Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Frekvenčny menič

Frekvenčny menič

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 13 Nov 2015, 22:48

Zdravím,
Potreboval by som radu .Urobil som si sustruh na drevo,má motor 550W 910 ot.min,zohnal som si frekvenčný menič Micromaster 420,výkon 0,37kw trojfázovy.Keby som to zapojil na moj motor zhorel by menič? Sustruh by som zvýšil na 2400ot remenicou a meničom by som reguloval rychlosť na približne 1600ot až 700ot min.Alebo potrebujem menič 0,55kw .
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 13 Nov 2015, 22:50

Reagovala by nadprúdová poistka, keby si zaťažil motor. Alebo by sa to ani nemuselo rozbehnúť, ak si ten menič sleduje odpor vinutí, ale to by parametricky šlo obabrať.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9805
Vek: 24.66
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 13 Nov 2015, 22:59

Zaťaž motora pri sustružení neni velká,keby som to parametricky prepisal nezhorel by menič?
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 13 Nov 2015, 23:01

Zapomeň na to.Sežeň měnič alespoň 0,75kW.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 13 Nov 2015, 23:04

Ja by som vymenil moj menič za 0,75kw za moj doplatok keby niekto mal na výmenu.
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Dolfi » 13 Nov 2015, 23:09

Menič má všemožné ochrany, zhorieť by nemal.

Naviac, pri rozbehuje je možné ho určitý čas preťažiť. Preto, rozbehnúť by sa mal.

Ale vieš, tieto "filozofické" úvahy sú tak na dve veci. Až realita ti ukáže, či to bude použiteľné. :confused:
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10497
Vek: 67.2
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 51

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Drakoush » 13 Nov 2015, 23:21

Krátkodobé preťaženie je možné, ale dlhodobé nie. Meniče mávajú kontrolu odberu, takže dlho by si s tým asi nerobil. Poškodiť menič by si určite nemal, lebo sleduje všetky body snáď, takže vyskúšať môžeš, ale šanca je mizerne malá.

Moje riešenie by bolo zapasovať tam normálny menič, min. 0,55kW.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9805
Vek: 24.66
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 13 Nov 2015, 23:29

Menič nezhorí , ale bude neustále vyhlasovať preťaženie a to nehovorím o tom , že zo zvyšujúcimi sa otáčkami ti bude padať moment motoru .

Treba tam menič rovnakého , alebo vyššieho výkonu
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1299
Vek: 44.1
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pajky » 13 Nov 2015, 23:54

Ktosi tu nedavno predaval menic 0,55kw... Asi vcera
Sprevoduj si to tak aby si otacky reguloval max +-50%, popripade aktivne chladenie motora..
S tym menicom co mas asi nic nespravis.
pajky
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 808
Založený: 03.01.2009
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 14 Nov 2015, 08:40

Vtích meničoch sa velmi nevyznám,bude sa dať moj motor ,ktory je zapojeny do hviezdy pripojiť na jednofázový menič?
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pajky » 14 Nov 2015, 09:40

odfot stitok motora, ale asi hej, ale bude musiet ist do trojuholnika
pajky
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 808
Založený: 03.01.2009
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 14 Nov 2015, 12:35

Pokud se jedná o měnič 6SE6420-2AB13-7AA1 a motor má na štítku 230/400 ,tak do trojúhelníka.
(pořád platí co jsem psal výše :) )
Jinak - do výrobních provozů se obvykle dávají měniče o řád větší než je výkon motoru (kvůli spolehlivosti a životnosti).
Jen namátkou -na 0,37kW motor je měnič 0,75kW a další motor 0,55 je použit měnič 1,5kW.Fungují víc než 10let bez problému.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 14 Nov 2015, 17:45

Foto šťítku motora.
Prílohy
CAM01031.jpg
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod Sender » 14 Nov 2015, 19:40

K typu FM co jsem psal výše by se zapojil tento motor do trojúhelníku ('D') a parametr výstupního napětí na FM nastavit na 220V.
Sender
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Založený: 26.05.2008
Karma: 1

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod pajky » 14 Nov 2015, 19:50

Nj, tak motor by siel s menicom do trojuholnika na 230v,ale stale nemas menic, cize menic 550w, lepsie 750w. Skus bazos?
pajky
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 808
Založený: 03.01.2009
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 08 Dec 2015, 18:03

Zohnal som si micromaster 440,mám taký problém ,menič hlási F 0003,vieťe poradiť.Najpv som zapojil s 5k potenciometrom ,motor sa točil len sa nedalo regulovať otáčky,potom som vymenil za nový 5k a začalo hlásiť F 0003.
Vdaka za rady.
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 08 Dec 2015, 18:30

puci napísal:Zohnal som si micromaster 440,mám taký problém ,menič hlási F 0003,vieťe poradiť.Najpv som zapojil s 5k potenciometrom ,motor sa točil len sa nedalo regulovať otáčky,potom som vymenil za nový 5k a začalo hlásiť F 0003.
Vdaka za rady.


F 0003 je podpätie , Buď ti vypadla jedna fáza ( ak je 3f ) , alebo si ho vypol a v zápätí zapol ...

Aby si mohol ovládať otáčky potenciometrom , tak musíš mat P1000 na hodnote 2
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1299
Vek: 44.1
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 08 Dec 2015, 19:48

No neviem či chýba fáza ,na chvílku sa roztočí bez hučania a potom to vypíše.Za ten parameter 1000 vdaka ,pozriem to .
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod SMITH » 08 Dec 2015, 21:18

Máš doma dvojpolovú skúšačku na fázové napätie ? Napr také to niečo ? http://www.pphelektro.sk/akciovy-tovar/ ... 00v-detail

Ak áno , tak odmeraj na vstupe do meniča , či máš všetky 3 fázy .( ak je ten menič 3fázový )
Ak áno , zmeň parameter P0003 na 2 a nastav sa na parameter r0026 , čo je veľkosť mezdiobvodového napätia .
Nesmie ukazovať menej ako 205V resp 410 V

Apropó . Máš nastavené parametre motora v meniči ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1299
Vek: 44.1
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Púchov
Paragraf: 23

Re: Frekvenčny menič

Odoslaťod puci » 09 Dec 2015, 16:57

Už je to Ok,bol uvolnený fázový vodič.
Tá regulácia otáčok mi ešťe nefunguje P1000 so dal na 2,nastavil parametre šťítku ale nejde to.Ked zapnem menič ukazuja 50,0HZ a 5 ka bliká,neviem či to tak má byť.
Neviem ako by som dalej pokračoval.
puci
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 39.53
Založený: 19.10.2010
Bydlisko: Kosice
Karma: 0

Ďalšia

Naspäť na Automatizácia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.94 sekúnd