Monitorovanie hladiny

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

technikus110
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1153
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Vek: 64
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa technikus110 » 12 Júl 2018, 05:52

romiadam:

1. dával som ti sem tú LD12. Roky to už robím tak, že na snímacie hroty nasúvam CU izolovaný drôt prichytený v "autokonektore". Takto si urobím snímač s ľubovoľnou dĺžkou (hĺbkou) snímania bez toho, aby telo snímača bolo ponorené do kvapaliny....
2. Ak viem, že mám 20l a denne potrebujem 4l a nemám automatické dopĺňanie, tak matematika nepustí a viem kedy mám prísť doplniť bandasku.
3. Ak v nedeľu po zálievke doplníš bandasku a čerpadlo povie:"Neni ryža-neni láska a odíde späť do Číny", tak jahodová plantáž za 5 dní odíde tiež do 3,141592če....
4. ....ak pôjdem okolo a bude pípať.... fajn funkcia časom doplniteľná o GSM modem a vysielač WiFi v dome :P
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10141
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa 5ko » 12 Júl 2018, 07:19

5ko napísal: Hore na bandasku stačí jeden mikrospínač, na páčku zavesiť lanko s plavákom na konci a keď klesne hladina na dno aj s plavákom, tak rozopne mikrospínač a zablokuje obvod pre čerpadlo.
Kresliť to hádam nemusím.
Ja som pochopil ,že potrebuješ blokovať čerpadlo,aby nešlo na sucho, keď klesne hladina,preto som to tak napísal.

Teraz som si uvedomil,že chceš čerpadlom tlačiť vodu hore a prepadovú zbierať do tej istej bandasky.
Pôvodne som to chápal tak, že zhora bude voda stekať z bandasky cez kvetináče do spodnej,čo by bolo asi lepšie riešenie.

Tam by teda stačilo urobiť na vývode z bandasky solenoidový ventil s nastavitelným časovačom,bežne sa predávajú zavlažovacie hodiny s dislpejom a napájaním 9V baterkou , ktorý by riadil zavlažovanie a dolu toto čerpadlo ,ktoré by jednak zaplo až vtedy ,ked sa bandaska naplní a vyplo ,ak bude ešte minimálna bezpečná hladina pre čerpadlo.Dá sa tam nastaviť viac časov cez deň a minútová presnosť.
a na to stačia tie dve plavákové čidielka s magnetmi, navrtané zboku vo vhodných výškach.Hornú nádrž dáš kludne aj 50 litrovú a dole stačí aj 10 litrov,pretože čím bude väčšia, tak dlhšie ti tam bude stáť voda a budú sa ti tam tvoriť riasy a to nebude zas dobre pre čerpadlo bez nejakého filtra.Nezabúdaj, že voda ktorá pretečie cez kvetináče už nebude čistá,ale vyplaví aj častice pôdy a hnojiva,takže za pár dní môžeš dolu pestovať akvaristické rastllinky,alebo lekná.
0
Naposledy upravil/-a 5ko v 12 Júl 2018, 12:15, upravené celkom 1 krát.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Používateľov profilový obrázok
otep69
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 208
Dátum registrácie: 31 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Jarok
Vek: 35
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa otep69 » 12 Júl 2018, 09:38

Alebo priamo na saciu hadicu daj lopatkovy prietokomer. Pokial bude voda prietokomer sa bude tocit, ked nebude voda nebude sa tocit a odstavi cerpadlo.
Nevyhody: musis riesit elektroniku do toho
Vyhody: nezavisle od bandasky mozes to prenasat a pouzit na lubovolnu nadobu, ak je sanie zavzdusnene a cerpadlo nenasava vodutak ho odstavi aj ked v bandaske je voda.
0
Teší ma Peter.
F*ck me I am Famous ...
Čo nejde silou, pôjde silou ešte väčšou.

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4412
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa romiadam » 13 Júl 2018, 05:17

technikus110:
1. to je dobry napad
2. matematika nepusti, to je pravda no nie kazdy den je slnecno a niekedy sa to poleje samo - dazd. Takze frekvencia doplnovania vody nie je konstantna.
2. Jahodova plantaz nastastie najprv skloni "hlavu" (zvadnu listy co sa mi uz stalo). Cely den bolo slnecno a vecer som nepolial. Rano som isiel do robotya este boli ok, ale cely den slnecno a vecer vseko lahlo. Zem v crepnikoch sucha. Rychlo som polial a na druhe rano vsetko bolo OK. Oni by este asi 24 hod zniesli bez vazneho poskodenia korenov, takze este mam aj vizualnu nepriamu kontrolu vody alebo cerpadla.
3. vid odpoved v bode 2.
4. Az taky komfort nepotrebujem. Chodim okolo toho kazdy den.

Ono sa mi nechce kazdy vecer to polievat, tak preto to chcem z automatizovat. Uz tu bandasku s vodou doplnim raz za tyzden. To uz nie je problem.

5ko, este presnejsie:
Prave tomuto podrobnemu vysvetlovaniu som sa chcel na zaciatku temy vyhnut,(chcel som vyriesit len to snimanie hladiny vody) no nevyhol som sa.... Preto som pisal na zaciatku o kvetoch.
Sopa.png
V minisopke 1.8m x 1.8m (tam je tma lebo nema okno, tam sa riasy tvorit asi nebudu) dole na zemi bude bandaska (fialova) (mam tam v sopke extremne malo miesta tak preto tam nie je sud ale len 20L bandaska) a elektronika bude na stene v minisopke. Z bandasky nasaje cez filter (tmavo cervena) toto cerpadlo (ruzova):
https://www.ebay.com/p/DC-12v-130psi-6l ... 2597665276
vodu a cez zahradnu hadicu ju tlaci do polcolovej medennej trubky(hneda), ktora je na konci zaslepena a je zvislo pripevnena na slpik plastovymi uvhytmi pre polcolovu medennu ruru. Stlpik (cierna) je z novodurovej rury o primere 15cm, dole zaslepeny a nastrceny na betonovy podstavec (siva). Na tom stlpiku bude pripevnenych 4x8 kvetinacov = 32 spolu(4 kvetinace v 8mich urovniach). Na medennej trubke bude naletovanych 32 2cm medennych hadiciek na ktore sa nasunie silikonova 6mm hadicka (modra) a tie pojdu do kvetinacov. Dierka na spodku kvetinaca je zalepena a z boku asi 1 cm od spodku je vyvrtana diera a prepojene hadickou (cervena) do tej novodurovej rury. Dole je otvor kade sa prebytocna "spinava" voda bude vracat do bandasky cez zahradnu polcolovu hadicu(zelena). Koniec kazdej silikonovej hadicky bude zaslepeny a vyvrtana malicka dierka (mam vrtaky od 0.5mm po 1.5mm) aby prietok na najspodnejsom kvetinaci bol priblizne rovnaky ako na najvrchnejsom. Hore bude vacsia tryska a dole mensia. Vsetko uz mam, len to este treba zkompletizovat.

Uz som urobil aj test toho cerpadla, napojil som to na 2L plastovu flasu do ktorej som vyvrtal 32 dier o priemera 0.8mm a pekne to cikalo vodu cez vsetky diery do vzdialenosti asi 20-30-cm. Takze mozno mozem pouzit aj 1mm trysky. Ale zase v systeme treba udrzat isty tlak, inak by sa do tych najvrchnejsich trysiek nedostala voda. Takze takto to bude.

Toto som urobil preto lebo uz druhy rok sa trapim s tymi jahodami a mam troch nepriatelov:
1. mikro slimaky bez ulit (takem malicke 5-8mm) mi vzdy zozeru vsetky jahody, lebo tu casto prsi a maju sa tu ako prasce v zite. Vuhrysie s iotvor, vleze do jahody a pomaly ju zvnutra vyziera.
2. Tie jahody ktore sa vyhnu utoku slimakov, mi zase napadnu hajzlici drozdy. Stale mi tie jahody dodobu. Nie ze by si jeden odtrhol a v zobaku zobral. Nie. On mi musi kazdu jednu dodobat.
3. Treti nepriatelia su tie sive opancierovane chrobaciky (https://cs.wikipedia.org/wiki/Stejnono%C5%BEci). Oni tiez ako slimaci si vyhryzu dieru do jahody a potom tam celu jahody zvnutra obhryza.

Takto vzdy pridem o polovicu urody. Tak som minuly rok nasadil pre test do kvetinacov jahody a kedze visia vo vzduchu tak ich uz slimaky a chrobaci nezeru. Uz len vtaci, ale to ochranim sietkou. Takze preto takto.
A jednak ma bavi aj zahradkarcenie a aj elektronika tak som to schomolil dokopy. :mrgreen:
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

technikus110
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1153
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Vek: 64
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa technikus110 » 13 Júl 2018, 11:03

...... a dažďový senzor máš keď píšeš, že: matematika nepusti, to je pravda no nie kazdy den je slnecno a niekedy sa to poleje samo - dazd.
Ak chceš automatiku, tak Samo Krhlička by to automaticky večer podľa potreby mohol poliať...


Riešenie na zamyslenie sa.

Pri kaskádových kvetináčoch sme robili polievanie tak, že bol centrálny prívod do najvyššieho bodu (expanzka-2l bandaska v kvetináči) kde boli vložené takéto rozdeľovníky na hadičky. Potom z jednej výškovej úrovne (rovnaký tlak) boli urobené rozvody do kvetináčov pod expanzkou samospádom. A ja na tvojom mieste by som spiatočku nepúšťal na vrch hladiny, ale naspodok, aby sa kal dole usádzal, ale nerozpúšťal sa v nádrži...
Prílohy
IMG_20180713_112320.jpg
0

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4412
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa romiadam » 13 Júl 2018, 15:31

Pises ze?
Pri kaskádových kvetináčoch sme robili

quote]Potom z jednej výškovej úrovne (rovnaký tlak) boli urobené rozvody do kvetináčov pod expanzkou samospádom.[/quote]

Ak kvetinace nie su na jednej urovni ale pod sebou, tak tam nemas nikdy rovnaky tlak. Hovori sa tomu vodny stlpec. Treba to skrtit alebo riesit tryskami. Tu zase fyzika nepusti... :biggrin: Tam je rozdiel len asi 1,8m ale to je vidiet.
by som spiatočku nepúšťal na vrch hladiny, ale naspodok,
A neusadi sa ten kal potom v tej spatocnej hadici?

Diki za pripomienky.
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

technikus110
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1153
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Vek: 64
Kontaktovať používateľa:

Re: Monitorovanie hladiny

Príspevok od používateľa technikus110 » 13 Júl 2018, 16:22

Čo sa toho kalu týka, neuvažoval si nad tým, tú 150 rúru využiť ako prvotnú odkalovaciu nádrž? Ten odtok z kvetináčov do bandasky by si maj "trochu" vyššie a na spodku by si mal druhý ventil, ktorým by si vypúšťal blato / zeminu? Tak zachytíš hrubú nečistotu a ochrániš si filter pred čerpadlom. Ten filter budeš mať aký?


Ak máš vo výške 2 metrov zásobník = otvorenú expanzku a z nej ti idú hadičky 10 cm alebo 1 meter, tak máš stále rovnaký tlak vo východiskovom bode. Iba dĺžka hadice ti tvorí hydrostatický odpor, pokiaľ tam je veľa ostrých ohybov.
Ale na fyzike tiež učili princíp hydraulického lisu. Malý tlak na veľkú plochu spôsobí veľký tlak na malej ploche. Ak tlačíš čerpadlom do viacerých odbočiek, zase je to o inom. Ale ty tlačíš do sústavy, neriadiš sa hydrostatickým stĺpcom samospádu, ak to bude tak, ako to máš nakreslené.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok