Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Neviete si rady so zosilova─Źom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod mzperx1 » 28 Feb 2019, 16:34

550V je uz DC, 390VAC

premostovaci odpor cez FET je zbytocny

k simulacii
- fet STW11NM80 800V, 0.35R, 11A
- optodriver VOM1271 (je lepsi ako ASSR), pri If=20mA na vystupe 8.7V 30uA
- Rsec=15R, v skutocnosti bude skor 30R

absorbovana energia mosfetom : 10ms - 0.8J ; 100ms - 1J ; 1000ms - 1J
Pr├şlohy
HTPSU-SSR-1.png
HTPSU-SSR-2.png
HTPSU-SSR-3.png
mzperx1
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 132
Zalo┼żen├Ż: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 28 Feb 2019, 17:26

chcem vidiet v praxi co spravi mosfet pri 550V a 25A :finga: hoci len na par milisekund, moja osobna intucicia mi ale vravi ze vyleti na mars :finga:
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1481
Vek: 29.83
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod mzperx1 » 28 Feb 2019, 17:44

kde ty tam vidis take hodnoty ?
najhorsi pripad je cca 100V 5A kde zelena a modra krivka sa pretina
mzperx1
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 132
Zalo┼żen├Ż: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 28 Feb 2019, 18:05

Ja mam optoclen PVI1050 . To je ten ktory je v originálnej scheme.

breta1 , je to tento pripad : 1. za usm─Ťr┼łova─Źem nen├ş elyt, a NFET sp├şn├í do prvn├şho hlavn├şho filtra─Źn├şho elytu
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod mzperx1 » 28 Feb 2019, 18:57

PVI1050 doda prud iba 10uA. Na "povodnej" scheme je IRF830 co ma vstupnu kapacitu 600pF. SPW11N80C3 ma takmer trojnasobnu kapacitu 1.6nF. Spinanie bude pomale, neviem ci prezije, mozes ale vyskusat :) Mas uz aj sietove trafo ?
mzperx1
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 132
Zalo┼żen├Ż: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 28 Feb 2019, 19:02

toroid este nemam

-- Spojen├Ż pr├şspevok 28 Feb 2019, 19:32 --

Este ma napadlo ze ten fet asi nemoze byt umiestneny blizko jadra EI napajacieho trafa, ci ?
Pytam sa preto, lebo testovat to budem na prvom lampaci a tam mam napajacie EI.
Umiestnenie fetu mi tam tak blbo vychadza.
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod vlasto » 28 Feb 2019, 20:14

Len sa op├Żtam.. Dal by sa pou┼żi┼ą napr. nejaky IGBT?
vlasto
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 166
Vek: 40.4
Zalo┼żen├Ż: 28.12.2014
Bydlisko: okr.Tn
Karma: 1

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod hpeter » 28 Feb 2019, 21:37

jednoduchsie je zmerat spickovy skratovy prud sekundaru. od toho sa da ist dalej.
ci je igbt je lepsi, treba popozerat viacej ds. co som videl onsemi igbt, tak soa je ta ista pesnicka.

hovorim, ze ked som zapinal toto trafo, tak mi prizvaralo rele.
https://www.lundahltransformers.com/wp- ... s/2748.pdf
https://www.tme.eu/sk/details/drm570012 ... 760056096/
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1412
Vek: 35.23
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 28 Feb 2019, 22:11

Zatial mam len casovac, ale funguje super.
Delay ma 35 sekund s odporom 330k a napajanim 9V bateriou.
Pr├şlohy
44466CA7-EB14-4381-9FCC-111705C8C37E.jpeg
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 28 Feb 2019, 23:21

2mzprx: sry tu moru som si nevsimol ale aj tak mi pride divne aby to napatie bolo voci prudu az tak velmi posunute, ale kto vie, mozno by to slo.

2diamos: nechcel by si na ovladanie zosilnovaca on/off spinaci modul co bezi na standby aby sa dal zosilnovac zapinat tlacikom + mam tam mnozstvo lubovolnych oneskorenych vystupov, lebo teraz som pre seba kreslil takuto dosku a mam aj jednu univerzalnu verziu ak by si chcel.

funguje to tak ze je tam zdvojeny ne556, prva polovica 555 funguje ako flip/flop pre on/off funkciou kde rele pripaja vykonove trafo, druhe 555 sa spusta po zapnuti prveho 555 a funguje ako oscilator s frekvenciou podla casu aky potrebujes a tato krmi posuvny register cd4015 co ma 8 vystupov. Prvy vystup zopina funkciu softstartu a dalsie posuvne registre mozes pouzit na co chces - napr. na pripajanie oneskoreneho anodoveho napatia, alebo sa to da pouzit na oneskorene zopinanie ochran v tranzistorovom zosilnovac - pripajanie reproduktorov atd...

vies kreslit v eagle aby si si ten koncept prisposobil? je to na malej DPS 9x10cm takze ti spravia aj profidosky za 5 dolarov 10 kusov :D
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1481
Vek: 29.83
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 28 Feb 2019, 23:59

Wili, to by som chcel aj ked neviem ci by som to vyuzil v tomto projekte.
S Eagle som este nerobil ale misop sa s tym uz hral a nieco uz vie.
Ta doska je dost velka 10x9cm, to uz tam nebude tolko miesta.
Pr├şlohy
146D926E-46B1-44FE-9F7F-A49EF8FB432C.jpeg
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod Wili » 01 Mar 2019, 00:16

hmm to sa tam fakt nevojde :D

a preco zase point-to-point? je to sice dobre na modifikacie ale nechceli ste skusit nieco na DPS ?
Wili
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Zasl├║┼żil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 1481
Vek: 29.83
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 141

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 01 Mar 2019, 00:59

To su dps, ale len tak vymyslene, bez eagle.
Proste nakreslene v Autocade.
To su len prve navrhy, este to ladim.
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 01 Mar 2019, 08:07

Wili , kdo to robi tie profi plosaky ?

-- Spojen├Ż pr├şspevok 01 Mar 2019, 08:13 --

Wili , kdo to robi tie profi plosaky ?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod maskrtnik01 » 01 Mar 2019, 09:41

https://www.pcbway.com

Napr├şklad. Je ich ve─ża. Tuto do 10x10cm m├íte 5 USD. Doprava je o nie─Źo drah┼íia. Dodacia doba, kuri├ęr okolo dva t├Ż┼żdne od objedn├ívky, ale vyjde to riadne draho(Platba do ─Ź├şny + DPH + coln├ę prejednanie 24 EUR). Po┼íta podobne ako v┼íetko z ─Ź├şny, cena je u┼ż prijate─żnej┼íia.

Ka┼żdop├ídne, je to obojstrann├Ż plo┼í├ík, odv┼Ľtan├Ż, odfr├ęzovan├Ż, obojstranne maska aj popisky, prekoven├Ż. V E├Ü budete r├íd ke─Ć n├íjdete v tejto cene jeden plo┼í├ík.
Naposledy upravil maskrtnik01 d┼ła 01 Mar 2019, 09:59, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
maskrtnik01
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 987
Vek: 22.41
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 4

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod mzperx1 » 01 Mar 2019, 09:49

hpeter nap├şsal:jednoduchsie je zmerat spickovy skratovy prud sekundaru. od toho sa da ist dalej.
ci je igbt je lepsi, treba popozerat viacej ds. co som videl onsemi igbt, tak soa je ta ista pesnicka.

hovorim, ze ked som zapinal toto trafo, tak mi prizvaralo rele.
https://www.lundahltransformers.com/wp- ... s/2748.pdf
https://www.tme.eu/sk/details/drm570012 ... 760056096/


co si spinal ? primar alebo sekundar 36´ÇáR/443V/0.3A ?
mzperx1
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 132
Zalo┼żen├Ż: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod breta1 » 01 Mar 2019, 15:42

P├ír pozn├íme─Źek k tomu sp├şn├ín├ş N FET
Chci pod─Ťkovat u┼żivateli mzperx1 za proveden├ş konkr├ętn├ş simulace s p┼Ö├şslu┼ín├Żmi obr├ízky s konkr├ętn├şmi sou─Ź├ístkami. Ze simulace je vid─Ťt, ┼że to takto lze provozovat.
Pozn├ímka na z├ív─Ťr:
Jsem u┼ż takov├Ż ┼í┼ąoural, a tak jsem tu simulaci zkusil zkonfrontovat s katalogov├Żm listem tranzistoru STW11NM80 a trochu mi to nesed├ş (mo┼żn├í ale simul├ítor pracuje s trochu odli┼ín├Żm katalogov├Żm listem).
Dovolil jsem si pou┼ż├şt uvedenou simulaci od mzperx1 a p┼Öekreslit detail kolem po─Ź├ítku.
Z katalogov├ęho listu STW11NM80 je vid─Ťt, ┼że p┼Öi proudu asi 25A (p┼Öi Ugs=9V) bude Uds 13,7V, kde┼żto v simulaci (mnou dokreslen├í stupnice mezi 0V a 60V) to bude asi 6V. Na prvn├ş pohled jakoby o nic nejde, ale v prvn├şm p┼Ö├şpad─Ť je ┼ípi─Źkov├Ż ztr├ítov├Ż v├Żkon (okolo ─Źasov├ęho okam┼żiku 14ms) na tranzistoru 25*13,7=343W, ve druh├ęm p┼Ö├şpad─Ť pouze 6*25=150W (co┼ż odpov├şd├í ├║daji na simul├ítoru).
Mo┼żn├í bude pravda n─Ťkde uprost┼Öed????
Pr├şlohy
sim3 srovnani.PNG
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8667
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod diamos » 01 Mar 2019, 16:11

Tiez chcem podakovat vsetkym kto sa tu snazi pomoct, a velmi si to vazim. :agree:

breta1, Takze ten fet pravdepodobne streli ? Pomohol by ten premostovaci odpor ?
diamos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 330
Vek: 46.39
Zalo┼żen├Ż: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod mzperx1 » 01 Mar 2019, 16:15

Simulacia je jedna vec, treba to vyskusat v reali. (pozor na vhodny driver a mosfet).
Hodne zalezi na spinacich casoch. Optodriver je fajn vec, je jednoduchy, galvanicky oddeluje, ma ale dlhsie casy (maly prud). Ak sa to urobi bez opto, napr ako moj druhy odkaz od Diddena, niet sa coho obavat.

Premostovaci odpor nepomoze velmi. Inak, ak budes mat Rsec nad 30R tak tiez bez obavy.
mzperx1
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 132
Zalo┼żen├Ż: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odosla┼ąod breta1 » 01 Mar 2019, 16:38

diamos nap├şsal:Tiez chcem podakovat vsetkym kto sa tu snazi pomoct, a velmi si to vazim. :agree:

breta1, Takze ten fet pravdepodobne streli ? Pomohol by ten premostovaci odpor ?

J├í mysl├şm ┼że nestrel├ş a ┼ż├ídn├Ż odpor net┼Öeba.
Nejhor┼í├ş podm├şnky nastanou p┼Öi sp├şn├ín├ş na po─Ź├ítku, kdy bude Uds=100V a Ids=5A (z┼Öeteln─Ť je to vid─Ťt v simulaci).
Ani p┼Öi t─Ťchto podm├şnk├ích ale nen├ş p┼Öekro─Źena hranice SOA, je to n─Ťco mezi DC re┼żimem a povolen├Żm ─Źasem 10ms (ale ve skute─Źnosti je ten ─Źas mnohem krat┼í├ş).
P┼Öikl├íd├ím SOA, ─Źerven├Żm bodem je vyzna─Źen├í ona kritick├í situace.
Pr├şlohy
soa.PNG
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8667
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Audiotechnika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.74 sek├║nd