj o to ,aby mi nezaškodilo na žalúdok a prelejem to gambáčikom 48 Amperovej slivky.

Z fotiek je jasná konštrukcia udiarne aj s výrobkami,takže asi to nepotrebuje komentár,ale keby niekto mal otázky,rád doplním .
Ak má niekto záujem, napíšem aj môj osvedčený recept na klobásy,resp. tlačenku.
A terz hurá do špajze alebo chladničky..... :lol:
Prílohy
2016-11-12 12.35.58.jpg
2016-11-12 12.39.51.jpg
2016-11-12 12.40.57.jpg
2016-11-13 15.00.34.jpg
2016-11-24 22.59.30.jpg
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

dan21
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3016
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: ZA

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa dan21 » 25 Nov 2016, 12:01

To zatisie na tek poslednej fotky je prekrasne !! :-) :-) :-)
0

Používateľov profilový obrázok
pixell
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 539
Dátum registrácie: 14 Feb 2012, 06:26
Bydlisko: Dolny Kubin
Vek: 41

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa pixell » 25 Nov 2016, 12:23

Mne je zle od hladu ešte som dnes nič nejedol ani tak skoro nebudem a vy tu klobásy :axe:
0

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Bydlisko: IL
Vek: 40

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa hpeter » 25 Nov 2016, 19:46

agent provokater level 99 :mrgreen:
0

beny66ka
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 147
Dátum registrácie: 16 Apr 2016, 22:05
Bydlisko: Ostrava

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa beny66ka » 25 Nov 2016, 19:55

Já bych prosil ten recept na klobásy. :thanks:
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Príspevok od používateľa 5ko » 25 Nov 2016, 23:35

Tak ako som slúbil, dávam teda nielen recept ale aj celý postup,aby aj tí ,čo to budú robiť prvýrkát mali trochu prehlad čo ich čaká a ako sa to robí.Samozrejme skúsení mäsiari vedia o tom svoje a tím netreba radiť,ale človek nikdy nevie,čo sa mu kedy zíde...

Mám taký zvyk, že mäso nakúpim v utorok.
Najprv odrežem z bôčiku rebrá , tak aby na nich zostalo aj trochu mäsa ,rozdelím ich tak,že ostanú samostatné kúsky po 3-4 rebrá.
Potom s bôčika vyberiem pár takých mäsitejších pásikov zo slabiny a narežem ich na hranolčeky cca 5x5cm a dlhé asi 20cm.
Naberiem za hrsť soli pridám trochu drvenej rasce a nahrubo s ňou nasolím rebierka,tie pásiky slaniny,treba hlavne poriadne sol pozatláčať do každej škáry.Potom to rozložím do hlbokého smaltovaného plechu a nechám pacovať v kuchyni do rána,potom to vyložím na balkón,kde je chladnejšie.Každý deň to treba aspoň raz pootáčať,aby sa to napilo z rôsolu,ktorý sa urobí na dne.

Zvyšok bôčika narežem na 5cm široké pásiky a klasicky nožom naplocho stiahnem mäso od kože.Tie stočím do roliek a odložím do mraziaku,na časy,ked budem robiť hurky, čiže jaternice,alebo tlačenku,či studeno ,tam sa hodia.
Potom mäso nakrájam na kocky 2x2cm.
Z lopatky vyberiem jeden pekný sval na rezne,lebo ho je na zomletie škoda a zvyšok nakrájam na rovnaké kocky ako bôčik
Ak kúpim celú lopatku tak má zhruba 6kg, aj bôčik rovnako, ale kedže s neho vždy kúsok ukradnem na udenie ,tak zostane 4-5kg.
Pomer bôčik-lopatka je teda zhruba pol na pol.
Takže sa dostávame ku klobásam.
Ak sa zoženie lacnejšia krkovička, tiež sa môže vykostiť a pokrájať na kocky.

Ked je mäso vo velkom vajlingu,popichám ho zhora prstami ako vidlami a do vzniknutých otvorov, aj po povrchu posýpam časťou navážených a zmiešaných korenín,poriadne premiešam a postup opakujem viackrát,kým sa koreniny neminú všetky.
Kedže je mäso v kockách, tak sa velmi nerozmliaga a zostáva celistvé.
Potom ho nechám v chlade postáť do druhého dňa aby sa koreniny zapili do mäsa..
Na druhý deň ho prenesiem do tepla,nechám prehriať a znovu premiešam.
Potom ho zomeliem na velkom mlynčeku na mriežke 8 alebo 10mm.

Mäso znovu poriadne premiešam a prichádza rad na koštovku.
Urobím zo zmesy placaté guličky alebo šúločky ako čevabčiči a dám na minútu na tanieri do mikrovlnky zapiecť.
Finta je v tom, že vtedy sa ukáže chuť a ak treba, tak sa dá dosypať niektorú koreninu,či pridať cesnak...prípadne ak sa nám zdajú prislané,dá sa ešte primiešať pár kíl mäsa.
Ak sme dačo pridali, znovu zamiešame a potom narobíme z mäsa velké gulky,aby sa lahšie nakladali do mlynčeka.
Potom už samozrejme nastáva ten najkrajší okamih,kedy sa plnia klobásy do gazdinou pripravených čriev.
Pri tlačení pridržiavame vytláčanú klobásku proti rúrke a kyvkáme s ňou do strán, aby boli dostatočne tvrdo naplnené, ináč sa pri udení velmi scvrknú a sú hrčavé.Po vytlačení požadovanej dĺžky klobásky na aké sme zvyknutí , prstami stlačíme opatrne črevo proti sebe, aby sa dalo pretočiť , s tým, že každú druhú otáčame v opačnom smere.Je to istejšie ako neskoršie pretáčanie dlhého hotového hada, pretože sa tak vyhneme trhaniu čriev, ak sú slabšie.
Nakoniec ich rozložím do debničky zo zeleniny tak,že ich narežem nie na páry,ale trojky,teda vždy tri klobásy spolu a vyložím do chladu.
Tie trojky sú výsledkom skúseností a teda s toho dôvodu, že ak ich udime po pároch, ten horný koniec páru ,ktorý je zavesený na palici sa nemôže dostatočne preudiť a tak sa stáva, že tam začnú v špajze či pivnici plesnieť.
Takto ich zavesím najprv za jednu klobásu a dve visia dolu, čím sa ich volný spoj zaudí a na druhý deň ich pretočím na ten zaudený koniec a teraz sa zaudí ten, na ktorom viseli včera.Podobne ich potom pretáčam aj v pivnici na paliciach , kým preschnú.
V stredu a štvrtok párkrát poobraciame zase slaninu a rebrá zatial čo klobásy čakajú na piatok.
V piatok ich naložím a na chalupe navešiam do udiarne, zakúrim a neskôr priložím čerešňový,alebo slivkový klátik aby sa dobre rozhorel,zasypem vlhkou bukovou alebo inou pilinou s tvrdého dreva.Udržiavam dym na cca20°C a pred polnocou nasypem viac, aby vydržalo v noci čo najdlhšie.Nevadí,ak vyhasne nadránom, aspoň sa trochu vychladia,kým ráno znovu rozkúrim.
V sobotu ich popretáčam a kúrim celý deň do noci.
V nedelu ešte ráno zakúrim a do poobedia je všetko normálne zaudené ako sa patrí.
Piliny spotrebujem tak za vedro a pol,max.dve.

No a teraz slúbený recept na 10kg.
5kg -bôčiku
5kg - lopatky
250g - soli
200g - cesnak /najlepšie záhorácky paličiak/
20g - rasce,lepšie je dať drvenú,nejde tak do zubov
40g - sladká červená mletá paprika
25g - pálivá mletá červená paprika
35g - mleté čierne korenie


No ak ste dočítali až sem, tak vám gratulujem k trpezlivoasti ,ale dúfam, že aj ten váš výrobok bude stáť zato.


M
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Napísať odpoveď