Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Rafiho topic (pomoc rady)

Rafiho topic (pomoc rady)

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 22 Apr 2018, 14:21

tak veľké svetlo (luster) zapinam, len už ani moje oči nie sú ako kedysi :D tak treba dosvietit na bod ktorý robím
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod alidedko » 22 Apr 2018, 14:29

Ved prave preto, doma mam na "hrubsie" veci 20W halogen a uz toto mi pride spodna hranica, na "jemnejsie" veci mam 2*8W LED trubicky alebo 1*11W G23jku ziarivku.

Vtedy uz mam svetla dost.
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3652
Vek: 26.29
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 22 Apr 2018, 14:43

a ako pozerám vek tak si ešte mladší a viac svetla potrebujes :mrgreen:
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 23 Apr 2018, 14:47

hello,, dnes mi došiel LED pás RGBW a ten modrý volt-ampermeter
tak hned sem napíšem že čo by som chcel zrealizovať, a možete ma potom kludne vyhrešiť :D
takže, chcem okolo izby ten pás, dokopy 8,5m každých 30cm ako píšem aj na fotke, chcem to mať ale na 2 vypínače, jeden cez ovládač a druhý cez mobil wifi,,
teraz moja otázka, dá sa to, resp. može sa to zapojiť na 2 vypínače? ked zapnem ovládač napr mobil teda ten na wifi, tak nevadí že šťava pojde do druhého ovládača do OUTPUTU? vid. fotku zapojenia,,
potom, chcem to dať z dvoch častí, kedže naraz 8.5m by bolo asi vela,,

a teraz, moje výpočty podla videa, max odber zo zapnutou teplou bielou a zmixovanou bielou je 2,44A na 5m celý kotúč, pri ostatných farbách už to papalo menej,,
ked dobre počítam, tak

2,44 / 5 = 0,488
0,488 * 8,5m = 4,148 Amp

takže, mne by 5A zdroj v pohode stačil? budem asi napájať z toho istého zdroja další cca 40-50cm pás, ale to už žere málo

https://www.youtube.com/watch?v=MNcFnDuG-HM&
Prílohy
s-l1600.jpg
30771534_2010754245843216_1754180205_o.jpg
30772373_2010754272509880_1042581031_o.jpg
led p+ís.jpg
pás.jpg
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 23 Apr 2018, 20:20

Zdroj by som dal o niečo väčší ako 5A, to je tak na hranici by som povedal. Ideálne starý PC zdroj a máš vyriešené.
Tam kde si dal rozpojený ten pás ho môžeš kľudne spojiť (napájanie môže ostať z dvoch strán).
Dva vypínače zapájaš klasicky paralelne. Pýtal si sa, či prúd nepôjde naspať do druhého spotrebiča, to je dobrá otázka, takže môžeš to doplniť nejakou Schottkyho diódou na 5A.
irwifi.png
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 894
Vek: 21.39
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 23 Apr 2018, 20:39

aha okej, dakujem, a kolkátku?
100V/5A
40V/5A
https://www.gme.sk/dioda-mbr760
https://www.gme.sk/dioda-sb540
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 23 Apr 2018, 20:49

Stačí na 40V. Ale hlavne bude trochu kúriť, pri maximálnom odbere je na nich stratový výkon cez 2W, tak aby si si nemyslel že je niečo zle :D
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 894
Vek: 21.39
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 23 Apr 2018, 20:57

a nejaký chladič keby dám? :mrgreen: keby som kúpil tie ploché Dioda MBR760
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 23 Apr 2018, 21:23

Chladič zbytočne, tie púzdra sú stavané na taký odvod tepla. Schválne Ti sem dám aj fotku, tá veľká je Schottkyho 1N582 na 3A a malá je klasická 1N4007 na 1A takže toto je vyriešené :)

IMG_20180423_211922.jpg
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 894
Vek: 21.39
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 23 Apr 2018, 21:27

kamošov otec má rozne súčiastky, odpory atd,, a má takýto https://www.gme.sk/dioda-byv79e-200 pošle mi dva kusy :D :applause:
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod alidedko » 23 Apr 2018, 21:35

900mV Uf?

Ved to pri 4A prekuri 3,5W, to bude radiator.
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3652
Vek: 26.29
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 23 Apr 2018, 21:36

No, len táto má úbytok už 0,9V čo je skoro dvojnásobok oproti tej čo si sa pýtal predtým, čiže stratový výkon bude už skoro 4W. Na toto už bude treba chladič.
Aj keď teraz mi napadlo lepšie riešenie bez tepelných strát, a bolo by aj blbuvzdorné (keby si náhodou zabudol vypnúť jeden z ovládačov, lebo ak zabudneš s týmto zapojením tak to bude blbnúť) a to dať tam relé s prepínacím kontaktom. Zapojenie nie je ťažké, ale neviem ako sa na to cítiš... :D
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 894
Vek: 21.39
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 23 Apr 2018, 21:37

jaj, tak mi povedzte pls že aké presné hodnoty majú byť? z čoho kolko aká hodnota,, inak chladič by som dal
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 24 Apr 2018, 07:24

Edgar napísal:relé s prepínacím kontaktom. Zapojenie nie je ťažké, ale neviem ako sa na to cítiš... :D


noo keby si bol ochotný mi "nakresliť" presné zapojenie tak to spravím, a napísať mi súčiastku, typ číslo, že čo mám kúpiť
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod zdeno6505 » 24 Apr 2018, 08:59

Tie 2 diódy sú tam zbytočné, lebo to je napájané z jedného zdroja.
R, G, B, W sa spínajú o zem ( mínus ). Nevýhoda je v tom, že ak napr. zapneš R cez WiFi, tak R musíš aj cez WiFi vypnúť.
Jednoducho povedané R cez IR nevypneš.
Prílohy
IR.jpg
IR.jpg (14.84 KiB) Zobrazená 161 krát
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 736
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 24 Apr 2018, 09:01

áno, to mi je jasné, len či to tomu ovládaču nebude vadiť, že spätne dostane do OUTPUTu 12V z toho druhého ovládača?
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod skapo » 24 Apr 2018, 10:14

Nebude, zdeno píše, že sa spínajú o zem, takže zrejme nejaký open colector.
Kto sa hraje, ten nehnevá!
skapo
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 50.11
Založený: 08.01.2016
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 24 Apr 2018, 10:19

ahaa, takže možem to kludne spojiť te 2 ovládače, nebude im to vadiť,,

a ešte sa chcem spýtať, že ten box na dialkové, kolko watow vie dať? https://www.ebay.com/itm/DC12-24V-40-Ke ... 1438.l2649

ten na wifi zvláda v pohode 192W, len neviem ako je na tom ten druhý,, bo mám pre prípad takýto zosilňovač
Prílohy
s-l1600 (1).jpg
s-l1600 (2).jpg
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 899
Vek: 31.39
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod skapo » 24 Apr 2018, 10:54

Pusti cez tie svorkovnice (o zariadení nič neviem) 24A a uvidíš tú srandu.
Kto sa hraje, ten nehnevá!
skapo
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 80
Vek: 50.11
Založený: 08.01.2016
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 25 Apr 2018, 00:56

zdeno6505 dobrá pripomienka, keď to má +12V priamo zo vstupu na výstupe trvalo, tak ani cez relé sa to nebude dať urobiť tak, aby sa tie obvody nemiešali ak jeden z nich zabudne vypnúť. Nič no, snaha bola :D Ja som myslel že to spína aj plus ale zrejme nie, keď ani nemusí...
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 894
Vek: 21.39
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: laci a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.75 sekúnd