Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Seriovy port na NB

Seriovy port na NB

Procesory, grafické karty, matičné dosky, pevné disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

Seriovy port na NB

Odoslaťod romiadam » 16 Jún 2019, 02:02

Zdravim,

Existuje ExpressCard so seriovym portom (USB based)
StarTech.com 1 Port ExpressCard to RS232 DB9 Serial Adapter Card USB Based - serial adapter

Toto teraz je alebo nieje sutocny seriovy port?

Ide o to ze jeden program, ktory posiela data do serioveho portu ,potrebuje klasicky seriovy port a teraz buse s tymto chodit alebo nie?

Je neaka moznost neako pripojit fyzicky neaky seriovy port k NB napr. do DVD slotu? Alebo si mam kupit desktop a tam uz bude seriovy port a bude pokoj?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Merak » 16 Jún 2019, 07:26

Do PCMCIA alebo MiniPCMCIA slotu by mala chodiť každá karta. Ja som potom používal Moxa prevodník z USB na serial a nemal som nikdy žiaden problém.
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art40.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 6716
Vek: 39.89
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 69

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Amaterr » 16 Jún 2019, 08:17

v starej S5 /Simatik / mi taka karta nekomunikovala ..
pri GDC /Lenze / vsak nebol problem
Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 746
Založený: 08.06.2014
Bydlisko: Bratislava

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod pocitujlasku » 16 Jún 2019, 08:40

to je dobra otazka. vela notebookov ma express card riesenych len ako usb zariadenie. takze aj ten prevodnik nakoniec moze byt len usb na serial v obale express card.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4576
Vek: 36.54
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod MacGyver » 16 Jún 2019, 08:49

romiadam napísal:
Ide o to ze jeden program, ktory posiela data do serioveho portu ,potrebuje klasicky seriovy port a teraz buse s tymto chodit alebo nie?


O aky program sa jedna? S akym hardverom to bude komunikovat?

ExpressCard adaptery by mali poskytnut plnohodnotny port, ale vzdy zavisi od toho, ako velmi vyrobca setril. Ja som pouzival adapter axago ECA-SP (2xseriovy+ 1xparalelny port) a na neho pripojeny prevodnik s max232 a frcalo to. Mozem tvoj program vyskusat s tymto adapterom.
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner
MacGyver
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1424
Vek: 30.89
Založený: 01.07.2007
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Karma: 6

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Mek » 16 Jún 2019, 09:53

Ak by si chcel USB prevodnik na RS232, tak bacha, nekupuj tie lacne cinske ksunty za euro-dve. Obsahuju totiz pajcovany cip PL2302 (tusim take ma oznacenie) od Prolific, a nebude to bezat s novymi ovladacmi, pricom so starymi bude padat system s BSOD (vlastna skusenost). Oplati si priplatit za takyto prevodnik u overenych predajcov (napr. TME, tusim som zan dal okolo 12€) a tie su bez problemov.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 531
Vek: 32.55
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 6

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod romiadam » 16 Jún 2019, 11:02

Ide o to ze popri praci si robim IRL VŠ papiere a mam robit buduci semester rocnikovy projekt, ktory ma byt idealne zrkadlom toho co sme sa naucili. Mali sme PLC siemens S7 programovanie, Labviev programovanie + ine nepodstatne predmety, budeme mat teoriu riadenia (PID regulatory), tak ze by dobrym projektom mohla byt regulacia a monitoring teploty cez intranet (Labview, https://www.ni.com/en-ie/shop/labview.html), regulaciu by zabezpecoval PID regulator, uvazoval som o pouziti Siemens PLC, ktory ale odpada, lebo je drahy a kvoli jednem projektu ho nebudem kupovat (ostatne veci mam za "par eur"). PLC nahradim PIC mikroprocesorom. A tam potrebujem tu seriovu komunikaci cez klasicky seriovy port 9600baud/s. Labview v PC1 (nie je na obrazku) bude komunikovat cez intranet s Labview na PC2 (ten uz je na obr.) a k PC2 bude pripojeny PIC MCU ktory bude riadit teplotu. Na PC1 bude vsetko monitorovane a moze sa menit zelana teplota. Je to trosku krkolomne, ale tento projekt je len prezentacia znalosti programovania v Labview, z pojazdnenie komunikacie cez siet medzi dvomi Labvew a komunikacia Labview s MCU a aplikacia PID regulatora.
Serial.PNG


vela notebookov ma express card riesenych len ako usb zariadenie


Ak teda kupim ten ExpressCard s USB napr ten z TME za 12€, ako jednoducho vyskusam komunikaciu? lebo,
to je dobra otazka. vela notebookov ma express card riesenych len ako usb zariadenie. takze aj ten prevodnik nakoniec moze byt len usb na serial v obale express card.

Momentalne studujem ako naprogramvat v Labview tu seriovu komunikaciu, takze tam sa mi to nebude lahko testovat, lebo mozem mat chybu aj v programe. No viem ze na 100% to funguje pri desktop PC cez klasicky seriovy port.

O aky program sa jedna? S akym hardverom to bude komunikovat?

Uz som sa hore rozpisal, Labview.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod peterple » 16 Jún 2019, 11:11

Pri takomto probléme si kúp akýkolvek serial to USB. Dokonca si kludne môžeš kúpiť taký čo má iba TTL úrovne a ušetriť tak toho max232. Ale ak to chceš mat univerzálne tak si daj pozor aby ten prevodník mal RS232 úroveň.
Problém s prevodníkmi majú niektoré hodne staré programy čo si riadili prenos sami priamo prístupom k hw. Akonáhle to už ide aspoň cez BIOS či API OS tak nie je problém. Ty tam neplánuješ požiť ani hw handshaking takže tam je naozaj objavenie sa nejakého problému minimálny.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1900
Vek: 52.81
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod pocitujlasku » 16 Jún 2019, 11:13

to uz si velmi nepamatam, ale my sme mali s tymi prevodnikmi problem pri gsm branach. ono by to malo byt spomenute pri tom prevodniku. alebo kup do usb s origo chipom na seriovy port (neviem si teraz spomenut) a ten bude ficat aj cez usb.
Pl2302 nie je pajc, je to normalny prevodnik len windows pvladace ma na ...
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4576
Vek: 36.54
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Drakoush » 16 Jún 2019, 12:18

Ja mám tento: https://www.peak-system.com/PCAN-USB-Hu ... .html?&L=1
Nebolo zariadenia, ktoré by cez RS232 nešlo.
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9692
Vek: 24.26
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod romiadam » 16 Jún 2019, 12:33

Pri takomto probléme si kúp akýkolvek serial to USB. Dokonca si kludne môžeš kúpiť taký čo má iba TTL úrovne a ušetriť tak toho max232. Ale ak to chceš mat univerzálne tak si daj pozor aby ten prevodník mal RS232 úroveň.


Takze pre tento problem mi staci klasicky USB -> RS232 prevodnik a ak tam chcem pripojit na PIC tak tam dam este ten MAX232? Malo by to chodit?
Ovladac toho prevdnika vo Win vytvori Seriovy port, ktory by mal Labview rozpoznat ako klasicky seriovy port?

kup do usb s origo chipom

ako sa da zistit ze je to origo chip?


Drakoush, diki za tip. Dobre o tom vediet, ze to existuje. Cena 350€, hmm, vyskusam najprv tie lacnejsie verzie.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Drakoush » 16 Jún 2019, 13:47

Ja som to kupoval hlavne kvôli rozhraniu CAN, aj preto je tá cena vyššia.
Ponúkame: výkup, predaj, servis meracích prístrojov rôznych značiek, overenie presnosti meradiel kalibrátorom - do 5,5 miest. Pozri aj našu FB stránku (ikonka webu v profile), kde nájdeš zaujímavé fotky a videá z opráv, review nových merákov a pod.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 9692
Vek: 24.26
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 47

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod mac26 » 16 Jún 2019, 13:57

Osobne pouzivam nieco taketo uz niekolko rokov. Bezi to na CH340, da sa prepnut 3V3 / 5V a malo by to vediet aj HW handshaking. Pokial viem, nemaju s nim vobec ziadny problem ani widle, ovladace su v systeme
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1071
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 7

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Mek » 16 Jún 2019, 14:24

pocitujlasku napísal:Pl2302 nie je pajc, je to normalny prevodnik len windows pvladace ma na ...

Si to nepochopil. Ja som nepisal, ze PL2302 je pajc, ale ze tie cinske ksunty obsahuju jeho pajcovanu verziu. A original ovladace maju voci tomu ochranu, takze s takymito prevodnikmi nepobezia. Iba tolko, ze bacha.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 531
Vek: 32.55
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 6

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod romiadam » 16 Jún 2019, 14:52

OK, tak si kupim nieco necinske a vyskusam to. Ak nezabudnem, dam vam vediet ako to dopadlo.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod peterple » 16 Jún 2019, 17:09

Osobne používam FTDI prevodníky ktoré som si sám postavil. Asi tak dvadsať rokov to už môže byť. V robote používam tie s CH340.
Len si rozmysli či tam chceš tú RS232 úroveň alebo nie. A podľa toho si vyber hocijaký. Fungovať to po 3 drôtoch vždy bude.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.
peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1900
Vek: 52.81
Založený: 25.06.2013
Bydlisko: Krajné
Karma: 52

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod pocitujlasku » 16 Jún 2019, 21:12

Mek: nemylis si to s ftdi232 tie sa pajcovali a pouzival sa tam driver origo od ftdi. pl2302 je obycajny prevodnik od ineho vyrobcu, ktory pouziva svoje ovladace.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4576
Vek: 36.54
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 18

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod Mek » 16 Jún 2019, 21:26

Nie nie, myslim PL2302. Windows to detekuje korektne, ale v device manageri je vykricnik a prevodnik nefunguje. Iba so starsimi ovladacmi, ktore nahodne zhadzuju windows s BSOD, pokial je nejaky prenos cez ten prevodnik. Je toho plny internet... Ale nevylucujem, ze s tymi prevodnikmi o ktorych pises, mohli byt tiez problemy.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 531
Vek: 32.55
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 6

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod romiadam » 20 Jún 2019, 00:03

peterple napísal:Pri takomto probléme si kúp akýkolvek serial to USB. Dokonca si kludne môžeš kúpiť taký čo má iba TTL úrovne a ušetriť tak toho max232. ......


Tak som si vybral toto 5V TTL uroven.
https://www.ebay.ie/itm/USB-to-TTL-Seri ... xygPtSrs53

Je to z UK (drahsie ako z ciny, aj ked je to iny, vsak na tom chapik zaraba a na takch ako ja ze nemam nervy cakat na to 50 dni), ale pride mi to do par dni. Ja to uz potrebuje cim skor nech tu komunikaciu a neake to rozsvecovanie LED cez Labview otestujem.

Kontrolna otazka, bude to OK ?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2973
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Seriovy port na NB

Odoslaťod budvar10 » 20 Jún 2019, 07:14

Áno, priamo na MCU, bude to fungovať.
budvar10
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 439
Založený: 15.12.2014
Bydlisko: Košice
Karma: 7

Ďalšia

Naspäť na Hardvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.83 sekúnd