Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod stronghold » 02 Dec 2012, 20:02

Schemu tohoto zdroja som nasiel na nete,je naozaj jednoduchy,s minimom suciastok,-a funguje na prve zapojenie.
Potenciometre som nahradil take ake som nasiel,-a da sa postavit zo suplikovych zasob.
Davam to sem preto,-aby si mohol kazdy kto bude mat zaujem,postavit JENODUCHO jednoduchy a uzitocny pristroj.
Zdroj ma regulovatelne prudove omezenie.
Signalizaciu omezenia som dorobil bude dole v schemke.
Zdroj je navrhnuty pre Maa723 10 pin/noh,-v kovovom puzdre.Tieto Maa sa daju este zohnat,alebo ich najdete v mnohych
starsich vyradenych zariadeniach.
V scheme je zakreslena patica na 2x5 noh,cize 10 pin.Je to kvoli tomu aby sa dal Maa,pripadne vymenit.
Ja som ho napajkoval priamo do dps.
Este by bolo vhodne urobit proti skratovu ochranu,pri max prude tj nastaveni prudovej poistky na max.
Navrhy prikladam tiez dole.
Prílohy
maa723-m.jpg
maa723-m.jpg (12.92 KiB) Zobrazená 11242 krát
obrázek001ZU.jpg
IDIKACIA.jpg
signalizacia omezenia prudu
1PV.jpg
navrh pre omezenie prudu pri skrate 3
2PV.jpg
navrh pre omezenie prudu pri skrate 2
3PV.jpg
navrh pre omezenie prudu pri skrate 1
SCH3.jpg
stronghold
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 02.11.2012
Karma: 0

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Dolfi » 02 Dec 2012, 20:16

Zatiaľ nechcem do tohoto príspevku vstupovať. Ale ak by to niekto chcel robiť, tak sa ozvite. Pár zásadných "sekov" tam je spravených ... :wink:

(P.S.: Inak zaujímavo (debilne) je to nakreslené).
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10101
Vek: 66.38
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 48

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod AlbertEinstein » 02 Dec 2012, 20:21

Dolfi: tak napíš aby to vedeli všetci keď sa rozhodnú to spraviť tak nech tu potom nieje veľa dalších tém s názvom "zdroj pomoc" :D
Nikto nieje najmúdrejší a preto sú rady od druhých tiež dobré. Sám to vidím na sebe.
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin
AlbertEinstein
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2080
Vek: 23.73
Založený: 03.03.2012
Bydlisko: Michalovce
Karma: 4

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Peťus » 02 Dec 2012, 20:56

asi by se snaha měla cenit... ale nevím no...
http://svetelektro.com/clanky/stabilizo ... a-202.html
Soutěž Cena bastlířů: http://cenabastliru.cz
Nominujte/hlasujte a vyhrajte multimetr, IoT moduly, vývojové kity, PLC a spoustu dalších cen
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)
Peťus
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3932
Vek: 29.32
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Praha
Karma: 11

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod xmilos » 02 Dec 2012, 21:15

MAA vrele odporucam nahradit TAA.
A podporujem kolegovu pripomienku co sa tyka kultury kreslenia schem ( neriesim spravnost zapojenia ).
xmilos
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3662
Založený: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Dolfi » 02 Dec 2012, 22:07

Peťus napísal:asi by se snaha měla cenit... ale nevím no...
http://svetelektro.com/clanky/stabilizo ... a-202.html

No toto nie je zrovna dobrý príklad. Keď nič iné, tak dať za sebou 100 mA, 300 mW BC-čko, (samozrejme, súčasní výrobcovia "kúzlia" v katalógoch s výkonom), pred 15 A, 115 W tranzistor s veľmi nízkym zosilnením, je tiež konštruktérska lahôdka.

Ale k tej pôvodnej schéme:
- ak by to bolo správne navrhnuté, tak asi akékoľvek potenciometre by tam nemali ísť. Posúvajú sa tým rozsahy, (napríklad hodnoty R12 a P1 (?)), sú pevne zviazané !
- tak isto by mal byť aj potenciometer P3 od výstupu zdroja "obmedzený" odporom, nech sa nedá nastaviť "nekonečný" prúd. (Tie skratové ochrany sú úplná zbytočnosť).
- dve 70 W KD-čka paralelne dokážu "pár W" uchladiť. Ak si nedáme pozor na ich zosilnenie, tak to KF-ko výkonovo odpálime. (Má výkonovú stratu 800 mW, KD-čka bez problémov 80 W. Takže zosilnenie KD-čiek by v takomto prípade malo byť minimálne 100).
- paralelné zapojenie dvoch KD-čiek bez párovania, bez emitotových odporov, prípadne aj bez bázových odporov, nie je korektné.
- výstupná kapacita 100 uF je veľmi veľká. Nabitá na 30 V, bez problémov odpáli PN prechod malých diód, tranzistorov, LED, ...
- a nech si kto chce, čo chce hovorí, ale šporovať na výkonových ochranných diódach v závernom smere na výstupe a v smere + výstup, + napájanie, sa určite neoplatí.

Len aby bolo jasné, já nemám absolútne nič voči IO 723 ...! :wink:
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10101
Vek: 66.38
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 48

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Jirka84 » 02 Dec 2012, 22:25

V dobách socialismu, kdy tento stabilzdroj v kovovém pouzdru stál celých 360,- Kčs, vnitřní nebo i vnější zapojení bylo téměř nesehnatelné, to byl opravdu výborný kousek pro zničení jedinou chybičkou. Dnes tam nasekat do -datasheet-ového originálu takové základní chyby je víc než jen odvaha. Tos už měl raději nabídnout jen to "fšudeznámé" ELEMKO pro začátečníky bezpečnější na .... .
Mám rád: Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava pro známé Poděbrady

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Jirka84
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1926
Vek: 68.21
Založený: 21.03.2012
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Karma: 28

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Peťus » 02 Dec 2012, 22:32

Dolfi: mám ho postavený tak 5 let a zatím bez chyby a závady
Soutěž Cena bastlířů: http://cenabastliru.cz
Nominujte/hlasujte a vyhrajte multimetr, IoT moduly, vývojové kity, PLC a spoustu dalších cen
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)
Peťus
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3932
Vek: 29.32
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Praha
Karma: 11

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Dolfi » 02 Dec 2012, 23:41

Peťus napísal:Dolfi: mám ho postavený tak 5 let a zatím bez chyby a závady

A je to "do puntíka" toto zapojenie ? (No pri inteligentnej obsluhe, môže byť).

A chceš ho odpáliť ? Vytoč obmedzenie prúdu na maximum a vyskratuj výstup zdroja. Ak tam nemáš tavnú poistku, alebo "sračkový" trafáčik, tak ho odrovnáš ...

Nezistil som, koľko je minimálny prúd zdroja. Dajme tomu, že 100 mA. Nastav ho teda na tých 100 mA. Zober trebárs jedno BC-čko. Nastav zdroj na 30 V a vyskratuj ho cez prechod BE toho tranzistora, (vraj prechod impulzne znáša 200 mA). :wink:
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10101
Vek: 66.38
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 48

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod cs001 » 05 Dec 2012, 21:22

V pondelok som stretal v Ruzomberku na semaforoch dodavku s spz LM-723AU, tak mi to pripomenulo tento integrac :)
cs001
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1240
Založený: 28.04.2010
Bydlisko: Michalovce
Karma: 12

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Peťus » 05 Dec 2012, 21:25

Dolfi napísal:
Peťus napísal:Dolfi: mám ho postavený tak 5 let a zatím bez chyby a závady

A je to "do puntíka" toto zapojenie ? (No pri inteligentnej obsluhe, môže byť).

A chceš ho odpáliť ? Vytoč obmedzenie prúdu na maximum a vyskratuj výstup zdroja. Ak tam nemáš tavnú poistku, alebo "sračkový" trafáčik, tak ho odrovnáš ...

Nezistil som, koľko je minimálny prúd zdroja. Dajme tomu, že 100 mA. Nastav ho teda na tých 100 mA. Zober trebárs jedno BC-čko. Nastav zdroj na 30 V a vyskratuj ho cez prechod BE toho tranzistora, (vraj prechod impulzne znáša 200 mA). :wink:


jo, přesně tohle zapojení a ne nechci ho odpálit, nemám po ruce druhý IO :-D
Soutěž Cena bastlířů: http://cenabastliru.cz
Nominujte/hlasujte a vyhrajte multimetr, IoT moduly, vývojové kity, PLC a spoustu dalších cen
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)
Peťus
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3932
Vek: 29.32
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Praha
Karma: 11

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Thales » 05 Dec 2012, 22:56

Ty tomu zdroji nevěříš? :)
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.92
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod jardo181 » 05 Dec 2012, 23:00

Mam zdroj s tym integracom 0.2 - 30V / 0.1 - 2.5A a facha dodnes. Vystupny kondik je TDA :) joj, stara dobra tesla :D
IT bojovník
Ak by bol záujem tak: Ebay, DX, Aliexpress...
jardo181
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 571
Založený: 15.09.2012
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 0

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Dolfi » 05 Dec 2012, 23:01

Peťus napísal:jo, přesně tohle zapojení a ne nechci ho odpálit, nemám po ruce druhý IO :-D

Tak si zadefinuj maximálny prúd a skusmo prilep do série s potenciometrom P3 (1k), vývod na + výstup zdroja, nejaký odpor, (cca 100R pre 2 A ?) ...
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10101
Vek: 66.38
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 48

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Peťus » 05 Dec 2012, 23:08

Thales napísal:Ty tomu zdroji nevěříš? :)


v dnešní době někomu nebo něco věřit? Ne, to fakt ne :-D
Soutěž Cena bastlířů: http://cenabastliru.cz
Nominujte/hlasujte a vyhrajte multimetr, IoT moduly, vývojové kity, PLC a spoustu dalších cen
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)
Peťus
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3932
Vek: 29.32
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Praha
Karma: 11

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Thales » 06 Dec 2012, 01:42

jardo181 napísal:Vystupny kondik je TDA :) joj, stara dobra tesla :D


To je zajímavá informace. Mohl bys to nějak rozvést?
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.92
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod jardo181 » 06 Dec 2012, 12:48

Thales napísal:
jardo181 napísal:Vystupny kondik je TDA :) joj, stara dobra tesla :D


To je zajímavá informace. Mohl bys to nějak rozvést?


V tom zapojeni co mam ja, Trvacne, Dobre, Absolutne :)
IT bojovník
Ak by bol záujem tak: Ebay, DX, Aliexpress...
jardo181
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 571
Založený: 15.09.2012
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 0

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Thales » 06 Dec 2012, 13:07

Jako výmluvu beru :) Na výstupu by měl být hlavně nějaký malý 1-10uF LowESR (nebo tantal pokud to napětí umožňuje) a ne nějaké bago tak nevím co tam máš od Tesly :wink:

U většiny konstrukcí jsou podstatnější slabiny jinde než jen u výstupního kondu.
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
Thales
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13804
Vek: 36.92
Založený: 07.10.2008
Bydlisko: White Hill, Prague
Karma: 23

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod TAZ » 06 Dec 2012, 14:23

Navíc to schema je nesmysl..... koukněte na zapojení potenciometru pro regulaci I
Elektrika je jak ženská, šáhneš kam nemáš a máš ji....
TAZ
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 928
Vek: 51.01
Založený: 12.02.2008
Bydlisko: Ostrava

Re: JEDNODUCHY ZDROJ S MAA723

Odoslaťod Tuf » 06 Dec 2012, 15:50

taz: podobne je zapojený potenciometer tu na fóre v téme Zdroj LM723 s VAR na:
http://svetelektro.com/Forum/zdroj-s-lm ... 28320.html

citujem:
Druhá chyba je zapojenie nastavenia napätia. No nie je to chyba, iba nelinearita prírastku napätia v závislosti na uhlu otočenia osy potenciometra. V tomto prípade je do približne 10 veľmi pozvoľné a pak hrrr takmer skokom na maximum. Skúste si urobiť výpočet priebehu zo známych hodnôt deliča P2 2k2 a R6 100 napríklad v Excelu a uvidíte na vlastné oči.
Riešenie by bolo zapojiť prívod od pinu -IN (tu pinu 4, u guľatých na pinu 2) na spoj medzi P2 a R6 a jazdec spojiť s horným okrajom potenciometra. Pak bude prírastok napätia lineárny, priamo úmerný uhlu nastavenia jazdca na dráhe potenciometra.

Číslovane súčiastok sa vzťahuje k schéme v diskutovanej téme na http://svetelektro.com/clanky/stabilizo ... a-202.html
Tuf
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1248
Založený: 27.02.2008
Bydlisko: cz
Karma: 6

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: beny66ka a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.75 sekúnd