Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Nový luster vyhadzuje istič

Nový luster vyhadzuje istič

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod adamk » 01 Aug 2018, 14:23

Zdravim, skusal som najst podobny problem na fore ale nepodarilo sa, tak dufam ze nevadi ak zalozim novu temu.
Kupil som novy luster, ktory ma 5 objimiek, z kazdej ide hnedy a modry kablik. vsetky hnede sa zbiehaju do jednej wago svorky a vsetky modre do druhej. zo oboch svoriek ide samostatny kablik do cokoladky, na ktoru sa ma potom pripojit kabel zo steny.
takisto je na kostre lustra zelenozlty kablik, ktory ide do cokoladky.

Podla navodu ma byt napojenie nasledovne - vsetky zbiehajuce sa L kabliky z objimiek sa spoja s fazou (cierny kabel, odskusane skusackou)
zelenozlta kostra sa spoji so zelenozltym kablom zo steny.
Modre kabliky z objimiek N sa maju spojit s N zo steny (cize dalsia faza zo steny ak som pochopil spravne).

bohuzial luster po zapojeni nesvieti.

Ked som skusal napojit iba jednu objimku - modry kablik so zelenozltym zo steny, a hnedy kablik s ciernou fazou, tak mi vyhadzuje hlavny istic pred bytom. Nerozumiem preco, ked doterajsi luster mam zapojeny presne takto.

Viete prosim poradit preco mi vyhadzuje istic???
vdaka
adamk
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 1
Založený: 01.08.2018
Karma: 0

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod maskrtnik01 » 01 Aug 2018, 14:27

Modre kabliky z objimiek N sa maju spojit s N zo steny (cize dalsia faza zo steny ak som pochopil spravne).


Dobrý deň, nuž ja by som vám doporučil obrátiť sa na elektrikára. N vodič nie je fáza.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 746
Vek: 21.9
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 3

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod cool-zool » 01 Aug 2018, 17:05

Tak za prvé :
5x hnedý - áno ide na fázu
5x modrý - nie je fáza , ale nulák
1x zelenožltý - je ochranný vodič
Aký máš v byte rozvod (mám na mysli či máš rozvod 3-oj žilový fáza+nulák+ochranný , alebo iba dvojžilový ) ? Koľko a akých farieb drôtov máš vyvedené na pripojenie lustra zo steny a aký vypínač máš na jeho ovládanie ( jedno čo dvoj páčkový , prípadne iný ) ???
Pri tvojom pokusnom zapojení by to fungovať malo , ale prečo ti vyhodí hlavný istič ??? Budeš mať asi niekde v lustri skrat (prípadne si to blbo zapojil) !
Ak máš merací prístroj premeraj odpojený luster nasledovne :
Všetky hnedé kábliky by mali ísť na spodok jednotlivých objímok , všetky modré by mali byť spojené so závitom v jednotlivých objímkach a zelenožltý má byť spojený s kovovou konštrukciou lustra a nesmú byť medzi sebou prepojené (samozrejme že musíš merať bez žiaroviek) . To znamená že žiadny hnedý nesmie byť prepojený s inou farbou , ako aj modrý . . .atď.
Naposledy upravil cool-zool dňa 01 Aug 2018, 18:21, celkovo upravené 2 krát.
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 595
Vek: 49.3
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod jezevec » 01 Aug 2018, 17:23

adamk napísal:...Ked som skusal napojit iba jednu objimku - modry kablik so zelenozltym zo steny, a hnedy kablik s ciernou fazou, tak mi vyhadzuje hlavny istic pred bytom...

Dej od toho ruce pryč a zavolej si někoho, kdo tomu rozumí. Takto někoho zabiješ.
jezevec
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 805
Založený: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod Amaterr » 01 Aug 2018, 17:48

ze by prudový chranic uz aj na lampy ? :-)
Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 680
Založený: 08.06.2014
Bydlisko: Bratislava

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod maskrtnik01 » 01 Aug 2018, 17:50

jezevec napísal:
adamk napísal:...Ked som skusal napojit iba jednu objimku - modry kablik so zelenozltym zo steny, a hnedy kablik s ciernou fazou, tak mi vyhadzuje hlavny istic pred bytom...

Dej od toho ruce pryč a zavolej si někoho, kdo tomu rozumí. Takto někoho zabiješ.


To mohlo byť myslené N z lustra na PE/PEN zo steny. Ale súhlasím, keď je pán schopný N nazvať fázou, nemal by to ďalej skúšať.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 746
Vek: 21.9
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 3

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod cool-zool » 01 Aug 2018, 18:26

Chlapci , ale ja mu netvrdím že to má zapojiť tak a tak . . . Ja som sa len pýtal na spôsob vedenia , farby drôtov v stenách a obyčajné premeranie lustra v odpojenom stave a tým nikoho nezabije ?! A ten prúdový chránič na luster ??? , prečo by vyhadzoval hlavný istič pred dverami (odhadujem staré vedenie v paneláku) , a rôzne záludnosti pri zapojení poľských lustrov vo výrobe . . . . .
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 595
Vek: 49.3
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod Merak » 01 Aug 2018, 19:00

Skôr by ma zaujímalo, koľko okruhov tam má, teda či to nie je ovládané dvoma vypínačmi, teda do lustra idú dva samostatné okruhy.
Ideálna by bola fotografia od tých vodičov.
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 6217
Vek: 38.96
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 64

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod SMITH » 02 Aug 2018, 14:32

Pravdepodobne to bude tak . Do starého lustra išli 2 okruhy ( ovládanie 2 -3 vypínačmi ) , tým pádom z plafonú trčia 3 dráty . Jeden zelenožltý a 2 čierne ...

Musíš to zapojíš tak , že zelenožltý pripojíš na svorku zeme a odtiaľ na N . Jeden čierny na L a druhý poriadne zaizoluješ ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1191
Vek: 42.77
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Kúpele Nimnica SLOVAKIA
Paragraf: 23
Karma: 4

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod jezevec » 02 Aug 2018, 16:48

Proč mu radíte takové kraviny, aby spojil zelenožlutou zem s nulákem, když píše, že tam má ze zdi PE a N samostatně.
Vzhledem k jeho znalostem je s podivem, že si troufáte mu něco radit, když nevidíte co tam má v reálu. Na jeho popis bych se nespoléhal.
jezevec
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 805
Založený: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod pocitujlasku » 02 Aug 2018, 18:32

jezevec: ale on nema PE a N, ale PEN zo steny + 2 kable z vypinaca. Len sa tak vselijako vyjadruje. Proste je to klasicka elektroinstalacia v bytovke.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4257
Vek: 35.61
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 17

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod enigma » 02 Aug 2018, 18:40

chlapci , a ste si istý či tam má uzemnenie ? ja by som si skôr typol že to bude nulák a tie dva čierne budú fázy z vypínačov ... dva okruhy ...
enigma
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1656
Založený: 24.12.2011
Bydlisko: Nitra
Karma: 10

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod SMITH » 02 Aug 2018, 19:03

Hmm , asi bude najlepšie nech si zavolá niekoho kto sa tomu rozumie ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
SMITH
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1191
Vek: 42.77
Založený: 29.09.2007
Bydlisko: Kúpele Nimnica SLOVAKIA
Paragraf: 23
Karma: 4

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod oravan » 02 Aug 2018, 20:34

nech sa mrkne do vypínaču a tam uvidí ktoré sú fázi
oravan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2419
Vek: 53.53
Založený: 13.09.2014
Bydlisko: Martin
Paragraf: 24
Karma: 17

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod Merak » 02 Aug 2018, 23:50

Oravan: ani to mu nemusí pomôcť, lebo kábel vo vypínači nemusí byť ten istý ako v lampe.
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 6217
Vek: 38.96
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 64

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod technikus110 » 03 Aug 2018, 06:12

adamk: Spresni údaje a zabudni na celú akademickú debatu doteraz. Nakoľko si laik tak polopate. TOTO čo robíš je na vlastné nebezpečie, takže základná rada zavolaj si elektrikára nielen s papiermi, ale aj vedomosťami.

Zapojil som luster, luster nesvieti: v tých bohatších rodinách zaskrutkujú aj žiarovky.... :P
Zapojil som 1 objímku, skrat: Jednu z lustra, alebo takú čo ti ležala v šuplíku? Vyhodilo istič pri montáži, či po zapnutí vypínaču? Akú žiarovku si tam mal?

1. Na začiatku by som vylúčil výrobnú vadu lustra. Vyber všetky "žiarovky" a odmeraj, či:
- zeleno/žltý nie je spojený s modrým, alebo s čiernym, ako aj čierny s modrým
- modré MUSIA končiť na závitoch objímiek
- čierne MUSIA končiť na spodných dotykových plochách v objímkach
Ak je aspoň jedna odpoveď nie = oprav luster! Farby káblov sú irelevantné, ale môže byť porušená izolácia a pri vkladaní jednotlivých žíl káblov mohlo dôjsť ku kontaktu. Detto zle prichytený kábel v objímke.....
Nemáš merák na izolačný odpor, či aspoň prepískanie skratu? Opäť: zavolaj si elektrikára.

2. Máš doma vadasku, alebo iný jednoduchý merač okruhu? Fázovačka v skrutkovači je ti na veľké gulové v tomto prípade! Tak isto aj jednoduchý digitálny merací prístroj pracujúci s indukciou v kábloch. Jeden koniec vadasky na zelenožltý a druhý na čierny. Vadaska ti musí ukázať, či je okruh uzavretý, alebo otvorený. Samozrejme, že prepínaš vypínač na stene.... :P
3. Koľko káblov a akých ti trčí z plafónu? (zel/žltý a dva čierne a vypínač je na dva okruhy, alebo zel/žltý, modrý a čierny s vypínačom na jeden okruh, alebo zel/žltý - modrý a čierny -jeden alebo aj dva...?)
Tvoj prvý popis NIE JE jasne daný.

Ak je bod č.1 O.K. a ak je to staršia bytovka kde je iba PEN a L, tak modrý lustra na zelenožltý v stene a čierny na čierny/hnedý. Ak je tam ďalší čierny v strope, tak ten ignoruješ samozrejme.

A hlavne ak založíš tému a dva dni sa ne(o)zveš s odpoveďami, tak asi si stratil záujem o riešenie...
Naposledy upravil technikus110 dňa 03 Aug 2018, 12:19, celkovo upravené 1 krát.
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 168
Vek: 58.89
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod 5ko » 03 Aug 2018, 10:23

....a dva dni sa nezveš s odpoveďami, tak asi si stratil....vedomie? :wink:
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8126
Vek: 62.71
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Paragraf: 23
Karma: 93

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod technikus110 » 03 Aug 2018, 12:21

5ko: ďakujem aj tak, že si to dočítal až do konca...starý človek, stará klávesnica, staré baterky....
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 168
Vek: 58.89
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod 5ko » 03 Aug 2018, 14:37

Ha ha , a ja som si to tvoje chýbajúce óčko ani nevšimol. :D mňa napadla tá pozmenená pointa. :wink: dúfam, že ho nevyšváckalo.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8126
Vek: 62.71
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Paragraf: 23
Karma: 93

Re: Nový luster vyhadzuje istič

Odoslaťod enigma » 03 Aug 2018, 15:59

keď by aspoň napísal odkiaľ je ... niekto z nás by mu priskočil na pomoc .... a poučil ho čo a ako sa robí
:pain:

-- Spojený príspevok 03 Aug 2018, 15:03 --

" Ked som skusal napojit iba jednu objimku - modry kablik so zelenozltym zo steny, a hnedy kablik s ciernou fazou, tak mi vyhadzuje hlavny istic pred bytom. Nerozumiem preco, ked doterajsi luster mam zapojeny presne takto.

Viete prosim poradit preco mi vyhadzuje istic??? "

a nevyhadzuje ti prúdový chránič ? mňa to ťahá na ten chránič .... a nie na istič
enigma
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1656
Založený: 24.12.2011
Bydlisko: Nitra
Karma: 10

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.72 sekúnd