Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Počitač na NAT

Počitač na NAT

Moderátori: psichac, Moderátori

Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 12 Dec 2017, 11:10

Nema niekto skusenosti, ake priechodne - aku rychlost zvladne NAT (integrovane v XP)?
Mam sukromu siet, ktora je do netu pripojene cez PC (zatial tam este bezi XP), NAT robi samotny win. Bezi na nom par aplikacii, ktore procesor (dvojjadro) standardne vytazuju do 10%. WAN karta je 100-vka, LAN 1G.Dostal som navysienie rychlosti nad 100Mbps a zistil som, ze z tohoto "servra' nedostanam na vystupe (LAN karta, 1G) viac, nez 50-60 Mbps. Ked take iste meranie spustim priamo lokalne na tom PC , nameriam rychlost blizku 100 Mbps, co je OK, pretoze WAN karta je len 100-ka. Predpokladam, ze hrdlo je prave v tom NAT-ku z win.
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 12 Dec 2017, 11:59

Nie velmi :) obcas som potreboval prepojit internet cez ten integrovany NAT ale u mna brzda bol procak. Ked som tahal 10Mbit, tak procak isiel dost vysoko (windows7 a notebook). Ale to je len nudzove riesenie, na beznu prevadzku by som premyslal nad klasickym routrom, pripadne nieco sofistikovanejsie, ako napr. mikrotik.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 12 Dec 2017, 12:05

Praveze mi tam bezia aj ine aplikacie (appache, teplomer s logovanim, webkamera, ftp server...), preto je tam PC.
Nemas nieco odskusane, co by robilo NAT pod Win? Tusim bolo kedysi bolo cosi od Keria...ale je tu uz par rokov (10, ci aj viac) co som to skusal ...
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 12 Dec 2017, 12:32

nie, ja som to vzdy riesil routrom Nieco stare, ale funkcne sa vzdy naslo v skrini :D a na blbosti typu apache a monitoring som pouzival dosku zo stareho notebooku.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod alidedko » 12 Dec 2017, 16:02

V dnesnej dobe raspberry (ak by prisiel do uvahy linux) by som urcite isiel touto cestou.
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.71
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 12 Dec 2017, 16:50

ale raspberry ma len jednu sietovku, a neviem, ci by zvladal uNATovat par Mbit/s traffic.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod martin knocik » 12 Dec 2017, 19:48

Pokial mas len jednu verejnu ip adresu, tak nepotrebujes nat, staci ti port forwarding.
1 gbit usb 3.0 sietovku Ugreen kupis za 20 dolarov. Cez vianoce skusim si spravit z rpi3 firewall. Port forwardings jednou verejnou ip adresou zvladali lacne routre s 300 MHz armami.
http://mkbci.com

FEL UNIZA 2015, Ing.

ľudstvo je vírus ktorý napadol Zem

nerobme si ťažkú hlavu z debilov čo nám ani po členky nesiahajú, buďme radi že my dačo dokážeme a smejme sa im akí sú sprostí
martin knocik
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1512
Vek: 28.66
Založený: 23.01.2008
Bydlisko: Trenčianska Turná
Karma: 7

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 12 Dec 2017, 22:11

Ja mam za tym NAT-pocitacom dalsie PC-cka, takze myslim, ze port forvarding by asi nestacil, ale NAT-ko tam potrebujem. Ci sa mylim?
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod maestro33 » 12 Dec 2017, 23:42

Davnejsie som mal velmi podobne zariadenu domacu siet,(ako branu som mal pc), avsak ako OS som mal win server 2003, na ktorom bezalo vela sluzieb, od DHCP, VPN az po minecraft server. Toto riesenie mi bezalo stabilne niekolko rokov, avsak jedneho casu sa zodral systemovy HDD disk a tym padom cela domacnost bola odpojena od netu na nejaku dobu.. A to nehovorim o vypadkoch kvoli vynimocnym restartom windowsu a nasledny nekonecny boot :D takze asi vies co je nevyhoda..
Ako bolo spomenute, teraz mam ako branu router s alternativnym systemom zalozenom na linuxe(tomato), kde mam forwardnute porty na samostatny server. Na serveri bezi debian a zaroven dve virtualky, s cim vlastne rozdelujes riziko poruchy a neodstrihnes cely dom od netu :P..
Cize ak ti mam poradit, siel by som touto cestou :)
maestro33
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 45
Vek: 29.9
Založený: 11.08.2012
Bydlisko: Nitra
Karma: 0

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 13 Dec 2017, 00:14

No, aj to by bolo riesenie, aj ked aj router moze zakapat tak isto (zvlast pri dnesnej kvalite elektroniky) a si odstrihnuty tiez, no mozno budem musiet nakoniec ist tymto smerom.

Ale vratme sa k povodnej otazke, cize ma niekto odskusanu priechodnost NAT vo Win XP, pripadne W7, pripadne nejaky NAT-SW, ktory by zvladal viac nez 100 Mbps?
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 13 Dec 2017, 09:24

len pozor aj na to, ze Xp, prip. sedmicky maju umelo obmedzene veci, aby sa nemohli pouzivat ako server. napr. max. 10 sucasnych pripojeni a pod. Len neviem, ci sa to tyka aj toho vstavaneho NAT, ale pri pouziti alternativnych sw mozes narazit na tento problem, kedze sw je az nad urovnou OS a teda vyuzije len to, co mu system dovoli. Preto by som mozno fakt popremyslal nad nejakym routrom (mikrotik s Gbit portmi zozenies za 60 eur a vies si tam ponastavovat aj rozne pravidla), pripadne pc s Linuxom, kde su moznosti podstatne lepsie. A v pripade problemov rychlejsie vymenis router za router, ako pocitac za pocitac + nastavenie.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 13 Dec 2017, 12:40

Urcite budem rozmyslat tymo smerom, akurat by som to chcel riesit co najjednoduchsie a co najrychlejsie, najlepsie okamzite ;-)
Aku distribuciu Linuxu by si pripadne odporucal (s garfickou nadstavbou, nie som guru cez Linux cmdline).
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 13 Dec 2017, 13:41

graficky neviem, co som videl, tak to bol klasika debian, alebo ubuntu a par pravidiel. ale do buducna urcite odporucam oddelit sietovacku od pc, resp. servra a dat tam router.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod martin knocik » 13 Dec 2017, 16:09

Graficky by sa dal nastavit iptables firewall tak aby fungoval aj ako NAT pomocou programu Webmin (má webrozhranie, Webminom sa da spravovať Linux PC v prehliadaci). Nevýhodou je že pokial človek nevie čo robí, tak mu Webmin moc nepomože. A ked pochopí princíp fungovania linuxového firewallu, tak GUI už nepotrebuje. Vačšina navodov ako nastaviť NAT alebo port forward na Linuxe je pre príkazový riadok, netreba sa toho báť.
http://mkbci.com

FEL UNIZA 2015, Ing.

ľudstvo je vírus ktorý napadol Zem

nerobme si ťažkú hlavu z debilov čo nám ani po členky nesiahajú, buďme radi že my dačo dokážeme a smejme sa im akí sú sprostí
martin knocik
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1512
Vek: 28.66
Založený: 23.01.2008
Bydlisko: Trenčianska Turná
Karma: 7

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod hpeter » 13 Dec 2017, 19:51

ak chces vyuzit pc ako router, toto mi funguje dobre.
rychlosti neriesim, potrebujem funkcnost http://tftpd32.jounin.net/tftpd32.html
hpeter
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1574
Vek: 35.73
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod alidedko » 13 Dec 2017, 19:55

Obavam sa, ze chce riesit prave tu rychlost, ved o tom je tema :)

Mikrotik mi tu pride ako naj riesenie, co sa NAT a forwardu tyka. Ale na apache, sql, alebo ftp by sa muselo riesit nieco ine.

Ja osobne by som to ale asi neriesil ako all-in-one system, uz len z principu. Zosype sa ulozisko v PC a si nahraty. Takto odpalis max. apache a ftp, ale net pojde dalej. Volil by som na preklad klasika mikrotik, na servery raspberry. Spotrebou sa hybes okolo 15W a to ti ziaden desktop neda :D
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.71
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod marioo » 14 Dec 2017, 00:46

Kup si Mikrotik za pár šupov :)

A kúp si dva, jeden bude vedla a ak by "skapal" tak len prehodíš zdroj a RJ...


Ak chceš niečo v strednej triede kup si toto : https://www.alza.sk/mikrotik-rb2011il-in-d2165955.htm

Ak niečo Low cost : https://www.alza.sk/mikrotik-rb750gr3-d4528206.htm

alebo uplny zaklad : https://www.alza.sk/mikrotik-rb260gs-d455618.htm

Nastavíš si na ňom čokoľvek potrebuješ, NAT, FireWall, pravidlá pre obmedzdenie rychlosti - shaping , priority pre služby.. čokoľvek..

a na teplotu nejake male nodemcu s dallasom ...
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 749
Vek: 46.31
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod miroja » 14 Dec 2017, 05:11

Chlapci, dik za tipy.
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod pocitujlasku » 14 Dec 2017, 09:07

hpeter napísal:ak chces vyuzit pc ako router, toto mi funguje dobre.
rychlosti neriesim, potrebujem funkcnost http://tftpd32.jounin.net/tftpd32.html


Lenze, ak dobre citam, tak soft riesi vsetko, len nie NAT.
A samozrejme suhlasim s mikrotikom, zakladne nastavenia sa daju zmaknut par kliknutiami, a zaroven ponuka aj dost moznosti pre skusenejsich. Z praxe, ak sa mikrotik spravne nastavi, tak prva vec, co oddide po rokoch je zdroj :)
Len bacha, ta 260 to je switch, nie router!
Osobne beriem do domu, ako hlavny router Mikrotik RB750Gr3 - ma to gigabit nema problem unatovat aj vyssi traffic, a kedze ja potrebujem par oddelenych sieti a nastavenie obmedzeni, tak mi to pride ako rozumna volba za par penazi.
Navyse si vies config naskriptovat, takze vymena za iny mikrotik je otazkou zapnutia a skopirovania skriptu do konzoly :)
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Počitač na NAT

Odoslaťod marioo » 14 Dec 2017, 13:03

Samozrejme, že to rieši NAT a čokoľvek čo potrebuješ... celú sieť schováš za jednu IP a pripadne si niektore PC alebo napr webkamery forwardneš na porty typu xxx.xxx.xxx.xxx:10100 atd...

Takže to čo chceš aby bolo za NATom zostane za natom a to čo chceš aby bolo prístupné zvonku kamery, iOT, atd.. bude prístupné zvnoku..

žiadny problem pre Mikrotik
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 749
Vek: 46.31
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7


Naspäť na Internet a sieť

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.91 sekúnd