Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod zemepan2 » 11 Jún 2019, 19:52

Zdravím
Na firme používam Raspberry pi na automatizáciu odomykania dverí. Celý systém obsahuje pár vstupov (tlačítka) a výstupov (rele). napájané je to s týmto zdrojom: https://www.ebay.com/itm/Backup-Battery-Power-Supply-12V-5A-Port-For-Door-Entry-Access-Control-System-/303183859164?hash=item46972a8ddc . Všetko funguje super až na to že firma sa zoberá drevovýrobou a často sa zapínajú stroje a napríklad pri zapnutí elekrickej píly sa na vstupe objaví HIGH. Spustí sa program ktorý sa má spustiť pri stlačení tlačítka . Ako by som to mohol odrušiť?
zemepan2
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Založený: 11.06.2019
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod misocko » 11 Jún 2019, 21:03

zacal by som mensou hodnotou pull down rezistorov na tlacitkach (ake tam mas?)
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Vek: 42.88
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 23

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod jirka.jirka. » 12 Jún 2019, 08:09

Začal bych celkovým schématem.

A potom postupně odpojováním (lepší by bylo měřením) hledání příčiny (kde přesně problém vzniká). Nemůže to rušení projít přes zdroj? Nebo se jenom něco naindukuje na tlač. kabelu? Protože špatný zdroj může být zdrojem velkých problémů....

Takže zkusit jiný zdroj (opravdu prověřený), potom zkusit ty pullup odpory jak se píše v příspěvku výše, atp. Jak budeš mít zdroj problému, tak už to půjde rychle.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1166
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Uherské Hradiště
Karma: 12

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod jenda23 » 12 Jún 2019, 09:24

Není tam souběh vedení?
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.3
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod zemepan2 » 12 Jún 2019, 17:55

dik za odpovede. mam tam 10k odpory. je tam aj subeh vedenia. ako sa to da odmerat, netusim. nie som elektrikar. predtym som tam mal ale arduino a na nom mi to nerobilo.
na zdroj je pripojena aj baterka. skusal som odpojit zdroj od elektriky aby to slo len z baterky. aj tak to robilo neplechu
zemepan2
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Založený: 11.06.2019
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod peterple » 12 Jún 2019, 23:46

Galvanické oddelenie všetkých vstupov a výstupov je v priemysle bezpodmienečne nutné. Tie PLCcka to nemajú pre srandu králikom. A samozrejme poriadne riešený zdroj s poriadnym filtrom.
Alebo tam daj naspäť arduino a máš na chvílu pokoj.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1896
Vek: 52.79
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod jenda23 » 13 Jún 2019, 08:10

Ono hlavně do vstupů v průmyslových zařízeních netečou uA ale řádově mA, pro bezpečnostní prvky tečou příslušnými obvody i stovky mA klidového proudu, aby obvody nebylo možné snadno zarušit a systém byl necitlivý vůči přechodovým odporům které na kontaktech vznikají. Jak říkáš, řešením a v principu nutností je galvanické oddělení a použití stíněných vodičů.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.3
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod zemepan2 » 17 Jún 2019, 18:53

zmenil som odpory z 1k na 100ohm a funguje super. thx
zemepan2
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Založený: 11.06.2019
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod Daevid » 17 Jún 2019, 19:44

100Ω je na GPIO dosť málo. Píšeš že nie si elektrikár, určite máš tie odpory zapojené ako pull-up alebo pull-down?
Daevid
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 93
Založený: 15.11.2007
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod zemepan2 » 17 Jún 2019, 19:57

mam to zapojene takto
ale s RPI na 3.3v
Prílohy
file.png
zemepan2
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Založený: 11.06.2019
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod jenda23 » 17 Jún 2019, 20:09

takže pull down.... někdy se vyplatí spíš dát místo malého odporu k pulldown nebo k tlačítku kondenzátor...
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.3
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod zemepan2 » 17 Jún 2019, 20:18

Paralelne k tlacitku? A aky kondenzator?
Mozem este skusit 1k miesto 100 ohm
zemepan2
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Založený: 11.06.2019
Karma: 0

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod jenda23 » 17 Jún 2019, 20:21

paralelně k odporu, pro strmou krátkou hranu znamená zkrat, někdy jsem osazoval až 1uF třeba s 33ohm odporem v serii. Ale po většinou postačí 100n karemika paralelně.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5419
Vek: 29.3
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Raspbery pi - vstup aktivovaný pri zapnutí iného spotrebiča

Odoslaťod Daevid » 17 Jún 2019, 21:51

Skús to 1k miesto 100 ohm a pripadne ešte doplň o ten kondenzátor.

Edit:
Dnes mi to nejak nemyslí, tých 100Ω by bol problém ak by bolo GPIO nastavené ako output. Ak je nastavený ako input, tak je tých 100Ω v poriadku.
Daevid
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 93
Založený: 15.11.2007
Karma: 0


Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.54 sekúnd