Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Neviete si rady so zosilova─Źom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 24 Sep 2018, 19:33

Super, dakujem.Teraz mi je to jasnejsie.
Na tvojich lampach nevidim tu zrkadlovu plochu na vrchu banky.
Zrkadlo je vraj dokaz o kvalite vakua v elektronke.Rusi to maju asi inak vymyslene.
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod zdenoeddie » 24 Sep 2018, 20:08

Su lampy, ktore geter "nemaju". Pisem v uvodzovkach, lebo ho maju, ale nie formou "zrkadielka" na banke. Napr. 6s19p ma mysticku s getrom, ale "zrkadielko" uz nie. A je toho viac.
zdenoeddie
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 3725
Vek: 20.04
Zalo┼żen├Ż: 25.07.2009
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Karma: 33

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod misop » 26 Sep 2018, 12:25

Nazdar chuopi,

dvojca je postavene a krasne vyhrava...
Kedze mame k dispozicii celkom kvalitnu externu zvukovu kartu a niekde vpredu niekto spominal software ARTA.
Chcem sa spytat, ako mame postupovat pri merani THD ?

Pre upresnenie zvukovka je Focusrite Scarlett 18i20

...a pripajam zopar obrazkov

IMG_0426.JPG
Hniezdo :)
Pr├şlohy
IMG_0534.JPG
IMG_0480.JPG
old fashion
misop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 27
Vek: 35.78
Zalo┼żen├Ż: 18.06.2018
Bydlisko: UHROVEC
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 01 Okt 2018, 17:54

Poradi nam niekto ako zmerat THD ?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod hpeter » 01 Okt 2018, 19:54

naco to chces vediet?
logicky to nebude nula. na omdlievanie nad nizkym thd su vhodne operaky a tranzistory.
tu si na nespravnej adrese :axe:

prisli mi nejake ruske submini, 6h17b testujem. dajako mi poskocili basy, podla simulacie maju viacej 2nd hd.
realne cisla nepotrebujem vediet, staci ze to hra pekne
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1339
Vek: 35.06
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 01 Okt 2018, 22:13

Samotne meranie thd nie je zlozite ale je komplikovane spravit to prvotne nastavenie a pripravky aby ti to meralo. Ja osobne pouzivam program Arta. Pre zaciatok skus najst cez google ako zmerat thd loopback zvukovej karty. Ked zistis ako to funguje a budes vediet aspon nieco odmerat a nastavit potom budes potrebovat prirpavok na meranie = umelu zataz na ktoru budes mat pripojeny delic na linkovu uroven, idealne nastavitelnu uroven a popripade s nejakym jednoduchym limiterom so 4ks diodami aby si nahodou neodpraskol zvkukovu kartu.

Potom nameras na svojej zvukovej karte loopback (vysutp das do vstupu) a zistis kde ma karta "sweetspot", tj. kde mera najnizsie THD asi chces vediet thd na frekvencii predpokladam 1kHz. Vacsinou to byva niekde tak cca -12 az -6dB. Potom vystup zvukovej karty das na vstup zosilnovaca, vystup zosilnovaca do umelej zataze znizeny na linkovu uroven das na vstup zvukovej karty, potenciometorm hlasitosti na zosilnovaci nastavis a osciloskopom nameras pozadovany vykon pri ktorom ta zaujima thd, ak dosiahnes vykon pri ktorom chces merat nastavis linkovu uroven na hranicu toho "sweetspotu" kde to najlepsie mera THD tj. dajme tomu -6dB a uvidis namerane THD. Je to skor len take jednoduche orientacne meranie, ale na domace ucely to staci, ci je to 1% alebo 0,001% :) tiez velmi silno zalezi od toho aku mas zvukovu kartu a tiez kazda karta ma najznisie thd na inej vzorkovacej frekvencii toto vsetko treba odskusat.

Potom mozes merat aj ine veci napr. frekvencnu charakteristiku (ak mas k dispozicii velmi vysoku vzorkovaciu frekvenciu), alebo aspon ciastocne odstup do sumu/brumu atd...

ja mam na to postavenu takuto umelu zataz:

Obrázok
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1427
Vek: 29.67
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 02 Okt 2018, 13:31

hpeter , jasne ze necakame nulu.Zvuk je na posluch velmi dobry.
Chceme len zistit ci je vsetko OK co sa tyka elektrickej stranky veci.

Wili, dakujem za informacie.Na ten delic existuje nejaka doporucena schema?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 02 Okt 2018, 13:44

delic v zmysle ze ked vies ze meras napr. vystupne napatie 20V a chces 1V tak spravis delic 1:20 napr. odpory 19k+1k.

Nemam schemu na toto vyssie ale je to jednoduche. Ak chces vystup na skop tam ti staci jednoduchy delic napr. 18k+2k a mas pevne zabudovanu sondu 1:10, VF kompenzaciu ani netreba lebo tam nebudes merat MHz. Zataz a delic pre zvukovku zalezi ake vykony chces merat, ale tak do 100W by mohlo postacit potenciometer 1-5k a do serie s potenciometrom daj este odpor napr. 10-20k a toto pripojis na vykonovy odpor kt. tvori umelu zataz. Bezec potenciometra beries ako vystup signalu pre meranie do zvukovej karty a este antiparalelne na to mozes dat ako ochranu 2+2 ks 1n4148 diody. Tiez tie odpory pre umelu zataz mozes prepinat prepinacom na rozne hodnoty, akoby impedancie reproduktorov teda napr. 4-8-16R pre adekvatne vykonove zatazenie. Ja tam mam este cez prepinac paralelne ku zatazi kondenzator 470n/250V ako simulaciu komplexnej zataze. Fantazii sa medze nekladu mozes si tam napchat co chces. Ak sa nahodou vecer budem nudit tak ti aj nakreslim schemu ale snad si to z popisu pochopil.
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1427
Vek: 29.67
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod flyingbird » 02 Okt 2018, 14:12

diamos nap├şsal:Wili, dakujem za informacie.Na ten delic existuje nejaka doporucena schema?


http://www.artalabs.hr/download.htm

ARTA User Manual, na stran─Ť 10.
flyingbird
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 16
Vek: 51.98
Zalo┼żen├Ż: 15.06.2010
Bydlisko: Valašsko
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod muziker » 02 Okt 2018, 15:06

flyingbird, a┼ż na to, ┼że tam pou┼żit├Ż softv├ęr ARTA je "shareware", tak┼że vo─żne dostupn├í je len demo verzia. Inak len za poplatok. Ak niekto chce pou┼żi┼ą tento softv├ęr v plnej verzii, mus├ş zaplati┼ą za licen─Źn├Ż k─ż├║─Ź pou┼ż├şvate─ża. Osobn├í licencia potom umo┼żn├ş jednotn├ę u┼ż├şvate─żsk├ę osobn├ę pou┼żitie ARTA softv├ęru. Cena za osobn├║ licenciu je 79 eur.
muziker
muziker
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 5883
Vek: 70.23
Zalo┼żen├Ż: 10.03.2009
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Karma: 44

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod flyingbird » 02 Okt 2018, 16:18

Ano, omezen├ş demoverze jsou pops├íny v sekci download.
flyingbird
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 16
Vek: 51.98
Zalo┼żen├Ż: 15.06.2010
Bydlisko: Valašsko
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 07 Okt 2018, 23:21

Wili: takto nejak?
Pr├şlohy
8A06AB83-16B4-485D-9426-2AA968DCEF88.png
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 08 Okt 2018, 10:33

Skor takto.
Pr├şlohy
Antiparalelne zapojenie diod.png
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 08 Okt 2018, 13:08

ano ta druha schema je dobra, len ti tam este chyba druhy odpor aby vznikol delic
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1427
Vek: 29.67
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 08 Okt 2018, 14:38

Tam by mal ist ten potenciometer 4k7.

-- Spojen├Ż pr├şspevok 08 Okt 2018, 15:02 --

Myslim ze takto by to mohlo vyzerat.
Pr├şlohy
Umela zataz 8 ohm s delicom pre zvukovu kartu.jpg
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 08 Okt 2018, 15:04

ano presne tak :thumbup:
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1427
Vek: 29.67
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 16 Okt 2018, 00:46

Zdravim vas po kratkej prestavke.Meranie THD sa nam zatial nepodarilo zrealizovat ale mam na vas iny dotaz.
Co by sa mohlo stat ak by som vytiahol z patice vstupnu ECC83?
Chcel by som tak rychlo zistit ci pochadza rusenie zo vstupnej elektronky.
Mame totiz nejake rusenie (cca 50Hz stredobasovy ruch) v reprakoch.
Je to sice pocutelne len ked prilozim ucho k stredobasovemu repraku
ale vadi nam to.Chceme to mat ciste.Zemne slucky tam nemame.
Rozmyslam nad skuskou s DC zhavenim SRPP vstupnej elektronky.
Pr├şlohy
8A66769B-D6DF-451B-A104-443A56CAE9CB.jpeg
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod zdenoeddie » 16 Okt 2018, 10:59

Nestane sa nic.
Pokial tam nemas nejaky zasadny problem, DC zeravenie by pomoct mohlo.
zdenoeddie
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 3725
Vek: 20.04
Zalo┼żen├Ż: 25.07.2009
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Karma: 33

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 16 Okt 2018, 21:44

Skusil so teda vytiahnut vstupnu ECC803 ale vrcanie nezmizlo.
Zmizlo az ked som vytiahol aj ECC81.
Potom som pripojil 6V bateriu na zhavenie a v citlivych reprakoch zostalo uplne ticho.
Ako u Audio Research v nadelu na vystave v BA. :applause:
Len teraz neviem ci bude treba stabilizovany zdroj s LM... ,
alebo len usmernovac a kondenzator.
Pr├şlohy
C558886B-21BA-4A64-B076-BA6505DB240F.jpeg
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 232
Vek: 46.23
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 16 Okt 2018, 21:55

mostik a kondenzator do koncoveho zosilnovaca casto staci ale je to individualne a zalezi aj podla zapojenia, ale asi budes musiet dat aj RC clen kvoli znizeniu napatia, ak planujes usmernit 6,3V tak budes mat 8,9V minus diody cca 0,7V cosi klesne od zatazenia zdroja takze dajme tomu ze tam budes mat ncelych 8V, takze podla ohmovho zakona a zhaviaceho prudu si vypocitas aky velky odpor potrebujes, a podla prudu a ubytku napatia ja aka vykonova strata na nom bude a za to zase kond.
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1427
Vek: 29.67
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Audiotechnika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.75 sek├║nd