Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Fluke 3330B pomoc - obvodári

Fluke 3330B pomoc - obvodári

Spájky, odsávačky; Kliešte, skrutkovače; Meráky, Generátory; Čistenie, leptanie; Vŕtačky, frézy; Pomôcky, lupy...

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Drakoush » 25 Júl 2019, 19:57

Čaute,

mám otázku na nejakého obvodára, napr. Dolfi, alebo niekto podobný. Mám tu na stole Fluke 3330B kalibrátor a mám problém s referenciou +10V, schéma v prílohe.
Trimrom R10 neviem proste docieliť napätie 10V. Mám tam 10,00351V, to je najmenšie napätie, aké z toho dostanem. Musím s tým ísť nižšie, povolená odchýľka je +/- 10uV. Ale nejde to. Potenciometer je teraz naplno vytočený - má teda 50 Ohm.
IC2 aj IC1 sú OK, ostatok vyzerá byť tiež OK.
IC2, R2, R11 a R15 sú vyberané komponenty so zhodou, v tomto to je osadené asi takto:
Icz = 80
V ref = 6,66099
R2= 10R
R11 = 800R
R15 = 15,4K

Zdroj 25V, z ktorého to je napájané mám nastavený pomerne dobre, je tam 25,0019 (presnejšie sa to nastaviť nedalo, skáče to ako kamzík).
Ak spojím nakrátko 10V OUT a +SENSE, nič sa nemení, teda už samotný zdroj to tlačí von, nikde inde by problém nemal byť.

Nejaké nápady?
Prílohy
10vref.png
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9689
Vek: 24.25
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod jenda23 » 25 Júl 2019, 20:07

A typ IC1 a IC2? jak je ten operák na tom se symetrií vstupů
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.31
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Ivan_Ryger » 25 Júl 2019, 20:10

práve som sa chcel spýtať, aké offsetové napätie meriaš medzi invertujúcim a neinvertujúcim vstupom toho differenčného zosilňovača?
Ivan_Ryger
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: Bratislava, Petržalka
Karma: 16

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Drakoush » 25 Júl 2019, 20:19

IC1 je tranzistorové pole CA3046, IC2 je CH3011 - ani boh o ňom nič nevie, ale je to tranzistor so zenerkou v jednom puzdre.
Interné zapojenie IC1 je na obrázku pod ním. Napätie medzi pinom č. 6 a 9 je 38,0570mV.
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9689
Vek: 24.25
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Ivan_Ryger » 25 Júl 2019, 21:42

to je podozrivo veľa. Pokiaľ ale celý stupeň má nízke zosilnenie v otvorenej slučke spätnej väzby, môže byť realistické. No mrkol by som sa na Tvojom mieste práve na tento offset.

Taktiež môže byť, že referencia oddriftovala tak ďaleko.Vieme, aké malo byť počiatočné napätie na nej podľa nejakého nastavovacieho predpisu?
Predpokladám, že odpory sú buď vinuté drôtom alebo metal film, čiže drift predpokladaný menej než 1 ppm za rok a potom po istej dobe sú vystarnuté a stabilné.
Pri oprave si dávj pozor na termoelektrické napätia, tie na citlivých miestach potom môžu viesť k driftom a nevysvetliteľným ofsetom. Dobré je, ak by si mal originál servisný manuál, zvyknú takéto veci popísať.
Ivan_Ryger
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: Bratislava, Petržalka
Karma: 16

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Drakoush » 25 Júl 2019, 22:27

No je, ale kde sa to tam berie? Neverím, že by to proste takto ušlo. Ako píšeš, odpory sú vinuté na sľude a ustálené, všetky komponenty boli vyberané. Nechce sa mi veriť, že to má takýto drift.
Napätie referencie som uviedol hore, malo by to byť ono.
Icz bude I C (kolektor tranzistora) a Z (zenerky, čo je v jednom puzdre).
Tu je aj nálepka, čo tam bola.

Oba vstupy do toho poľa sú v podstate dané len deličmi, všetko to ide na + SENSE vetvu. Museli by uhnúť samotné deliče, NEVERÍM...
Prílohy
DB8716E9-388D-49B7-A2A3-09EF6BC472BA.jpeg
3973ABB2-206E-47D1-9A00-149E014E299E.jpeg
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9689
Vek: 24.25
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod StefanST » 25 Júl 2019, 22:51

Drakoush napísal:Zdroj 25V, z ktorého to je napájané mám nastavený pomerne dobre, je tam 25,0019 (presnejšie sa to nastaviť nedalo, skáče to ako kamzík).
Ak spojím nakrátko 10V OUT a +SENSE, nič sa nemení, teda už samotný zdroj to tlačí von, nikde inde by problém nemal byť.

(1) Tých 25V nie až tak kritických, kľudne +/-0,1V.
(2) Nepochopil som tú druhú vetu. Veď aby ten zdroj fungoval (stabilizoval), musia byť OUTPUT a SENSE prepojené. A napätie treba merať na SENSE.
Drakoush napísal:Napätie medzi pinom č. 6 a 9 je 38,0570mV.

(3) Napätie medzi 6 a 9 treba merať pri prevádzkovom režime, t.j. spojené OUTPUT a SENSE. 38mV je moc, lebo diferenčný zosilňovač má max +/-10mV (dif.páry majú deklarovaných max.+/-5mV, typicky oveľa menej)

(4) Keďže zariadenie voľakedy fungovalo a ako píše Ivan_Ryger, rezistory by sa nemali moc zmeniť časom, napadá mi, či ten elektrolyt C5 s hodnotou 4uF nemá zvodový prúd a ovlivňuje tak pracovný bod obvodu, lebo cez R15 ide pomerne malý prúd.
Skús zmerať zvodový prúd C5 pri asi 10V.
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 358
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 7

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Ivan_Ryger » 26 Júl 2019, 04:06

Práve by si sa nemal čudovať, polovodiče driftujú. A obzvlášť tie v plastových púzdrach. Na Tvojom mieste by som vyskúšal ten diff. zosilňovač.
Ináč, skús si to hodiť do SPICE, hodnoty odporov poznáš, aj napätie na výstupe zenerky a ak sa budeš hrať s offsetom na tom diferenciálnom stupni, uvidíš, koľko to robí. Alebo prepočet na papieri.
Ivan_Ryger
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: Bratislava, Petržalka
Karma: 16

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Drakoush » 26 Júl 2019, 11:05

Štefan:
1. Bolo tam 25,3V, takže snažil som sa ísť čo najpresnejšie. Ale je fakt, že tu je tolerancia väčšia, nie je to referenčný zdroj.
2. Myslel som to tak, že SENSE som skrížil s výstupom priamo na doske, pretože z tejto karty ide 10V aj sense mimo, skoro cez celý prístroj a tam sa sníma, či je tam 10V. Je to potenciálny zdroj porúch, ale týmto som zistil, že porucha pochádza priamo z dosky, nie na druhom module.
3. samozrejme, meral som keď bolo všetko pozapájané a teda aj spojený sense s výstupom. Vtedy tam bolo 38mV.
4. C5 nie je osadený! Na tejto schéme je niekoľko chýb, C5 chýba a jeden tranzistor z dvojice Q1 a Q2 je PNP... Ktovie, či to kreslil nejaký ladičan, alebo to robili naschvál, aby východný blok nekopíroval...

Ivan: v kreslení a počítaní sa moc nevyznám, toto je stále moja slabina, preto som sa obracal na dolfiho, pretože ten má toto v malíčku, nachňápe to na papier a všetko vie. Ale rád by som sa to naučil, len mi chýba odrazový mostík. Čím začať. Predpokladám, že treba počítať úbytky napätí na rezistoroch, deliče a samotnú zenerku. Keby si ma nakopol, pomohol by si mi. Aspoň by som sa to konečne naučil.
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9689
Vek: 24.25
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Ivan_Ryger » 26 Júl 2019, 17:43

treba pochopiť, ako ten zdroj ako celok funguje. Princíp je jednoduchý, je to v podstate proporcionálny regulátor s vysokým proporcionálnym zosilnením. Porovnáva napätie na výstupe s napätím z toho tranzistorového zdroja so zenerkou.
Rozdiel sa vynásobí zosilnením toho diferenčného stupňa a regulačného tranzistora a tento korekčný signál sa vedie na výstup zdroja.
V ideálnom prípade by rozdiel medzi napätiami v uzle R3-R4-IC1(6) a R15-IC2-IC1(9) by mal byť blízky nule. Ak nie je, tento rozdiel sa zosilní proporcionálnym ziskom toho diferenčného stupňa (skriptá analógová elektronika).

V prípade, že ale v rozdielovom zosilňovači pribudne offsetové napätie, toto sa zhruba cez pomer rezistorov R3 a R4 zosilní a objaví na výstupe zdroja, čo môže byť práve tvoj prípad. Zatiaľ z tvojho popisu všetko naznačuje tomu, že by si mal skúsiť zaobstarať aspoň 1-2 kusy tých obvodov CA3046, skúsiť prehodiť a pozrieť, čo to urobí s offsetom na výstupe zdroja.

Z hlavy ti nepoviem presné názvy skrípt, veľa z toho sa učí aj na VUT v Brne.

na spätné väzby a spotrebnú elektroniku kedysi boli skriptá FEI: Baláž: analógové obvody, Hruškovic: (spotrebná?) elektornika, a potom na regulátory ľubovoľné články na Internete okolo PID regulátorov.
Ivan_Ryger
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: Bratislava, Petržalka
Karma: 16

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod jenda23 » 26 Júl 2019, 20:43

Von by klidně mohl bejt ujetej i IC2 pokud by bylo UBE mimo meze už by to nešlo dokorigovat ani trimrem. Ostatně mohla ulítnou i ta zenerka. Která je předpokládám tepelně kompenzovaná a musí jí téci konkrétně daný proud. Tu je to maličko komplikovanější jelikož to celý plave právě od referenčního napětí. Aby to neovlivňovalo kolísání zdroje 25V.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.31
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Ivan_Ryger » 26 Júl 2019, 22:47

Tu ale napisal, ze napatie na zenerke zodpovedalo napatiu na stitku na doske.
Ivan_Ryger
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: Bratislava, Petržalka
Karma: 16

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod jenda23 » 26 Júl 2019, 23:04

Pokud jsem dobře pochopil jednalo se pouze o šťítkový údaj na desce
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.31
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod oravan » 26 Júl 2019, 23:39

Asi trepem neva , ale má tam Mám tam 10,00351V a napätie nelezie dole myslím si že to je v poriadku alebo trimer nevie to tak doladiť a zase treba brať v úvahu odpor meracích šnúr ako aj spojov naDPS či dráhu trimra ak je zvýšený odpr čo je možné alebo dráha trimra tak to môže blbnúť ,môj názor neberte vážne ďakujem .
oravan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2535
Vek: 54.45
Založený: 13.09.2014
Bydlisko: Martin
Paragraf: 24
Karma: 17

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod jenda23 » 27 Júl 2019, 08:34

Ještě jedna poznámka, měřidlo kterým cejchuješ opravdu měří reálnou hodnotu i na těchto destinných místech? předpokládám že používáš stolní multimetr fluke, ale přeci jen už se jedná o malá napětí, porovnal bych ho s druhým měřidlem. Ale nevěřím tomu že by šmajdal o 3mV.

-- Spojený príspevok 27 Júl 2019, 07:51 --

Jak teď koukám bude spíš reálný že ulítla IC1, jelikož v tom CAčku je pouze jeden diferenciální pár. Ovšem zde jsou použity diferenciální tranzistory v dalingtonu. Další dva (horní) již můžou být jinde na substrátu, takže změny jejich parametrů můžou být jiné. A vzhledem k tomu že výrobce udává VBE match do +-5mV je ofset 38mV divný....
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.31
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod troodon » 27 Júl 2019, 12:20

lubos nuly na 3 rozsahoch si nastavoval pred kalibraciou tej 10V ref?
Na scheme vlavo dole co su rozsahy ? Predpokladam ze to treba nastavit pred samotnym ladenim 10V.
troodon
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 524
Vek: 39.47
Založený: 04.11.2010
Bydlisko: Nitra
Karma: 34

Re: Fluke 3330B pomoc - obvodári

Odoslaťod Drakoush » 27 Júl 2019, 13:08

To by malo byť jedno, pretože je to len z 25V vetvy, teda tie nuly sú dané presnosťou 25V zdroja. A ten je nastavený dobre.
Ale je to poriešené, keď budem mať viac času, napíšem.
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9689
Vek: 24.25
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47


Naspäť na Náradie, spájkovacia a meracia technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.65 sekúnd