Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Monitorovanie hladiny

Monitorovanie hladiny

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 09 Júl 2018, 19:53

Cavte,

Mam asi 20L plastovu bandasku a znej bude cerpadlo na 12V tahat vodu a zalievat kvety v crepnikoch. Prebytocna voda bude tiect naspat do bandasky. Chcem ochranit cerpadlo pred behom na sucho, teda ak poklesne hladina vody na minimum (elektrodova sonda), tak prestane cerpadlo cerpat a spusti sa v kratkych intervaloch pipanie pre doplnenie vody.

Asi takto by som chcel monitrovat vodu

http://www.circuitdiagram.org/images/wa ... ircuit.GIF

Je to spolahlive riesenie? Nebude prekazat tranzistoru ze v nepritomnosti vody bude baza "visiet" vo vzduchu?

Chcem nieco jednoduche a spolahlive, nechcem to robit cez OZ. Vela miesta na pavak tam nie je. Dva nerezove drotiky tam v pohode dam.

Co vy na to? Mal to niekto z vas skonstruovane?
Alebo mate lepsi napad ako to monitorovat? Nieco spolahlive co sa nepokazi.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod niki31 » 09 Júl 2018, 20:32

Spoľahlivé to nieje, elektródami tečie relativne veľký a ešte k tomu aj jednosmerný prúd a dochádza k usadzovaniu minerálov na povrchu elektród. Za čas zabráni povlak prechodu prúdu a obvod prestane fungovať. Pohľadaj niečo čo je napájané striedavým prúdom. V amárach toho bolo publikované dosť.

Ospravedlňujem sa za zmazanie schémy, to nebola tá čo som sem chcel dať. Musím pohľadať.
Naposledy upravil niki31 dňa 09 Júl 2018, 20:54, celkovo upravené 1 krát.
Niki31
niki31
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 64
Vek: 43.04
Založený: 05.02.2010
Bydlisko: Žilinský kraj
Karma: 0

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod pin » 09 Júl 2018, 20:41

Alebo niečo takéto. Pre signalizáciu s LED sa vynechá tranzistor aj relé.
pin
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2235
Založený: 09.05.2009

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod zylo64 » 10 Júl 2018, 09:11

Ja som si pred nejakým časom kúpil stavebnicu snímača hladiny. S funkciou som spokojný. Nepamätám, kde som stavebnicu kupoval, ale zoskenoval som si návod, ktorý bol k stavebnici priložený + schému zapojenia. Prikladám ho na posúdenie. Mám aj sken plošného spoja ak by ti to pomohlo, viem ti ho tiež poslať.
Prílohy
HLADINIVY_SPINAC.pdf
(64.19 KiB) Stiahnutá 81 krát
zylo64
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 309
Založený: 21.04.2013
Bydlisko: Michalovce
Karma: 2

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod marioo » 10 Júl 2018, 13:25

Mám hotový taký modul ak máš záujem napíš.
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod technikus110 » 10 Júl 2018, 13:37

A niečo takéto?
Prílohy
LD-12_SK_MZZ52702.pdf
(806.87 KiB) Stiahnutá 40 krát
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod skapo » 10 Júl 2018, 14:53

LD-12 je primárne senzor zaplavenia (zo skúseností bezproblémový a lacný). Zrejme však nie je určený na trvalo ponorené elektródy.
Kto sa hraje, ten nehnevá!
skapo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 110
Vek: 50.67
Založený: 08.01.2016
Bydlisko: Bratislava
Karma: 4

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod 5ko » 10 Júl 2018, 15:30

Načo raketoplány na kvetinky? :rolleyes:
Hore na bandasku stačí jeden mikrospínač, na páčku zavesiť lanko s plavákom na konci a keď klesne hladina na dno aj s plavákom, tak rozopne mikrospínač a zablokuje obvod pre čerpadlo.
Kresliť to hádam nemusím.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8221
Vek: 62.86
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 96

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod technikus110 » 10 Júl 2018, 16:58

skapo: nie je problém ho mať ponorený vo vode. Nemá rád kyslé prostredie a mínusové teploty....
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 10 Júl 2018, 17:19

Aby ste presne vedeli o co ide, ide o toto (to je len ilustrativna fotka, jahody som nazval kvetinkami):
http://www.mosesong.com/blog_images/lar ... rden08.jpg

5ko, praveze som sa chcel vyhnut mechanickym spinanim ako mikrospinac. Radsej by som to snimal cez elektrody.

S tymi tranzistormi a jednosmernym prudom by to neslo ani keby tam tiekli prudy radovo v uA? Netreba mi tam diody, staci mi signal pre MCU co je radovo asi max 1mA, teda bazou pri vysokom hfe potecie len par uA, teda aj elelktrodami potecie len par uA. MCU bude snimat vlhkost pody (este musim najst neaky vlhkomer), sledovat ci je v nadrzi dostatok vody, aby cerpadlo neslo nasucho. Mozno tam dam neake pipatko co raz zahodinu zapipa ze je v nadrzi malo vody,....este to nieje cele doplanovane.
Teraz hlavne potrebujem sledovat hladinu a aktivovat cerpadlo 1x za den. Dam tam MCU, lebo to viem programovat a bavi ma to (pre tych co by mi vytykali ze preco tam davam MCU)


pin:
ta tvoja schema je jednoducha a zaujimava...

technikus110, skapo, no ten snimac zatopenia nevyzera zle, ma tam dva kontakty jeden sa pri zatopeni rozpaja a druhy spaja, takze to by slo. Akurat sa obavam
Pri prepojení elektród (zaplavením vodou) detektor prepojí
zelený vodič s GND a odpojí žltý vodič od GND. Po rozpojení elektród (vysušení
vody) sa zelený vodič odpojí od GND a žltý sa spojí s GND


Obavam sa toho ze sa musi vysusit....
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod marioo » 10 Júl 2018, 17:29

Tak tam daj jeden snímač a napoj ho na mcu.. a ked bude "suchý" zakáž v programe polievanie.... (ak sa chceš vyhnúť usádzaniu na konataktoch tak nejaký kapacitný)

hotových modulov snímačov je na Aliexprese aj eBayi cca po 1-2€ celá kopa... dokonca aj bezdrôtových na 433mhz aby si nemusel ťahať ďalšie káble...
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod zdeno6505 » 10 Júl 2018, 18:30

Amaro
Prílohy
Amaro.jpg
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 891
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 10 Júl 2018, 18:34

No to je pravda, neaky kapacitny bude najlepsi.
pozriem ten eBay aliexpress a aj tíe Amara.
Ďakujem za informacie. :thumbup:
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod alidedko » 10 Júl 2018, 19:52

Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3957
Vek: 26.85
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 10 Júl 2018, 20:55

No ten som tiež našiel na ebay. Ten sa mi paci. Z boku by to mohlo byť.

https://m.ebay.com/itm/Liquid-Water-Lev ... SwFdtXyb7b
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod marioo » 10 Júl 2018, 21:26

A máš to vyriešené za cca 1,40 € :)
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod technikus110 » 11 Júl 2018, 19:02

paralelne s touto témou ide aj táto:

https://svetelektro.com/modules.php?nam ... 56397e2d1b


A dopracoval si sa tiež na skoro to isté najjednoduchšie riešenie.
Prílohy
P7050286.JPG
P7050286.JPG (23.92 KiB) Zobrazená 612 krát
plavak.jpg
plavak.jpg (8.91 KiB) Zobrazená 612 krát
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 11 Júl 2018, 20:27

Obidva tieto snimace som potom neskor nasiel na ebay. Ten z boku mi pripada praktickejsi, nakolko nadrz je na zemi.
Musel by som davat do stojana pre ten druhy snimac.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod 5ko » 11 Júl 2018, 22:04

Plavák s tyčkou a magnetom a jazýčkový kontakt.Vykašli sa na PICká a pod....čím zložitejšie tým viac porúch a nespolahlivosť.
Neviem prečo sa brániš kontaktom. Ale ten namontovatelný z boku , horizontálny s plavákom vyzerá použitelne.
Akýkolvek mikrospínač to určite tých pár dní ,kým budeš na dovolenke prežije.
Alebo si chceš niečo dokázať a odskúšať?
Keď najdeš vyschnuté jahody ,či čo chceš polievať možno sa ti tiež poďakujú v binárnom kóde.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8221
Vek: 62.86
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 96

Re: Monitorovanie hladiny

Odoslaťod romiadam » 12 Júl 2018, 01:26

5ko,
to bude samozavlazovanie na 365dni v roku. Ja tam nepotrebujem naplnat tu nadrz, alebo uplne vyprazdnit. Iba sledovat kedy je tam uz velmi malo vody a deaktivovat cerpadlo. Bude tam 20L vody (plna bandaska) s vyzivou pre jahody/rajciny, takze nechcem aby prebytocna voda len tak vykvapkala na zem, ale vrati sa do nadrze (bandasky). Ked to spravim tak to odfotim.
Spusti sa zavlazovanie na dve minuty (to bude pre jeden kvetinac asi 2dcl vody za cas 2 min, mam tam 32 kvetinacov co bude asi 6-7 litrov vody), no zaroven prebytocna voda pride naspat do bandasky, takze mi ubudne z bandasky (to co ostane v kvetinacoch) povedzne 2-3litre vody, mozno menej. Neviem este presne. Takto sa to v lete bude polievat samo kazdy den napr. rano 1x za den.
Ak sa voda rychlo minie, tak tu bandasku vymenim za 50L. Uvidim casom.
Preto to PIC. A toto sledovanie hladiny potrrebujem na to ze ak tam budem mat poslednych 5Litrov vody a cerpadlo sa zapne na 2minuty a vytiahne vsetku vodu a este by malo cerpat napr. 30 sek tak nech to zastavi cerpadlo ihned a nech mi to pipne napr. kazdych 20 sek (casovy interval a dlzku pipania este doladim). Kedze sa nepolievalo 2min, moze sa v takomto pripade neskor opakovat polievanie po dobu kolko este treba. Pojdem okolo a budem pocut pipnutie, tak dolejem rychlo vodu. Na jesen a vzime zase netreba polievat kazdy den, kedze casto tu prsi, takze bud pomenim casy alebo tam pridam vlhkomer/mokromer. Tu sa mi idealne pre tie zmeny casov a sledovanie vlhkosti pody hodi MCU. Uvidim ako to cele bude fungovat a ako spolahlivy bude ten vlhkomer. Ten by mohol byt len v jednom kvetinaci. No neviem ci tie mA porp. uA pre korene rastlinky nebudu vaditpri sledovani vlhkosti. Potom tam budem musiet dat dalsi extra kvetinac bez rastlinky a sledovat samovysusovanie (kedze tam nebude rastlina tak by to mal byt troska mensi kvetinac oproti tym v com budu rastlinky). Alebo len aktivujem vlhkomer kazde tri hodiny len na par sekund a potom zese tam nebue ziaden prud. To by nemuselo tej rastlinke vadit. Neviem, to este dospekulujem.

Takze na jednej strane to bude samozavlazovanie (az na dolievani voduy do nadrze) a na druhej strane budem mat dobry pocit ze som si nieco vyrobil automaticke... :mrgreen:
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 1.23 sekúnd