Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • data na usb

data na usb

Ak hľadáte nejaký softvér do PC prípadne ak s ním máte nejaký problém.

Moderátori: psichac, Moderátori

data na usb

Odoslaťod rohy » 08 Sep 2019, 20:14

ahoj,mam takyto problem.Pred časom som si na 64Gb klučik skopiroval cca 40Gb dat-foky.Teraz som to chcel skopirovať speť do PC ale zasekne sa to hned po začiatku.Po chvilke hladania som vypatral,že usb bol formatovany FAT32 čo je asi poblem.Inač USB je normalne viditelny,aj nazvy fotiek ,ale keď to chcem otvoriť,buď sa to nepodari,alebo su fotky rozmazane.Vie mi niekto poradiť čo s tym?
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod maskrtnik01 » 08 Sep 2019, 20:32

Je to nejaký normálny usb kľúč, alebo čína? Nie všetky x gb usb kľúče aj majú flash pamäť danej veľkosti.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1322
Vek: 22.82
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod DJ_Edo » 08 Sep 2019, 20:33

Zacnime tym najjednoduchsim, skus to pripojit do ineho pocitaca a tam prekopirovat, alebo aspon do druheho USB konektora na tom pocitaci.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"
DJ_Edo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 766
Založený: 23.08.2013
Bydlisko: LV
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod rohy » 08 Sep 2019, 20:40

je to nomalny kingston data travel kupeny v alze.Skušal som aj v inom PC,vysledok rovnaky...
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod maskrtnik01 » 08 Sep 2019, 20:44

FAT32 zvláda aj 64GB partíciu. Akurát je obmedzenie na veľkosť jedného súboru 2 alebo 4 GB podľa podpory LFS.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1322
Vek: 22.82
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod DJ_Edo » 08 Sep 2019, 20:46

No o Kingstonoch by som vedel rozpravat, po zaruke mi kratko po sebe odisli dva. Chces z toho teda vydolovat data, alebo ho "len" napravit, tak aby fungoval.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"
DJ_Edo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 766
Založený: 23.08.2013
Bydlisko: LV
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod rohy » 08 Sep 2019, 20:56

hlavne mi ide o tie data
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod romiadam » 08 Sep 2019, 21:05

Vela stastia. Ja som skoncil po 2 dnoch snazeniach sa (zabity cely vikend) s roznymi programami zachanit data, (zopar nie velmi potrebnych fotiek) takze som nakoniec uplne zformatoval USB kluc a hla, zacal bez problemov fungovat.
USB kluc pouzivat len na prenos dat, nie ako ulozisko. Stale original ponechat na povodnom PC az kym sa z USB neprekopiruju data na druhy PC az potom zmazat z prveho PC. Inak sa moze stat toto, co teraz tebe.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2947
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: data na usb

Odoslaťod rohy » 09 Sep 2019, 06:58

Veď praveže to viem,ale...mal som to tam tak 2-3tyždne.Zaujmave,že zo začiatku sa to chovalo normalne /bola iba žena pri tom/ a postupne akoby to zamrzalo a vyťažovalo PC.Napadlo ma či sa tie foto nesynchronizuju na pozadi s google drive a one drive,alebo virus.Zatial posledny pokus bol,že som to prehnal cez RECUVu a vytiahlo mi to par fotiek,ale len maly zlomok :(
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod DJ_Edo » 09 Sep 2019, 09:48

No prave tu Recuvu som ti chcel odporucit, mal si plnu verziu, alebo len skusobnu, pretoze ta ma limit na obnovu suborov. Sice aj free verzia preskenuje cely usb kluc, ale dovoli obnovit len par suborov. Ak nepomohla ani plna verzia, tak ziaden iny bezny program ti nepomoze. Ak si tam mal naozaj velmi cenne data, tak ti pomoze len specializovana firma na obnovu dat, ale za niekolko nasobnu cenu ako stal ten usb kluc.
Kukni sem: https://diit.cz/blog/bezplatny-software ... t-no-nevim
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"
DJ_Edo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 766
Založený: 23.08.2013
Bydlisko: LV
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod rohy » 09 Sep 2019, 09:55

mal som len free verziu :( ,nema niekto plnu?
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod Edgar » 09 Sep 2019, 10:53

Do budúcna Kingston tiež neodporúčam, karta v tablete mi zo sekundy na sekundu odišla tak, že sa už nikde nezobrazovala. USB-čko taktiež. RAMky majú síce dobré ale flash disky sú fakt oničom. A keď už externé úložisko tak osobne používam pevné disky (v USB boxoch) z notebookov kde som menil za SSD. Celková investícia 10€ a kapacita stovky GB. Samozrejme aj disk môže odísť ale pokiaľ neboli predtým chybné sektory tak dáta z platne sa zachrániť dajú s väčšou pravdepodobnosťou ako z flash pamäte.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1319
Vek: 22.71
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: data na usb

Odoslaťod rohy » 09 Sep 2019, 11:36

usb kluče by ste aku značku doporucili?
rohy
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 510
Vek: 50.88
Založený: 28.02.2008
Bydlisko: PD
Karma: 2

Re: data na usb

Odoslaťod maskrtnik01 » 09 Sep 2019, 12:04

Edgar napísal:Do budúcna Kingston tiež neodporúčam, karta v tablete mi zo sekundy na sekundu odišla tak, že sa už nikde nezobrazovala. USB-čko taktiež. RAMky majú síce dobré ale flash disky sú fakt oničom. A keď už externé úložisko tak osobne používam pevné disky (v USB boxoch) z notebookov kde som menil za SSD. Celková investícia 10€ a kapacita stovky GB. Samozrejme aj disk môže odísť ale pokiaľ neboli predtým chybné sektory tak dáta z platne sa zachrániť dajú s väčšou pravdepodobnosťou ako z flash pamäte.



A kto si viacej cení svoje dáta, RAID pole. 5ka celkom slušne narába s dostupným priestorom, 1 HDD môže odísť. 6ka 2 môžu odísť. V krajnom prípade RAID1, málo priestoru, ale keď ostane aspoň posledný HDD, dáta sú ok.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1322
Vek: 22.82
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod Edgar » 09 Sep 2019, 13:09

rohy napísal:usb kluče by ste aku značku doporucili?

ADATA alebo SanDisk
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1319
Vek: 22.71
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: data na usb

Odoslaťod DJ_Edo » 09 Sep 2019, 13:32

maskrtnik01 napísal:
Edgar napísal:Do budúcna Kingston tiež neodporúčam, karta v tablete mi zo sekundy na sekundu odišla tak, že sa už nikde nezobrazovala. USB-čko taktiež. RAMky majú síce dobré ale flash disky sú fakt oničom. A keď už externé úložisko tak osobne používam pevné disky (v USB boxoch) z notebookov kde som menil za SSD. Celková investícia 10€ a kapacita stovky GB. Samozrejme aj disk môže odísť ale pokiaľ neboli predtým chybné sektory tak dáta z platne sa zachrániť dajú s väčšou pravdepodobnosťou ako z flash pamäte.



A kto si viacej cení svoje dáta, RAID pole. 5ka celkom slušne narába s dostupným priestorom, 1 HDD môže odísť. 6ka 2 môžu odísť. V krajnom prípade RAID1, málo priestoru, ale keď ostane aspoň posledný HDD, dáta sú ok.


A ked ti v spinanom zdroji odide spatna vazba a napatie ti z 12V vyleti na 20V, mozes s RAIDOM ist do r***!!! Vlastna skusenost s 12V adapterom k jednemu nie IT zariadeniu. Alebo zdroj chyti poriadnu prepatovu spicku a poserie sa.
RAID nie je zaloha, kolkokrat to este treba opakovat po roznych forach. RAID ti iba zabezpecuje 24/7 online dostupnost dat, nic viac. Na doma je RAID skoro uplne zbytocny. Zmysel ma, len ked mas viac diskov a chces vyuzit ich kapacitu, ale tak isto treba mat zalohovane vsetky data OFFLINE napr. na velkom externom disku.
Este ma zmysel RAID 1 (Mirrored Set = zrkadlená sada), to znamena uplne identicke data na dvoch diskoch, jeden odide, nahodim druhy. Vsetky ostatne RAIDy ktore maju nejaku ochranu dat, tak na vydolovanie dat potrebujes ten speci radic ktory ti spravi XOR a samozrejme mat pripojene vsetky ostatne disky, co je zase riziko. Na doma, aj pre skuseneho pouzivatela je to zbytocne a drahe riesenie.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"
DJ_Edo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 766
Založený: 23.08.2013
Bydlisko: LV
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod maskrtnik01 » 09 Sep 2019, 14:08

No ale potom by som musel večne pripájať exterňák a aktualizovať zálohu, zase riziko. V RAIDe to mám vždy aktuálne, ochrana voči zlyhaniu hdd tam je.

Nepriestrelná záloha by bola násobne drahšia. Ako môžem mať 3 TB na 10 datacentrách Azure a 20 AWS. Ale povedzme mi tú cenu.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1322
Vek: 22.82
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod DJ_Edo » 09 Sep 2019, 14:12

Edgar napísal:
rohy napísal:usb kluče by ste aku značku doporucili?

ADATA alebo SanDisk

Ja by som odporucil USB externy disk, alebo box na externy disk a dotoho si das disk aky chces. Z usb klucov som mal najlepsiu skusenost s Corsairom 2GB ale je to viac ako 10 rocny kluc a funguje. Cize dobre by mali byt Corsaire a Sandisky, ale az tie drahsie varianty. Ak nutne nepotrebujes USB kluc, 10x spolahlivejsie riesenie je externy disk.
Este upozornim na jednu vec, vela ludi odporuca kupit nejaky box na 2,5" disk a dotoho normalny 2,5" disk z notebooku, alebo nejaky novy. Ja som studovanim recenzii a roznych diskusnych for, horko tazko vybral jeden typ ktory ako tak funguje. Problemom su tie prevodniky/radice zo SATA na USB v tych boxoch, potom aj kvalita vyhotovenia napr plosaka. Proste na kvalitu sa kasle, ked to funguje ako tak, tak sa to predava, ked to skape ide to na reklamaciu. To ze ty prides o drahocenne data, nikoho nezaujima. Ja mam konkretne AXAGON ADSA-1S6 SLIMport6, ten radic sa da z krabicky vybrat lubovolne rychlo zapajat/odpajat viac diskov, nie ako u uzavretych na srobiky. Zle na tomto rieseni je, ze ta "mydlova" krabicka vobec nedovoli disku dychat a rychlo sa prehreje, takze krabicku ani nepouzivam. Avsak ale aj tento radic, niekedy blbne a robi s diskom fakt cudne veci, akokeby disk na chvilocku stratil napajanie, hlavicky poriadne hlasno narazia o okraj obalu disku, ale vsetko ide dalej. Dalej kopiruje, neodpaja sa, aj data su po overeni bit po bite v poriadku. Som si myslel, ze nejaka chyba vo firmwari disku, ale robi to s viacerymi, ale zatial vsetky disku funguju.
Takze z tejto skusenosti, je niekedy lepsie riesenie si vybrat externy disk priamo od vyrobcu disku, aj ked ti to do*rali s tym, ze disky nemaju normarlny SATA konektor, na disku je prispajkovany mini USB konektor, takze sa neda z krabicky vybrat a napriklad dat do noteboooku. Ale v prospech tohto riesenia hovori to, ze vyrobca ma dobre odskusany ten prevodnik, mozno ho aj on vyraba a bude to ovela spolahlivejsie fungovat, proste tam vyrobca "vie co robi" ak chce. Ale samozrejme taky disk moze odist s rovnakou pravdepodobnostou ako obycajny interny so SATA konektorom.
A ceresnicka na torte na koniec: ci kupis jednu alebo druhu variantu, tak urcite este stale najdes starsie pocitace, ktore maju iba USB2.0 a tie niekedy nedokazu dodat viac ako 500mA prudu. Externe disky s integrovanym USB konektorom na plosaku mavaju odber od cca 550mA az 750mA, klasicke notebookove aj 1A!!! Takze ja som si este musel, vyrobit aj posilnovac napajania USB a z vyhody maleho 2,5" disku bez napajania, som skoncil u sice maleho 2,5" disku ale s adapterom a doma ubastlenou USB redukciou!

Viac o tomto probleme je tuto:
https://pctuning.tyden.cz/index.php?opt ... ommentMenu
Skopirujem sem ten dlhy komentar, je to celkom poucne:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dovolil by som si malu poznamku ku kompatibilite s USB 2.0:
Ano z hladiska komunikacneho protokolu to je kompatibiline s USB3.x aj USB 2.0.
Problemom su starsie PC a NB, ktore sa striktne drzia elektrickej specifikacie USB 2.0 a to hovori, ze max. prudovy odber z USB 2.0 je 500mA. Mam to realne vyskusane na originalnom externom 2,5" disku od WD. Aj ten sluboval kompatibilitu s USB2 aj s USB3 a vsak vyrobcovia su kreteni, co ich potom ze niekte tie disky funguju niekde nie. Po rozobrati WD elements sa prislo na pricinu a to ze na disku je napisany odber prudu 550mA!!! Ano iba 50mA rozdiel a ten disk sa v mojom NB niekedy ani neroztocil, len piskal, alebo sa nahodne pocas kopirovania odpojil.

Kedze vyrobcovia externych 2,5" diskov, zdoraznujem externych 2,5", elektricke specifikacie USB2.0 veselo doteraz ignoruju, tak komisia pre standard USB3.0 zvacsila prud na 900mA!!!
V pripade obycajneho 1TB 2,5" disku od Toshiby MQ01ABD100 vam ani USB3.0 s 900mA nestaci, ten totiz na rozbeh potrebuje az 1A!!! Podobne su na tom vykonnejsie 7200rpm disky od HGST 7k1000 alebo WD10JPLX (ekvivalent HGST 7k1000), ktore maju papierovo len 800mA, ale hreju viac.
Velky pozor si treba dat aj na tie tucne 15mm hrube 3-4TB externe disky od WD (urcite aj inych vyrobcov), u ktorych sa vyrobca absolutne neraci spomenut ze tie disky potrebuju prud aspon 750mA. Tucna 15mm Toshiba MQ03ABB300 s kapacitou 3TB potrebuje opat az 1A!!!
Takze tato moja skusenost, ze vyrobcovia externych diskov zavadzaju o spatnej kompatibilite s USB2.0 ma stala kopu nervou, cistenie konektorov isopropanolom, vymenu USB kablov od najlacnejsich az po dobre drahe s pozlatenymi kontaktami az po rozobratie NB na cimpr-campr a prespajkovani vsetkych kontaktov na USB. Nic z toho samozrejme nepomohlo!!!!!

Takze myslienka, ze si kupim 3-4TB 2,5" prenosny disk (napr. tie 15mm tucne WD elements) a mozem s nim zbierat data z notebookov a pocitacov a este aj bez obav pripojit k telke a pozerat filmy, zostava len rozpravkou. Ak chcem takto univerzalne fungovat, musi mi stacit 1-2TB disk s hrubkou 9,5mm (klasika), ktory ma odber prudu max. 900mA (a netreba zabudnut aj na prud prevonika aj ten nieco zere) a dufat ze vsade uz su USB3.0 alebo dufat, ze vyrobca zariadenia USB2.0 konektor "hekol" a najanie si uz berie priamo zo zdroja. Len pre upresnenie, takzvane Y kable pre posilnenie prudu su vam k nicomu, pretoze aby ste z dvoch USB2.0 konektorov mohli odoberat 2x500mA, musite obidva USB radice elektronickou komunikaciou po datovych linkach prepnut na 500mA rezim, zakladom je len 100mA. Problemom tychto kablov je to ze, ta kratsia odbocka neobsahuje datove vodice, takze teoreticky mozete odoberat len 100+500=600mA, mozno len 500mA podla toho ako elektronika zareaguje na paralelne spojenie.

Takze mne na velke sklamanie, ze budem s externym prenosnym ramcekom alebo diskom free a happy, som si vlastne musel vyrobit 2,5" disk s externym napajanim ked idem na servis (musim so sebou vlacit disk, pomocny zdroj, predlzovaci kabel a este moju vyrobenu redukciu inspirovanu z tejto stranky - vid prvy link dole). Cela vyhoda 2,5" disku, ze ak ho mate pripojeny k NB a vypadne vam prud, tam vam NB zaisti napajanie externeho disku je prec. Mne takto pred par mesiacmi vypadol prud iba pri citani z disku, a mohol som opat hodiny travit formatovanim disku a kopirovanim dat!

Ak by niekto namietal, ze taketo NB sa uz ani nevyrabaju, tak to je pravda. Ale na trhu je este kopa zariadeni fungujucich zo zotrvacnosti na starych technologiach, TV, settopboxy alebo aj starsie PC a NB v kancelariach, podnikoch, vo vyrobe, ano aj 15 rocne stroje sa este pouzivaju.

Aby sa aspon ciastocne predislo takemuto zmatku, stacilo by velmi malo, uvadzat pri popise ext. diskov aj maximalny odoberany prud a nie len to, ze je to kompatibilne od USB1.1 az po USB3.0 alebo USB3.1 alebo USB3.2, pri ramcekoch na disky aj spotrebu samotneho prevodnika!

Odkazy na tuto temu:
http://www.mircosoft.mzf.cz/elektro/usboost.htm
https://blog.root.cz/oskar/pulamperovy-mytus-o-usb/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus - kapitola Napajeni

-- Spojený príspevok 09 Sep 2019, 13:17 --

maskrtnik01 napísal:No ale potom by som musel večne pripájať exterňák a aktualizovať zálohu, zase riziko. V RAIDe to mám vždy aktuálne, ochrana voči zlyhaniu hdd tam je.

Nepriestrelná záloha by bola násobne drahšia. Ako môžem mať 3 TB na 10 datacentrách Azure a 20 AWS. Ale povedzme mi tú cenu.


Budes tocit dva rovnake externe disky, a vzdy bude jeden od PC aj od elektriny fyzicky odpojeny. Nic spolahlivejsie na doma nevymyslis, za normalnu cenu. Ano je s tym dost starosti, ale inak to nejde.

Este raz, v RAIDE mas ochranu voci zlyhaniu disku, nie voci zlyhaniu zdroja, radica, blesku, poziaru atd. O nahodnom vymazani dat uzivatelom alebo napadnuti NASu ransomwerom ani nehovorim!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozváděče: "Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky"
DJ_Edo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 766
Založený: 23.08.2013
Bydlisko: LV
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod maskrtnik01 » 09 Sep 2019, 15:34

A čo náhodné zlyhanie dvoch HDD, požiar v skrini kde ich mám, iné fyzické poškodenie? Strata, odcudzenie.

To už radšej off-site záloha...aj keď aj 1x off-site môže zradiť.

Celé je to niečo za niečo.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1322
Vek: 22.82
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: data na usb

Odoslaťod pocitujlasku » 09 Sep 2019, 16:05

maskrtnik01 napísal:No ale potom by som musel večne pripájať exterňák a aktualizovať zálohu, zase riziko. V RAIDe to mám vždy aktuálne, ochrana voči zlyhaniu hdd tam je.

Nepriestrelná záloha by bola násobne drahšia. Ako môžem mať 3 TB na 10 datacentrách Azure a 20 AWS. Ale povedzme mi tú cenu.

Raid ti riesi funkcnost v prevadzke. Teda za behu vies vymenit disk, bez toho, aby sa zastavila produkcia. Pripadne, ak oddide disk, neprides o vsetko. neriesi ale zalohy. Zalohy sa VZDY riesia externym mediom, ktore je fyzicky mimo server (externy disk, zalohovacie pasky...) pre pripad, ze ten server zhori, alebo zblbne zdroj a pride prepatie.
Kazdy zalohuje tak, na kolko si ceni svoje data. Napr. kazdu noc sa robi zaloha na pasku a ta ide fyzicky do trezora. + dalsia kopia dat ide na druhy server, ktory je v inej budove.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4555
Vek: 36.52
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Ďalšia

Naspäť na Softvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.82 sekúnd