Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Rafiho topic (pomoc rady)

Rafiho topic (pomoc rady)

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 28 Apr 2018, 21:10

čo sa inak týka tej lampy, tak s jedným odporom sa to nedá vyriešiť že? aby som nemusel použiť na každú led zvlášť odpor,,
toto na obrázku je ako? lebo tej schéme nechápem,,
Prílohy
led-circuit.gif
led-circuit.gif (1.4 KiB) Zobrazená 478 krát
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod otep69 » 28 Apr 2018, 21:21

A comu na tej scheme nechapes?
Mas tam bateriu predradny odpor a 6 paralelne zapojenych diod (teda aspon usudzujem podla indexov 1 az 6 a prerusovanych ciar).
Odpor by som este raz prepocital, lebo ta hodnota sa mi zda byt trosku nizka.
Teší ma Peter.
F*ck me I am Famous ...
Čo nejde silou, pôjde silou ešte väčšou.
otep69
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 187
Vek: 30.17
Založený: 31.10.2008
Bydlisko: Jarok
Karma: 1

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod romiadam » 28 Apr 2018, 21:54

Tato schema je Made in China. Fungovat bude, ale budu trpiet diody.
Ak jednou diodou ma tiect prud napr. 10mA tak za odporom musis mat pre 6 diod 60 mA. A tych 60mA sa ti nerozdeli rovnomerne medzi diody, niektorou teoreticky moze tiect prud aj 30mA a zvysnych 30mA sa ti rozdeli medzi zvysnych 5 diod.

Idealne zapojenie je dat na kazdu diodu odpor, alebo vsetkych 6 diod zapojit do serie s jednym odporom a zvysit patricne k nim napatie.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2294
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod skapo » 28 Apr 2018, 22:30

Pri seriovom zapojeni viacerych LED a jedneho odporu bude sice tiect diodami rovnaky prud, ale neni zaruceny rovnaky svetelny tok (ako jasne svietia) jednotlive diody.
Kto sa hraje, ten nehnevá!
skapo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 105
Vek: 50.52
Založený: 08.01.2016
Bydlisko: Bratislava
Karma: 4

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 29 Apr 2018, 09:12

no dobre teda, tak dám na každú ledku,, inak ako zistím na smd že ktorý je plus a mínus? :D
a ešte sa chcem spýtať, že či je moc ťažké prispájkovať na plošák SMD odpor 0805, myslím kvoli velkosti https://www.ebay.com/itm/50-220R-220-oh ... xymiVQ-3I3
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod boraicho » 29 Apr 2018, 09:26

0805 je domáci odpor, všetky odpory, kondiky diody, použivam v tejto veľkosti.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11794
Vek: 29.84
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 42

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 29 Apr 2018, 09:37

a dá sa to teda v pohode zvládnuť? :D ešte som našiel 1206 alebo to sú už velké že?
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 30 Apr 2018, 09:13

Edgar napísal:22 Apr 2018, 12:30
Čo sa týka odporov, áno, Číňania dávajú jeden spoločný pre každú vetvu. Lenže to Ti nezaručí presné rozloženie prúdu na každú diódu, takže odporúčam na každú LEDku zvlášť odpor.


Rafi87 napísal:28 Apr 2018, 20:10
čo sa inak týka tej lampy, tak s jedným odporom sa to nedá vyriešiť že?


Ja už to tu asi vzdávam :pain:
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 21.79
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 09:49

dám zvlášť ku každej LED, rod. idú mesta tak mi kúpia :applause:

a teraz iná téma, už som to tu riešil, ale nebolo vyriešené dokončené
chcem si kúpiť telku ako som už spomínal, a chcel by som ju spojiť s PC, satelitom, a DVR
pridávam obrázok, že ako by som to chcel, len neviem aký switch / splitter kúpiť aby to fungovalo ako to chcem
TV bude mať 3x HDMI
1. chcem TV spojiť s PC aby som mohol mať rozšírený monitor
2. satelit / DVR chcem napojiť na TV
3. satelit chcem mať aj v PC
Prílohy
Bez názvu.png
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 30 Apr 2018, 10:08

Problém je v tom zapojení satelitu, že ak chceš priamo z paraboly brať signál do PC, potrebuješ DVB-S kartu (nie obyčajnú televíznu) a ideálne aj s CI modulom na dekódovanie platených TV (ale potom samozrejme potrebuješ aj druhú dekódovaciu kartu od poskytovateľa), čo sú cenovo dosť vysoko. Bez CI modulu stoja okolo 70€ orientačne. Ak chceš len na free programy, tak ber predošlú časť ako bezpredmetnú.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 21.79
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 10:12

ved prijímač mám Openbox S3 CI HD, ten je napojený na satelit, a openbox mám zapojený do TV tunera cez HDMI, ale signál z openboxu chcem mať zdielaný do pc tv tunera a do TV hdmi,, ja stanice mám všetky, UPC aj Digi v jednom, bežím cez net
len mi treba ten openbox zdielať na dve miesta, PC - TV
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 30 Apr 2018, 10:34

Ale iba A/V výstup z neho? Potom PC môžeš úplne vynechať a napojiť to rovno na monitor, nie? Či aký signál myslíš?
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 21.79
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 10:49

pridávam obrázok, ja potrebujem zdielať "obraz" do TV a do PC do TV karty,

neviem či potrebujem HDMI switch splitter alebo čo
Prílohy
Bez názvu.png
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 30 Apr 2018, 11:33

Čo som našiel na nete, tak ten Openbox má RF modulátor. Takže vie posielať A/V výstup aj do koaxiálu (a tým pádom aj do TV karty). Potom to prepojíš priamo koaxiálom a netreba žiadny splitter.

rf out.png
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 21.79
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 11:40

lenže v TV karte mám LEN HDMI koncovku, takže mi obraz treba rozdeliť s nejakým splitterom či dačím,, aby som vedel pozerať telku v pc alebo v TV
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Edgar » 30 Apr 2018, 12:11

No tak toto som nevedel. Potom áno, potrebuješ HDMI splitter.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1087
Vek: 21.79
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod amater63 » 30 Apr 2018, 13:28

Dobře i když použiješ.Na jakou dálku TV-PC ,nebudu se dívat na 2 věci současně 2-3 metry od sebe.Nebo jsem nepochopil.? ( tvoje TV karta nemá připojení na anténu..)
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2029
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 15:44

to bude pre prípad, že ked budem robiť niečo na pc, tak aby som si mohol v pozadí zapnúť F1 alebo nejaký film,,

Edgar: a dakujemza pomoc :)


vymením dvojlinku, vid link
https://svetelektro.com/modules.php?nam ... 66#p698864
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod amater63 » 30 Apr 2018, 19:43

to bude pre prípad, že ked budem robiť niečo na pc, tak aby som si mohol v pozadí zapnúť F1 alebo nejaký film,,
(ano ,jsem pravák a pravou rukou se šímrám na pravém uchu ),jinak proč ne.. 8O
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2029
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Rafiho topic (pomoc rady)

Odoslaťod Rafi87 » 30 Apr 2018, 19:46

niekedy konvertujem film, alebo robím v photoshope, alebo už hocičo,, tak nemožem na jednom monitore aj robiť v PS a pozerať F1 závod :mrgreen: :mrgreen:
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1177
Vek: 31.8
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Veľký Kýr
Karma: 3

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.78 sekúnd