Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 01 Mar 2019, 16:59

Hodnotu Rsec zmeram normalne ohmmetrom na odpojenom trafe ?
Netusim kolko by mohol mat toroid na sekundare 390V / 0.45A .
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod hpeter » 01 Mar 2019, 18:26

samozrejme na vypnutom !
=550vpk

toroid je tvrdy zdroj, pri zapnuti - ten okamih sa spickovy prud vysplha vyse ampera alebo viac.
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1412
Vek: 35.23
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod breta1 » 01 Mar 2019, 18:31

Rsec je tvořen nejen ohmickým odporem sekundárního vinutí, ale i přetransformovaným odporem primárního vinutí - takže ve skutečnosti bude větší, než jen pouze změřený sekundár ohmmetrem.
Nejsnadnější cesta ke zjištění tohoto odporu (vlastně vnitřního odporu zdroje) je změření napětí naprázdno Usek0 a při nějaké vhodně zvolené zátěži Usekz a z toho to přibližně vypočítat.
Příklad - změříme naprázdno Usek0=400V. Zatížíme chviličku sekundár vhodným odporem např. 4k, tedy proudem I=0,1A a zjistíme, že napětí klesne např. na Usekz=395V.
Tedy Rsec=(400-395)/0,1=50Ω
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8667
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 01 Mar 2019, 20:42

Pockam kym pride toroid a zmeram ten odpor.
Potom pripojim usmernovac - fet - kond a umelu zataz.
Vyskusam cca 100 zapnuti a uvidime ci to fet vydrzi.

Este ma napadlo ze ten fet asi nemoze byt umiestneny blizko jadra EI napajacieho trafa, ci ?
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod mzperx1 » 01 Mar 2019, 21:08

driver PVI1050 neodporucam, kup si VOM1271(smd)

Rsec - orientacne staci aj ohm metrom, pre porovnanie, moj 200VA toroid 2x(300V,300mA), ma 2x30R

otazka do plena, akym rele ste chceli spinat 500-600VDC ?
mzperx1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 132
Založený: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 01 Mar 2019, 21:31

Ja som mal v plane pouzit toto rele. ale nie na spinananie DC ale na AC, teda este pred usmernovacom.
Na sekundare mam teraz 320V.
Chcel som tym rele premostovat velky odpor.


https://www.tme.eu/sk/details/46.52.8.2 ... 282300040/
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod vlasto » 01 Mar 2019, 21:38

Tiež som nad tým relém rozmýšľal.. Tak možná taká RP700 by stými 500 voltami nemusela mať problém,neviem...
V katalógu je čosi o 2000V izolačná odolnosť medzi cievkou a kontaktmi a asi aj medzi kontaktmi, treba to lepšie pozrieť.
Pri stiahnuťí hlasitosti pri vypínaní zosika by ešte mohli bit kondíky dosť nabité nato aby kontakty nezvárali...
vlasto
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Vek: 40.4
Založený: 28.12.2014
Bydlisko: okr.Tn
Karma: 1

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod hpeter » 01 Mar 2019, 22:46

co brani dat do serie viacej kontaktov ..? mam to tak, aby nahodou nenatiahlo obluk.
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1412
Vek: 35.23
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod vlasto » 01 Mar 2019, 23:07

Jasné,aj to ma napadlo.. Konkrétne ta RP700 má 3 kontakty.
vlasto
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Vek: 40.4
Založený: 28.12.2014
Bydlisko: okr.Tn
Karma: 1

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 02 Mar 2019, 00:05

Vzdy zopne jeden kontakt o mikrosekundu skor.
Takze to nie je riesenie.
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod zipaj » 02 Mar 2019, 02:01

to nie je podstatné, podstatné je že ak ti natiahne oblúk, aby zhasol a ak zapojíš kontakty do série tak je to v pohode.
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2580
Vek: 43.95
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 02 Mar 2019, 09:04

Nedavami to zmysel.
Ked su dva kontakty zapojene v serii tak jeden z nich sa zopne o 0.00....1 sekundy
skor, ale netecie tym kontaktom ziadny prud.Za 0.00....1s sa zopne druhy
kontakt ktory dostane plny naklad.
Nie som vyuceny elektronik, tak sa pravdepodobne mylim a deje sa tam nejaky
pre mna neznamy jav. Aky to je jav ?
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod hpeter » 02 Mar 2019, 09:11

po 10s A odstrani skrat, a po 15-20s (po nabijani cez ccs) B vyskratuje fety. kedze koncak uz bude zatazovat zdroj, na c nebude 100%napatia, ale mozno 3/4. da sa poriesit pridanim dalsieho fetu.
stacilo by potom aj slabsie rele.
odpory nastavit tak, aby kazdy fet udrzoval rovnaky prud (ccs).
a samozrejme v bezpecnej oblasti soa, mozno 100ma podla typu. 300ma total.

ak fet ma treshold 5v, by to mohlo takto vyzerat.
Prílohy
IMAG0455.jpg
Screen Shot 03-02-19 at 08.09 AM.PNG
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1412
Vek: 35.23
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod breta1 » 02 Mar 2019, 11:49

Ještě se zeptám zdejších audio odborníků, kteří se pohybují na různých audioforech:
Jaký je problém použít místo spínání fetem+optobudičem, které tady bylo popsáno, použít např. SSR relé, třeba toto
https://www.gme.sk/ksd203ac3
Bylo by to úplně jednoduché, laciné, žádný elektrický parametr není překročený, opticky oddělené, spínání v nule......
(nevím, jestli už o tom tady někde nebyla řeč)
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8667
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod mzperx1 » 02 Mar 2019, 12:49

su dva typy SSR, optodriver+mosfet a optodriver+triak
to co som simuloval je jednosmerny SSR s mosfetom, viac tu http://sound.whsites.net/articles/mosfet-relay.htm

KSD203AC3 je triakovy, pre audio sa pouziva hlavne mosfetovy. Triakovy by som dal iba do AC.

dalsie clanky
http://sound.whsites.net/project156.htm
http://sound.whsites.net/articles/relays.htm
http://sound.whsites.net/articles/relays2.htm
mzperx1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 132
Založený: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod vlasto » 02 Mar 2019, 13:19

Áno,ja som vychádzal stejto schémy akurát som dal obyčajné relé
Prílohy
andelay.gif
vlasto
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Vek: 40.4
Založený: 28.12.2014
Bydlisko: okr.Tn
Karma: 1

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod hpeter » 02 Mar 2019, 13:52

breta1 napísal:Ještě se zeptám zdejších audio odborníků, kteří se pohybují na různých audioforech:
Jaký je problém použít místo spínání fetem+optobudičem, které tady bylo popsáno, použít např. SSR relé, třeba toto
https://www.gme.sk/ksd203ac3
Bylo by to úplně jednoduché, laciné, žádný elektrický parametr není překročený, opticky oddělené, spínání v nule......
(nevím, jestli už o tom tady někde nebyla řeč)

vzhladom k parametrom, by si musel spinat primar. lebo na sekundari je moc velke napatie. co poslal vlasto je delay, este by chcelo softcharge/start.

-- Spojený príspevok 02 Mar 2019, 12:55 --

na (trvale) spinanie vykonoveho dc mozno by bol lepsi tyristor. nieco silnejsie v to220 by mohlo stacit.
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1412
Vek: 35.23
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod diamos » 02 Mar 2019, 17:38

VO1263 by to mohol zopnut v pohode, nie?

https://www.tme.eu/sk/Document/df665dcb ... 3AACTR.pdf
diamos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 330
Vek: 46.39
Založený: 02.07.2018
Bydlisko: Banovce nad Bebravou
Karma: 6

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod mzperx1 » 02 Mar 2019, 19:09

jo, mohlo, sice nema obvod rychleho vypnutia ale nebudes rozpinat velke prudy
diody daj do serie, prud 20mA, vystupne obvody potom paralelne
mzperx1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 132
Založený: 23.04.2012
Karma: 5

Re: Stavba elektronkoveho zosilnovaca podla FLASHEDBRAIN

Odoslaťod breta1 » 02 Mar 2019, 19:29

Dobrý, ale zboží na zvláštní objednávku, min. 1000ks, ani cenu nevidím
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8667
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Audiotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.74 sekúnd