Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Prechod z Wifi na optiku

Prechod z Wifi na optiku

Moderátori: psichac, Moderátori

Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 19 Okt 2017, 00:19

Cavte,

mam taku otazocku ohladom optickeho kabla.

Momentalne mam na streche antenu wifi (vnom je aj DHCP server) z ktoreho ide dole do domu uz rovno sietovy kabel do mojho Wifi routera do ktoreho mam pichnuty TV, a cez wirelless, pc a telefony.

Poskytovatelia optiky mi ponukaju novy wifi router.

Otazka: Ako sa ukoncuje opticky kabel? Ide rovno do wifiroutera u zakaznika (wifirouter s moznostou pripojenia optickeho kabla), alebo este pred tym do neakeho ineho zariadenia (ktory obsahuje DHCP server) a potom z toho cez klasicky sietovy kabel do klasickeho routera?

Pytam sa preto, lebo ja uz momentalne mam natiahnuty sietovy kabel z povaly az do obyvacky, a nechce sa mi tahat zase optika az do obyvacky. Moze mi to technik neako ukoncit aj na povale bez wifi routera do coho by sa zasunul uz existujuci sietovy kabel?

Diky za rady a odpovede.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod tomel » 19 Okt 2017, 06:34

Dáva sa tam prevodník z opto na metalický kábel

Niečo také http://www.lancentrum.eu/det/sk/5/12/24 ... bs-SM-20km
tomel
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1368
Vek: 22.35
Založený: 19.09.2011
Bydlisko: TV
Paragraf: 22
Karma: 26

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod alois » 19 Okt 2017, 06:47

1. Máš pripravenú chráničku pre optiku až na povalu?
2. Opýtaj sa ako to v tvojej lokalite provajder rieši, nakoľko buď tam použiješ prevodník v linku (POZOR nie je kompletný, ešte potrebuješ samotný optický snímač, ktorý zastrčíš do toho otvoru na ľavo) a potom to riešiš klasickými prvkami cez RJ45, alebo sú aj rútre do ktorých zasúvaš optický kábel na priamo!
alois

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod pocitujlasku » 19 Okt 2017, 08:19

ak to riesi, ako orange, alebo telekom, tak dostanes krabicku, kde je bud len prevodnik a vsetko (dhcp, pppoe...) sa riesi potom na routri za nim, alebo je to krabicka, kde je vsetko a vstup optika.
Ale nemyslim si, ze optiku budu tahat az na povalu. Zvyknu to dat na prvu stenu vnutri domu/bytu a odtial uz je na tebe ako to potiahnes.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod rudko » 19 Okt 2017, 08:26

Ja mam optiku od telekomu a mam ju natiahnutu az do obyvacky. Tam je ukoncena na stene v zasuvke (ako napr RJ45, ale je tam opticky konektor). Z tadial mi ide opticky patch do ONT a odtial uz metalika do routra.
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2071
Vek: 33.29
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod pocitujlasku » 19 Okt 2017, 08:59

rudko: kolko metrov ti tahali po byte? viem, ze sestre telekomak povedal, ze po byte standardne netahaju, max. par metrov popri stene.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod rudko » 19 Okt 2017, 09:29

Vzdialenost od optickeho uzla po koncovu krabicku u mna je asi 15m, z toho asi 7 je u mna v byte. Rolu ale zohrava asi aj fakt ze prazdnu trubku som mal ja uz natiahnutu od "vyroby" a technik iba zafukoval optiku.
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2071
Vek: 33.29
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod pocitujlasku » 19 Okt 2017, 09:59

jasne, pokial bolo vsetko predpripravene, tak uz len zalezalo od technika, ci bude hundrat, alebo to prefukne. Urcite by ale nevrtal diery v byte.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 19 Okt 2017, 15:10

tomel:
Teda toto by mohlo byt na povale a odtial metalicky do routera?
Poskytovatelia spominaju ze dodavaju free wifi router. Bude to klasicky alebo neaky opticky (wifi router s optickym vstupom)

Alois,
zatial nemam nic. Ako vyzera chranicka pre optiku?
Iba stary telefonny medenny kabel mi ide zo stlpa na dom, na povale je odstrihnuty - nepouziva sa
a na streche na komine mam wifi antenu. (ma v sebe DHCP). Z neho ide klasicky sietovy kabel.

Ide mi o to ze ja sa delim so susedom o internet a nechcem aby moj poskytovatel ho videl. Ze ako by to bolo idealne vyriesit cez optiku. Ci si nechat od nich nainstalovat ich wifi router (vypnut na nom wifi) a potom za nim dat este jeden moj wifirouter, alebo mat len jeden router? Nebude moj poskytovatel vidiet vsetky zariadenia pripojene k routru (aj susedove)?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 20 Okt 2017, 21:24

Ahojte,
Neako tato tema utichla. Ako je to s tym routerom, aby suseda nevidel moj poskytovatel?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod Edgar » 20 Okt 2017, 22:25

Myslím si že zariadenia pripojené v routri poskytovateľ nemá ako vidieť, lebo sú v lokálnej sieti a router sa pripája do vonkajšej siete samostatne ako jedno zariadenie s jednou IP a MAC adresou... No rudko by ešte mohol upresniť, či je to takto. A ďalšia vec, ak sa so susedom delíš tak, že je napojený na tvoju sieť svojimi zariadeniami, ako by ti poskytovateľ dokázal, že sú susedove a nie tvoje? Takže jemu to môže byť jedno, aj keby ich videl...
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1415
Vek: 22.8
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod alidedko » 20 Okt 2017, 22:29

Je to tak.

Aj keby videl DHCP prenajmy z routra, moze mu to byt sum aj fuk, ci mas doma 1 notebook alebo 10 ...

Zjavne nam idu myslienky rovnakym smerom :D
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.71
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 20 Okt 2017, 22:43

Neviem ako sa hybu ceny optiky na SK ale tu v IRL sa zacina od 45€ (len internet, bez TV alebo telefonu) a aj to len v akcii na prvych 6 mesiacov, normalne to stoji okolo 50€.
Tak si to takto trosku zlacnim. Financne sa delime 50:50.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod alidedko » 20 Okt 2017, 23:02

Na Slovensku asi 4x nizsie :)
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.71
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod rudko » 21 Okt 2017, 00:21

Edgar napísal:Myslím si že zariadenia pripojené v routri poskytovateľ nemá ako vidieť, lebo sú v lokálnej sieti a router sa pripája do vonkajšej siete samostatne ako jedno zariadenie s jednou IP a MAC adresou... No rudko by ešte mohol upresniť, či je to takto. A ďalšia vec, ak sa so susedom delíš tak, že je napojený na tvoju sieť svojimi zariadeniami, ako by ti poskytovateľ dokázal, že sú susedove a nie tvoje? Takže jemu to môže byť jedno, aj keby ich videl...

Ked si vezmeme standardnu konfuguraciu aka sa pouziva temer vsade tak provider vidi iba jedno zariadenie ktorym je koncovy router. Vsetko co je za nim je schovane za NAT-om a teda pre povidera prakticky neviditelne. Prakticky je tu dolezite pretoze existuju teoreticke metody ako detegovat viac zariadeni pripojenych za NAT, ale tuto technologiu nik v praxi nepouziva. A aj keby ju pouzival tak ziaden provider nespecifikuje ci si ako osoba mozes pripojit jedno zariadenie alebo 17 ci 25. A teda tvoje zdielanie netu je uplne v poriadku. Ty platis za pripojku o urcitej "kapacite". A to, medzi kolko zariadeni tuto pripojku zdielas je providerovi fuk
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2071
Vek: 33.29
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 14 Nov 2017, 13:19

Tak som si tu optiku objednal a bolo mi povedane ze niekde tahaju optiku az do domu a niekde drot.

Zatial mi prisiel postou tento modem (pravdepodobne to ide rovno zo skladu vyrobcu) a cakam na instalaterov.

http://www.technicolor.com/en/solutions ... /tg588v-v2

Ten DSL konektor na tom routeri ma len 2 piny. To akoze 70Mbit/s zvladnu tie dva piny? Ocakaval by som aspon 4.

Takze z toho usudzujem, ze ku mne potiahnu drot. Vlastne ten uz je ku mne potihnuty 4 zily (ten aj bol ked som kupoval dom, len je to asi nezive)

Mam len teraz otazku:
Do tohoto routeru sa priamo strci ten drot alebo tam este pojde krabicka ktora to rozdeli medzi telefon a tento router? Lebo mi ponikali aj telefon, (pevnu linku) ale ten som nechcel. Posledne skusenosti s internetom cez tel. linku mam Dial-up 64kbps (to boli casy :biggrin:).

Takze ako pisal rudko, ani za takym to routerom (kedze je to DSL router), poskytovatel nic neuvidi, ze?
Naposledy upravil romiadam dňa 14 Nov 2017, 13:36, celkovo upravené 2 krát.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod marioo » 14 Nov 2017, 13:32

To čo píšeš a aj podla modemu nemá s optikou nič spoločné... zrejme je to VDSL .. alebo DSL alebo DSL2 .... alebo niečo z toho...

OPTIKA = optický kábel potom nejaký prevodník na napr giga ethernet a potom router.. alebo priamo zariadneie ktore ma optický port v sebe a dalej vystupy typu ETH 100/1000 pripande plus Wifi 5G/2,4 Ghz...

To čo si sem dal nemá naozaj s optikou nič spoločné...


a ANO VDSL 2 zvládne 100Mb/100Mb dokonca VDSL2-V plus až do 300Mb/100Mb (download/upload)





Poskytovateľ za dobre nastavenym routrom nevie kolko je zariadeni, lebo navonok sa to javi ako jedna IP, vidi jedine upload/download/počet paketov.. a ak si pusti nejaky torch tak aj to čo odkial ťahaš, kam sa pripájaš a aky druh prevázdky ide... sledovať sa dá dnes všetko.. ale či je to zariadenie tvoje alebo susedove nemá ako zistiť.../za normalnych okonosti/
Naposledy upravil marioo dňa 14 Nov 2017, 15:10, celkovo upravené 1 krát.
marioo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 749
Vek: 46.31
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod rudko » 14 Nov 2017, 14:47

Nie neuvidi
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2071
Vek: 33.29
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod pocitujlasku » 14 Nov 2017, 17:47

marioo napísal:ale či je to zariadenie tvoje alebo susedove nemá ako zistiť.../za normalnych okonosti/

Da sa to, lenze to mu nestoji za ten cas a vynalozene prostriedky, najma, ak sa nejedna o notorickych stahovacov (nonstop vytazena linka na 100%), ale bezny traffic (par GB za mesiac). Riesil by to vtedy, keby ho niekto bonzol.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Prechod z Wifi na optiku

Odoslaťod romiadam » 14 Nov 2017, 18:39

marioo,

Diki za info (ten posledny odsek, ale aj za to co je predtym)

Netvrdim ze nemas pravdu, ale pozri tu - z toho som vychadzal:
https://www.puretelecom.ie/purely-broadband
Tam kde je ten bodovy zoznam hned tam prvy vravi ze je to 100Mb fibre broadband (v preklade opticky internet).

Potom az neskor (s vynimkou dnesneho prispevku) ked som toto tu napisal, som zistil, ze optika mi nepojde priamo do domu, ale ta konci niekde na ulici a odtial ku mne pojde klasicky medenny kabel (telefonny drot 4 zilovy). Uz som tu celu temu nechcel prepisovat.

Doteraz som mohol mat internet cez tel. linku len do 4-6 Mb/s. Teraz nedavno nieco telekomaci prerobili a uz ponukaju 100Mb/s. Tak som si myslel, ze potihnu kumne optiku.

Diki za info aj vam rudko a pocituj lasku
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3015
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Ďalšia

Naspäť na Internet a sieť

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 1.46 sekúnd