Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • problem s netom a lan kablom

problem s netom a lan kablom

Moderátori: psichac, Moderátori

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod dudoo » 17 Jan 2019, 15:35

m6r3k napísal:No a praveze on ma dve siete :D oddelene routerom. Sieť 1. Tcom bazmek ---> AC-rt 3200 a Sieť 2. AC-rt 3200 ---> PC
sieť 1. a sieť 2 možu mať rovnaky rozsah napr. 192.168.0.1-254


Toto som si nevšimol, že by to tázateľ uviedol.
Vo Vašom príklade je zásadná chyba: Ako poviem routeru, aby poslal paket von, keď mám na oboch stranách ten istý rozsah IP ?
Inak sa to robí len ak chcem mať na jednej sieti iný adresný rozsah, prípadne oddeliť so zýšeným zabezpečením druhú sieť, ale skoro podobné veci dokážu aj VLAN.
dudoo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 406
Vek: 38.16
Založený: 31.07.2014
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Karma: 0

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod mr.dred » 17 Jan 2019, 16:00

cool-zool napísal:aj tak , aj onak a že pred mesiacom mu to fungovalo bez problémov
na to stačí jeden výpadok elektriky. Po nábehu stačilo jedno zariadenie, ktoré sa stihlo pripojiť skôr ako druhý router a už bol guláš.
Nešikovní elektrikári majú občas takú zvláštnu iskru v oku.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3229
Vek: 54.37
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 31

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod joži » 17 Jan 2019, 16:06

lebo ma gulas v DHCP kazdy chce potom davať každemu IPčku...
joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 299
Založený: 06.07.2014
Bydlisko: Lazany
Karma: 4

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod dudoo » 17 Jan 2019, 16:36

Bežná záležitosť mať na sieti viacej DHCP serverov, problém nastáva, ak majú oba nastavený ten istý adresný pool.
Normálne sa to robí tak, že jeden má pool mimo rozsah toho druhého.
Klient vyšle requets do celej siete, že potrebuje IP
DHCP server, ktorý odpovie ako prvý vyráva.
O tom, že vyhral, vedia aj ostatné DHCP na tej istej sieti, pretože sa táto komunikácia broudcastuje na všetky zariadenia v tej sieti.
dudoo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 406
Vek: 38.16
Založený: 31.07.2014
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Karma: 0

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod miroja » 17 Jan 2019, 17:08

pocitujlasku napísal:Nemusis, staci kabel prehodit z WAN portu do LAN a vtedy sa to tvari ako obycajny switch a vtedy ipcku dostane z nadradeneho zariadenia, resp. z toho isteho, ako keby tam ten router nebol.

Ano, suhlasim, ale vtedy musi konfigurator vediet, ze privodny kabel netu NESMIE pripojit tam, kde sa standardne pripja privod netu (spravidla oznaceny ako WAN, alebo v navodoch nakresleny ako privod netu), ale len do jedneho z tych zvysnych styroch portov LAN (v navode nakresleny ako miesto na pripojenie PC-cok). Taktiez prichadzas o jeden konektor

pocitujlasku napísal:Router a AP su 2 rozdielne veci. AP sa berie ako funkcia wifi - ci sa povazuje za toho, na ktory sa pripajaju zariadenia, alebo on sa niekde pripaja.
router sa berie az na dalsej vrstve, kde uz sa nerozlisuje, ci je to kabel, alebo wifi, ale riesi sa cisto len data.

Ano, router a AP su hlavne z pohladu smerovania datoveho toku, IP planu 2 hodne rozdielne veci.
Router zabezpecuje "rutovanie" (smerovanie) datoveho toku medzi nejakou vstupnou a vystupnou branou . To, ze je tam aj wifina je len cosi naviac, ze na jednej z bran to vie obsluzit metalicke aj wifi pripojenie zariadeni. Pritomnost Wifi NIE JE podmienka aby sa krabicka volala Router. WiFi maju spravidla rutre pre vyuzitie v SoHo segmente.
Ak to zoberieme z pohladu "toku" netu, tak vstupna brana routra je jedna - oznacovana spravidla ako WAN (Wide Area Network) a vystupne su spravidla dve (Wifi+metalaika) oznacovane ako LAN (Local Area Network, moze mat viac- v SoHo spravidla 4 konektory). Medzi vstupnou a vystupnou branou dochadza k smerovaniu paketov a prekladu adries z jedneho rozsahu IP na druhy..... Cize router MUSI mat na vstupe a vystupe IPcky z roznych sieti.
Ap (acces point) nema dve brany, vsetky vstupy a vystupy su z pohladu Ip planu, smerovania...v jednej IP sieti. Tato funkcia sapouziva hlavne na zmenu media (metalika<-> WiFi, alebo WiFi<-> metalika).
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod pocitujlasku » 17 Jan 2019, 19:23

nie je to celkom presne, lebo uz miesas router a NAT a LAN a WIFI.
router nema vstupnu a vystupnu branu. On je len inteligentnejsi switch. on len smeruje packety podla cielovej IP. adresy preklada NAT, ktory zvykne byt sucastou routra, ale nemusi.
Rovnako je fuk, ci vstup/ vystup je kabel, optika, wifi. je to proste rozhranie, ktore sa potom konfiguruje. preklad adries a oddelenie sieti riesi NAT.
Ono to dost pletie ludi, lebo automaticky beru ze router je ta krabicka, kde pripojim kabel od prividera, nastavim si wifi a na vystupe mam domacu siet.
Krasne je to vidiet na mikrotik zariadeniach, kde si vies nastavit router, ale zaroven nemat NAT - oddelene siete. takisto nastavit AP, ale zaroven vies nastavit, ze wifi zariadenia budu mat iny rozsah ip, ako ma kabel na lan.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod miroja » 17 Jan 2019, 23:41

..On je len inteligentnejsi switch. on len smeruje packety podla cielovej IP...

Nuz s tymto by sa dalo polemizovat. Svic funguje na druhej vrstve, router frci na IPckach, teda na tretej. Ci sa mylym?
PS: Ip svet ma nezivi, ale Mikrotik nie je zas pre mna terra incognita. :wink:
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2025
Vek: 57.44
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod pocitujlasku » 18 Jan 2019, 06:38

to bolo len pre hrubu predstavu, lebo pre vela ludi router = krabicka, ktora ma v sebe dhcp a nat. ale ano, router ide na 3 vrstve a hovori o tom, na ktoru dalsiu ip ma ist dany packet.
Cele to sietovanie je dost veda ak sa ide do detailov. ale v tomto vlakne by dost pomohol obrazok, ako to ma vlastne zapojene.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod technikus110 » 18 Jan 2019, 07:38

Nielen obrázok, ale aj popis toho, čo mu tam visí na sieti. Chlapík tu dosť často má dotazy na kamery a ak mu tam náhodou niečo beží, čo mu zahltilo kapacitu prenosu rútru/switchu, tak to môže mať všetko O.K., len má priveľa dát v jednom čase.....
technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 603
Vek: 59.9
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod joži » 18 Jan 2019, 09:15

na toto je dobry Wireshark.... ten ti vie analyzovať data. Velmi mi to pomohlo ked som riešil stratu dat v TCP/IP komunikacii medzi panelom ktory mal cez UART<-> Ethernet prevodnikom(bol z tých jednoduchších nemal v sebe webserver odpovedal vždy na request od Mastera a teda aj komunikaciu musel otvarať uzatvarať master teda PC) a ovladacím programom na PC,ktory posielal priamo data cez TCP/IP protokol do daneho panelu. Vtedy som sa dosť naučil ako funguje TCP/IP komunikacia ako sa otvara a zatvara spojenie medzi dvoma zariadeniami. Navyše tento program ti vie v realnom čase vysedlovať množstvo a tok dat. takže by to mohlo pomoc aj pri zahltení siete, najst toho viníka ktory to blokuje/sposobuje
joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 299
Založený: 06.07.2014
Bydlisko: Lazany
Karma: 4

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod pocitujlasku » 18 Jan 2019, 10:17

technikus110: na to ti staci lacny router a pusteny torrent - ten ti spolahlivo zahlti otvorenymi cakajucimi spojeniami router a rychlost klesne tak, ze ani len stranku nenacita
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4618
Vek: 36.62
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod maskrtnik01 » 18 Jan 2019, 11:18

pocitujlasku napísal:to bolo len pre hrubu predstavu, lebo pre vela ludi router = krabicka, ktora ma v sebe dhcp a nat. ale ano, router ide na 3 vrstve a hovori o tom, na ktoru dalsiu ip ma ist dany packet.
Cele to sietovanie je dost veda ak sa ide do detailov. ale v tomto vlakne by dost pomohol obrazok, ako to ma vlastne zapojene.


A ešte k tomu wifi router do domácnosti má v sebe switch a ap.
Extrémny prípad častý u seniorov je považovať modem od providera za internet - tak čo už v ich dobe sa o tom ani nesnívalo.
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1384
Vek: 22.92
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 6

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod loksiklubos » 19 Jan 2019, 10:14

Zdravim tak nakoniec som skusal vsetky mozne sposoby tak zrejme bude chyba v pc. PC som pripojil cisto k Tcom routru kde som uplne vypol wifi a ten sami problem na oboch lan portoch.Tak neviem kde moze byt chyba lebo v poslednej dobe som nic neinstaloval a skusil som urobit aj obnovu pc cez obnovaci bod ktory som mal az viac ako mesiac ze ci to nesposobila daka aktualizacia. Momentalne nema po ruke druhu sietovu kartu tak vyskusam este to lebo preinstalovaniu pc sa chcem uplne vyhnut .
len nikde sa neviem dopatrat ci sa kde ukladaju nazvy lan sieti ako je pri wifi povedane zname siete ked mi ukazuje poradie TCom 17 a toto cislo sa prava zvysuje
loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 194
Vek: 31.95
Založený: 23.09.2013
Bydlisko: Žilina
Karma: 0

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod Cofi » 19 Jan 2019, 11:46

a co tak zacat najprv so zakladnymi vecami?

v "cmd" ako admin

>netsh advfirewall reset

enter

>netsh int ip reset

enter

>netsh int ipv6 reset

enter

>netsh winsock reset

enter

>ipconfig /flushdns

enter

restart pc
Cofi
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Vek: 39.09
Založený: 25.01.2010
Karma: 0

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod loksiklubos » 20 Jan 2019, 01:19

Toto som uz testoval a bez uspechu ale este som si vsimol ze ked dam opravu lan adaptera tak mi vyhodi hlasu ze na pocitaci je aktivne viac nez jedno sietove pripojenie. Wifi uplne vypnute a pripojeny je iba kabel
loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 194
Vek: 31.95
Založený: 23.09.2013
Bydlisko: Žilina
Karma: 0

Re: problem s netom a lan kablom

Odoslaťod AlbiDartanan » 20 Jan 2019, 02:06

1: Aký presne typ toho routeru od t comu máš?
2: do akého/ ktorého portu (na asuse) máš zapojený ten kabel y t com routru .
3: máš možnosť ísť do nastavení asus routeru ?
4: skús cmd ipconfig a napíš sem čo ti vyhodilo ako ipv4 na jednom porte a potom na druhom porte .To iste môžeš skúsiť aj za asusom
5: maš iní PC na ktorom môžeš otestovať či to je chzba toho tvojho PC ?
6: máš nejake live linux CD čko že by si odskúšal tvoj PC či to neni chzba vo Windowse ???
7: som si všimol čosi až teraz : ktorý port používaš na internet na tvojej doske ?
Prílohy
001.png
"Possible is that which can be done immediately, impossible that which takes a little longer..."
intitle:"index of " XXX YYY -html -htm -php -asp -cf -gsp
Mamont. Largest FTP Search Engine = http://www.mmnt.ru/int/
http://www.mmnt.net/
AlbiDartanan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1718
Vek: 35.47
Založený: 09.07.2009
Karma: 7

Predchádzajúca

Naspäť na Internet a sieť

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.65 sekúnd