Mini elektrónkáč 2x10W

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 34

Mini elektrónkáč 2x10W

Príspevok od používateľa Wili » 16 Nov 2015, 11:14

Kvôli nedostatku času som sa odhodlával k dokončeniu tohoto zosilňovača veľmi dlho ale nakoniec sa podarilo a výsledok je nižšie…

Cieľom celého projektu bolo postaviť malý a “lacný” jednočinný zosilňovač v A triede s relatívne dobrými parametrami. Transformátory boli navíjané v TBP blatná na objednávku… celý “set” bol aj inzerovaný asi rok na predaj ale akosi nikoho nezaujal:

http://svetelektro.com/modules.php?name ... iew=unread

Komplet celý zosilňovač je na jedinej DPS z ebay až na súčiastky, ktoré som si doladil aby bol zosilňovač podľa mojich predstáv. Pôvodne som ho plánoval na konci osadený s EL34 s netradične vysokým napätím na anódach v A triede v ultralineárnom zapojení pre čo najlepší výkon a parametre. Nakoniec už keď som sa do stavby po tak dlhom čase pustil tak pre ozvláštnenie a malé laborovanie som sa rozhodol použiť Tung-sol 6L6GC s prepínaním zapojenia koncového stupňa ako trioda-ultralinear-pentoda (v tomto prípade tetroda).

Popis zapojenia:

Na vstupe je jednoduchá regulácia hlasitosti za ktorou nasleduje prvý veľmi jednoduchý zosilňovací stupeň bez spätnej väzby. Za týmto nasleduje druhý stupeň ale s vyšším prúdom, ktorý zaroveň funguje aj ako budič pre koncovú elektrónku a do tohto stupňa sa cez delič v katóde zavádza aj celková spätná väzba. Koncový stupeň je tiež veľmi jednoduchý s kľudovým prúdom nastaveným na cca 58mA pri 385V v záťaži čo odpovedá strate cca 22,33W. Výstupné transformátory majú Raa=5,2k, Imax=65mA Fd=30Hz, P=10W s odbočkou v 43% pre ultralineár. Zdroj ponúka naprázdno 450V, je tvorený klasickým mosíkom a CLC členom s tlmivkou 5H/300mA ďalej klasické RC členy pre predzosilňovač. Žhavenie je striedavé pre všetky elektrónky spoločné 2x3,15V s uzemneným stredom vinutia do spoločného zemniaceho bodu, kde sa stretávajú všetky zeme = zdroj, kostra, vstupy, výstupné transformátory, chassis…
Na vstupe je použitá E88CC, skúšal som testovať aj ECC85 alebo 6N2P a laborovať so zvukom ale zmeny boli relatívne malé a skôr spôsobené rozdielnym pracovným bodom jednotlivých elektróniek.

Konštrukcia:

Celé chassis je z 0,8mm Zn oceľového plechu spájkovaného v rohoch, krabičky na transformátory to isté. Nedokonalosti sú vytmelené polyesterovým tmelom, vybrúsené do hladka, celé strieknuté reaktívnou základnou farbou a potom vrchnou farbou.

Zvuk a parametre:

Výkon do 8R tesne na hranici limitu:
Trioda: 2x3W
Ultralinear: 2x9W
Pentoda: 2x7,5W

Čo sa týka zvuku tak výkonovo je presne tak akurát na bežný posluch vo všetkých módoch. Zosilňovač má celkom pekne plné a jemné basy. Rôzne zvukové módy ma zaujímali najviac a z môjho osobného pohľadu je to veľmi maličký rozdiel, skôr viac pozorovateľný pri rôznych hudobných žánroch a na každý sa hodí iný mód, resp. podľa nálady poslucháča. Je to asi ako porovnávať či je nejaké jablko “červené alebo červenejšie” :-)
Je veľmi ťažké popísať rozdiely... dynamika je bez ohľadu na výkon celkom podobná, ak neberiem do úvahy rozdiel vo výkone medzi módmi tak zvuk by sa dal popísať asi takto:

v triódovom móde je zvuk taký jemnejší ale trochu menej výrazný, zato jemne šťavnatejší ale zdá sa akoby prirodzenejší. Zrejme najlepšie vystihujúce pre tento mód, je akoby ste boli v dobre odhlučnenej miestnosti, ako v kine kde je “hlucho” a málo odrazov.

V ultralineárnom zapojení je zvuk mierne výraznejší mám pocit, že možno detailnejší, a akoby získal priestor a je živší, akoby človek vošiel do väčšej posluchovej miestnosti. Hlasitosti jednotlivých hudobných nástrojov sa akoby zmenili a boli vyváženejšie a lepšie rozoznateľnejšie. Mne osobne sa tento mód páči zo všetkých najviac, obsahuje všetko čo by mal mať...

V “pentódovom” zapojení je zvuk o čosi viac zosilnený a tým pádom ešte trochu viac výrazný ale akoby na úkor maličkých detailov, ale dynamikou veľmi podobný ultralineárnemu, možno skôr vhodný na rockovú hudbu.

Neznamená to ale že jedno zapojenie je lepšie ako druhé, len sa hodí na niečo iné, sú to fakt minimálne rozdiely a asi najlepšie viditeľný rozdiel medzi módmi je v rozlíšení rôznych hudobných nástrojov.

Skúšal som testovať rôzne elektrónky na vstupe. S ruskou 6N2P-EV bol zvuk trochu viac nadýchanejší asi vďaka vyššiemu zosilneniu, ale na druhú stranu mal som pocit že trošku menej čistejší na výškach a taký tupý. S E88CC je zvuk celkom vyvážený a je to taký “zlatý stred”. Mám pocit že najlepšie hrala ECC85, ale mal som zvyšnú už len jednu, pretože všetky odcestovali do mcintoshu :) asi to bude tým že ECC85 má celkom veľké zosilnenie a vyzdvihne detaily, ale zároveň má schopnosť podať veľký prúd. Samozrejme že toto “testovanie” nevypovedá o charaktere, ktorá elektrónka je celkovo lepšia alebo horšia, pretože sa zapojenie nemenilo a každá mala iný pracovný bod a teda nemala ideálne podmienky...S projektom som ale celkovo veľmi spokojný a snáď niekoho motivuje :)
Prílohy
IMGP0427.JPG
IMGP0431.JPG
IMGP0412.JPG
SE schema.jpg
0
Naposledy upravil/-a mirosne v 14 Dec 2015, 21:31, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Doplnenie interpunkcie v názve

Používateľov profilový obrázok
zdenoeddie
Power user
Power user
Príspevky: 4083
Dátum registrácie: 25 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Vek: 23

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa zdenoeddie » 16 Nov 2015, 13:34

Wili, krasne ako stale. A co tak nejake merania? Isto to da 10W? :P
0

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 34

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa Wili » 16 Nov 2015, 14:47

Dakujem, Ano 10W to da v UL, ale s akym skreslenim.... :rolleyes: to uz by jedna z polovic sinusovky bola jemne zakrivena. Ak chces spravim ti fotku ako vyzera sinus v UL pri 10W 8)

hore uvedene vykony su merane tesne pred limitaciou, tj. ked je kladna aj zaporna polvlna sinusovky pekna a cela = nezdeformovana skreslenim alebo limitom. Ake je ale konkretne meranie skreslenia THD v % sa mi merat nechce nemam na to cas ale mozno ked sa budem zase nudit tak to premeram...
0

Používateľov profilový obrázok
fractal
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 11 Sep 2014, 22:11
Bydlisko: Košice
Vek: 35

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa fractal » 11 Dec 2015, 21:04

Pekna praca, rovnako ako aj ostatne tvoje vyrobky. Aka je citlivost zosilnovaca?
0
...live to fight another day...

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 34

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa Wili » 11 Dec 2015, 23:59

ďakujem :-)

vstupná citlivosť sa dá ľahko prispôsobovať, je spätnou väzbou nastavená tak, aby v triódovom móde (najmenej zosilňujúcom) bola citlivosť na vstupe 1V pre plné vybudenie na výstupe. Napr. V pentódovom móde je zosiňovač trošku citlivejší vplyvom vyššieho celkového zosilnenia..
0

Používateľov profilový obrázok
fractal
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 11 Sep 2014, 22:11
Bydlisko: Košice
Vek: 35

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa fractal » 12 Dec 2015, 01:39

Nie je nejaky problem s tym ze pre vsetky mody mas rovnake anodove napatie? Ked som robil nejake vypocty pre PP zapojenie 6L6 tak mi vychadzalo ze v pentodovom mode najviac by vyhovovalo 400V na anode, v triodovom a UL zase trochu nizsie - 320V. To iste sa tyka aj pracovneho bodu (sice mal som fixny bias, ale bude to do urcitej miery platit aj pre auto bias).
0
...live to fight another day...

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 34

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa Wili » 12 Dec 2015, 03:53

Ano mas pravdu, kazde zapojenie trosku zmeni podmienky a teda aj kludovy prud, a teda meni sa dost vyznamne aj linearita zapojenia ale tie zmeny su v praxi na zvukovom prejave podla mna fakt minimalne. Co sa tyka napajania, preto su aj pouzite Tung-sol 6L6GC pretoze tieto zvladaju aj omnoho vyssie napatia ako klasicke 6L6tky. Tungsol GC maju povolene dokonca az 500V na G2. Vyska napajacieho napatia udava skor impedanciu transformatora v suvislosti s anodovou stratou aby si dosiahol potrebny vykon, ako uz potom v konkretnom zapojeni nabiasujes koncovy stupen je viac menej na tebe, hlavne aby si sa drzal v "safe zone" a neprehrial ju. Cim viac nou pustis a blizis sa anodovou stratou maximu - tym viac si v Acku, ak uberas postupne ides do slabsieho Acka potom AB atd.. Tym ako je nastaveny bias v zavislosti na napati a zatazi riadis aj strmost zatazovacej krivky a v grafe potom aj vidis v akej linearnej/nelinearnej oblasti sa nachadzas. K elektronkam ale v datasheetoch niekedy neexistuje tabulka pre vsetky zapojenia/napatia a preto niekedy je lepsie toto aj simulovat v programoch. Hlavne co sa tyka carovania s napatim na G2, tam sa da niekedy az neuveritelne ovplyvnovat chovanie danej elektronky.

Ako zaklad je to aby si dodrzal povolenu stratu, kludne mozes mat Acko so 450V a 65mA prudom ale aj Acko s 250V a 120mA... kazde bude zniet inak, jedno bude viac "linearne", ine menej, kazdemu sa paci nieco ine. Ide o to aby na to bol prisposobeny vystupny transformator. Okrem linearity, prudu a vykonov trafa si treba v jednocinnom Acku uvedomit aj izolacnu pevnost trafa pretoze Acko funguje na zaklade vzduchovej medzery ktora indukuje napatie na anode, a teda ak napajas anodu s 450-500V, tak rozkmit v transformatore moze dostahovat kludne aj okolo 1000V, ale pri modernych izolacnych materialoch s tym vacsinou nie je problem.
0

Používateľov profilový obrázok
fractal
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 11 Sep 2014, 22:11
Bydlisko: Košice
Vek: 35

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa fractal » 12 Dec 2015, 12:11

Som myslel ze v cistom Acku to ma byt striktne nabiasovane tak ze by si bol v podstate na hranice "safe zone", v bode kde DC zatazovacia krivka je dotycnicou ku krivke maximalneho vykonu. Potom teoreticky by si mal ziskat najnizsie skreslenie a najvyssi vykon. Modelovanie v LTSpice ukazuje ze vlastne vsetko je zavisle len na impedancii vystupneho trafa (impedancia trafa urcuje smernicu DC zatazovacej krivky, ta urcuje anodove napatie, anodove napatie urcuje max anodovy prud a ten zase urcuje bias). V podstate ked sa pohnes od tohto bodu smerom ku vyssiemu alebo nizsiemu anodovemu napatiu tak uz tie podmienky nie su optimalne.
Co sa tyka pendovoveho zapojenia tak urcite mas pravdu, G2 ovplyvnuje elektronku viac ako anodove napatie, da sa s tym hrat. Neviem ale ci su nejake optimalne riesenia (okrem doporucenych vyrobcom honot napatia na G2), ktore by viedly ku zlepseniu kvality zvuku. V pentodovom zapojeni zase sa viac vies hrat aj s biasom, a fakt sa da pohybovat od A do B zmenou biasu.
Ohladne izolacnej pevnosti trafa tak by ma zaujimalo ci sa da niekde objednat vyrobu trafa s vyssiou izolacnou pevnostou, napr. 2000V alebo aj viac. Zatial som nikdy nedaval robit vystupaky na objednavku takze neviem co vsetko sa da specifikovat v poziadavkach.
0
...live to fight another day...

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 34

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa Wili » 12 Dec 2015, 12:52

Ano to mas pravdu, ak sa meni napatie treba prisposobovat aj impedanciu trafa a tym sa nataca krivka, len som chcel nacrtnut ze existuje viacero variant ako naladit Acko bud viac napatovo alebo viac prudovo a podla toho je krivka inak natocena a viac linearna alebo menej. Tym co som vysvetloval ako pohyb k AB alebo slebsiemu acku som mal na mysli "podbiasovane" Acko, co samozrejme ciastocne uberie parametre ako spominas ale zato velmi predlzi zivot elektronke kedze neide na 100% svojho povoleneho vykonu.

Co sa tyka izolacnej pevnosti existuju droty s dvojnasobnou izolaciou(testovane pre 2kV) a aj s trojnasobnou izolaciou (testovane do 4kV) v Blatnej ich maju. Pre mcintosh som si daval s takym navijat trafa, je tam 500VDC medzi dvoma 0,355 bifilarnymi drotikmi a funguje to zazracne bez prierazu.
0

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa hpeter » 13 Dec 2015, 22:12

fractal napísal: Ohladne izolacnej pevnosti trafa tak by ma zaujimalo ci sa da niekde objednat vyrobu trafa s vyssiou izolacnou pevnostou, napr. 2000V alebo aj viac. Zatial som nikdy nedaval robit vystupaky na objednavku takze neviem co vsetko sa da specifikovat v poziadavkach.
Ak su vinutia dobre izolovane po vrstvach foliou (cca 4kV). Alebo utopene v oleji, nie je potom vobec problem. (Shell Diala) youtube > el6471 philips 1kVA amplifier Trafo v plechovej krabici, utopene v oleji. Dlhe porcelanove vyvodky, Ua 3200VDC, 6f~ usmernovac. 150kg monoblok, akurat do bytu :)
0

Používateľov profilový obrázok
fractal
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 11 Sep 2014, 22:11
Bydlisko: Košice
Vek: 35

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa fractal » 14 Dec 2015, 10:06

Urcite to utopili v olivovom oleji, ten dava lepsie stredy a pruznejsie basy ako slnecnicovy :)
0
...live to fight another day...

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Mini elektronkač 2x10W

Príspevok od používateľa hpeter » 14 Dec 2015, 21:05

Pekny koncak cca nad ~650-670Wout trieda B2 PP. EL34 budice zapojene ako "darlingtony" (nutne v B2). Podobny bod na strane 11 Ze si vystaci s filtraciou len 3,2H+2uF.. :potlesk:
0

Používateľov profilový obrázok
fractal
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 11 Sep 2014, 22:11
Bydlisko: Košice
Vek: 35

Re: Mini elektrónkáč 2x10W

Príspevok od používateľa fractal » 14 Dec 2015, 23:33

Tak uz som videl aj trochu vykonnejsie modely :) PP, trieda AB2, 3000W, THD = 2%. http://www.tubebooks.org/file_downloads ... in_3kw.pdf
Zaujimave ze dve 4-1000A sa budia dvoma 6AU6, ziadne darlingtony.
0
...live to fight another day...

Používateľov profilový obrázok
hpeter
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1782
Dátum registrácie: 16 Jún 2013, 10:32
Vek: 40

Re: Mini elektrónkáč 2x10W

Príspevok od používateľa hpeter » 19 Dec 2015, 12:45

Rozdielna situacia 4-400A vs 4-1000A; a Ug2 nad datasheet hodnoty. Tym padom krivky su viacej roztiahnute, vacsi headroom. V pohode sa zmestil do AB0 :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok