Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Sekcia určená pre Arduino nadšencov

Moderátor: Moderátori

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod pocitujlasku » 27 Dec 2017, 21:19

peterple: u mna napr. pomohla fakt len ta zmena odporu, pretoze checksum sedel, takze uz samotny snimac posielal nespravne info.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4492
Vek: 36.27
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod zen » 27 Dec 2017, 22:09

peterple napísal:Toto je zase pekný príklad toho ako arduinista došiel na hranicu za ktorú sa ťažko dostať, pretože riešenie ktoré okopíroval je funkčné na stole. On sa teraz snaží ho používať bez toho aby mu rozumel ďaleko za hranicami spoľahlivej funkcie.


Nasa civilizacia je zalozena na tom, pouzivat, co pred nami vynasli iny. Na automatu je napisane:
1) vhodte mincu
2) vyberte napoj
3) ak sa rozsvieti zelene svietelko, odeberte poharik.

Co ta masina presne robi neviem a ani ma to moc nezaujima - len ak mi neda kavu, zacnem do nej kopat.

Navody su tu k tomu, aby nam zjednodusili robotu.

Nenapadlo ma, ze 20 metru dratu je vela. Chybu davam viac tomu, co pisal navod. Malo ho napadnut, ze si nedam 4 Dallas vedla seba na breadboard.

@gfox: ten condensator vyzkusam. Nasiel som jedno schema s 10uF.
Samozřejmě, že dědeček nemá kapesní hodinky poháněné elektřinou. Takový nesmysl si může vymyslit jen Saturnin. (Zdenek Jirotka, 1942)
zen
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 386
Založený: 22.11.2013
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod peterple » 27 Dec 2017, 22:50

Zen: Ak si myslíš že tvoj príklad s automatom je správny, prečo si nepoužil rovnaké riešenie problému s nefunkčnosťou?
20m drátu nie je veľa. Len záleží na maličkostiach.
Network weight is limited by the ability of the cable to be charged and discharged quickly enough to satisfy the 1-Wire protocol. A simple resistor pullup has a weight limitation of about 200m. Sophisticated 1-Wire master designs have overcome this limitation by using active pullups, that provide higher currents under logic control and have extended the maximum supportable weight to over 500m. See application note 244, "Advanced 1-Wire Network Driver."

To je z toho posledného odkazu.
https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/148

pocitujlasku: A teraz prezraď detaily. Topológiu a dĺžku zbernice. Typ kábla, tienený, netienený, počet uzlov. Spôsob budenia, úroveň rušenia? Mne tiež kde čo fungovalo a zrazu sa našlo miesto kde mi zariadenie reklamovali každého pol roka.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1865
Vek: 52.55
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod pocitujlasku » 28 Dec 2017, 09:12

peterple: krutena dvojlinka (lanko) z ethernet kabla, parazitne napajanie, dlzka cca 10-12m, 8 snimacov. Zaujimavost bola, ze na arduino pro mini 3.3V mi to chodilo v pohode, ale na wemos D1, tiez 3.3V a rovnaky arduino kod mi to vracalo na niektorych snimacoch o 15-20st. inu teplotu. Vsetky snimace na stole, blizko seba. Pri experimentovani s odporom sa ten teplotny rozdiel menil, az sa ustabilizoval a znizovanie odporu uz nemalo efekt. Kontrolny sucet sa sedel, takze tu teplotu nespravne uz snimace nespravne posielali. Boli 2 druhy, oba DS18B20, par kusov origo, par kusov aliexpress. Podobne sa spravali aj ked boli priamo pripojene na cca 10cm kabli a len jeden snimac.
prikazy su tam posielane priamo, teda sa posielal pre vsetky snimace naraz prikaz na meranie teploty, potom pauza 1s (pre istotu), a postupne odcitanie teploty snimac po snimaci.
Ja to pisem len ako zaujimavost, ze co funguje na stole, nie vzdy funguje v praxi aj ked teoreticky je vsetko splnene. Myslim, ze tu zohrala svoju ulohu aj tolerancia suciastok. Ja mam tie snimace skor ako doplnkove, takze ak sa obcas nespravne nacita teplota nic sa nedeje. A vlastne vdaka tomu som pochopil preco v profi rieseniach sa skor pouziva klasicky odporovy snimac teploty, kde taketo veci su uz zo zaciatku eliminovane.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4492
Vek: 36.27
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod peterple » 28 Dec 2017, 12:28

Ja si myslím že to nebola tolerancia súčiastok. Ale ich rozdielnosť. V tom arduine je poriadny procesor od solídnej firmy čo vyvíja a vyrába polovodiče nejaký ten piatok. A budič pinu je podľa katalógových údajov asi tak 4x výkonnejší ako v tej čínskej napodobenine nejakého procesora. Ten čínsky zázrak potom trpí rovnakým efektom ako zenove konštrukcie. Čínaň nevie čo môže a a čo nemôže zanedbať potom to dopadne tak že v najnovšom ESP meria AD prevodník ako sám uzná za vhodné.

Zároveň tá tvoja skúsenosť pekne ilustruje skutočnosť, že už na 10m kábli sa hrá na také maličkosti ako je odpor výstupných tranzistorov v zopnutom stave.
Prílohy
ATMega328PinChar.png
Max prúd pinu 40mA
esp8266PinChar.png
Max prúd pinu 12mA
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1865
Vek: 52.55
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod pocitujlasku » 28 Dec 2017, 13:37

peterple: ved ok, preto existuje datasheet. len aj tych 12mA je pre ds18b20 vela. Podla mna tam hra ulohu ten spinaci tranzistor, pretoze min. napatie pre ds je 3V, takze je to tak na hrane pri 3.3V napajani modulu.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4492
Vek: 36.27
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod peterple » 29 Dec 2017, 00:31

ale tých 12mA nie je dôležitých pre ten DS ale preto aby si dostatočne rýchle vybil náboj ktorý je akumulovaný v parazitnej kapacite toho kábla. Na druhej strane čím to ide rýchlejšie tým viac vznikajú na vedení odrazy. Stačí si popozerať obrázky na konci linku čo som tu dával. Z toho by malo byť jasné že už ide o určitú alchýmiu a nemať pri tomto možnosť sa pozrieť na priebehy dobrým osciloskopom znamená čisté tápanie. To nie je 100m krútenej dvojlinky s diferenciálnym signálom, zakončených charakteristickou impedanciou a napájaných tomu adekvátnym budičom. Tam to potom funguje na garantovanej vzdialenosti ako hodinky. Ale toto je úplne iná situácia.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1865
Vek: 52.55
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod zen » 25 Feb 2018, 19:30

peterple napísal:Zen: Ak si myslíš že tvoj príklad s automatom je správny, prečo si nepoužil rovnaké riešenie problému s nefunkčnosťou?

Lebo prsalo a nechcelo sa mi ist do sopy pre petikilove kladivo. Ked to nebude fungovat az prestane mrznut, urcite pre neho zajdem.

Pridal som condik. Nepomohlo.
Vymenil som odpor za 3kOhm.
Nepomohlo.
Dal som prec kondik. Nepomohlo.

(Kondik som zkusil aj obratene, jeden pin je dlhsi. Dalsia vec, co asi nikty nepochopim.)

Program je skoro na 100% z manualu, elapsed() si nevsimajte. Prakticky jediny rozdiel je, ze ciatam az devetkat a vyhadzujem -127.

Kód: Vybrať všetko
// unzipped Dallas  to \winapps\system\arduino\libraries
// unzipped OneWire to \winapps\system\arduino\libraries
// caution: there are buggy versions
// IDE install (Documents and Settings did not work)
// in ...\Arduino\libraries\DallasTemperature\DallasTemperature.cpp
// replaced #include "WConstants.h")
// with     #include "Arduino.h"

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#define ONE_WIRE_BUS 10             // Green wire
OneWire ds(10);
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);      // Setup oneWire to communicate with any OneWire device
DallasTemperature sensors(&oneWire);// Pass oneWire reference to Dallas Temperature
int NumberOfDevices=0;
//-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#
void elapsed() {
  long int millis_1=millis()/1000;
  if (millis_1<60) {
    Serial.print(millis_1);
    Serial.println('s');
    return;
  }
  millis_1=millis_1/60;
  if (millis_1<60) {
    Serial.print(millis_1);
    Serial.println('m');
    return;
  }
  millis_1=millis_1/60;
  if (millis_1<60) {
    Serial.print(millis_1);
    Serial.println('h');
    return;
  }
  millis_1=millis_1/24;
  Serial.print(millis_1);
  Serial.println('d');
}
//-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#
void getDeviceAddress(void) {
  Serial.print("Starting detection of DB18B20 addresses.");
  byte i;
  byte addr[8];
  while(ds.search(addr)) {
    Serial.print("\n\rFound at address: ");
    for( i = 0; i < 8; i++) {
      if (addr[i] < 16) {
        Serial.print('0');
      }
      // print each byte in the address array in hex format
      Serial.print(addr[i], HEX);
      if (i < 7) {
        Serial.print(" ");
      }
    }
    // a check to make sure that what we read is correct.
    if ( OneWire::crc8( addr, 7) != addr[7]) {
        Serial.print("CRC is not valid!\n");
        return;
    }
  }
  ds.reset_search();
  Serial.println("\n\r\n\rFinished");
  return;
}
//-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#
void setup(void){
  Serial.begin(9600);
  sensors.begin();  // Start up the library
  getDeviceAddress();
  NumberOfDevices=sensors.getDeviceCount();
}
//-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#
void loop(void) {
  // sensors.requestTemperatures() = global temperature request
  // to all devices on the bus
  sensors.requestTemperatures();
  for(int i1=0;i1<NumberOfDevices;++i1) {
    float cels=-127;
    int i2=9;
    while (cels<-126 && i2-->0) {
      cels=sensors.getTempCByIndex(i1);
    }
    Serial.print(cels);
    Serial.print(",");
  }
  elapsed();
}
//-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#-----#


Co mi posle Arduino (v zavorkach) filtruje Python a kazdych 5 sekund zapise, co uzna za uzitocne (ak je rozdiel oproti poslednemu uzitocnemu meraniu > 2, bola chyba).

Zaujimave je, ze za 5 vterin Arduino stiha niekedy len tri merania. Ked pride 85, velmi casto pohromade. Tie bych tazko filtroval, krb alebo boiler mozu mat 85 stupnov. (Sice nie je mozne, ze by vsetky mali 85 stupnov, ale timto smerom nechcem ist.)

Kód: Vybrať všetko
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.38, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
2018/02/25 13:20:45,-5.4,17.6,19.5,25.8,19.3,20.1
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.38, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
2018/02/25 13:20:55,-5.3,17.6,19.5,25.8,19.3,20.1
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.38, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.38, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
2018/02/25 13:21:00,-5.4,17.6,19.5,25.8,19.3,20.1
[85.00, 85.00, 85.00, 85.00, 85.00, 85.00, 1m]
[-5.38, 17.62, 19.44, 25.75, 19.31, 20.12, 1m]
[-5.38, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.38, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.56, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
2018/02/25 13:21:10,-5.3,17.6,19.5,25.8,19.3,20.1
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]
[-5.31, 17.62, 19.50, 25.75, 19.31, 20.12, 2m]


@pocitujlasku: Toto je prave Arduino, Dallas su zmiesane. Asi tazko bych nasel, ktore som kupil tu a ktore v Cine.
Pauzy bola uplne prva vec, co som zkusil. Nepomohlo.

Ak nikto nema dalsi napad, zkusim Arduino napajat autobaterkou, vymontujem ju z auta a nebude na nej nic ine. (Cital som na internete, ze problem mozu byt ihly, no hadam, ze nebudu ked je auto odpojene.)

Viac obav mi robi USB kabel. Ak chcem citat data a prestrihnem v kabli napajanie, bude USB komunikacia fungovat?
Samozřejmě, že dědeček nemá kapesní hodinky poháněné elektřinou. Takový nesmysl si může vymyslit jen Saturnin. (Zdenek Jirotka, 1942)
zen
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 386
Založený: 22.11.2013
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod kamilko » 25 Feb 2018, 21:05

Uz by ste mali pochopit ze nieje arduino ako arduino. Hlavne arcuino s atmega a nejake wemos. To ze sa arduinistom zda ze to je to iste je iba falosne zdanie. Zalezi na implementacii kodu a prekladaca.
Konkretne napr take arduino uno. V zdrojaku robi veci o ktorych arduinista ani netusi. Vysledkom je nwrovnaky pristup k portom a ine pikosky.

Tak ze zabezpecit casovanie pre DS cidlo moze byt zaujimave.

Ale.k veci pouzi driver cidla na i2c zbernicu.
Alebo si uprav program pre obsluhu 1wire zbwrnice.
Nabijaj zbernicu natvrdo portom v log1 nato ale trreba mat kontrolu nad uP co mam obavy pri arduine.

Okrem toho ak tam mas nejaky atmel. Jednoducha vec si spichnutnprogram v cistom C nahrat to tam cez Xloader a videlo by sa. Proste sa zbacit patvaru arduin kniznic.
kamilko
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 269
Založený: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod alidedko » 25 Feb 2018, 21:11

Viac obav mi robi USB kabel. Ak chcem citat data a prestrihnem v kabli napajanie, bude USB komunikacia fungovat?


Samozrejme, že GND musí ostať spojená.
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.36
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod misocko » 25 Feb 2018, 21:25

zen napísal:Viac obav mi robi USB kabel. Ak chcem citat data a prestrihnem v kabli napajanie, bude USB komunikacia fungovat?

ty mu chces pustit 12V do USB napajania? ma to regulator na tomto vstupe? nechce sa mi citat cela tema aby som sa dozvedel co je to za Arduino.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2894
Vek: 42.64
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod zen » 26 Feb 2018, 00:19

misocko napísal:
zen napísal:Viac obav mi robi USB kabel. Ak chcem citat data a prestrihnem v kabli napajanie, bude USB komunikacia fungovat?

ty mu chces pustit 12V do USB napajania? ma to regulator na tomto vstupe? nechce sa mi citat cela tema aby som sa dozvedel co je to za Arduino.


Nie, Arduino ma jack na 7-12 V. Trafo mam niekolko ktore by sa hodili, no chcem ho napajat aniz bych pouzil 220V. (Je verim, ze problem je v sieti. Chyby v meranie su velmi nerovnomerne. Obcas nic tyzden a najednou desiatky za sebou. Jednou som videl chybu presne ked som slysel prepnutie vysoky/nizky tarif. V lustech, co maji 5 a 6 ziarovek, praskne minimalne jedna za mesiac v kazdom.) No, USB potrebujem, aby som cital meranie.

Cital som, ze Arduino bere tak 700mW. S 9V baterii (coz je druha moznost) by mi nefungovalo dlho.
Samozřejmě, že dědeček nemá kapesní hodinky poháněné elektřinou. Takový nesmysl si může vymyslit jen Saturnin. (Zdenek Jirotka, 1942)
zen
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 386
Založený: 22.11.2013
Bydlisko: Cadca
Karma: 6

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod loksiklubos » 09 Jún 2018, 23:13

Zdravim mam poodobny problem ako pisal ZEN. Mam zapojenych 6 cidiel na odpor 4K7 a mam isti problem ze niektore cidla nacitavali teplotu niektore nie.kde jedno cidlo mam predlzene na 3m a ostatne su na klasickom 0,5 kabli. Vie mi niekto poradit aky odpor mam pouzit aby mi to islo bez vypadkov lebo ked vymenim odpor po tyzdny mi prestanu cidla uplne merat. Vsetko je zapojene na nodeMCU V3
Prílohy
DS18B20_normal_power.png
loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 181
Založený: 23.09.2013
Bydlisko: Žilina
Karma: 0

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod mato3000 » 09 Jún 2018, 23:24

sranda toto čítať ...

len tak pre srandu, používa tu niekto OSCILOSKOP ? ja viem, že sa to v knižniciach ku arduine nenachádza, ale hádam ste už o niečom takom počuli, alebo nie ? :pain:
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9621
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 122

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod djwiktor » 10 Jún 2018, 11:49

To je taj ked niekto setri 1€ a radsej nakupuje dalasy naebay od cinana za 10 centov. Potom sa necudujte. Robil som uz asi 30 veci s normalnymi dalasmi kupovanymi u overenych zdrojov a ani na 50m kabli nikdy nebol problem. A to dokonca v jednom pripade ten kabel ide asi 4m vedla sustruhu s 3kW motorom. Treba len zacat pouzivat rozum a nie len bezhlavo kopcit prvy priklad z instructables. A nekupovat lacoty z ciny ktore bud idu alebo nejdu. Mal som asi 40 ks dalasov od roznych cinanov a vo vysledku som asi 70% hodil do smetiaka ( teplotne drifty, problemy a komunikaciou, dva ks dokonca nesli od kupy a pod )
Tlacim na 3D tlaciarni Felix 3.0 dual
Stormchasers.sk
djwiktor
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1449
Vek: 31.85
Založený: 01.07.2010
Bydlisko: Šaľa
Karma: 12

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod mato3000 » 10 Jún 2018, 19:54

všetky sú z číny ... ak by požil scop a pomeral tú komunikáciu, bolo by všetko jasné ... bežne sa stretávam s tým že reset alebo presence majú namiesto nejakých 450 či 45 us inú hodnotu a tie knižnice bývajú potom nadoraz . Takže stačí drobné skreslenie na kábli - tiež to ukáže scop a je všetko jasné ... samozrejme pokial viete ako to dalej naprogramovať, inak vám neostáva nič iné ako ďalšia a ďalšia knižnica a následne výkonnejšie arduino :potlesk:

Chápem že datasheet a osciloskop si odporujú s arduinom, resp jeho užívateľom, ale čo už . Aspoň si máte o čom pokecať. Síce je to o ničom a nikam to nevedie, ale vám to nevadí, arduinisti majú dosť času .
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9621
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 122

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod mac26 » 10 Jún 2018, 20:08

Alebo nie kazdy ma prachy na skop... :wink:
Ale klon log. analyzatoru za par supov by problem byt nemal
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1048
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 6

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod pocitujlasku » 10 Jún 2018, 20:20

mato3000: ty si sa nikdy nehral napr. s legom vsak? alebo si si neskladal modely aut, pripadne vystrihovacky. Ty si si radsej vsetko navrhol, nakreslil, vyrezal a az tak poskladal.
Arduino je o tom, aby sa oboznamili s elektronikou bez potreby draheho vybavenia (osciloskop). Proste ako vyukovy material. Ale to lezi vela "vyvojarom" v zaludku, ze niekto dokaze urobit robotika za par drobnych bez velkej namahy, pricom pravy vyvojar nad tym stravi roky, aby urobil navrh plosaku, vybral spravne suciastky, a sam si vsetko naprogramoval a nastudoval vsetky datasheety.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4492
Vek: 36.27
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod Drakoush » 10 Jún 2018, 20:29

Pocitujlasku, musím sa zastať Borisa, pretože má pravdu. Ty si použil irelevantné prirovnanie.

Technik nie je zďaleka človek, ktorý pozliepa moduly a knižnice a urobí z toho niečo. Technik musí vedieť popísať funkciu jednotlivých modulov a musí poznať všetky náležitosti dátovej štruktúry a algoritmov programu. A to je problém ardvínistov... Oni to nevedia a nechcú vedieť, pri sebemenšom probléme tu posielajú kopec riadkov zdrojáku, pričom HW ich netrápi vôbec. To nie je žiadne poznanie... Poznaním bude, keď nakreslí schému a zmeria skutkový stav dejov, ktoré tam prebiehajú. A na to slúži ten osciloskop. Žiaľ, je drahý - ale každý koníček je drahý. Stále má možnosť si to od niekoho požičať, ale to je už moc pohodlné, že?

Toto nesmerujem na nikoho v tomto vlákne, iba vyjadrujem súhlas s Borisovim názorom.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9515
Vek: 23.99
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Odoslaťod jirka.jirka. » 10 Jún 2018, 20:34

Zdá se vám osciloskop za 12K drahý???
Osciloskop v dnešní době: 12K a fakt super :thumbup:

Tak počítejte se mnou:
Sazba na hodinu (upravena na dnešní dobu) minimálně 90Kč na hodinu - 8 hodinový úvazek 720Kč za den, pokud vezmu brigádu 2x za týden a taky to, že měsíc má průměrně 4 týdny = 5760Kč (odečtu studenskou a pivní daň) => zbyde 1800Kč (za předpokladu, že jde o normálního studenta, kde jídlo a hadry a ubytování kupují rodiče).

Potom mi vychází, že na osciloskop má normální studen na šetřeno za 7 měsíců. A to není tak hrozné ne?

No a jak ušetřit těch 12K??
Jednoduše: Všichni arduinisté, vyse*******te se na klony z Číny a potom si nemusíte kupovat osciloskop, nebo jděte na brigádu a za 7 měsíců si tento osciloskop můžete koupit a zjistit, proč klony z Číny nefungují jako originál. Ostatně, pokud máš zájem věnovat se elektrice dál, tak si ten osciloskop kup.

Já sice už pracuju, ale na ten DS skop, si už šetřím (dá se totiž odemknout na 100MHz) :thumbup:

Jestli zde je někdo (hlavně ti moc mladí), co mají problém Kč a €, tak: 1 Czech koruna = 0.0387854497 Euros
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1139
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 12

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Arduino

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: budvar10 a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.80 sekúnd