Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Dopravníky poháňané krokovými motormi cez Arduino,problém

Dopravníky poháňané krokovými motormi cez Arduino,problém

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Dopravníky poháňané krokovými motormi cez Arduino,problém

Odoslaťod palo399 » 23 Nov 2017, 09:32

Zdravím chlapi ... robím mašinku cez arduino mám tam také dva mini dopravniky poháňané krokovymi motormi Nema 17 potom ešte dve vedenia taktiež poháňané krokacmi. Driver pre krokace je " Easy driver A3967SLBT. Ďalej tam mám solenoid na 12V ktorý spínam cez relay a vsetko mam riadene cez Arduino MEGA 2560. No a problém je taký ze ked zapnem relay so selenoidom tak mi spusti program dajme tomu na hociakom krokaci ci uz spusti dopravnik. alebo vedenie. to isté bolo aj keď som pustil pajkovačku v mojej izbe :D spustenie programu mam robené cez tlacitka ( dal som aj odpor 10Kohm) všetko mám pospajané do jedného GND ....
Naposledy upravil mirosne dňa 30 Máj 2018, 13:02, celkovo upravené 2 krát.
Dôvod: Úprava názvu témy
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo kí fras to je

Odoslaťod jezevec » 23 Nov 2017, 10:04

Problém se jmenuje rušení.
Aby jsme se dopátrali nějakého řešení, dej sem nákres napájení, jaký používáš zdroj(e), máš k relátku antiparalelní diodu, popř. foto té konstrukce, ať je vidět tažení výkonových a signálových vodičů.
jezevec
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 988
Založený: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 23 Nov 2017, 12:02

Mám v tom ešte bordel. zatial to len testujem Ta dioda je priamo na moduly Relay. Relatko napajam externé tým bosh adapterom na internete to tak bolo ale nemalo to iny efekt . Ten zdroj je 12V 5A. Schému zapojenia nemám ale môžem ju nakresliť
Prílohy
received_10211054235535402.jpeg
received_10211054235375398.jpeg
received_10211054235295396.jpeg
received_10211054235215394.jpeg
received_10211054235175393.jpeg
received_10211054235135392.jpeg
received_10211054235055390.jpeg
received_10211054234935387.jpeg
Naposledy upravil palo399 dňa 26 Nov 2017, 19:19, celkovo upravené 1 krát.
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod Kado » 23 Nov 2017, 12:33

je to rusenie, ani sa necudujem, ze ti to robi galibu, ked vidim tu kabelaz :?
a v programe mas snimanie stavu tlacitok vymyslene ako?
Návrh zapojení s jednočipovými mikropočítačmi, tvorba programového vybavenia pre mikropočítače
http://www.jk-elektronika.info/index.html

predaj !!
http://svetelektro.com/modules.php?name ... 54#p549154
Kado
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Vek: 35.61
Založený: 02.09.2007
Bydlisko: PB
Paragraf: 22
Karma: 3

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 23 Nov 2017, 13:14

Presne teraz som to čítal na fórach o tých tlačítkach ... musím to prerobiť zatiaľ to mám jednoducho if ( digitalRead (tlacitko1 ) == HIGH)
{ digitalWrite ( motorSleepDO, HIGH); ....... } musm tam dať delay a kontrolu či je tlačítko stlačené.... alebo to urobím do programu a cez Serial.port si to budem spínať .... aj tak ich nebudem potrebovať teraz to mám len na test. :) ale nikdy sa mi to nestalo že by mi robilo niečo také :pain: :) vždy som to pozapájal ako sa dalo a všetko frčalo :)
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod jirka.jirka. » 23 Nov 2017, 13:36

Ošetření zákmitů je nutné ošetřit vždy. A to platí nejen o tlačítkách.
Nejjednodušší a nejrychlejší je to pomocí přerušení.

Pro arduino je to asi toto:
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Debounce
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1166
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod Kado » 23 Nov 2017, 13:43

to, ze ti to nikdy nerobilo, neznamena, ze je to dobre, s rusenim musis ratat, vzdy a vsade
stav tlacitok mozes osetrit aj tak, ze nacitas x krat stav tlacidla (kazde nacitanie s casovym odstupom (nepouzivat delay!!)) a ked je stav tlacidla x krat rovnaka hodnota, tak vies ze je stlacene abo nie
Návrh zapojení s jednočipovými mikropočítačmi, tvorba programového vybavenia pre mikropočítače
http://www.jk-elektronika.info/index.html

predaj !!
http://svetelektro.com/modules.php?name ... 54#p549154
Kado
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Vek: 35.61
Založený: 02.09.2007
Bydlisko: PB
Paragraf: 22
Karma: 3

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 26 Nov 2017, 18:56

ako mi poradil
jirka.jirka. napísal:jirka.jirka. Pro arduino je to asi toto:
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Debounce
zmenil som ten kód a už to frčí fajn ... to relátko ( s 12 V ) som dal tak na 20 cm od Arduina lebo mi ho náhodne reštartovalo ked som zapínal relátko a teraz to vypadá že to neruší ;) Ďakujem chlapi ;) :thumbup: PS: Keď to pekne zaškatuľkujem tak tu hodím foto lebo sa hanbím za ten " káblový bordel " :biggrin:
Prílohy
24116483_10211075953678342_37160138_o.jpg
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod jirka.jirka. » 26 Nov 2017, 19:02

to relátko ( s 12 V ) som dal tak na 20 cm od Arduina lebo mi ho náhodne reštartovalo ked som zapínal relátko a teraz to vypadá že to neruší


Máš u toho relátka DIODU?

Ten restart by bylo vhodné vyřešit. Ale osobně si myslím, že je to kvůli nedostatku blokovacích kondenzátorů, nebo kvůli "ptačímu hnízdu". Bez schematu to asi nepůjde.

Přenes to na plošný spoj, přidej blok. kondy, ochrany,..... Bude to rozumnější. :)
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1166
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 26 Nov 2017, 19:11

Toto je schéma toho relátkového modulu z Chiny taže je tam dioda ;) . nič viac som tam nedával... Niesom nejaký odborník do elektriky ako myslíš že by som tam mal dať nejaké kondenzátory ? ako to zapojiť ? Ja som chcel povodne len tie moduly poukladať vedľa seba a pospájať to káblami ( teraz to relátko keď ruší arduino dám na druhú stranu stroja a bude to ok nie ?? )
Prílohy
arduino-control-relay-schematic.png
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 29 Máj 2018, 22:09

Už to mám inakšie doriešené ale pre ďalších kutilov ak náhodov nebudú vedieť čo s vtáčím hniezdom tak takto sa to dá super urobiť :) a ani ma to nebolelo :) jeden driver mi odišiel jednoducho sa dal vymeniť fakt odporúčam :thumbup:
Prílohy
2.png
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod alidedko » 29 Máj 2018, 22:32

palo399 napísal:ak náhodov nebudú vedieť čo s vtáčím hniezdom

... tak nech spravia dalsie hniezdo.
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.61
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 29 Máj 2018, 23:31

neskorsie ked to bude na plosaku tak dufam ze sa ti to bude pacit ;) chcel som urobit plosak ale nestihacky do 11. musim mat hotovu masinku a je toho este dost ;)
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod amater63 » 29 Máj 2018, 23:32

:oops: Aha a co to je,,finálně pokud jsi řešil zákmity-byt jenom na nějakém poli..,a dále ,jako co to je?, (cinské moduy a něco-neodsuzuji,a co to je za kouzlo.)
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2222
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod palo399 » 30 Máj 2018, 00:13

Nechaj sa prekvapit :biggrin: ked to bude hotove mozno to tu hodim :applause:
palo399
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 62
Založený: 24.05.2015
Karma: 1

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod amater63 » 30 Máj 2018, 00:28

:cry: asi aby jsi byl více vidět,To NE,,jo ok dej potom co to je. :agree: (Vf ani nic podobné to není.......)
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2222
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod medved » 30 Máj 2018, 09:57

Takéto "bastlenie" asi nikdy nepochopím.. nakúpiť moduly z Číny a len to pozapájať celé dokopy :? .. ako nič proti, len už mi to nepríde "ono" a to pravé bastlenie... nakúpiť, zapojiť a už len za PC písať kód... k procakom a arduinu som sa nikdy nedostal, nebolo kedy keďže som stále niečo iné robil a keď vidím, kam to smeruje s tým arduinom tak ani nechcem sa k tomu dostať a vôbec niečo s tým robiť :) .. a to som mimochodom študoval počítačové systémy, takže programovanie, prikroprocesory, siete, PC... a som veľmi rád, že ma na škole minulo arduino, dnes už sa vyučuje aj arduino a xyz veci len simulujú na PC... som veľmi rád, že toto ma ešte stihlo obísť :) No som zvedavý, čo z toho nakoniec bude.. ale joj ľudia, serte na arduino a tieto pí.. teda moduly z Číny :lol:
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1958
Vek: 26.09
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 34

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod pocitujlasku » 30 Máj 2018, 10:40

medved: odpoved je jednoducha: cas. Preco mam stale vymyslat koleso a sam si navrhovat a robit zapojenie pre napr. step-down menic, ked viem hotovy kupit a usetreny cas mozem venovat napr. rodine.
Prec su casy, kedy sa bastlilo preto, lebo jednoducho sa dane veci nedali kupit. Teraz si vies kupit za par drobnych funkcny, odladeny modul za podstatne mensiu sumu, ako by ta to stalo, kebyze si to sam vyrobis.
nepredpokladam, ze telefon, alebo telku si vyrabas sam, pripadne si doma pecies chlieb a robis domace jogurty. je to podobne. jednoducho vyuzivame veci, ktore su dostupne.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4553
Vek: 36.52
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod amater63 » 30 Máj 2018, 10:59

:thumbup: Tak jsem to pojal i já.
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2222
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Prebija mi to alebo ký fras to je

Odoslaťod medved » 30 Máj 2018, 12:04

pocitujlasku: jop to je pravda, s tým sa nedá nesúhlasiť, len neviem.. už to nie je "ono". Sú veci, ktoré sa fakt neoplatí doma robiť a jednoznačne z Číny za podstatne lacnejšie a ušetrenia kopec času. No keď sa tak všeobecne pozriem na dnešné "bastlenie" a mladých, tak mám dojem, že každý už by len všetko cez arduino riešil, akoby už nič iné ani neexistovalo, ako arduino a potom nevedia ani základy elektroniky a nechápu kopec veciam... Tak asi aj preto ten môj pohľad na danú vec a to arduino. Tiež keď vidím kam to smeruje na mojej bývalej škole a riaditeľa, ako je posadnutý tým arduinom tak mám dosť... preto, ako som aj písal, že som rád, ako ma to obišlo na škole :confused: .. aj na teslák si už viem dnes kúpiť hotovú elektroniku a celé drivre na budenie IGBT. Ale to už je celé zle... potom každý druhý si tu ide robiť veľké tesláky s IGBT polomostom a pritom vôbec tomu nechápu... (a potom otázky prečo to buchlo) ja si to všetko sám navrhujem, kreslím a robím dps.

a k tomu chlebu a jogurtom... chlieb občas, k jogurtom som sa nedostal - povedzme čiastočne, kefír domáci bežne každý druhý deň si robím :lol: ale to už meníme tému od elektra :D
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1958
Vek: 26.09
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 34

Ďalšia

Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.83 sekúnd