Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Frekvenčny menič

Frekvenčny menič

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 30 Mar 2016, 19:12

Tiež by som rád vedel, ktorý menič dokáže regulovať výstupné napätie, keď výstupom meniča je pulzná šírková modulácia, teda mení sa v čase iba efektívna hodnota, vinutie motora je však vystavované špičkám...

EDIT: napísal so to ako ladičan, mení sa šírka pulzov, efektívna hodnota npätia pulzov zodpovedá efektívnej hodnote sieťového napätia... To chce kávu :)
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 30 Mar 2016, 20:18

No moment,to se s tím opravdu nikdo nesetkal ? To se mi nechce věřit.
Výše uvedený měnič umí i nastavení výstupního napětí (v určitým rozmezí) a stejnětak i jmenovitýho proudu.Za provozu ty hodnoty lítají.Díky PWM to lze. Tento motor se nastaví do trojúhelníku a FM se nastaví na výstupní napětí 400V.Motory jako tento se zapojí do hvězdy a na měniči se nastaví taky 400V.Motor o výkonu nad 4kW s vinutím 400/230 jsem na tom webu nenašel,ale běžně se používají (doma mám jeden 5,5kW 400/230).
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 30 Mar 2016, 20:32

PWM má konštantnú periódu a variabilnú striedu. PWM u FM má v každej perióde niekoľko pulzov, ktorých súčet sa rovná efektívnej hodnote striedavého sínusového napätia. Naozaj netuším, ako by si reguloval výstupné napätie. Skús mi to vysvetliť.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 30 Mar 2016, 21:09

jj.Ono to samotný řízení (u FM) je celkově složitější záležitost.Pokud by motor nebyl připojen,tak se voltmetrem se velkým vstupním odporem naměří napětí v horních hodnotách.Nekterý měniče mají autotuning -kdy si proměří vlastnosti motoru a podle toho si upraví hodnoty a ovládání.Doporučoval bych spíš nastudovat podrobnej manuál k nějakýmu modernímu FM.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 30 Mar 2016, 21:17

Napätie u FM treba merať cez filter, páč inak meriaš aj nosnú vlnu a skresluje to merania. Preto má väčšina priemyselných DMM LO Pass filter, nad 1kHz všetko oreže, teda aj nosnú vlnu, ktorá býva ca. 8 - 32kHz.
Manuály mám poštudované, preto mi príde divné, že sa dá meniť napätie. U siemensov, vonschov ani lenze som to nenašiel, dá sa meniť nosná vlna (carrier), ale napätie nie.

Jediné napätie zadávaš len menovité napätie motora - je to kvôli výpočtom FM, aby vedel kontrolovať spotrebu a nedovolil preťažiť motor nad nastavenú hodnotu (percentuálne, alebo násobkom). Ale tento parameter programu neovplyvňuje výstupné napätie meniča.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 30 Mar 2016, 21:58

jj,ty konstanty jsou tam kvůli přetížení a výpočtům.Zrovna čtu,že konkrétně měnič VECTOR V350-4T0015 umí i vyrovnávat kolísání +-20% (AVR) vstupního napětí.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 30 Mar 2016, 22:02

Tak to by ma zaujímalo, ako to robí. Nebodaj tam je DC-DC step up menič...
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 30 Mar 2016, 22:15

To ne.Po usměrnění vstupního napětí je napětí výše než těch 400V,proto to zvládá prostřednictvím PWM regulovat(hlídat výstupní) napětí (ale pouze dolů).
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 30 Mar 2016, 22:28

No, lenže toto špičkové napätie je na výstupe stále v takých pulzoch, aby ich perióda zodpovedala efektívnemu napätiu 400V. Ak padne napätie o 20%, tak zákonite padne aj to špičkové napätie o 20%.

Jediné možné riešenie mi napadá také, že "zhustí" počet pulzov na periódu, aby sa Ueff zase rovnalo 400V.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod misocko » 30 Mar 2016, 23:12

mozno trepnem, zatial som to na menicoch nevidel (videl som 2 rozobrate), co aktivne PFC na vstupe?
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3199
Vek: 43.42
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 26

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 30 Mar 2016, 23:45

Ono jde o to,že efektivní hodnota napětí za třífázovým usměrňovačem měniče je kolem 566V.Tím pádem lze při poklesu 20% vstupního napětí dosáhnout 400V na výstupu měniče.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 31 Mar 2016, 00:20

misocko napísal:mozno trepnem, zatial som to na menicoch nevidel (videl som 2 rozobrate), co aktivne PFC na vstupe?


Nevidel som to ani ja, ale asi to je zbytočné - u zariadení, kde je veľký menič, sa predpokladá, že sú celé kompenzované, prípadne objekt, v ktorom sú inštalované. A malé meniče asi PFC nepotrebujú. Ale dobrá otázka...

Sender napísal:Ono jde o to,že efektivní hodnota napětí za třífázovým usměrňovačem měniče je kolem 566V.Tím pádem lze při poklesu 20% vstupního napětí dosáhnout 400V na výstupu měniče.


Týchto 566V (Umax) je stále na výstupe, počtom pulzov tak, aby súčet tohoto cyklu pulzov tvoril Uef 400V. Predpokladám, že vieš, aká je to maximálna a efektívna hodnota napätia a vieš, ako sa počíta. No a ak poklesne vstupné napätie, zákonite poklesme aj maximálne napätie na kondenzátore - pretože C nie je perpetuum debile a fyzika nepustí. To znamená, že Umax bude menší a ak sa nezmení počet pulzov PWM na cyklus, tak zákonite padne aj Uef na výstupe. Chápeme sa? Jediná cesta, ako to skorigovať je, že sa zmení počet pulzov tak, aby sa efektívna hodnota stále rovnala 400V. Pri zvýšení napätia na vstupe by sa zas musel zmenšiť počet pulzov. Treba si uvedomiť, že menič má PWM výstup s konštantnou amplitúdou, takže jediná možná zmena efektívnej hodnoty napätia spočíva v úprave počtu a šírky pulzov.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod michal312 » 31 Mar 2016, 05:01

Drakoush napísal:Napätie u FM treba merať cez filter, páč inak meriaš aj nosnú vlnu a skresluje to merania.


Chcem sa spytat je nutne aj prud meriat cez nejaky filter? Lebo ak meriam kliestovym multimetrom odber stroja v ktorom je pouzity frekvencny menic tak mi to ukazuje nejake divne cisla. Raz mi to ukazuje napr 4-5 krat vyssi ako je odber motora na panely menica, pritom je tam len zopar rele, nejaky zdroj. Inokedy je odber taky isty ako motor. Menic je altivar 30kw,
michal312
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 338
Založený: 30.12.2007
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 31 Mar 2016, 06:56

michal312 napísal:Chcem sa spytat je nutne aj prud meriat cez nejaky filter? Lebo ak meriam kliestovym multimetrom odber stroja v ktorom je pouzity frekvencny menic tak mi to ukazuje nejake divne cisla. Raz mi to ukazuje napr 4-5 krat vyssi ako je odber motora na panely menica, pritom je tam len zopar rele, nejaky zdroj. Inokedy je odber taky isty ako motor. Menic je altivar 30kw,


Ano je , inak dopadneš tak to . Kliešťak je klasický Trms , na Fluke je zapnutý LO filter ...
Prílohy
prud_na_menici.jpg
menic_prud.jpg
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod xmilos » 31 Mar 2016, 07:10

Nevidim problem v tom, aby sa zmenou striedy vyst. napatia menila jeho efektivna hodnota. Otazka je, do akej miery je to pre funkciu bezneho FM potrebne. Urcite pri extremoch ( fmin a fmax) treba pocitat so zmenou ef. hodnoty striedaveho napatia napajajuceho motor.

Inak prve CSSR menice (RLQ 106,... ) mali riadeny vstupny usmernovac - ale jednalo sa o prudove 4 kvadrantove menice.
xmilos
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3664
Založený: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod michal312 » 31 Mar 2016, 18:50

Dik Smith za foto. Dobra nazorna ukazka. Takze vidim ze problem je u toho kliestaka. Pouzivam fluke 117 ale nemam tu znacku LO filtra. Takze asi to s tym nepojde.. Ozaj co je to za typ kliestaka co je pripojeny k multimetru?
michal312
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 338
Založený: 30.12.2007
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 31 Mar 2016, 19:00

To sú prúdové kliešte, je ich kopa, stačí si vybrať, podľa f, max. I a pod. Na stránkach fluke nájdeš viac :)
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 05 Apr 2016, 00:06

michal312 napísal: Ozaj co je to za typ kliestaka co je pripojeny k multimetru?


Je to Fluke i410 , a bol v kite k Fluke 87 V .

http://www.fluke.sk/sk/multimeter/fluke ... e-238.html
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod mato3000 » 05 Apr 2016, 17:01

Drakoush napísal:Tiež by som rád vedel, ktorý menič dokáže regulovať výstupné napätie ...


každý druhý, úplne bežne nastavujem rampu pri spúšťaní .....
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9711
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 122

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 30 Aug 2016, 16:45

Caute prosim vas ako by ste zapojili tento menic.
Kedže má na štiku údaje INPUT 200-230V 3Phase Akože 230V trojfázovo ? a to je ako?
A výstup je asi 3x 400V ?
Prílohy
stitok menic.docx
(160.34 KiB) Stiahnutá 21 krát
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Automatizácia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.90 sekúnd