Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Si za─Źinaj├║ci elektronik? Tak t├íto rubrika je ur─Źen├í pr├íve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod jezevec » 13 Apr 2018, 15:25

Mn─Ť je jedno, jestli si n─Ťkdo bude myslet, ┼że jsem zl├Ż, snaha pomoci mu byla a nejenom ode mne.
Ale kdy┼ż si n─Ťkdo umane postavit n─Ťco, co je evidentn─Ť nad jeho schopnosti a nen├ş schopen si to p┼Öipustit, to se pak t─Ť┼żko rad├ş.
Ka┼żd├Ż n─Ťjak za─Ź├şnal, ale norm├íln├ş je, kdy┼ż n─Ťco nev├şm, tak si to nastuduji. Teprve kdy┼ż nerozum├şm konkr├ętn├şmu probl├ęmu, tak se zept├ím t┼Öeba na f├│ru.
V prvn├ş ┼Öad─Ť mus├ş zn├ít sch├ęmatick├ę zna─Źky, bez toho nem├í ceny cokoliv stav─Ťt.
jezevec
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 911
Zalo┼żen├Ż: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod Milos66 » 13 Apr 2018, 16:01

to petrovic182

Ak naozaj potrebujes zdroj na take napatie a prudy, tak chod radsej cestou cinskych modulov. Zdroj 230/36V cca 6A a za nim DC konvertor.
napr.
https://www.aliexpress.com/item/AC-Conv ... 0.0.ITMqZE
https://www.ebay.com/itm/1pc-DC-DC-CC-C ... Sw8YZZeCKW

Alebo nieco podobne. Mas to za par supov a nemusis nic studovat a zhanat.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4041
Vek: 52.74
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod petrovic182 » 13 Apr 2018, 16:34

Schematicke znacky poznam, stavat zdroj od piky by som si nedovolil aj ked som kedysi leptal plosaky a robil to starou osvedcenou metodou...

Po rokoch sa chcem znova vratit k elektrotechnike, je to krasny konicek. Ale ako prve potrebujem zdroj.

Ano viem ze sa da kupit v najblizsom elektre, ale ja to beriem tak ze cesta je ciel. Teda ze aj to stavanie zdroja je ten konicek...

Mam osadene a ozivene 2stavebnice cinskej verzie G400, funguju pekne a spolahlivo. Ale po precitani mnohych prispevkov a rad starsich a skusenejsich elektrotechnikov a nakoniec aj Pajov rozsiahly popis stavby, ozivovania a testovania ma povzbudil vyskusat vymenit par casti za vykonejsie a dostat s takehoto zdroja viacej ako je 0-22V 0-3A...

Mal som prvy toroid ktory mal vystup 24V AC 7,5A, s ktoreho som nedostal viacej ako 26V pri zatazi okolo 3,8A, tak som si tak ako my radili skusenejsi zaobstaral toroidny transformator 500VA s vyzsim prudom a rovno dvoma vinutiami 2x16V AC aby som vinutia prepinal a usetril tak vykonovu stratu na koncovych tranzistoroch...

Ano neviem vela veci, ale nevzdam to a budem hladat a citat dalsie prispevky a snad sa my podari dostavat a odladit tento zdroj...
Naposledy upravil petrovic182 d┼ła 13 Apr 2018, 17:56, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
petrovic182
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 214
Vek: 38.32
Zalo┼żen├Ż: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod Milos66 » 13 Apr 2018, 17:37

Najdolezitejsie je to, ze stavat linearny zdroj s takym vykonom je v dnesnej dobe blbost. To neuchladis. a ak aj ano, tak to bude mat velkost WTU315
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4041
Vek: 52.74
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 37

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod Amaterr » 13 Apr 2018, 20:42

petrovic182 nap├şsal: stavat zdroj od piky by som si nedovolil aj ked ......

Preco nie ?
tento zdroj je jednoduchsia verzia toho co som uz pridal , funguje bez problemov , robil som ho a bol odskusany , vyhodou bolo ze signalizoval aj pokles napetia , nie len prudove obmedzenie , sprav si zakladnu verziu , odskusaj a potom ho predratuj s relatkami a pod . :)
Pr├şlohy
schaltplan-ng30-4.jpg
Amaterr
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 719
Zalo┼żen├Ż: 08.06.2014
Bydlisko: Bratislava

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod Dolfi » 13 Apr 2018, 21:38

petrovic182 nap├şsal:... tak som si tak ako my radili skusenejsi zaobstaral toroidny transformator 500VA s vyzsim prudom a rovno dvoma vinutiami 2x16V AC aby som vinutia prepinal a usetril tak vykonovu stratu na koncovych tranzistoroch ...

Prv├í d├┤le┼żit├í inform├ície ! ├üno, d├í sa z toho spravi┼ą zdroj 30 V/ 10 A, ktor├Ż bude d├íva┼ą pln├ę a stabilizovan├ę nap├Ątie aj pri 10 A. No vy┼í┼íie nap├Ątie nie !

Za─Źneme nap├íjacou ─Źas┼ąou. Traf├ík, "konsk├ę" rel├ítko (min. 20 A), 50 A most├şk s chladen├şm a filtra─Źn├Ż kondenz├ítor C = (k x I) : Ubr, kde k je ─Źas zatvorenia usmer┼łova─Źa v msec, I je pr├║d a Ubr je zvlnenie. Pre 10 % zvlnenie (4 V) je k 8,5, ─Źi┼że C = (8,5 x 10 A) : 4 V = 20 mF, (├íno, minim├ílne 20 000 uF) !

V├Żkonov├í strata bude asi 200 W, ─Źi┼że ak pou┼żijeme 4 x KD503 bez podlo┼żky, (50 W na tranzistor), tak si vypo─Ź├ştame chladi─Ź: KD503 (Tesla), v├Żkon 150 W, max. 155┬░C st. C, 0,866 K/ W, teplota okolia 40┬░C. Teplotn├Ż sp├íd na tranzistore 50 W x 0,866 K/ W = nech 45┬░C. Spolu je to 85┬░C, na chladi─Ź n├ím zost├íva 70┬░C. Tepeln├Ż odpor pre jeden tranzistor je 70┬░C : 50 W = 1,4 K/ W, pre 4 tranzistory 0,35 K/ W.

Tak to by bol asi z├íklad. Porozm├Ż┼í─żaj, po┼ítuduj a p├Żtaj sa ! :wink:
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 10066
Vek: 66.3
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 48

Re: Manualne alebo automaticke prepinanie vinuti na trafo

Odosla┼ąod petrovic182 » 14 Apr 2018, 14:20

Vdaka Dolfi.

Nesklamal si a k veci si poradil za to si ta vazim.

Ano 50A mostik s chladicom to som mal pripravene ako prve.

Kondenzatory mam nachystane rozne typy mam 5ks 4700uF/50V 105*C a 2ks 22 000uF/63V 105*C.

KD503 mam nachystane 8ks pouzil by som teda 4ks ako si poradil.

Chladic mam velky a tazky, planujem tam aj aktivne chladenie, samozrejme ze chladic bude mimo skrinky aby sa teplo neakumulovalo a nevyhorel ten zdroj...

Snimaci odpor som nakoniec pouzil 2x 0,47 Ohm 50W v paralernom zapojeni.

Chcem sa este opytat, ak sa neda dostat na napatie v zatazenom stave na 30V DC, mozem pouzit 2taketo zdroje a len na vystupne kontakty zdroja ich spojit seriovo a regulovat to pouzitim stereo 10k potakom? Tym padom by som vhodne vyuzil nove 500VA trafo ktore ma vystup 2x16V AC, premeral som vynutia po usmerneni a filtraci, v nezatazenom stave ma 23V...

Kazda stavebnica zdroja by mala svoje vynutie, svoj mostik, svoju filtraciu a vykonove tranzistory KD503 a reguloval by som to stereo potakmi...
petrovic182
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 214
Vek: 38.32
Zalo┼żen├Ż: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Predchádzajúca

Nasp├Ą┼ą na Pre za─Źiato─Źn├şkov

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: olu a 4 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.35 sek├║nd