Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Frekvenčny menič

Frekvenčny menič

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 05 Sep 2016, 17:13

Motor aj menič máš na PE ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 05 Sep 2016, 17:17

Prívod do rozvodne, kde su osadené meniče, je 4 žilový.A v rozvodni je to už rozdelené na PE a N
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod magic_touch » 05 Sep 2016, 17:46

brzdovy rezistor mas na tom menici? externy, alebo interny? teda ak zoberies menic so sebou domov, rezistor ide s tebou, alebo zostava?
magic_touch
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 40.6
Založený: 21.01.2008
Bydlisko: NZ
Paragraf: 23
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 05 Sep 2016, 17:49

Brzdovy rezistor ide so mnou domou :thumbup:
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod magic_touch » 05 Sep 2016, 18:00

fuu, tak som na konci s mojou algebrou :)

musi byt jednoducho nieco v tom rozvadzaci pred menicom, alebo menicom a motorom, co zostane u typka v skrini a blbne
Skusal si natiahnut novy kabel k motoru od menica? Alebo novy kabel na vstup menica? Mas filter pred FM? Je v poriadku?

Pises, ze je tam viac menicov, vies miesto tohto blondaveho zapojit iny a skusit, ci na tej pozicii blbne aj iny?
Poradie faz na vystupe z menica a vstupe do motora je v poriadku? Urcite skontroluj PE svorky a PE vodice.

Nenavidim taketo chyby :confused:
Umela inteligencia 8)
magic_touch
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 40.6
Založený: 21.01.2008
Bydlisko: NZ
Paragraf: 23
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 05 Sep 2016, 18:05

Všetko čo pišeš som skúšal. Správa sa tak isto blbo nech sním robím čokolvek. Mením káble, pripájam iný motor a bla bla, filter na vstupe nieje. Ja už som bezradný.Večne musím riešiť takéto chyby. Pôjdem tam asi až v sobotu dúfam že už sa k niečomu dopracujem. Nakoniec to bude len dáka blbost ako vždy.
Pises, ze je tam viac menicov, vies miesto tohto blondaveho zapojit iny a skusit, ci na tej pozicii blbne aj iny?
Akurát na toto sa chystám.
Doma mu je jedno nech prehadzujem fázy na prívode aj vývode akokoľvek furt funguje normálne.
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 07 Sep 2016, 12:29

C Aute ešte je tu jena vec.Motor zdvíha cez retaze príslušne zariadenie.
Ked tento motor pripojim normálne na siet tak to zariadenie zdvihne.
Ale keď je motor pripojený cez frekvenčný menič tak sa ani nepohne iba pišti aj keď zvýšim frekvenciu na 50Hz.
Môže pomôct keď menič prepnem na vektorové riadenie v otvorenej slučke?
JE to menic Starvert iG5A
motor má vykon 0,75Kw
Alebo mám na neniči niečo zle nastavene ale neviem čo?
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 07 Sep 2016, 17:20

Čo zobrazuje na displeji keď ho zapneš a dáš do chodu ?

Dá sa motor spustiť aj bez tých reťazí ?
Naposledy upravil SMITH dňa 07 Sep 2016, 17:32, celkovo upravené 1 krát.
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 07 Sep 2016, 17:30

Nic iba vyslednu frekvenciu.
Ano bez zátaže teda reťazi funguje normálne vpred aj vzad s plynulou regulaciou frekvencie.
KEd su retaze nahodené, tak ten posuv funguje iba smerom dole, ale nahor to už nevládze zdvihnut ako keby motor mal zrazu mali vykon.Alebo stratil moment ,alebo neviem preto sa pýtam či tam netreba niečo nadstavit
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 07 Sep 2016, 18:09

skús sa pozrieť čo bude ukazovať za prúd a otáčky keď to zapneš a dáš trebárs na 30Hz ...


Aha , tak že sklz motora ( zaťaženie ) je väčšie ako zvládne regulovať klasická U/F regulácia . Bude treba prepnúť na vektorové riadenie .
Prípadne skúsiť nastaviť uživatelskú U/F ( parameter F30 - F38 )

Prípadne nastaviť S krivku rozbehu ( H17 , F2 )

Asi by som skúsil najpr tú S krivku :)

Ešte je možné zadať režim s kompenzáciou sklzu , ale nemám predstavu čo to bude robiť (H40)
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 07 Sep 2016, 18:49

Dakujem velmi pekne.A prosím ta keby si mi môhol vysvetlit ešte tu S krivku a U/F krivku? ked ju nastavim na uživatelsku tak podla čo mám vediet na kolko percent nastavit F38?
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 07 Sep 2016, 21:32

Nikdy v živote som tvoj menič nevidel ...
Stiahol som si manuál niekde z netu , našťastie v CZ , tak to je jednoduchšie :-) a trocha prezrel ...

Riadenie U/f riadenie ( skalárne ) je krivka ( resp priamka ) linearná , tj čím väčšia frekvencia tým väčšie U na výstupe . Všeobecne používané na 90% jednoduchých aplikácii .

S krivka je len doladenie začiatku , prípadne konca tej to krivky a to tak , že sa pridá U . V tvojom prípade v prametri F2 ju aktivuješ ( hodnota 1 )
a v H17 nastavuješ percentalne zakrivenie ...

Prípadne si môžeš spraviť krivku sám a to tak , že v F30 ju aktivuješ ( hodnota 2 ) a v parametroch F31 - F38 nastavíš frekvencie a veľkosť U v % od najnižšej požadovanej k najväčšej na priklad na rozbeh dáš 15Hz a 50 % U a zadávaš dalšie a dalšie ... tak nejako by to malo fungovať ...

-- Spojený príspevok 07 Sep 2016, 20:42 --

Tak to nejako to má Siemens u MM420
Prílohy
Návod_FM_G5A_3x400V.pdf
(2.51 MiB) Stiahnutá 9 krát
s_krivka.jpg
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 08 Sep 2016, 06:18

DAkujem ti veľmi veľmi pekne za vysvetlenie :thumbup:
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 08 Sep 2016, 11:59

Nemáš za čo . Potom sa ozvy ako si dopadol ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pixell » 12 Sep 2016, 14:46

Ahojte dopadol som asi tak ,že som ešte raz všetky meniče resetoval do továrenských nastavni a znova ponastavoval a všetko funguje ako má :applause: DAkujem za rady všetkým
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 37.81
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod magic_touch » 12 Sep 2016, 16:18

:thumbup:

uz aj menice idu asi pod windowsami, bez resetu ani boha :D
magic_touch
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 40.6
Založený: 21.01.2008
Bydlisko: NZ
Paragraf: 23
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 13 Sep 2016, 08:38

JJ zistenie , že nestačí menič vymazať , ale že sa musí prepnúť do továrenského nastavenia , ma stálo 4 hodiny laborovania . :cry:
Odvtedy vždy dávam menič do defaultu , aj keď bol nový .
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1307
Vek: 44.21
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod boraicho » 20 Feb 2018, 20:19

mam otazočku.
robil som regulaciu procesorom na frek. menič. všetko funguje ako ma len otázočka. do vstupu posielam 0-4V rozdelených na 255krokov.
čiže 1krok 0,016V.
Fmax je nastavene na tušim 140Hz (0-10V) čiže pri 0-4V je to len 56Hz/255krokov = 0,22Hz.

otázka, je normalne že samotny motor sa začne roztačať až od 20teho kroku? čiže od 0,32V na vstupe? pretože som dostal požiadavku aby sa ten motor točil ešte pomalšie, ale už mam pocit či ten motor sa vobec dokaže točiť pri frekvencii menšej ako je 20 krokov čiže menej ako +-4,4Hz.

Diky.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11976
Vek: 31.28
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 20 Feb 2018, 20:21

Áno, je to normálne, pretože máš priveľa krokov v rozsahu napätia a ten napäťový vstup nemusí byť taký citlivý.

Prečo nenastavíš fmax na požadovanú frekvenciu a zostane Ti celý priebeh 0-10V?
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9869
Vek: 24.77
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod boraicho » 20 Feb 2018, 21:46

potrebujem to v rozsahu 0-50Hz lenže, s MCU pomocou DAC vystupu viem generovať iba 0-5V, a kedže som pripojil vnutorny stabilizator na DAC tak len v rozsahu 0-4V. preto som Fmax zvyšil na 140Hz ale to nevadi, problem je že chcu odomna aby sa ten motor točil pomalšie ako 4Hz, lenže je to vobec možne aby sa ten motor dokazal tak pomali točiť?
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11976
Vek: 31.28
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 46

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Automatizácia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.90 sekúnd