Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod pavlikkkk » 14 Nov 2018, 11:19

amater63 napísal:Chtěl jsem se zeptat jenom na okraj P. pavlikkkk ,kde nebo v jakých vašich konstrukcích,projektech to máte.Klidně dejte odkaz.( foto ,realizace.),ne modul,ale praxe,výsledky.Děkuji.

ahoj,
moc se omlouvám, ale know how - schemata, návrhy DPS, které vycházejí z mé dílny při vývoji, si ponechávám a nikde je nezveřejňuji.
Ale zodpovídám všechny dotazy, které se týkají funkcí modulů a nebo zapojení do různých zesilovačů. Praxe je taková, že zájemce pošle schema zesilovače a já mu do něj nakreslím zapojení příslušného modulu a samozřejmě vysvětlím vše potřebné.
Vzhledem k širokému sortimentu lze moduly použít pro skoro každý zesilovač, samozřejmě při respektování určitých zásad (TDR a pod.)
Pavel
pavlikkkk
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Založený: 13.11.2018
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 14:51

Ja sa tak isto priklanam k zipaj-ovej nazvyme to otazke resp. nedovere, pretoze mne tiez pride dost divne, ze mam zosilnovac, konkretne vykonove elektronky, ktore pracuju v nejakej triede A,AB,B, za urciteho kludoveho prudu x-mA, za urciteho anodoveho napatia a pri urcitej zatazovacej impedancii a teda v nejakom urcenom, ci urcitom pracovnom bode, tak si neviem dost dobre predstavit, ako sa da "zachovat" rovnaky pracovny bod a teda aj rovnaku triedu zosilnovaca s rovnakymi parametrami, aka bola pred upravou, ked zmenime jednu premennu, konkretne znizime neviem o kolko kludovy prud, podla mna toto uz odporuje trochu fyziklanym zakonom, ako aj ostatnym tvrdeniam, ze to vyrazne zlepsi zvuk a znizi skreslenie(ako povedal zipaj, strmost to regulovat nedokaze, cize ani vysledne skreslenie pri degradacii emisie) dalej v pripade, ze bol pred tym pouzity "Fixed bias neviem, ako toto moze zlepsit prejav basov a uz vobec nie, ako to dokaze "extremne" znizit brum a sum...
Nechcem sa nikoho dotknut, ani znevazovat jeho pracu, taktiez netvrdim, ze to je nefunkcne zariadenie, no skor mi tie uvedene superlativy pridu, ako marketingovy tah pre placebo-audiofilov, ako take vyrazne zlepsenie parametrov zosilnovaca tymto zariadenim...
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod zipaj » 14 Nov 2018, 14:55

Ten modul bude niečo podobné ako toto, tých zapojení na nete je veľa.

https://www.tubecad.com/2005/May/blog0046.htm
Obrázok
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2558
Vek: 43.78
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 15:03

zipaj : Tiez som rozmyslal, ze sem hodim Broskieho auto-bias, ale kedze len tejto jeho variacie su snad tri rozne schemy, tak som si povedal, ze kaslem na to :D
Len, co si ja pamatam, ked som raz riesil podobny pripad, pouzitia auto-biasu pre 6C33C-B ktore maju velky drift, tak som sa docital, ze spravit auto-bias pre triedu AB-B, tak, aby to fungovalo, co najlepsie, je naozaj komplikovane a aj ked sa to podari, tak vysledne parametre neboli nejake ohurujuce, nakoniec vid. clanky TubeCAD-u, ktore sa venuju prave tejto problematike, cize preto k tymto zapojeniam nemam velku doveru.
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod pavlikkkk » 14 Nov 2018, 15:12

Jozko95 napísal:Ja sa tak isto priklanam k zipaj-ovej nazvyme to otazke resp. nedovere, pretoze mne tiez pride dost divne, ze mam zosilnovac, konkretne vykonove elektronky, ktore pracuju v nejakej triede A,AB,B, za urciteho kludoveho prudu x-mA, za urciteho anodoveho napatia a pri urcitej zatazovacej impedancii a teda v nejakom urcenom, ci urcitom pracovnom bode, tak si neviem dost dobre predstavit, ako sa da "zachovat" rovnaky pracovny bod a teda aj rovnaku triedu zosilnovaca s rovnakymi parametrami, aka bola pred upravou, ked zmenime jednu premennu, konkretne znizime neviem o kolko kludovy prud, podla mna toto uz odporuje trochu fyziklanym zakonom, ako aj ostatnym tvrdeniam, ze to vyrazne zlepsi zvuk a znizi skreslenie(ako povedal zipaj, strmost to regulovat nedokaze, cize ani vysledne skreslenie pri degradacii emisie) dalej v pripade, ze bol pred tym pouzity "Fixed bias neviem, ako toto moze zlepsit prejav basov a uz vobec nie, ako to dokaze "extremne" znizit brum a sum...
Nechcem sa nikoho dotknut, ani znevazovat jeho pracu, taktiez netvrdim, ze to je nefunkcne zariadenie, no skor mi tie uvedene superlativy pridu, ako marketingovy tah pre placebo-audiofilov, ako take vyrazne zlepsenie parametrov zosilnovaca tymto zariadenim...

opět opakuji, přečti si prosím článek
https://www.audioamp.eu/cz-clanky-1.html
je v něm vysvětleno, jak to funguje
Pavel
pavlikkkk
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Založený: 13.11.2018
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 16:12

Clanok som si precital, ale popravde vela som sa nedozvedel, je tam akurat rozdiel medzi katodovym a fixnym biasom, co je mi dobre zname, tak isto je mi jasne, ze to zapojenie je vlastne servo, ktore na zaklade prudu tecuceho cez katodovy odpor resp. ubytku napatia na nom porovnava nastavene napatie trimrom a na zaklade toho nastavuje hodnotu -Ug1, co je v poriadku, ja sam mam podobne v svojom zapojeni DC servo na vystupny offset, ktore pracuje podobne, ale to, ze tento automaticky bias upravuje prud resp. ho drzi v ramci limitov na stanovenej hodnote neznamena, ze "linearizuje" obe polvlny signalu a drzi na rovnakych hodnotach aj strmost, na VT mozno tam nebude tiect jednosmerny prud, lebo to udrzi rovnaky prud na oboch elektronkach, no rovnake "zosilnenie" to nezaisti a teda ani rovnako nizke skreslenie, ako bolo pri novych elektronkach, taktiez nikde v clanku nebolo spomenute, ako to zapojenie dokaze extremne znizit sum a brum, zvysit basy a zlepsit celkovy prejav a podobne, nikde nie su uvedene merania pred a po pouziti modulu, ako sa to realne sprava v nejakom zapojeni, iba text nepodlozeny realnymi vysledkami, preto som si dovolil vyslovit istu nedoveru k tomuto zapojeniu.
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod pavlikkkk » 14 Nov 2018, 16:46

veškeré přínosy jsou dány perfektním udržováním rovnováhy PP v čase a nezávisle na budicím signálu.
Proces optimalizace mřížkového předpětí, s dynamickou regulací tohoto předpětí v závislosti na vybuzení elektronky tak nejen prodlužuje její život, ale hlavně se podílí na snížení zkreslení v PP stupni nižším zatížením VT (pokles ss proudu v obou větvích). Má to výrazný vliv na přenášený signál, což, jak jsem již psal, si ti, kteří moduly řady AB-Q, D... montovali, pochvalovali.
Když provádím kontrolu a měření, funguje to tak, že bez buzení nastaví modul předpětí podle reference (trimr na modulu).
Když začnu zesilovač budit asi na 10% výkonu, klesne mřížkové předpětí asi o 20 - 25%. Při plném vybuzení pak dosáhne hodnota předpětí až do úrovně podle nastavené reference. Tohle vidím při kontrole a nastavování modulů na přípravku (PP s EL34 se dvěma měřidly katodových proudů).
Moduly jsem vyzkoušel i v zesilovačích s toroidním VT se zápornou zpětnou vazbou zvláštním vinutím do katod a pracovaly perfektně.
Pavel
pavlikkkk
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Založený: 13.11.2018
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod hpeter » 14 Nov 2018, 18:07

autobias ako taky mi dava zmysel viac v se, kde idu obe polvlny.
mam obavu ze by pri dlhodobom pocuvani vyssej hlasitosti, vdaka signalu posunut sa mohol posunut bias.
predsalen pp - pentoda dostava iba jednu polvlnu.
ano su tam velke rc konstanty v obvode, ale proste cervicek v hlave hloda- co ak sa nieco posere...
mam tu jj a sovteky 2a3, s dual c jadrami nagapovane na velmi maly prud, nezazil som za tie mesiace citelny posun ia.
------
PS, napr ako ma osetrene broskie ten moment tesne po zapnuti ampu?
predsa ten obvod sa bude snazit dat max bias (prud), ked sa bude elka nazhavovat - ten moment ked este neni teplota katody 100%. a ak rc konstanta je moc dlha, tak pretecie moc velky prud, kym sa to cele ustali. prekracovanie prudu katody na zivotnosti neprida
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1340
Vek: 35.06
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 14 Nov 2018, 18:30

pavlikkkk :
Prosim vas bolo by mozne zakreslit zapojenie vasho modulu do schémy Jolida JD202A ?
Uvazujem o tom ze by som vas modul vyskusal.
Zosilnovac mam postaveny cca podla tejto schémy.Jedna sa o dva monobloky, kazdy ma svoje nap. trafo.

ZMENY su nasledovne:
Elektronky na koncoch mam KT88 od JJ.
Zdroj je doplneny o kond. 500uF/500V, MKP 1uF/600V a 2 x 100nF paralelne k
R23 a R24.
Zdroj dava 470-490V bez vybudenia, pri plnom vybudeni 450V.
VT je od Toroidy.pl a je to typ TTG EL34PP.
V spetnej vezbe mam zameneny kond. za 47pF.
Zhavenie pre V1 a V2 ma zvlast vinutie a je usmernene a filtrovane (zosilnovac je po tejto uprave absolutne bez brumu).
Minus zhavenia pre dve ECC je uzemneny.
Zhavenie pre KT88 mam uzemnene cez umely stred vytvoreny dvoma rezistormi.
Prílohy
JOLIDA JD202A .s01.png
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 232
Vek: 46.23
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 18:41

hpeter: S tym Broskieho autobiasom je to dobra otazka, len neviem, ako chapat tu RC konstantu, ktoru spominas. Ja som to chapal tak, ze ten autobias funguje tak, ze kym este nie je elektroknka nazhavena, tak bude na mriezke najmensie zaporne napatie a so stupajucou emisou-teplotou katody sa zacne toto napatie na mriezke zvysovat, az sa ustali na nastavenej hodnote, ci som uplne mimo?
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Wili » 14 Nov 2018, 18:59

Len chcem upozornit ze to cim sa tu cely cas ohadzujete neriesi vobec nesumernost trafa ako tu bolo nespravne spomenute, jedine o com sa tu bavite je servo co vyvazuje prud na rovnaku hodnotu v trafe, teda ani nie v TRAFE, ale v ELEKTRONKACH ale to nekompenzuje nevybalancovanost vinuti v trafe tak ako samotne trafo a v podstate podstatu problemu celeho PP zosilnovaca.

Zaujimave je riesit to servom riadenym obvodom nie v katode, ale presnym opakom toho je servo co pouzivaju v audioresearch s LF441 kde snimaju prud priamo napajania anod do trafa dvoma odpormi a tie sleduju ktorou polovicou tecie kolko a na zaklade toho menia mnozstvo napatia do g1. Tiez to riesi priamo prud vinuti trafom a nie prud katody elektronkou (lebo do toho moze tiez vela kecat g2). Tiez snimanie v anodach este pred trafom mi pride jednoduchsie a asi aj bezpecnejsie riesenie z hladiska toho ze katoda bude stale pevne na zemi alebo cez vykonovy odpor a nebude sa nikto spoliehat na to kedy sa malicky snimaci katodovy odpor odpali (spomenute bolo zopar prispevkov do zadu tusim ako poistka) a ostane katoda v lufte = asi najhorsi pripad, v niektorych pripadoch haklivych druhov elektroniek by som sa necudoval keby to so sebou zobralo aj g1 do vecnych lovist :roll:
Naposledy upravil Wili dňa 14 Nov 2018, 19:12, celkovo upravené 1 krát.
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Vek: 29.67
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 19:08

Wili: Co to je za model od AudioResearch-u, ktory spominas prosim Ta? Tuto schemu som tusim nezazrel este, mam len schemu od VT150 a toto znie velmi zaujimavo. Diky
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Wili » 14 Nov 2018, 19:12

tusim ich malo viacero, ale nasiel som napr. tu:

https://goo.gl/images/Ur97ew
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Vek: 29.67
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 140

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod Jozko95 » 14 Nov 2018, 19:30

Doky moc, vyzera to este zaujimavejsie, ako som si myslel :D
Majte so mnou strpenie, som začiatočník díki moc :-)
Jozko95
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 800
Vek: 23.52
Založený: 13.12.2010
Bydlisko: medzi BN a PE
Karma: 17

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod pavlikkkk » 14 Nov 2018, 19:58

diamos napísal:pavlikkkk :
Prosim vas bolo by mozne zakreslit zapojenie vasho modulu do schémy Jolida JD202A ?
Uvazujem o tom ze by som vas modul vyskusal.
Zosilnovac mam postaveny cca podla tejto schémy.Jedna sa o dva monobloky, kazdy ma svoje nap. trafo.

ZMENY su nasledovne:
Elektronky na koncoch mam KT88 od JJ.
Zdroj je doplneny o kond. 500uF/500V, MKP 1uF/600V a 2 x 100nF paralelne k
R23 a R24.
Zdroj dava 470-490V bez vybudenia, pri plnom vybudeni 450V.
VT je od Toroidy.pl a je to typ TTG EL34PP.
V spetnej vezbe mam zameneny kond. za 47pF.
Zhavenie pre V1 a V2 ma zvlast vinutie a je usmernene a filtrovane (zosilnovac je po tejto uprave absolutne bez brumu).
Minus zhavenia pre dve ECC je uzemneny.
Zhavenie pre KT88 mam uzemnene cez umely stred vytvoreny dvoma rezistormi.


Žhavicí vinutí nesmí být spojeno přímo se zemí. Rezistory bys musel odpojit, nebo použít modul ABF-Q. Jinak samozřejmě můžeš použít malý transformátor 6-12V AC.
Obrázok
pavlikkkk
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Založený: 13.11.2018
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod zipaj » 14 Nov 2018, 22:45

Snímanie prúdu v anódach sa viac páči aj mne a súhlasím s tým čo tu wily vyššie napísal, ale diabol sa skrýva v detailoch, potrebuješ výstupák ktorý má oddelené primárne vinutia, alebo sa úpravou transformátora dajú rozpojiť (čiže sériovo vyrábané výstupáky na toroidoch sú prakticky mimo hru). Z môjho pohľadu investície do podobných vychytávok nemusím, radšej tie peniaze použijem na nákup náhradných NOS elektrónok (ak je taká možnosť a vyrábali sa už dávno).

Pri PC používam SE zosilňovač s koncovými 6P14P-K (a bežia na hranici katalógových hodnôt Ua=320V, Ia=38mA) cca 3-5 hodín denne asi 4 roky tj. cca 5800 hodín, nedávno som ich premeral, pokles emisie je cca 10%. Jednoducho je to nezmar. Na vstupe bola ECC83 od JJ Ua cca 120V, Ia cca 0,4mA, nová už nemala 100% hodnoty na BM215a a asi po 700 hodinách prevádzky išla do :butthead: . Nahradil som ju použitou 6CC41 s cca 70% emisiou, po 5000 hodinách pokles emisie asi o 15%, zosilňovač hraje bez problému.
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2558
Vek: 43.78
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod pavlikkkk » 15 Nov 2018, 20:04

amater63 napísal:Chtěl jsem se zeptat jenom na okraj P. pavlikkkk ,kde nebo v jakých vašich konstrukcích,projektech to máte.Klidně dejte odkaz.( foto ,realizace.),ne modul,ale praxe,výsledky.Děkuji.

Dotazy můžeš směřovat např. na http://dynacotubeaudio.forumotion.com/ k uživatelům, kteří moje moduly použili.
Pavel
pavlikkkk
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 8
Založený: 13.11.2018
Karma: 0

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod amater63 » 15 Nov 2018, 20:28

Děkuji, jak jsem se zde někde zmínil tak nejsem takový " fajšmekr " abych potřeboval podrobné info. Prostě zajímají mne projekty které jsou realizovány.A jak říkám každá rada něco dá.(kdo se neptá neví )Já jedu na křemíku,stačí mi to.Jinak mnoho zdaru.
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2183
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 17 Nov 2018, 14:56

Ja teda ten modul vyskusam.Potom sem napisem ako funguje.
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 232
Vek: 46.23
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 21 Nov 2018, 21:43

Damy a pani odbornici, aky kludovy prud by ste nastavili pre KT88 v AB PP UL ?
Napr. 40mA by bolo OK?
Uz som sem tuto otazku vlozil ale nedostal som odpoved.
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 232
Vek: 46.23
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 2

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Audiotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.76 sekúnd