Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • tlacitkovy spinac

tlacitkovy spinac

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 30 Apr 2011, 10:44

Nevedel som do kt. kategorie to zaradit tak to davam sem... do oblasti logickych obvodov sa extra nevyznam tak prosim o radu:

Chcem si vyrobit na zosilnovac vypinac typu standby a ked tuknem tak sa preklopi obvod a zopne rele = zapne sa zosilnovac.

Mam na to kupene tlacitko Antivandal (taky ten pekny strieborny) no a k tomu som dokupil stavebnicu NE037. Mojim problemom teda je kam mam do schemy napojit to tlacitko aby som mohol klasickym "tukanim" ovladat funkciu on/off ?

Obvody mam nejake CD4093, CD4027, uA741

Da sa to tak ze len na bod kde sa stretava D3,D2,C3,R6 tak privediem napatie cez to tlacitko premostene 100n kondenzatorom, alebo takto by to neslo ? Pripadne dalo by sa cele toto zariadenie, krmit priamo zo siete nejakym kapacitnym zdrojom alebo musim mat male trafko ?
Prílohy
spinac.JPG
Schema:
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Odoslaťod jojo9432 » 30 Apr 2011, 12:13

podľa mňa by sa to dalo nasledovne:
1. odpojí sa mikrofón aj C1
2. medzi R1 a R4 sa pripojí tlačítko

ale počkáme radšej na názor skúsenejších
opravte ma ak sa mýlim
jojo9432
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 951
Vek: 25.62
Založený: 12.03.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 5

Odoslaťod Patrik Varga » 30 Apr 2011, 12:17

Paralelne k D3 tlačítko , a všetko okolo 741 vyhodiť.
Patrik Varga

Odoslaťod Wili » 30 Apr 2011, 15:14

2patrik varga: toto nefunguje, teraz som skusal.

2jojo9432: osadim aj okolie operaku a skusim to takto, dam vediet...
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

zuerst

Odoslaťod Nomen » 30 Apr 2011, 15:32

najprv by si mal cele zapojenie aj s mikrofonom ozivit , aby si mal istotu ze to chodi . , ked ti to pracuje spravne , uvazujem ze ked vybudis mikrofon , privadzas nejake napetie cez ten kondenzator C1 , cize je by som na miesto mikrofona dal ten odpor , a tlacitko na miesto odporu , pri tuknuti na plus , cez kondik by mala prejst nejaka napetova spicka a skusit nastavit s trimrom zosilenie
Nomen

Odoslaťod Wili » 30 Apr 2011, 15:51

Tak uz som polaboroval a stylom pokus-omyl to uz chodi. Nechcelo to fungovat ak som dal tlacitko namiesto C1, neviem preco... Tak som to dal klasicky zapojene presne ako ma byt, akurat trimer na zosilnenie som vyhodil a dal pevny odpor aby bolo zosilnenie 1, a tlacitko som dal namiesto mikrofonu. Teraz to bezi ako hodinky.

Este sa chcem spytat... je mozne cely tento obvod napajat priamo zo siete ? Ak by som napr. do serie zapojil odpor 270R/2W a kond. foliak X2 na 275V s kapacitou 0,47uF, a za to gretz a ten by napajal tento cely obvod?
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 14 Júl 2019, 16:40

ozivim staru temu...

na stlacitkove on/off pouzivam uz dlho overene a dobre fungujuce zapojenie s NE555. Potrebujem ale aby cely obvod fungoval v zapornej napajacej vetve. Mozem to spravit jednoducho tak ze vsetky "plusy" dam na zem a vsetky "zeme" opriem o zapornu napajaciu vetvu?

Tym padom aj potrebujem prevratit spinaciu logiku, pretoze v povodnom zapojeni spinam NPN tranzistorom z kladnej vetvy do nuly, teda teraz potrebujem zo zapornej vetvy do nuly takze som tam nakreslil PNP tranzistor. Lenze v povodnom zapojeni je vychodzi stav log=0 a az po preklopeni mam log=1, ako to prehodim aby to bolo naopak?

pretoze tak ako to mam nakreslene teraz, za predpokladu ze to takto bude fungovat, predpokladam ze hned po privedeni napatia budem mat zopnute rele, a ja chcem aby to bolo naopak. Staci ak C6 opriem o zem? alebo musim zmenit aj zapojenie C7?
Prílohy
HAPP.JPG
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 14 Júl 2019, 18:15

kedze nemozem editoval svoj posledny prispevok :roll:

tu je opravena chyba, nemal som pripojeny pin c.6 na ne555:
Prílohy
HAPP.JPG
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod TomasNM » 16 Júl 2019, 14:48

Pochopil si spravne tu GND vs. minus vetvu.
Ak si zoberies -12V vetvu a budes na nu pozerat ako 0V(referencia),tak vsetko oproti nej nahor je defacto v pluse (ano,obvodova GND je vzhladom k tomuto bodu +12V) - teda okrem hornej casti schemy,kde je zasa minus.
S tymto potom mozes tvorit,ako keby si mal obvod cisto plusovy.
Samozrejme,minus napajania 555 nieje schematicka GND,preto je nutne s tym ratat a omylom ju k tomu nepripojit!
Co sa tyka toho tranzistora,tak plati vyssie popisane a teda PNP mozes nahradit NPN-kom s tym,ze plus rele bude na schematickej GND a minus pol pojde na kolektor NPN. Emitor tym padom na -12V. Tym otocis logiku spinania.
Pardon,nevsimol som si,ze rele je napajane pred stabilizatorom.
Tym padom samozrejme nemozes pouzit NPN napriamo ako som zamyslal, z dovodu rozdielnych napati.
Znegovat sa to vsak da pouzitim dalsieho kusu PNP.
Naposledy upravil TomasNM dňa 16 Júl 2019, 15:30, celkovo upravené 3 krát.
TomasNM
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1070
Vek: 38.79
Založený: 22.01.2012
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
Paragraf: 23
Karma: 15

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod niki31 » 16 Júl 2019, 15:17

Zbytočne zložité a to prvé zapojenie, tomu hovorím "vziať atómovú bombu na vrabca".
Niki31
niki31
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 90
Vek: 44.79
Založený: 05.02.2010
Bydlisko: Žilinský kraj
Karma: 0

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 16 Júl 2019, 15:29

niki31 tu prvu schemu nekomentujem... mal som to doma vo forme stavebnice a chcel pouzit na iny ucel, je to stary prispevok, nechcel som len zakladat novu temu...

TomasNM, dakujem za uistenie, ale jedna vec v tvojom navrhu si niesom celkom isty ci bude fungovat, a to ze chcem rele na 24V, nie na 12V. Tym padom ak rele dam medzi zem, NPN tranzistor a minus 24, tak baza tranzistora ostane na minus 12, a tym padom bude zopnuty, takze by to nefungovalo. NE555 dat na 24V nemozem.
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod TomasNM » 16 Júl 2019, 15:32

Ano,upravil som to.
Zacal som prispevok upravovat hned,akurat mi pri rozpisanom texte do toho vosli dalsie povinnosti.
TomasNM
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1070
Vek: 38.79
Založený: 22.01.2012
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
Paragraf: 23
Karma: 15

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 16 Júl 2019, 15:55

nj dat tam druhy tranzistor mi ani neviem preco ale nenapadlo :D takto si myslel?

(skor som myslel ze sa da nejako jednoducho prevratit ten vychodzi stav toho NE555 ale v tom sa az tak dobre nevyznam...)
Prílohy
HAPP-2.JPG
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod TomasNM » 16 Júl 2019, 19:44

Ano,takto. Jednoduchsie to asi nepojde.

Nerozumiem,preco by malo byt rele zopnute pri starte.
Vysvetlim:
Pri vypnutom zdroji je vsetko na nule a kondenzatory su vybite(="skrat").
Po privedeni napatia sa zacne nabijat kondenzator C6 od nuly do strednej hodnoty napajacieho napatia a zacina pod hranicou spustenia(kde menej ako tretina=spustenie).
Tym by sa mal vystup aktivovat a vystupne napatie by malo byt na urovni napajacieho = PNP je vypnuty a tym padom aj vsetko,co na nom visi.
TomasNM
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1070
Vek: 38.79
Založený: 22.01.2012
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
Paragraf: 23
Karma: 15

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod StefanST » 17 Júl 2019, 02:00

Wili napísal:Este sa chcem spytat... je mozne cely tento obvod napajat priamo zo siete ? Ak by som napr. do serie zapojil odpor 270R/2W a kond. foliak X2 na 275V s kapacitou 0,47uF, a za to gretz a ten by napajal tento cely obvod?

Aký by to malo význam, napájať obvod priamo zo siete, keď pomocou relé spínaš 24V AC (asi zo sekundáru trafa), a teda trafo máš stále pripojené na sieť?
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 358
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 7

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod hpeter » 17 Júl 2019, 08:39

daj do guglu - one button bistable, a vyhodilo mnoho schem, aj bez ic
Obrázok
teoreticky toto je mozne dat na primarnu stranu cez zrazac; a zapinat cez citlivy triak/ssr zataz.
hpeter
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1542
Vek: 35.62
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 17 Júl 2019, 11:15

StefanST napísal:
Wili napísal:Este sa chcem spytat... je mozne cely tento obvod napajat priamo zo siete ? Ak by som napr. do serie zapojil odpor 270R/2W a kond. foliak X2 na 275V s kapacitou 0,47uF, a za to gretz a ten by napajal tento cely obvod?

Aký by to malo význam, napájať obvod priamo zo siete, keď pomocou relé spínaš 24V AC (asi zo sekundáru trafa), a teda trafo máš stále pripojené na sieť?


ocividne nie je dobry napad pouzivat stare vlakno pre nove prispevky, preto je lepsie stale zakladat nezmyslene nove vlakno, tu je dokaz :pain:
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod breta1 » 17 Júl 2019, 13:01

Wili
Já podobné věci řeším použitím běžně dostupného optronu AQY212 - je to jednoduché, galvanicky oddělené, lze spínat proti plusu, mínusu, proudy až 0,5A, na polaritě výstupních svorek optronu nezáleží.....
Příklad pro tvoje použití

Pozn.
Jak tak koukám na to tvoje zapojení, tak to relé, které spíná napětí pro IC1 pro žhavení, nemusíš vůbec použít a tím optronem rovnou spínat napětí pro IC1, čímž se celé zapojení podstatně zjednoduší - (proud pro žhavení je 0,3A a to ten optron zvládne)
Prílohy
555.PNG
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8804
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 61

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod Wili » 17 Júl 2019, 14:00

och optoclen mi tiez vobec nenapadol, sakra skvely napad :thumbup: :finga:
Wili
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1531
Vek: 30.23
Založený: 13.09.2010
Bydlisko: Praha - CR
Karma: 142

Re: tlacitkovy spinac

Odoslaťod StefanST » 17 Júl 2019, 18:29

Wili: Áno, bol to gól do vlastnej bránky :thumbdown:
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 358
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 7


Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.86 sekúnd