Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Fade

Fade

C,C++,C#

Moderátori: psichac, Moderátori

Re: Fade

Odoslaťod peterple » 23 Okt 2018, 22:56

Je to presne ako si chcel. Teda na čas. Žiadny digitálny ani analógový vstup sa tam nekontroluje. A tick nieje ani žiadna vrcholová hodnota. V prvom príspevku som naznačil že je to premenná (príznak), ktorú treba nastaviť v prerušení (od časovača). Časovač si treba nastaviť tak, aby ťa prerušoval v požadovanom časovom intervale. Je to urobené tak preto, aby ten kód nebol blokovaný nejakým meraním času v hlavnom programe typu delay(). To mi starí harcovníci moc nepoužívame.
Ale ak ešte nevieš čo je prerušenie, ako pracuje, čo je časovač, ako sa s ním pracuje, tak kľudne miesto toho if (tick) môžeš použiť volanie nejakej funkcie delay(time), ktorá počká daný čas. Je to jednoduché, ale zaplatíš za to samozrejme tým, že po celú dobu čo trčíš v tej funkcii delay tak nemáš procesor pod kontrolou a nemôžeš reagovať na nejaké ďalšie udalosti. Čo asi ale momentálne ani nechceš.

Ja som predpokladal že s časovaním nemáš problém, vieš ako to urobiť pre jednu LED a len potrebuješ poradiť ako to robiť pre 6 LED. Ale zdá sa že si si nabral na parohy hneď zložitú vec a teraz sa v tom potácaš ako v mínovom poli. Bez znalosti procesora, bez znalosti jazyka C a bez znalosti číslicovej techniky. V takom prípade to treba riešiť manažerskym spôsobom - použiť hotové riešenie napr. pre nejaké arduino.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 52.31
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 24 Okt 2018, 19:17

No nič vypadá to tak že nech tu napíšem čokoľvek, bude na to povýšenecká a osočujúca odpoveď, ďakujem za trpezlivosť skúsim si poradiť nejako sám.

PS: Čím viac sa do niečoho vyznáte, tým menej to viete vysvetliť.
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod peterple » 24 Okt 2018, 20:43

Odpovedám presne na to na čo sa pýtaš. Ty si chcel niečo niekde vysvetliť? Kde je nejaká otázka ktorá by nebola zodpovedaná? Bohužiaľ neviem byť jasnovidcom a netuším čo vieš a čo nie. Dal si úlohu, dostal si riešenie. Pýtal si sa ako by to bolo s poľom. Tiež si dostal úpravu. Pýtal si sa čo je tick, tiež si dostal odpoveď. To čo vieš a čo nevieš je všetkým znalým z tvojich otázok jasné. Ak ti to tak vadí nepíš na fórum. Vystupuješ tu ako anonymný pacient, tak by ti to hádam mohlo byt jedno.
A áno najlepšie bude ak si poradíš nejako sám.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 52.31
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 25 Okt 2018, 11:29

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=500288.0
Takto vyzerajúci kód normálne aj rozumiem a keďže som na mobile tak ho ani neotestujem. Takže vám sa to čo ste napísali zdá zrozumiteľné, ale ja rozumiem tumuto kódu ktorý je na tej stránke hore uvedenej. Ďakujem za pochopenie
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod Tribec Zacks » 25 Okt 2018, 15:23

@pacient, peterple ti tu dal velmi elegantne riesenie na ukladanie a pocitanie hodnot ktore maju reprezentovat fade na viacerych ledkach, je to jadro tvojeho problemu. To ze mu nerozumies a rozumies tomu z arduino stranky je len a len koli tvojej (ne)znalosti C. Vacsi problem je ten ze nepoznas HW mikrokontroleru a nevies ako ho spravne pouzit a tak hladas hotove riesenie. Musis si uvedomit ze nie kazdy co sme ti ochotni poradit mame rozlozene arduino s ledkami v zapojeni ako chces ty, a cela pomoc je preto obmadzena na citanie kodu ktory sem ty postnes a jeho oprave, alebo podobnych malych "snippetov" co ta maju nasmerovat. Keby si sem dal kod ktory si napisal a ktory nefunguje tak ako ocakavas, tak ti vieme pomoct viac. Bohuzial ty si sa opytal nestastne polozenu otazku a cakas hotove riesenie. Ukaz nejaku svoju snahu, postni kod ktory si napisal a ktory nefunguje a radi sa nejak dopracujeme k niecomu co funguje.
Na zaciatok by si si mal nastudovat ako funguje timer mcu v pwm mode a posnazit sa urobit rozsvecovanie a zhasinanie jednej ledky, potom sa mozeme pohnut dalej. ak nevies kde hladat info a eng ti robi problem, tak aj tu na SE najdes knihu od zawina okolo zakladov AVR a pouzivania jeho HW s celym obsluznym kodom zakladnych veci, aj timer a pwm.
PS: ten arduino paskvil pseudokod ta nikdy kodit v C nenauci a uz vobec ta nenauci ako pouzivat mcu.
Kreativita a motivacia je to, co prinasa originalne napady a myslienky, disciplina je to, co ich dokaze zrealizovat.
Tribec Zacks
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 568
Vek: 36.57
Založený: 26.06.2010
Bydlisko: Levice / Cork IRL
Karma: 21

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 25 Okt 2018, 16:32

Nechápem prečo chcete odomňa aby som chápal mcu, časovanie a iné, kompilátor to preloží do strojáku či už to bude napísané v assembleri alebo v C, s megou a kompletným kódom"tento fade je asi len 1/6 z celého programu" to nezaberie ani štvrtinu pamäte a 16 MHz-ový procák si hravo poradí s 300 riadkovým kódom.
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod pocitujlasku » 25 Okt 2018, 16:43

a potom sa budes cudovat, preco to raz blika sekundu, inokedy dve sekundy. Alebo preco sa to nahodne zasekava...

To je podobne, ako ked kupis pocitac bez toho, aby si zistoval, aky ma procak, pamat, disk, system... A pri pouzivani zistis, ze je pomaly, nefunguje tam polovica veci, nemozes tam nic ulozit, lebo to ma maly disk...

Proste najskor sa musis oboznamit so zakladnymi vlastnostami a az potom riesit veci. Vyhnes sa sklamaniu, ze to nejde, lebo napr. pouzijes pin pre digital input, ktory je urceny na externe prerusenie, pripadne niektore piny maju vyhradeny ucel... je tam napr. aj prudovy limit pre vystupne porty...
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4401
Vek: 36.03
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Fade

Odoslaťod maskrtnik01 » 25 Okt 2018, 17:37

Pacient napísal:Nechápem prečo chcete odomňa aby som chápal mcu, časovanie a iné, kompilátor to preloží do strojáku či už to bude napísané v assembleri alebo v C


Človeka čo vymyslel takýto spôsob programovania by som prefackal. Toto pochopíte, keď budete mať pozliepaný väčší kód, bude to padať a/alebo mať pomalú odozvu, pričom jednotlivé časti sú plne funkčné.

A HW stránka veci to isté. Len džabete modul na modul, a keď to nejde, prípadne niečo zdymí, tak ste v háji.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 925
Vek: 22.33
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Fade

Odoslaťod peterple » 25 Okt 2018, 18:14

Mi od teba nič nechceme. Ty si chcel poradiť. Svoj príspevok si dal do sekcie C, C++. Neuviedol si hw na ktorom to chceš robiť ani sw ekosystém na ktorom to plánuješ vyvíjať. Adekvátne k otázke si dostal niekoľko odpovedí. Po nejakom čase sa ukázalo že patríš do kategórie manažérov. To sú tí, ktorí používajú inžinierske riešenia bez toho aby im rozumeli. arduinisti sú typickým príkladom takýchto ľudí. Zopár vývojárov čo tomu rozumejú (ja im hovorím Arduinisti) urobili ekosystém (sw a hw) ktorý sa ľahko používa bez akýchkoľvek znalostí. Pre takýchto tu je špeciálne miesto:
https://svetelektro.com/Forum/arduino-f48.html

Keby si svoju otázku zaradil rovno sem tak by bolo hneď jasné o čo ide. Takto nikto z nás čo ti išli radiť nevedeli, že ty si arduinista (s malým a je ten čo to používa, s veľkým je ten čo to vyvíja).
Ešte sa mi páči ako sa ti nepáčil môj predposledný príspevok a pritom si urobil presne to čo je tam napísané. Nájdi si hotové riešenie napr. v arduino komunite. Vyzerá že si ho od začiatku mal. Tak nie celkom chápem v čom je problém? V tom že to presne nerobí to čo ty chceš? Nuž keď tomu rozumieš tak si to uprav. Ak to nevieš, tak sa to nauč. Ako posledná možnosť použi ďalší obľúbený manažérsky gríf. Daj si to spraviť niekomu kto to vie. Na správnom fóre ti takúto prkonitu spraví hocijaký trochu znalejší arduinista a bez nároku na odmenu.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 52.31
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 25 Okt 2018, 19:04

No nič, stretol som sa s veteránmi programovania čo položili základy v programovaní, ale už by som mal sklopiť konečne uši a uvedomiť si že ten najlepší program bude napísaný vždy ale VŽDY len v Assembleri, prosím Vás napíšte mi program Cinema 4D v Assembleri prosíííím. A nezabudnite prosím použiť správne prerušenia nechcem aby mi to moc zaplňovalo ramku a nebodaj zaťažovalo procesor.

ADMIN prosím uzamkni Tému.

Vďaka.
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod peterple » 25 Okt 2018, 19:19

Buď máš veľký problém s terminológiu, alebo klasický manažersky gríf pri nezdare alebo nachytaní manažera na hruškách. Začne točiť úplne niečo totálne nesúvisiaceho s problémom.

Ukáž nám prosím ťa kde ti v nejakom príspevku niekto doporučuje programovať v assembleri? To si ako myslíš že programátor v C, C++, JAVA, JavaScript nepotrebuje ovládať číslicovú techniku a poznať fungovanie procesora? Nuž ak upravuje farbičky a texty tak nie. Ak spracováva data tak áno. Alebo si naozaj myslíš že sa obsluhy prerušení nepíšu v C ale v asm?
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 52.31
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fade

Odoslaťod pocitujlasku » 25 Okt 2018, 19:24

aaa, dalsi urazeny pubertiak. Tu vobec nejde o to, ze jediny spravny jazyk je asembler. Bezne sa vyvija vo vyssich jazykoch, ale ti vyvojari proste vedia co sa deje "pod kapotou" a na co maju davat pozor a kde mozu nastat pripadne problemy.
Ja sam robim projektiky v arduine a to najma preto, lebo su k nemu hotove moduly, kde sa znacne ulahsi hw vyvoj. Lenze aj tak je potrebne vediet co to robi a nie len pozliepat nejake hotove kniznice. To je mimochodom to najhorsie, lebo sa stava, ze vnutri pouzivaju rovnake napr. casovace, alebo prerusenia a potom maju medzi sebou konflikty a program nerobi to, co by mal. A tu vacsina tychto lepicov konci. A ti, ktori vidia aj dovnutra, tak si to vedia fixnut.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4401
Vek: 36.03
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 25 Okt 2018, 20:16

Posledné dve vety vyjadrili môj záujem na tomto poste a ináč na anglických fórach majú o toto väčší záujem to vyriešiť.
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod pocitujlasku » 25 Okt 2018, 20:29

ved si na zaciatku dostal niekolko rieseni.
A prosim postni sem potom kod, ktory ti daju na anglickych forach, som velmi zvedavy, ako to riesili bez tych relacnych operatorov. Teda za predpokladu, ze si otazku formuloval rovnako ako tu a nedal nieco na styl: chcem blikac s dvomi led.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4401
Vek: 36.03
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Fade

Odoslaťod peterple » 25 Okt 2018, 21:37

Pacient napísal:A url link? Normalne použite aj relačné operátory len mi dajte predlohu podľa ktorej to dokážem dozajtra večera napísať :cry: :cry: :cry:

Tu sa mi vynára ešte jeden manažérsky rys. Tak nejak podľa tohoto obecného princípu:
Letel muž v balóne a zislil, že stratil orientáciu. Tak znížil svoju výšku a hľadal na zemi nejakú pomoc. Keď uvidel človeka, zletel ešte nižšie a zakričal:

"Môžete mi pomôct, prosím? Sľúbil som svojmu priateľovi, že sa stretneme pred pol hodinou, ale teraz neviem, kde sa vôbec nachádzam."
Muž na zemi mu povedal: "Áno, nachádzate sa v balóne. A vaša poloha je medzi 40-42 stupnom severnej šírky a medzi 58-60 stupnom západnej dĺžky."
"Vy ste isto inžinier," povedal vodič balóna.
"To som", odpovedal muž: "Ako ste na to prišli?"
"Vidíte", povedal vodič balóna, "všetko, čo ste mi povedali je technicky správne, ale ja nemám tušenia, čo mám s týmito informáciami robiť a stále neviem, kde sa nachádzam."
Inžinier odpovedal: "Vy musíte byť manažér."
"Správne", odpovedal vodič, "ako ste vy na to prišli?"
"Vidíte", hovoril inžinier, "vy neviete, kde ste, alebo kam idete. Dali ste sľub, o ktorom ani netušíte, či ho môžete dodržať, a očakávate, že za vás tento problém vyriešim. A výsledok: nachádzate sa presne v tej istej pozícii ako predtým ako sme sa stretli, ale akosi to je teraz všetko moja vina."

prebraté z http://www.vtipovisko.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=75
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 52.31
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Fade

Odoslaťod deepspace » 25 Okt 2018, 22:25

Začína to byť vskutku zábavné, palec hore :)
deepspace
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 372
Založený: 18.05.2017
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: Fade

Odoslaťod Tribec Zacks » 25 Okt 2018, 23:59

peterple, top :-)

@pacient, tak to skus takto, budem vychadzat z kodu co ti tu postol peterple. anody lediek prived na port mcu kde ich chces mat pripojene, katody na pin kde je vystup timeru v mode pwm. druhym timerom generuj prerusenie cca kazdu milisekundu. v tomto preruseni budes postupne cyklovat ktora ledka ma byt aktivna v style beziaceho svetla, v tom momente aj prirad pwm timeru top hodnotu ulozenu v poli. kazdych X (20-50 +/- autobus ved na casovani nezalezi), cyklov prerusenia vygeneruj "tick" ktorym preratas hodnoty pre pre ledky.
ci to napises v asm, alebo c je tiez jedno, kompiler to prelozi.
Kreativita a motivacia je to, co prinasa originalne napady a myslienky, disciplina je to, co ich dokaze zrealizovat.
Tribec Zacks
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 568
Vek: 36.57
Založený: 26.06.2010
Bydlisko: Levice / Cork IRL
Karma: 21

Re: Fade

Odoslaťod Pacient » 26 Okt 2018, 07:12

Kód je už hotový a aj otestovaný takže vďaka za vašu snahu a aj kultúrnu vložku od peterple :)
Pacient
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Založený: 15.09.2018
Karma: 0

Re: Fade

Odoslaťod pocitujlasku » 26 Okt 2018, 08:42

postni sem ten kod, stale som velmi zvedavy na to pouzitie bez relacnych operatorov, nech sa naucime aj my programovat. Aby som vedel co robim tych 15 rokov co programujem zle (kedze moje programy bezia aj v bankovom prostredi).
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4401
Vek: 36.03
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Fade

Odoslaťod jirka.jirka. » 26 Okt 2018, 10:10

pocitujlasku napísal:postni sem ten kod, stale som velmi zvedavy na to pouzitie bez relacnych operatorov, nech sa naucime aj my programovat. Aby som vedel co robim tych 15 rokov co programujem zle (kedze moje programy bezia aj v bankovom prostredi).


Mě se zase zdá, že arduinisté dělávají pro NASA nebo NATO, protože když je požádáš o zdrojový kód, tak je tiše po pěšině. :finga: Stejně jako zde:
https://svetelektro.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&f=34&t=50225&sid=f98fbe5f7080888ffcb5724e7e5d87f1
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1123
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 12

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na C,C++,C#

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.73 sekúnd